Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Gini: “ Θέλω να βοηθήσω να γράψουμε ιστορία γι’ αυτή την ομάδα. ”

Gini: “ Θέλω να βοηθήσω να γράψουμε ιστορία γι’ αυτή την ομάδα. ”

Ο Gini Wijnaldum έχει κάνει ήδη μια μεγάλη διαδρομή στη ζωή του. Ξεκίνησε από τους δρόμους του Rotterdam, για να παίζει πλέον σημαντικό ρόλο στην διεκδίκηση του τίτλου από τη Liverpool του Jurgen Klopp.
Από όταν έφτασε στο Anfield το 2016, προερχόμενος από τη Newcastle, έχει καταφέρει να καθιερωθεί στην ενδεκάδα της Liverpool και έχοντας ζήσει την εμπειρία του να κερδίζεις πρωτάθλημα- στην πατρίδα του, με την PSV Eindhoven, θέλει να το ξαναζήσει με τους Κόκκινους.
Απάντησε με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις του James Pearce της Echo.
Ερώτηση: Gini, αυτή είναι η Τρίτη σου σαιζόν στο Anfield. Πως τα πήγες ως τώρα;
Απάντηση: Σίγουρα έχω αναπτυχθεί ως παίκτης εδώ. Οι προσδοκίες είναι υψηλές για μια τόσο μεγάλη ομάδα και αυτό σε κάνει να γίνεσαι καλύτερος. Πριν υπογράψω στη Liverpool έπαιζα στη Newcastle σαν δεκάρι. Βασικά έπαιζα πάντα σαν επιθετικός και δεν χρειαζόταν να κάνω πολύ αμυντική δουλειά. Δεν είχα παίξει ποτέ πραγματικά σαν εξάρι ή οχτάρι. Μαθαίνοντας να παίζω σε διαφορετικούς ρόλους νομίζω ότι με βοήθησε πολύ. Έγινα ένας all round μέσος.
Με την ποιότητα των παικτών εδώ και την ομάδα των προπονητών, αποδείχθηκε ένα εξαιρετικό περιβάλλον για γνώση. Όταν βγαίνεις στον αγωνιστικό χώρο του Anfield, είναι μια απίστευτη εμπειρία και νιώθω πολύ τυχερός. Προσπαθώ να απολαμβάνω κάθε στιγμή. Έχουμε κάνει μεγάλη διαδρομή ως ομάδα και είμαι πολύ ευτυχισμένος που έχω συνεισφέρει σε αυτό.
Ερώτηση: Πόσο σημαντική θεωρείς ότι είναι στο σύγχρονο ποδόσφαιρο η ικανότητα να παίζεις σε διαφορετικές θέσεις;
Απάντηση: Γίνεται πιο εύκολο για σένα να παίζεις πιο συχνά και γίνεται και πιο εύκολο για τον manager αν έχει παίκτες στη διάθεση του που μπορούν να παίξουν σε διαφορετικές θέσεις. Βοηθάς την ομάδα περισσότερο. Νομίζω ότι απέδειξα την αμυντική μου πειθαρχία να παίξω σαν εξάρι και να βοηθώ από πίσω στις επιθέσεις με τις πάσες μου. Μπορώ να παίξω επίσης πιο ψηλά στον αγωνιστικό χώρο και να κάνω τη διαφορά στην αντίπαλη περιοχή. Νιώθοντας ικανός να παίξω και στις δύο θέσεις με βοήθησε σε αρκετά παιχνίδια.
Ερώτηση: Το ταξίδι σου στο Anfield ξεκίνησε από τη Sparta Rotterdam. Πως σε ανακάλυψαν εκεί οι scouters της ομάδας της πόλης σου;
Απάντηση: Ήμουν 6 χρονών όταν πήγα σε μια εκδήλωση ημέρας ταλέντων στο Rotterdam. Το σχολείο που πήγαινα είχε βάλει το όνομα μου μπροστά στη λίστα. Ήμουν τυχερός και με διάλεξαν. Έπαιξα στα παιδικά τμήματα της Sparta για 7 χρόνια. Μου άρεσε το ποδόσφαιρο όπως και η γυμναστική εκείνη την περίοδο. Συνήθιζα να κάνω ανάποδα σάλτα αλλά η γιαγιά μου, μου έλεγε πως ήταν επικίνδυνο.
