Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Τι θα γίνει επιτέλους με τα στημένα;

Τι θα γίνει επιτέλους με τα στημένα;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει εδώ και αρκετά χρόνια η Liverpool είναι ασφαλώς οι στημένες φάσεις.

Από τη μία όταν κερδίζουμε ένα corner ή ένα foul χαζεύουμε ήρεμοι την τηλεόραση ξέροντας πως είμαστε απολύτως ακίνδυνοι και δεν πρόκειται να σκοράρουμε.. Και από την άλλη όταν τα κερδίζουν οι αντίπαλοι μας, η αδρεναλίνη ανεβαίνει στα ύψη και αισθανόμαστε σαν να παρακολουθούμε το πιο εφιαλτικό θρίλερ!

Πείτε την αλήθεια – όλοι έτσι το ζούμε..

Σε ανύποπτο χρόνο το καλοκαίρι ο Klopp είχε δηλώσει ότι η ομάδα δουλεύει εντατικά στις στημένες φάσεις.. Δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω (άλλωστε παραμένω από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Γερμανού τεχνικού) αλλά η αλήθεια είναι ότι αποτέλεσμα στο γήπεδο ακόμη δεν έχουμε δει.

Φαντάζομαι πως κατανοούμε όλοι ότι δεν ευθύνεται άμεσα ο Klopp π.χ. για αυτή τη διάταξη των παικτών στο corner της Burnley προχθές.

Ευθύνεται όμως κάπως έμμεσα λόγω της εμμονής του να επιμένει να αμύνεται με ζώνη στις στημένες φάσεις. Είναι κάτι που έχουμε επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν.. Αν δεν μπορείς να ανταπεξέρθεις στη ζώνη, παίξε man to man – δεν είναι ούτε προσβλητικό, ούτε οπισθοδρομικό! Ίσα-ίσα που με αυτή την επιλογή (του ατομικού μαρκαρίσματος) θα “αναγκαστούν” οι παίκτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Για πάμε όμως λίγο και στο επιθετικό κομμάτι των στημένων φάσεων..

Ρώτησα τον καλό φίλο και συνάδελφο, Νίκο Γεωργόπουλο, τη μνήμη του οποίου εμπιστεύομαι σχεδόν απόλυτα, να μου πει πότε σκοράραμε τελευταία φορά από corner και από foul με σέντρα.

Η απάντησή του ήταν ότι την Κυριακή του Πάσχα (ναι καλά διαβάσατε) βάλαμε goal στη West Brom μετά από εκτέλεση foul του Milner, πρώτη κεφαλιά του Lucas και δεύτερη του Firmino! Για να είμαι ειλικρινής αυτή η φάση δεν μοιάζει να ήταν και πολύ δουλεμένη στην προπόνηση!!

Για να βρούμε goal από corner πάμε ακόμη πιο πίσω! Ήταν Ιανουάριος όταν παίξαμε στο Anfield με τους Wolves και μας απέκλεισαν από το κύπελλο!! Εκεί είχε γίνει μια ακόμη πιο random φάση! Εκτέλεση του corner αναμπουμπούλα στην άμυνα, η μπάλα φτάνει τυχαία στον Sturridge που με κεφαλιά-πάσα βγάζει στον Origi, ο οποίος με δεύτερη κεφαλιά σκοράρει!

Δεν φτάνει λοιπόν που έχουμε να σκοράρουμε τόσο καιρό από στημένες φάσεις (πλην των penalties και των απευθείας fouls που χρειάζονται ξεκάθαρα μόνο ατομική ικανότητα) – και αυτά που σκοράραμε τυχερά ήταν…

Τι χρειάζεται για να γινόμαστε επικίνδυνοι σε αυτού του είδους τις φάσεις; Δουλειά στην προπόνηση έτσι ώστε να ξεμαρκάρονται οι ψηλοί (που υποθέτουμε ότι γίνεται αν και δεν πολυφαίνεται) και τουλάχιστον ένας ικανός εκτελεστής (που προς το παρόν δεν υπάρχει). Οι Coutinho, Milner, Moreno, δεν είναι οι χειρότεροι εκτελεστές στημένων, αλλά σίγουρα δεν πλησιάζουν ούτε κατά διάνοια τους καλύτερους. Ο Lemar που προσπαθήσαμε να πάρουμε τις τελευταίες μέρες των μεταγραφών, θα ήταν μία εξαιρετική περίπτωση αφού το αριστερό του πόδι είναι διαβήτης – προς το παρόν όμως πορευόμαστε με ότι (δεν) έχουμε!

Ενδεικτικά, πριν λίγους μήνες είχαμε κάτσει και είχαμε βρει περιπτώσεις παικτών που θα κάλυπταν αυτές τις ανάγκες στη δημιουργία κινδύνων από τα στημένα:

Και αν σκοράραμε από τα στημένα;

Κλείνοντας θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε για άλλη μία φορά ότι οι στημένες φάσεις είναι πάρα πολύ σημαντικές στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Είναι σημαντικές για τις πιο μικρές ομάδες που ψάχνουν λίγες καλές ευκαιρίες για να σκοράρουν, αλλά είναι εξίσου σημαντικές και για τις πιο μεγάλες που με αυτόν τον τρόπο μπορούν μεταξύ άλλων να διασπούν και τις κλειστές άμυνες που τόσο τις ταλαιπωρούν… Όταν λοιπόν εσύ ως Liverpool δέχεσαι κάθε λίγο και λιγάκι goal από στημένα και ταυτόχρονα έχεις ξεχάσει πως είναι να σκοράρεις με αυτόν τον τρόπο, τότε προφανέστατα εκκινείς τις υποχρεώσεις σου με ένα μεγάλο ντεσαβαντάζ. Πραγματικά ευχόμαστε σύντομα να βρεθούν οι λύσεις σε αυτό το ζήτημα που τόσο ταλαιπωρεί την ομάδα μας, έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει πιο ανταγωνιστική και να μην σαμποτάρει τόσο συχνά τον ίδιο της τον εαυτό. Άλλωστε, αν αφήσουμε έξω τα στημένα, σε γενικές γραμμές ομολογουμένως γίνεται πολύ καλή ομαδική δουλειά και στη δημιουργία φάσεων αλλά και στην ασφυκτική πίεση που ασκεί η επιθετική μας άμυνα σε όλο το γήπεδο!

YNWA

Μοιραστείτε το!

One thought on “Τι θα γίνει επιτέλους με τα στημένα;

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com