Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Δίκη του Hillsborough: Δεν ήταν ο Duckenfield, ο ανώτατος αξιωματικός στο γήπεδο!

Δίκη του Hillsborough: Δεν ήταν ο Duckenfield, ο ανώτατος αξιωματικός στο γήπεδο!

Τετάρτη 13/02/2019
Ένας πρώην επιθεωρητής της αστυνομίας, είπε στο Δικαστήριο, ότι ένας βοηθός του επικεφαλής της αστυνομίας με ανώτερο βαθμό θα έπρεπε να αναλάβει τον έλεγχο της κατάστασης.
Ο Malcolm Edmundson είπε ότι ο αξιωματικός αυτός ήταν ο Walter Jackson –αν και δεν είχε αναλάβει κάποιο ειδικό ρόλο στην επιχείρηση της αστυνομίας όσο αφορά την ασφάλεια κατά τη διάρκεια του ημιτελικού του FA Cup.
Ο κ.Edmundson, δήλωσε στους ενόρκους ότι ο ACC Jackson, θα έπρεπε να «αναλάβει αμέσως τον έλεγχο» μόλις έγινε ξεκάθαρο το μέγεθος της τραγωδίας.
Ο μάρτυρας ο οποίος εκτελούσε τα καθήκοντα του στο γραφείο επιχειρήσεων της Αστυνομίας του South Yorkshire, είπε επίσης ότι από ότι είχε καταλάβει, ο David Duckenfield, «είχε αναλάβει εξ’ ολοκλήρου τον έλεγχο των επιχειρήσεων και ότι ο Jackson βρισκόταν στο γήπεδο με πολιτικά.
Όταν όμως ρωτήθηκε από τον συνήγορο υπεράσπισης του κ.Duckenfield, Ben Myers QC, απάντησε ότι «ένας βοηθός επικεφαλής της Αστυνομίας δεν βρίσκεται ποτέ εκτός καθήκοντος.»
«Θα περίμενα λοιπόν να αναλάβει αμέσως αυτός τον έλεγχο, αφού ήταν ο ανώτερος αξιωματικός διαθέσιμος εκείνο το Σαββατοκύριακο σε κάθε περίπτωση.» συνέχισε.
Στις 3:09 της μοιραίας μέρας ο Jackson έδωσε το πράσινο φως για την επιχείρηση υποστήριξης της Αστυνομίας , ο μάρτυρας όμως δεν θυμήθηκε να δίνει κάποιες διαταγές ή να αναλαμβάνει δράση ο συγκεκριμένος αξιωματικός.
Σε ερώτηση του κατήγορου Richard Matthews QC, ο κ.Edmundson, παραδέχθηκε ότι δεν είχε καμιά εμπειρία ως διοικητής αγώνα, αλλά είπε ότι θα περίμενε από έναν ανώτατο αξιωματικό να αναλάβει τον έλεγχο του πιο σοβαρού συμβάντος που θα συναντούσε στην καριέρα του.
Πριν τη μαρτυρία του κ.Edmundson η οποία περιελάμβανε και αναφορές για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο ασύρματος στο γραφείο ελέγχου της αστυνομίας στο Hillsborough, οι ένορκοι άκουσαν, από τον επιθεωρητή John Bennett πως οι οπαδοί της Liverpool, φοβήθηκαν για τις ζωές τους μόλις κατάλαβαν ότι είχαν παγιδευτεί στη Leppings Lane.
Ο ίδιος Ο Bennett μάλιστα βοήθησε αρκετούς να σκαρφαλώσουν ένα τοίχο για να διαφύγουν τον κίνδυνο.
Κάπου στα 20 λεπτά πριν το εναρκτήριο λάκτισμα, ο Bennett είχε στείλει σήμα στον ασύρματο ζητώντας περισσότερους συναδέλφους του στην περιοχή της θύρας εξόδου Α, από τη στιγμή που κάποιος φύλακας του είχε πει ότι ήταν πολύ προβληματισμένος για την πίεση που ασκούσε το πλήθος και θα μπορούσε να σπάσει την πόρτα.
Στην αναζήτηση του για περισσότερους αστυνομικούς, έφτασε σε μια σειρά σημείων εισόδου από όπου μπορούσε να δει το συγκεντρωμένο πλήθος έξω από το γήπεδο.
Ο κ.Bennett είπε πως σύμφωνα με τη γνώμη του η συσσώρευση αυτή οφειλόταν στο σύστημα που ακολουθείτο για την είσοδο των οπαδών στο γήπεδο αλλά και στη σύγχυση που επικρατούσε ανάμεσα στους οπαδούς που έφταναν με εισιτήρια σε λάθος εισόδους.
Θυμήθηκε ότι ήταν τέτοια η συσσώρευση του πλήθους που «δεν υπήρχε περίπτωση να κατευθυνθεί σε άλλα σημεία εισόδου.»
Είπε επίσης ότι κάποιοι από τους οπαδούς που συνάντησε ήταν ‘υβριστικοί’ και παραπονιόντουσαν για την κατάσταση που επικρατούσε, αλλά ο κύριος όγκος τους φοβόταν για τις ζωές τους, ή ήταν ήδη σοβαρά τραυματισμένοι.
Ανήσυχος λοιπόν και πιστεύοντας ότι χρειαζόταν άμεση δράση, έστειλε μήνυμα στο γραφείο ελέγχου του γηπέδου της αστυνομίας προειδοποιώντας για την «πιθανότητα τραυματισμών αν δεν γινόταν κάτι.»