Τρόμαζε ότι μπορεί να χτυπούσα και αυτό με έκανε να σταματήσω.
Πολλά μικρά παιδιά γνωρίζουν πολλούς παίκτες και για αυτά η ζωή είναι μόνο ποδόσφαιρο, ποδόσφαιρο, ποδόσφαιρο. Αλλά δεν πήγαινα στα γήπεδα για να δω αγώνες. Ήταν όταν μετακινήθηκα στη Feyenoord στην ηλικία των 14 χρονών που άρχισα να σκέφτομαι να γίνω επαγγελματίας.
Ερώτηση: Έζησες με τη γιαγιά σου την Francina από την ηλικία των 5 χρονών. Έπαιξε μεγάλο ρόλο στο μεγάλωμα σου…
Απάντηση: Ήταν πάντα στο πλευρό μου και με υποστήριζε. Δεν είχαμε αυτοκίνητο και μερικές φορές η προπόνηση γινόταν στις 7 το πρωί. Ήταν πολύ νωρίς για το μετρό, οπότε περπατούσε μαζί μου. Ήταν ένας περίπατος 45 λεπτών από το σπίτι μου ως το προπονητικό κέντρο, αλλά περπατούσε μαζί μου ακόμα και τον Χειμώνα. Δεν με άφησε ποτέ μόνο μου.
Δεν με πήγαινε στο ποδόσφαιρο για να γίνει το επάγγελμα μου στο μέλλον, αλλά περισσότερο για να με κρατήσει έξω από τους δρόμους και να μην κάνω ηλίθια πράγματα- για να είναι σίγουρη ότι θα κάνω κάτι στη ζωή μου. Πάντα έλεγε ότι πρώτα πρέπει να πηγαίνω στο σχολείο και μετά από αυτό μπορώ να ασχοληθώ με το ποδόσφαιρο. Το πιο σημαντικό πράγμα που μου είπε ήταν να δίνω πάντα τον καλύτερο εαυτό μου, οπότε κοιτώντας πίσω στην καριέρα μου, δεν μετανιώνω για κάτι. Μου έλεγε επίσης να είμαι πάντα ο εαυτός μου και να μην αλλάξω ποτέ.
Ερώτηση: Ήσουν 16 χρονών όταν ο Erwin Koeman σου ‘έδωσε’ το ντεμπούτο σου, για την Feyenoord, εναντίον της Groningen τον Απρίλιο του 2007. Έγινες ο πιο νέος παίκτης στην ιστορία της ομάδας…
Απάντηση: Ο αγώνας θα γινόταν την Κυριακή και ο Erwin μου το ανακοίνωσε την Τετάρτη. Ήταν μια πολύ ειδική στιγμή. Συνειδητοποίησα ότι δεν έχουν το κουράγιο όλοι οι προπονητές να αφήσουν έναν 16χρονο να παίξει στην πρώτη ομάδα, και τα πράγματα μάλιστα δεν πήγαιναν καλά για την ομάδα εκείνη την περίοδο, οπότε δεν ήθελαν να πάρουν ρίσκα βάζοντας νέους παίκτες στην ενδεκάδα. Μου ζήτησε να μην το πω σε κανέναν στο σχολείο μου, αλλά ήταν δύσκολο να συγκεντρωθώ στην τάξη.
