Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Traore: «Από περίγελος των οπαδών σε νικητή του Champions League»

Traore: «Από περίγελος των οπαδών σε νικητή του Champions League»

Υπάρχουν μυριάδες λόγοι για τους οποίους ο θρίαμβος της Liverpool στον τελικό της Κωνσταντινούπολης θα μνημονεύεται και θα γιορτάζεται από τους οπαδούς των Reds για όσο καιρό υπάρχει ο σύλλογος.

Οι ποδοσφαιριστές του Rafa Benitez ανέκτησαν το στέμμα τους ως «Βασιλιάδες της Ευρώπης» μετά από μια μακρά αναμονή 21 ετών και σε μια χρονιά, η οποία τους βρήκε να τερματίζουν στην 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα της Premier League, αφού απώλεσαν την προνομιούχα 4η θέση (play-off του Champions League) από την Everton.

Αρκετοί ποδοσφαιριστές από την συγκεκριμένη ομάδα του Benitez είχαν από καιρό χαρακτηριστεί «άμπαλοι», συμπεριλαμβανομένου ενός πολυσυζητημένου αμυντικού, ο οποίος μόλις μήνες νωρίτερα είχε γίνει το περίγελο των οπαδών, μετά από ένα απίστευτο αυτογκόλ σε ένα αγώνα με την Burnley για το FA Cup, αλλά βρήκε το κουράγιο να ξανασηκωθεί έχοντας συμπαραστάτη έναν πολύτιμο συμπαίκτη (Jamie Carragher) που ήξερε πολύ καλά πώς νιώθει ένας αμυντικός, όταν βρεθεί σε αυτή την δυσμενή θέση.

Ο Djimi Traore, ο οποίος έγινε 44 ετών την 1η Μαρτίου (γεννηθείς το 1980), ήταν μόλις στα 18 του χρόνια, όταν έφτασε στο Anfield, τον Φεβρουάριο του 1999, ως μία από τις πρώτες μεταγραφές του Gerard Houllier ως προπονητής της Liverpool.

Παρόλο που ο Traore είχε πραγματοποιήσει λίγες μόνο εμφανίσεις με την φανέλα της τοπικής του ομάδας (Stade Lavallois) είχε ήδη τραβήξει το ενδιαφέρον των Paris St Germain, AC Milan, Parma και Lazio. Ο Houllier δεν έχασε χρόνο και με μια συμφωνία 550.000 λιρών τον έφερε στο Merseyside, ως επένδυση για το μέλλον, δηλώνοντας στο κοινό της Liverpool, μέσω του Τύπου: «Θα με ευχαριστήσετε που τον απόκτησα».

Το ντεμπούτο του με τους Reds στις 14 Σεπτεμβρίου 1999 σε μια νίκη με 5-1 επί της Hull City στο League Cup και η συμμετοχή του στον επαναληπτικό αποτέλεσαν τις μοναδικές του εμφανίσεις για τη σεζόν 1999-2000.

Την επόμενη σεζόν (2000-2001) ξεκίνησε βασικός και στους πέντε πρώτους αγώνες της Premier League ως αριστερό μπακ. Αυτή η σεζόν αποδείχθηκε εξαιρετικά επιτυχημένη για την Liverpool, με την κατάκτηση του League Cup, του UEFA Cup, του FA Cup και της 3η θέσης στην Premier League, αλλά η νεανική αφέλεια του Traore ήταν εμφανής από τους πρώτους αγώνες της σεζόν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τόσο το λάθος του, το οποίο εκμεταλλεύτηκε ο Marian Pahars της Southampton για να σημειώσει το γκολ της ισοφάρισης στο 90’ όσο και το αδέξιο μαρκάρισμα του, το οποίο έφερε το πέναλτι στον Alf-Inge Haaland (πατέρα του Erling) και επέτρεψε στην Manchester City να ισοφαρίσει πριν από το νικητήριο γκολ του Hamann που διασφάλισε τη νίκη για τους Reds με σκορ 3-2.

Ο νεαρός Γάλλος πραγματοποίησε 12 εμφανίσεις συνολικά εκείνη την σεζόν, αλλά καμία μετά τα τέλη Νοεμβρίου και το επόμενο καλοκαίρι επέστρεψε στη Γαλλία ως δανεικός για μια σεζόν με τη Lens, όπου μαζί με τον επιθετικό της Σενεγάλης El-Hadji Diouf, ο οποίος εν τέλει εντάχθηκε στους Reds τον Ιούνιο του 2002, απέκτησε πολύτιμη εμπειρία και έφτασε μια ανάσα από την κατάκτηση της Ligue 1.

Ο Traore πέρασε τη σεζόν 2003–2004, την τελευταία του Houllier στον σύλλογο, στην εφεδρική ομάδα, της οποίας ήταν αρχηγός και παραλίγο να ενταχθεί στην Everton την τελευταία ημέρα της προθεσμίας μεταγραφής του 2004, αλλά πείστηκε να παραμείνει στην Liverpool από τον τότε νέο προπονητή Rafael Benítez.

Ο Traore καλωσόρισε την αλλαγή προπονητή δηλώνοντας: «Πολλοί από τους Γάλλους παίκτες δεν είχαν την ευκαιρία να παίξουν και να εκφραστούν. Έπρεπε να δουλέψουμε δύο φορές περισσότερο για να παίξουμε. Τελικά, δεν τον εμπιστευόμουν πια. Ήμουν πολύ στενοχωρημένος. Τόσες φορές χτύπησα την πόρτα του λέγοντας ότι ήθελα να φύγω από τον σύλλογο. Ήταν απογοητευτικό γιατί δεν έπαιζα. Και τίποτα δεν άλλαξε. Αν έμενε θα έφευγα από την Liverpool».

Ο Benítez έδειξε μεγάλη πίστη στον Traore στην εναρκτήρια σεζόν του στο αγγλικό ποδόσφαιρο, χρησιμοποιώντας τον ως αριστερό μπακ, επιλέγοντας στη θέση των κεντρικών αμυντικών το ζεύγος Sami Hyypia και Jamie Carragher. Στις 18 Ιανουαρίου 2005, με ένα καταστροφικό αυτογκόλ, αποτέλεσε την αιτία αποκλεισμού της Liverpool από τον τρίτο γύρο του FA Cup, αλλά θα μείνει για πάντα στην μνήμη μας ως μέλος της νικήτριας ομάδας της Liverpool στην Κωνσταντινούπολη όπου αγωνίστηκε για 120 λεπτά.

Ο Traore χρησιμοποιήθηκε λιγότερο από τον Benítez την επόμενη σεζόν, καθώς ήταν οδυνηρά σαφές ότι ο Γάλλος αμυντικός δεν ανταποκρινόταν στα υψηλά πρότυπα που απαιτούνταν στην ομάδα. Στις 8 Αυγούστου του 2006 πουλήθηκε στην Charlton Athletic για 2 εκατομμύρια λίρες.

Traore: «Από περίγελος των οπαδών σε νικητή του Champions League»
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com