Αντίθετα με το προηγούμενο μήνυμα του για επιπλέον ενίσχυση με αστυνομικούς στη θύρα Α, το τελευταίο μήνυμα του δεν έφτασε στον παραλήπτη, προφανώς σύμφωνα με τον ίδιο λόγω της έντονης χρήσης του ασυρμάτου που είχε προκαλέσει η κατάσταση.
Μίλησε επίσης και στους ελεγκτές των σημείων εισόδου ζητώντας τους να αφήνουν τους οπαδούς να μπουν ακόμα κι αν είχαν εισιτήρια για άλλα σημεία εισόδου στη Leppings Lane, και αναγκάστηκε κάποια στιγμή να σκαρφαλώσει σε ένα τοίχο της περιμέτρου για να σταματήσει τους οπαδούς που προσπαθούσαν να σκαρφαλώσουν, αφού ανησυχούσε για την ασφάλεια τους όχι μόνο λόγω του ύψους του τοίχους αλλά και γιατί υπήρχαν ηλεκτροφόρα σύρματα στην κορυφή του.
Περιέγραψε μάλιστα τη θέα που αντίκρισε ανεβαίνοντας στην κορυφή του τοίχου, λέγοντας ότι «Αυτή ήταν για πρώτη φορά η πιο ξεκάθαρη εικόνα που είχα για το τι συνέβαινε έξω… και ήταν πραγματικά αδύνατο να τους σπρώξω πίσω. Ίσως μάλιστα αν το είχα κάνει να είχα χειροτερέψει την κατάσταση.»
Στο βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του γηπέδου εκείνης της ημέρας , ο κ.Bennett φάνηκε να βρίσκεται όντως πάνω στον τοίχο στις 2:54.
Βλέποντας την περιοχή πίσω από τα σημεία εισόδου, ο κ Bennett είχε την αίσθηση ότι το πλήθος «ξεχυνόταν σαν αιωρούμενη μάζα στη Leppings Lane» κάτι που δεν το είχε δει ποτέ ξανά παρά την εμπειρία της αστυνόμευσης σε γήπεδα για τουλάχιστον καμιά δωδεκαριά φορές.
Οι ένορκοι άκουσαν επίσης ότι ο κ.Bennett βοήθησε αρκετούς οπαδούς να κατέβουν από τον τοίχο, ενώ αρκετοί από αυτούς του επεδείκνυαν και τα εισιτήρια τους ,χωρίς όμως αυτός να απαιτήσει κάτι τέτοιο.
Όταν ρωτήθηκε τέλος για αν γνώριζε εάν υπήρχε κάποια τακτική της αστυνομίας για κλείσιμο του τούνελ που οδηγούσε στη Leppings Lane, στην περίπτωση που οι κερκίδες ήταν γεμάτες, απάντησε ότι δεν ήταν σίγουρος.
Το Δικαστήριο άκουσε επίσης και τον πρώην επιθεωρητή της Αστυνομίας , Stephen Ellis, ο οποίος λίγο πριν την καταστροφή, βιαστικά ανέβηκε σε ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας και προσπάθησε χρησιμοποιώντας το μεγάφωνο,να κατευθύνει το πλήθος έξω από τα σημεία εισόδου.
Ο κ. Ellis είπε ότι, αναγκάστηκε να φωνάζει ότι η έναρξη του αγώνα θα καθυστερούσε, για να καλμάρει τους οπαδούς.
«Αυτό το μέρος της ιστορίας με αναστατώνει» είπε, «γιατί ανησυχούσα τόσο πολύ για την ασφάλεια αυτών που βρίσκονταν μπροστά στη Leppings Lane, ώστε φώναζα για 20 λεπτά από το μεγάφωνο, βήχοντας κάθε τριάντα δευτερόλεπτα γιατί φώναζα πολύ δυνατά και έβλεπα πράγματα για τα οποία ήμουν πολύ προβληματισμένος.»
«Και ξαφνικά μέσα σε δευτερόλεπτα όπως μου φάνηκαν, κοίταξα πάλι και είδα μόνο 5 μέτρα οπαδών μπροστά στις εισόδους της Leppings Lane και ένιωσα μία τεράστια αίσθηση ανακούφισης. Αλλά που είχαν πάει όλοι; Θεέ μου…είχαν μπει μέσα όσο γρήγορα μπορούσαν.»
Ο κ.Ellis σταμάτησε αρκετές φορές την κατάθεση του, προσπαθώντας να κρύψει την συγκίνηση του, δικαιολογημένος πλήρως από τον Δικαστή, Sir Peter Openshaw.
Περιέγραψε επίσης πως είδε νεαρούς να περνούν κάτω από τα άλογα της αστυνομίας προκειμένου να φτάσουν γρήγορα στα σημεία εισόδου, και παρακολούθησε χωρίς να μπορεί να το πιστέψει, το «τεράστιο κύμα πανικού» που άρπαξε τους οπαδούς της Liverpool, που τους οδήγησε να «βουτήξουν» σχεδόν προς τα σημεία εισόδου, σε μια προσπάθεια να μπουν στο γήπεδο πριν την έναρξη του αγώνα.

Αυτό ήταν το τελευταίο επεισόδιο της δίκης του Hillsborough.
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com