Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Stefan Szymanski: «Λογική η κίνηση του John Henry»

Stefan Szymanski: «Λογική η κίνηση του John Henry»

Ο Stefan Szymanski, καθηγητής Αθλητικής Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο του Michigan, είναι για περισσότερα από 20 χρόνια μια διάσημη φωνή στον κόσμο των οικονομικών του ποδοσφαίρου, καθώς έχει συγγράψει πολλά βιβλία σχετικά με το θέμα, από τα περίφημα «Soccernomics», «Money and Football», μέχρι το «Playbooks and Checkbooks».

Ο επικεφαλής της FSG και ιδιοκτήτης της Liverpool, John Henry, είναι θαυμαστής του έργου του Szymanski, ιδιαίτερα του «Soccernomics», ενός βιβλίου, το οποίο έγραψε μαζί με τον βραβευμένο συγγραφέα Simon Kuper.

Ο Szymanski, σε συνέντευξη του στην Liverpool Echo, αναφέρθηκε στην πρόθεση της FSG να ακούσει προτάσεις από επίδοξους αγοραστές και δήλωσε ότι θεωρεί την κίνηση του Henry «να εξαργυρώσει τις μάρκες του» απόλυτα λογική.

«Πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους θα ήταν λογικό για τον John Henry να αποχωρήσει σε αυτό το στάδιο. Έχετε υπόψη ότι όταν ασχολήθηκε με αυτό στην αρχή δεν ήξερε σχεδόν τίποτα για το ποδόσφαιρο, δεν ήταν ειδικός, είναι τύπος του baseball», δήλωσε ο Szymanski στην Echo.

«Εάν οι Tom Hicks και George Gillett δεν τα έκαναν θάλασσα, η τιμή της ομάδας θα κυμαινόταν κοντά στο 1 δισεκατομμύριο λίρες και όχι στην τιμή ευκαιρίας των 300 εκατομμυρίων λιρών».

«Το άλλο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ότι ο John Henry δεν είναι αθλητικός τύπος, αλλά έμπορος. Δημιούργησε την περιουσία του μέσα από το εμπόριο, αγοράζοντας φτηνά και πουλώντας ακριβά. Στην περίπτωση της Liverpool αγόρασε φθηνά και κοιτάζει τώρα να πουλήσει ακριβά. Είναι λογικό να πιστεύουμε ότι η τιμή της ομάδας στην αγορά θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 3 και 4 δισεκατομμυρίων λιρών».

«Πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα στον John Henry για τον τρόπο με τον οποίο διηύθυνε τον σύλλογο. Έφερε την οικονομική σταθερότητα και κατεύθυνε τους ανθρώπους του στο να πάρουν λογικές αποφάσεις για την αγορά παικτών. Σκεφτείτε τη μεταγραφή του Philippe Coutinho, την απόκτηση του Mo Salah, την πρόσληψη του Jurgen Klopp… Εν μέρει αυτό είναι καλή λήψη αποφάσεων και εν μέρει είναι τύχη, δεν υπάρχουν εγγυήσεις γύρω από αυτά τα πράγματα».

«Ο Henry δεν έχει βρει τη φιλοσοφική λίθο, δεν έχει μετατρέψει το άχυρο σε χρυσό ακόμα, κάτι που πέτυχε στη Βοστώνη με τους Red Sox, καθώς μέσα από την ανάλυση δεδομένων τους οδήγησε σε συνεχόμενες επιτυχίες».

«Όταν είδα για πρώτη φορά την ιστορία, ένιωσα ότι ήταν απολύτως λογικό, είναι μια απολύτως λογική στιγμή, αν είσαι ο John Henry, να αποφασίσεις να πουλήσεις τώρα, στο απόγειο, όπου οι τιμές των περιουσιακών σου στοιχείων έχουν εκτοξευθεί».

«Η Liverpool βρήκε στο πρόσωπο του John Henry έναν αρκετά καλά δομημένο και οργανωμένο ιδιοκτήτη, ο οποίος οδήγησε τον σύλλογο πίσω εκεί που έπρεπε. Ο επόμενος ιδιοκτήτης μπορεί να είναι εξίσου καλός, αλλά θα μπορούσατε επίσης να πάρετε μια άλλη φάρσα τύπου Hicks και Gillett. Ο κίνδυνος είναι όλος στην πλευρά της Liverpool».