Ερώτηση: Η πρόοδος σου όμως ήταν τέτοια που η PSV σε αγόρασε για 5 εκατομμύρια ευρώ το 2011. Μέσα σε 4 χρόνια είχες γίνει αρχηγός εκεί, οδηγώντας τους στην κατάκτηση του τίτλου ενώ στη συνέχεια στέφθηκες παίκτης της χρονιάς στην Ολλανδία. Η Newcastle σε αγόρασε για 14.5 εκατομμύρια λίρες. Ήταν πάντα το όνειρο σου να παίξεις στην Premier League;
Απάντηση: Ναι, ήταν. Όταν έπαιζα στην Ολλανδία, θαύμαζα και άλλα πρωταθλήματα. Η Bundensliga είναι ένα θαυμάσιο πρωτάθλημα, όπως και η La Liga. Αλλά νομίζω πως η Premier League, είναι το πιο δελεαστικό πρωτάθλημα στον κόσμο. Πάντα το πίστευα αυτό γιατί είναι πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Υπάρχουν τόσες ομάδες που μπορεί να νικήσει η μία την άλλη. Τόσες ομάδες που μπορούν να πάρουν τον τίτλο. Είναι δύσκολο να κερδίζεις αγώνες. Όταν ήμουν στην Ολλανδία και παίζαμε εναντίον κατώτερων ομάδων τους κερδίζαμε άνετα. Στην Premier League πρέπει να πολεμήσεις για τον κάθε πόντο.
Ερώτηση: Πως σου φαίνεται η περίοδος που πέρασες στη Newcastle; Ήσουν ο πρώτος σκόρερ με 11 γκολ αλλά η σαιζόν 2015/16 τελείωσε με υποβιβασμό στην Championship.
Απάντηση: Είναι μια ομάδα που είναι πάντα στην καρδιά μου. Μου έδωσαν την ευκαιρία να παίξω στην Premier League. Υπήρχαν κι άλλες ομάδες που δεν ήθελαν να πάρουν το ρίσκο που πήραν αυτοί. Δούλεψα με τον Rafa Benitez για σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά είναι φοβερός προπονητής και το έδειξε από την πρώτη στιγμή που έφτασα εκεί. Είναι επίσης πολύ καλός χαρακτήρας και βοηθά τους παίκτες. Ο υποβιβασμός ήταν μεγάλη απογοήτευση αλλά πάντα εκτιμώ αυτό που μου έδωσε η Newcastle.
Ερώτηση: Όταν σε πήρε ο Jurgen Klopp για 25 εκατομμύρια λίρες το καλοκαίρι του 2016, ήσουν περιζήτητος. Ήδη είχες συζητήσεις με τον Mauricio Pochettino της Tottenham…
Απάντηση: Είχα μια πραγματικά καλή συζήτηση με τον Pochettino, αλλά δεν φτάσαμε σε συμφωνία. Όταν μίλησα με τον Jurgen με έκανε να νιώσω πραγματικά καλά. Μου έδωσε πολύ αυτοπεποίθηση γιατί είπε ότι του άρεσε ο τρόπος που έπαιζα ποδόσφαιρο. Τρείς μέρες μετά τη συνάντηση μας, κατέληξαν σε συμφωνία και αυτό ήταν ένα καλό συναίσθημα επίσης. Δεν χρειάσθηκε να το σκεφτώ δύο φορές. Αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες ομάδες στον κόσμο. Ήθελα να μετακινηθώ εδώ και είμαι ευτυχισμένος που έγινε. Οι οπαδοί με καλωσόρισαν από την αρχή. Νομίζω εκτιμούν ότι δίνω το 100% των δυνατοτήτων μου για την ομάδα σε κάθε αγώνα. Αν νιώσουν ότι είσαι πρόθυμος να δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου για να κερδίσει η ομάδα, θα σε αγαπήσουν.
Ερώτηση: Η συνεργασία σου με τον Klopp σε έχει βελτιώσει ως παίκτη;
Απάντηση: Είναι πάντα απασχολημένος με το να κάνει καλύτερη την ομάδα αλλά και εσένα ατομικά. Δίνει απίστευτη προσοχή στην λεπτομέρεια. Σου δείχνει τις θέσεις σου στον αγώνα, όπου πιστεύει ότι πρέπει να τα πας καλύτερα. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης σου ξεκαθαρίζει τι περιμένει να δει από σένα. Ζητά πολλά από τους παίκτες. Ζητά πολύ αυτοσυγκέντρωση και ζητά πολύ σκληρή δουλειά.
