Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Ποια μπορεί να είναι η Liverpool του Arne Slot

Ποια μπορεί να είναι η Liverpool του Arne Slot

Το Liverpool.gr επιχειρεί να προσαρμόσει το υπάρχον ρόστερ της ομάδας στα «θέλω» του Arne Slot και να προβλέψει ενδεχόμενες προσθήκες.

Alright, take two. Αφού η πρώτη απόπειρα με την Liverpool του Amorim έπεσε στο κενό, πάμε να δούμε, με πολύ μεγαλύτερη σιγουριά, ποια μπορεί να είναι η Liverpool του Arne Slot.

Ο Ολλανδός δεδομένα θα είναι ο νέος τεχνικός των Reds, με τον Edwards να φημολογείται πως, εκτός των άλλων, προτίμησε την περίπτωση του λόγω του παρόμοιου στιλ του με τον Jürgen Klopp και τις λίγες αλλαγές που θα χρειαστεί το ρόστερ.

Άλλωστε και με τον Amorim, αλλά και με τον Alonso, η ομάδα θα πήγαινε σε αλλαγή σχήματος, επιλέγοντας ένα 3-4-2-1 – με διαφορετικά στοιχεία ο καθένας.

Ο Slot, από την άλλη, παίζει ένα 4-3-3, το οποίο μετατρέπεται σε κάτι ανάμεσα σε 4-2-3-1 και 4-4-2, με άλλο τρόπο λειτουργίας όμως από αυτό του Klopp. Θα προσπαθήσουμε, λοιπόν, να δούμε που ταιριάζει ο κάθε παίκτης και που δημιουργούνται κενά.

Κάπου εδώ να τονίσουμε ότι ο Ολλανδός παίζει ένα απαιτητικό στιλ ποδοσφαίρου, με στοιχεία από αμφότερους τους Klopp και Guardiola, επιλέγοντας κατά κύριο λόγο το possession-based ποδόσφαιρο, χωρίς όμως να φοβάται να παίξει και πιο άμεσα. Χωρίς τη μπάλα, πνίγει ψηλά τον αντίπαλο, χρησιμοποιώντας βασικές αρχές του gegenpress του προκατόχου του στο κόκκινο πάγκο.

Πάμε να δούμε όμως ξεχωριστά τις θέσεις.

1) Τερματοφύλακας

Όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, εδώ δεν θα έχουμε αλλαγές στα βασικά πλάνα. Ο Alisson παραμένει ο Νο. 1, ο Kelleher, αν δεν θελήσει να ψάξει αλλού χρόνο, θα μείνει ως δεύτερος, ενώ ίσως ψαχτεί και για έναν τρίτο ο σύλλογος, με τον Patterson της Sunderland να είναι στη λίστα.

2) Στόπερ

Πιο απλά τα πράγματα από το σχέδιο Amorim. Η Liverpool δεδομένα θα κρατήσει την τριάδα Konate, van Dijk και Quansah, ίσως εξετάσει τη περίπτωση Sepp Van den Berg ως έξτρα λύση, όμως σίγουρα θα αγοράσει αμυντικό που θα παίζει (κυρίως) στόπερ. Όλοι τους πρέπει να έχουν την ικανότητα να παίξουν χαμηλά τη μπάλα και να καλύψουν γρήγορα μέτρα λόγω της ψηλής γραμμής, κάτι που ήδη κάνουν στην Liverpool.

3) Αριστερό μπακ

Εδώ ίσως να ανοίγει κουβέντα. Σε αντίθεση με τον Klopp, ο Slot δεν έχει μπακ τα οποία ανεβαίνουν πολύ στο γήπεδο, παρά τέτοια που κλείνουν προς το κέντρο. Συνήθως ο παίκτης από τα αριστερά έρχεται ως στόπερ, έναν ρόλο που σίγουρα μπορεί να παίξει ο Joe Gomez. Ως μια επιλογή με άλλα χαρακτηριστικά, σίγουρα ο Robertson θα παραμείνει, μπορεί και ως βασική λύση. Αυτός που θα τα βρει σκούρα, είναι ο Τσιμίκας, αφού είναι ξεκάθαρα ένα πολύ επιθετικό μπακ που αγκαλιάζει τη γραμμή. Θα θέλει να μείνει ως τρίτος; Θα το θέλει ο σύλλογος αυτό, ή θα θέλει να στηρίξει Chambers και Beck;