Ενώ υπήρξε μια πλημμύρα ιδιωτικών κεφαλαίων προς το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο από την Αμερική, ο Szymanski πιστεύει ότι ο ρυθμός αύξησης στις αποτιμήσεις των ομάδων θα αρχίσει να επιβραδύνεται και ότι η έξοδος της FSG από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο θα στείλει ηχηρότατο μήνυμα προς την αγορά για τις μελλοντικές προοπτικές.

«Η έξοδος της Fenway θα ήταν ένα σημαντικό μήνυμα για την αγορά, θα σήμαινε σε κάποιους ότι το πάρτι τελείωσε κατά κάποιο τρόπο», τονίζει ο Szymanski.

«Έχουμε δει πολλές επενδύσεις στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων. Η φιλοσοφία του ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου είναι απλή: Αγοράστε και αναδιαρθρώστε την επιχείρηση, μειώστε το κόστος, επικεντρωθείτε ξανά στις βασικές σας δραστηριότητες και μετά ξεπουλήστε. Το πρόβλημα είναι ότι η οικονομική δομή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου είναι αντίθετη με αυτή την φιλοσοφία. Για παράδειγμα, τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε το κόστος; Να αποκτήσετε φθηνούς και μέτριους παίκτες;»

«Τη δεκαετία του 1990 υπήρχαν πολλοί σύλλογοι που εισήλθαν στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου επειδή η Manchester United είχε τέτοια επιτυχία. Οι επενδυτές σκέφτηκαν «ναι, ποδόσφαιρο, αυτή θα είναι μια τεράστια επιτυχία». Έπεσαν έξω… Η Manchester United ήταν η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Ο κανόνας έλεγε ότι όλα τα κέρδη τα ξοδεύεις σε παίκτες. Αυτό συνέβη και τώρα σχεδόν όλοι αυτοί οι σύλλογοι δεν είναι πλέον στο χρηματιστήριο».

«Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι αυτοί οι τύποι ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων μπορεί να μπουν στο ποδόσφαιρο και σε πέντε χρόνια να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχουν χρήματα».

Ο Szymanski πιστεύει ότι η αποτυχία δημιουργίας της European Super League είχε αρνητική επίδραση στην ψυχολογία του Henry και τον έβαλε σε σκέψεις για τη μελλοντική εμπλοκή της FSG με τη Liverpool.

«Ο John Henry είναι προσεκτικός στις δηλώσεις του, ξέρει πώς να μην λέει πράγματα», λέει ο Szymanski.«Κοιτάζοντας την European Super League και το Project Big Picture, νομίζω ότι οι άνθρωποι υποτιμούν τον σημαντικό αντίκτυπο από την αποτυχία υλοποίησης τους».
«Νομίζω ότι ο Henry είναι πολύ απογοητευμένος για την αποτυχία και νομίζω ότι εκεί συνειδητοποίησε πως έχει απέναντι του μια κουλτούρα, την οποία δεν μπορεί να αλλάξει. Ήταν μια στιγμή-κλειδί».

Για τον Szymanski οι βασικοί υποψήφιοι αγοραστές δεν είναι αυτοί που οι πλείστοι από εμάς φανταζόμαστε, καθώς δεν πιστεύει ότι η προοπτική κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων από τη Μέση Ανατολή θα είναι τόσο σημαντική.
«Πέρα από τα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια, ποιοι σας έχουν απομείνει; Το Bahrain; Το Kuwait; Δε νομίζω ότι το Dubai θα το άντεχε ποτέ, επομένως σας τελειώνουν οι αγοραστές αυτού του είδους» τονίζει εμφαντικά.
«Η άλλη επιλογή είναι η Άπω Ανατολή. Η Liverpool είναι τόσο μεγάλο όνομα στην Ανατολική Ασία και υπάρχουν δισεκατομμυριούχοι Ινδονήσιοι, Μαλαισιανοί και Σιγκαπούροι. Θα ήταν λογικό να σκεφτεί κανείς ότι θα υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι σε αυτή την περιοχή».

Stefan Szymanski: «Λογική η κίνηση του John Henry»
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com