Δεν είναι πάντα εύκολο γιατί ξέρεις πως είναι οι παίκτες. Μερικές φορές δεν είσαι 100% συγκεντρωμένος και σκέφτεσαι ‘ίσως να το κάνω λίγο πιο εύκολο σήμερα’. Με αυτόν όμως πρέπει να είσαι 100% συγκεντρωμένος και να δώσεις τα πάντα.
Ερώτηση: Πως θα χαρακτήριζες το man – management του Klopp;
Απάντηση: Δεν μπορώ να μιλήσω για τον κάθε παίκτη, αλλά εγώ έχω μια καλή σχέση μαζί του. Με βοήθησε πολύ. Μπορεί να είναι σκληρός κάποιες φορές γιατί θα σου την πει και λέει πάντα αυτό που πιστεύει. Είναι όμως ειλικρινής και μου αρέσει αυτό. Είναι πάντα στο σωστό δρόμο και για τον σωστό λόγο. Δεν το κάνει για να αισθανθείς άσχημα ή κάτι τέτοιο.
Μπορεί λοιπόν να είναι σκληρός αλλά από την άλλη κρατά την εμπιστοσύνη σου σε υψηλά επίπεδα. Λέει ότι τα λάθη αποτελούν μέρος του ποδοσφαίρου. Θυμάμαι ότι εναντίον της Leicester έκανα ένα λάθος και αυτό οδήγησε σε γκολ των αντιπάλων. Δεν θύμωσε με το λάθος μου, αλλά με την αντίδραση μου μετά από αυτό. Πίστευε ότι κρατούσα απασχολημένο το μυαλό μου με το να το σκέφτομαι αντί να το ξεπεράσω.
Ερώτηση: Μοιάζει με κάποιον άλλο manager με τον οποίον συνεργάστηκες;
Απάντηση: Στην πραγματικότητα είναι ίδιος με τον Louis Van Gaal. Και αυτός ζητά πολλά από τους παίκτες του. Δεν είναι τόσο εύκολο για έναν παίκτη όταν ο manager είναι κυρίαρχος και βλέπει τα πάντα. Αλλά και πάλι έχουν ένα μόνο λόγο γι αυτό- να σε κάνουν καλύτερο. Όταν το σκέφτεσαι αυτό τότε μπορείς να ανταπεξέλθεις. Όταν σκέφτεσαι ότι ‘πάντα θέλει να λέει κάτι για μένα’ τότε θα είναι δύσκολα. Πάντα έχω στο νου μου ότι και οι δύο αυτοί managers ήθελαν να με βοηθήσουν.
Ερώτηση: Η Liverpool ξόδεψε περισσότερα από 90 εκατομμύρια λίρες, το καλοκαίρι, για δύο μέσους, τους Naby Keita και Fabinho. Σε ανάγκασε αυτό να βελτιώσεις το παιχνίδι σου;
Απάντηση: Πρέπει να το αποδεχθείς και να συνειδητοποιήσεις ότι έτσι έχουν τα πράγματα. Δεν είναι διαφορετική η κατάσταση στους αντιπάλους μας. Η Manchester City έχει μια τεράστια σε μέγεθος ομάδα, με παίκτες παγκόσμιας κλάσης που κάθονται στον πάγκο κάθε βδομάδα.
Αν θέλεις να παίξεις σε μια μεγάλη ομάδα τότε θα πρέπει να το αποδεχθείς αυτό. Αν ένας μέσος παίζει καλά κάπου αλλού, υπάρχει η πιθανότητα η Liverpool να θελήσει να τον αποκτήσει. Έτσι λειτουργούν τα πράγματα. Δεν έχει νόημα να ανησυχείς ότι μπορεί να έρθει κάποιος και να σου πάρει τη θέση, αλλά θα πρέπει να εστιάσεις στη δουλειά σου και να προσπαθείς για το καλύτερο καθημερινά.
Όλες οι κορυφαίες ομάδες θέλουν να σημειώνουν πρόοδο. Συμφέρει στη Liverpool να έχει μεγάλη ομάδα γιατί είναι μια από τις μεγαλύτερες ομάδες στην Ευρώπη. Αν κοιτάξεις στο πλήθος των αγώνων που δίνουμε , δεν μπορείς να έχεις μια ομάδα 18 παικτών. Δεν θα τα καταφέρεις ως το τέλος.