4) Δεξί μπακ

Είπαμε, τα μπακ κλείνουν προς τα μέσα. Η διαφορά εδώ, είναι ότι ο παίκτης που παίζει δεξιά, κλείνει στον άξονα δίπλα στο εξάρι και όχι τόσο στα στόπερ. Βλέπετε που το πάω, έτσι; Ναι, ο Trent Alexander-Arnold, ταιριάζει εδώ. Όπως και ο Bradley. Αφήνω όμως ένα παράθυρο ανοιχτό, ο αμυντικός που αναφέραμε πριν να είναι ο Geertruida (Χεερτράιντα, η σωστή προφορά), ή κάποιος παρόμοιός του. Ο Ολλανδός αμυντικός παίζει και τις τρεις θέσεις πίσω αλλά και στο «6», είναι ο παίκτης που έχει χρησιμοποιήσει παραπάνω από κάθε άλλο ο Slot και δεν θα μου έκανε καμία εντύπωση (ούτε στους Ολλανδούς βάση των δημοσιευμάτων τους) να τον φέρει πακέτο στο Kirkby.

5) Αμυντικό χαφ

Σε αντίθεση με τον Klopp, που στην βάση του κέντρου θέλει έναν παίκτη «σκούπα», ο Slot θέλει έναν οργανωτή. Προφανώς, πρέπει να είναι ικανός να παίξει και ξύλο (ποδοσφαιρικό και μη!), όμως κατά κύριο λόγο πρέπει να οργανώνει. Με αυτό στο μυαλό, ο Bajcetic με προετοιμασία στα πόδια του περνάει πάνω από τον Endo (ο οποίος δεν θα μου έκανε εντύπωση να έδινε λύσεις στα στόπερ) στην ιεραρχία, όχι όμως και από τον Alexis Mac Allister, ίσως τον φετινό MVP των Reds, ο οποίος κουμπώνει άψογα στη θέση.

6) Κεντρικά χαφ

Εδώ έχουμε δύο κατηγορίες. Ας τις χωρίσουμε για ευκολία σε δεξί και αριστερό «8».

Αρχικά αμφότεροι παίζουν πολύ ψηλά στο γήπεδο, κάτι σαν δεκάρια, και ρισκάρουν πολύ στο ψηλό press.

Από τα αριστερά, έχουμε παίκτες που έχουν την δυνατότητα να ξεκινήσουν κοντά στο αμυντικό χαφ, όμως από εκεί να ανέβουν και να λάβουν θέση κεντρικά, στο ημικύκλιο κοντά, πίσω από το φορ. Σαν κλασσικά δεκάρια με περισσότερη ενέργεια. O Dominik Szoboszlai ταιριάζει εδώ, όπως ίσως και ο Ryan Gravenberch, που έχει δείξει ευχέρεια στα ανεβάσματα αλλά μειονεκτεί στα μετόπισθεν.

Στα δεξιά, έχουμε έναν παίκτη που πάει και παίζει σχεδόν στη γραμμή. O Stengs, κατά φύσιν εξτρέμ, ξεκινάει από τα χαφ, έχει ελευθερία στο χώρο του κέντρου, όμως καταλήγει στη γραμμή, έχοντας τα περισσότερα γεμίσματα από τους παίκτες της Feyenoord. Ο Elliott ταιριάζει αρκετά εδώ θαρρώ, όμως εδώ έρχεται να «κουμπώσει» η περίπτωση Geertruida. Όχι επειδή θα μπορούσε να παίξει εκεί ο Ολλανδός (δεν θα μπορούσε), όμως επειδή μια αγορά στο δεξί μπακ θεωρώ πως θα έσπρωχνε εκεί τον Alexander-Arnold. O Slot δεν έχει φοβηθεί στο παρελθόν να αλλάξει θέσεις τους παίκτες του και μια τέτοια στον Trent θα έβγαζε νόημα, όσο και αν του ταιριάζει επί χάρτου ο ρόλος του δεξιού οπισθοφύλακα. Αν όμως δεν συμβεί αυτό και ο Trent μείνει δεξιά, υπάρχουν παίκτες όπως ο Olise της Crystal Palace που μπορούν να έρθουν για αυτή τη θέση.

Κρατάω σε έξτρα λύση τον Jones, που μπορεί να παίξει τον ρόλο του δεξιού «8» αλλά από τα αριστερά, όπως και να δώσει λύσεις πίσω από τον Szoboszlai. Δεν ακούω τα περί… κλώτσου. Είναι ικανός παίκτης που έχει κάνει σοβαρά άλματα προόδου. Το να μειώνει η ομάδα το βάθος της σε παίκτες που προσφέρουν λύσεις το θεωρώ, με όλο το σεβασμό, βλακώδες.

7) Αριστερό εξτρέμ

Πάμε στον ακραίο που θυμίζει παραπάνω εξτρέμ. Ο Paixao στη Feyenoord έχει την ικανότητα να παίξει και κάθετα, με κινήσεις προς το κέντρο, αλλά και να πάει στο ένας με έναν στη γραμμή και να δημιουργήσει ρήγματα από τα πλάγια. Ο Diaz ταιριάζει σε αυτά τα χαρακτηριστικά, αν παραμείνει μετά από όσα έχει πει ο πατέρας του για την Ισπανία, ενώ ως εναλλακτική υπάρχει στο ρόστερ ο Ben Doak, αλλά σαν πιο έτοιμη λύση έχει ακουστεί ο Summerville της Leeds, που κάνει εκπληκτική σεζόν στη Championship και φέρεται να αρέσει πολύ στον Slot.

8) Δεξί εξτρέμ

Ο παίκτης που στο 4-4-2, γίνεται ο δεύτερος φορ. Είναι παίκτης που ξεκινάει από τη γραμμή, αλλά εν τέλει πατάει πάρα πολύ περιοχή και γίνεται αυτός που δέχεται τις περισσότερες τελικές πάσες από κάθε άλλο στην ομάδα του Slot. Υπάρχει φυσικά αστερίσκος στην περίπτωση Salah, ο οποίος αν μείνει, θα ταιριάζει ακριβώς στον ρόλο. Σαν δεύτερο θα έβλεπα τον Diogo Jota, αφού είναι ένας περιφερειακός επιθετικός που δημιουργεί πολλά ρήγματα, αλλά είναι και εκπληκτικός εκτελεστής.

9) Σέντερ φορ

Εδώ ίσως έχουμε έκπληξη. Σωματικά, ο Núñez ταιριάζει με τον Gimenez της Feyenoord, περιέργως έχουν την ίδια… ικανότητα να χάνουν ευκαιρίες, όμως επίσης αμφότεροι δημιουργούν καταστάσεις για τον εαυτό τους. Το κακό είναι ότι ο Darwin δεν είναι τόσο δυνατός στο build up, κάτι που θα χρειαστεί, αν και έχει δείξει ότι έχει εξαιρετική αγωνιστική κατανόηση με τον Salah – άλλωστε ο Αιγύπτιος είναι ο παίκτης που έχει λάβει τις περισσότερες ασίστ από τον Ουρουγουανό. Εναλλακτική λύση, καλύτερη στο build up, σίγουρα χειρότερη σωματικά, είναι ο Gakpo. Παίκτης έξυπνος είναι, καλά τελειώματα έχει, τεχνική έχει, ψυχή του λείπει. Θα πρέπει να βάλει επιτέλους λίγο τσαγανό στο παιχνίδι του και να ανταποκριθεί στον δυναμισμό της Premier League, όμως ο ρόλος του φορ θα του ταίριαζε υπό τον Slot. Θα βοηθήσει και ως ο έξτρα επιθετικός από τα πλάγια, αν όμως το σύστημα αντιστραφεί, να έρχεται δηλαδή από τα αριστερά και όχι από τα δεξιά – κάτι ανάλογο με τον Jones στα χαφ.

Συμπέρασμα; Λίγες οι προσθήκες, ακόμα λιγότερες οι προγραμματισμένες αποχωρήσεις, αν ο Arne Slot επιλέξει τη δική του… πεπατημένη για τον πρώτο του χρόνο στο Anfield. Η έξοδος μετά από εννέα σεζόν του πιο πετυχημένου προπονητή από την πρώτη εποχή του Dalglish θα είναι ένα σύννεφο πάνω από το κεφάλι του Ολλανδού κόουτς, ο οποίος όμως φαίνεται πολύ «ψημένος» να αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά.

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com