Οι Keita και Fabinho είναι ποιοτικοί παίκτες που βοηθούν την ομάδα να προχωρήσει μπροστά και είμαι ευτυχισμένος που βρίσκονται εδώ. Έχοντας τέτοιο συναγωνσιμό ,σε βοηθά να εστιάσεις.
Ερώτηση: Η Liverpool έκανε τις δύο μεγαλύτερες μεταγραφές στην ιστορία της, το 2018. Πληρώνοντας 75 εκατομμύρια λίρες για τον Virgil van Dijk και 65 εκατομμύρια για τον Alisson Becker, η ομάδα έχει μεταμορφωθεί αμυντικά. Πως βλέπεις την επίδραση τους;
Απάντηση: Ο Virgil ενσωματώθηκε τέλεια. Τον γνώριζα από την ομάδα της Εθνικής Ολλανδίας. Όταν υπέγραψε για μας, έγινε πολύ κουβέντα για το κόστος της μεταγραφής, αλλά δεν αποφάσισε αυτός το μέγεθος, οι Liverpool και Southampton το διαμόρφωσαν.
Όλοι οι παίκτες έχουν μία τιμή. Φυσικά του πρόσθεσε πίεση αλλά τα κατάφερε πολύ καλά.
Κανένας δεν μιλάει πλέον για το κόστος. Όλοι λένε τι τεράστια μεταγραφή ήταν για μας γιατί μας βοήθησε τόσο πολύ.
Οι άνθρωποι πάντα αμφισβητούν τις μεταγραφές ιδίως όταν ξοδεύονται πολλά αλλά ο Virgil υποστήριξε τη μεταγραφή του με τις αποδόσεις του. Γνώριζα ότι θα τα καταφέρει πολύ καλά- είναι τόσο δυνατός στις κεφαλιές και άνετος με την κατοχή μπάλας. Πάντα μας μιλά και είναι ένας ηγέτης στα μετόπισθεν.
Ο Alisson προσαρμόσθηκε επίσης πολύ γρήγορα. Είναι ψύχραιμος και γεμάτος αυτοπεποίθηση. Μας έχει βοηθήσει πολύ. Είναι εξαιρετικός επίσης με την μπάλα στα πόδια του και αυτό μας βοηθά να βγάζουμε αντεπιθέσεις. Έχει πραγματοποιήσει επίσης πολύ σημαντικές αποκρούσεις. Πάντα θέλεις να παίζεις με κορυφαίους παίκτες και υπάρχουν πολλοί εδώ.
Ερώτηση: Στην ηλικία των 28 χρονών φτάνεις στο ζενίθ της καριέρας σου. Τι άλλο θα ήθελες να πετύχεις;
Απάντηση: Θέλω να μείνω εδώ για πολύ καιρό και να βοηθήσω να γίνει η ιστορία της ομάδας ακόμα μεγαλύτερη. Φτάσαμε στον τελικό του Champions League πέρυσι. Δυστυχώς είμαστε άτυχοι με το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα απέναντι στη Real Madrid, αλλά η διαδρομή ήταν εκπληκτική, όπως και το να είσαι μέρος της.
Τώρα θέλουμε περισσότερα. Όλοι λένε ότι πρέπει να κερδίσουμε κάτι. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα κάνουμε το επόμενο βήμα. Ελπίζω να τα καταφέρουμε. Έχουμε την αυτοπεποίθηση για να γίνει αυτό.
Όταν μεγαλώνεις, θέλεις να κοιτάς προς τα πίσω και να αισθάνεσαι ότι ήσουν πραγματικά μέρος της μεγάλης ιστορίας της Liverpool. Κερδίζεις κάτι εδώ και όλοι σε θυμούνται. Θέλω να με θυμούνται ως παίκτη της Liverpool που συμμετείχε σε κάτι εξαιρετικό.

Για όλα μίλησε ο Gini Wijnaldum.
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com