Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Σαν σήμερα: 5/8/1948 γεννιέται ο τεράστιος Ray Clemence (vid)

Σαν σήμερα: 5/8/1948 γεννιέται ο τεράστιος Ray Clemence (vid)

O Ray Clemence πανηγυρίζει μία από τις κούπες του με τη Liverpool.

Σαν σήμερα γεννιέται στο Skegness της Αγγλίας, ο διεθνής με την Εθνική του ομάδα & ένας απόλυτος ΘΡΥΛΟΣ των Reds, ο τερματοφύλακας Raymond Neal Clemence. Του κορυφαίου τερματοφύλακα όλων των εποχών κατά πολλούς Άγγλους.

Ο Ray Clemence θα ξεκινήσει την ποδοσφαιρική του περιπέτεια, δοκιμαζόμενος από την Notts Coutny σε 8 παιχνίδια αλλά τελικά η ομάδα του Meadow Lane, δεν θα του προσφέρει συμβόλαιο για να ενταχθεί στο δυναμικό της Scunthorpe United σε ηλικία 17 ετών (1965), η οποία τον είχε «τσεκάρει» στον τελικό τοπικού κυπέλλου με την ομάδα της περιοχής του, την Skegness Cosmos. Μάλιστα το συμβόλαιο του με την Scunthorpe θα το υπέγραφε ανήμερα των γενεθλίων του!

Η πρώτη του χρονιά στην Scunthrope δεν ήταν γεμάτη συμμετοχές καθώς ήταν μέλος της 3ης ομάδας τους(!) κι έτσι θα ντεμπουτάρει εναντίον της Swansea Town (μετέπειτα Swansea City) στις 2 Απριλίου 1966. Πριν από αυτό το παιχνίδι, δύο προπονητές του τεχνικού επιτελείου της ομάδας, οι Jack Brownsword & Alan Bushby του μίλησαν για το μέλλον του, διακρίνοντας το ταλέντο του λέγοντάς του: «Πιστεύουμε ότι μία μέρα θα παίξεις για την Εθνική Αγγλίας, αλλά γι΄αυτό πρέπει να δουλέψεις για να το πετύχεις».

Η επόμενη χρόνια στη Scunthrope τον βρίσκει βασικό, με τις εμφανίσεις του να τραβούν την προσοχή του Bill Shankly, ο οποίος κατέβαλε το ποσό των 18.000 λιρών κι έτσι ο Ray Clemence στις 24 Ιουνίου 1967 εντάσσεται στο δυναμικό των Reds. Θα περάσουν 15 μήνες μέχρι να κάνει την 1η του εμφάνιση με τα Κόκκινα και συμπτωματικά αυτό θα συμβεί πάλι εναντίον της Swansea Town (!) σε παιχνίδι League Cup, στις 25 Σεπτεμβρίου 1968.

Οι δύο χρονιές 1968/69 & 1969/70 τον βρίσκουν σπάνια πρώτη επιλογή κάτω από τα δοκάρια των Reds, αλλά βασικό στην reserve team. Από την χρονιά όμως 1970/71 θα πάρει την θέση του Tommy Lawrence κάτω από τα δοκάρια και θα είναι ο βασικός τερματοφύλακας των Κόκκινων αλλά και της Εθνικής Αγγλίας.

Με τους Κόκκινους θα γράψει λαμπρές στιγμές στα χρόνια που παρέμεινε στο Anfield, κατακτώντας 5 Πρωταθλήματα Αγγλίας, 1 FA Cup, 3 Κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης, 2 UEFA Cups, 1 League Cup, 1 UEFA Super Cup & 4 FA Charity Shields. Θα συμπληρώσει 665 εμφανίσεις με την famous Red shirt, καταγράφοντας ένα ρεκόρ μόλις 6 παιχνιδιών πρωταθλήματος που απουσίασε λόγω τραυματισμού, σε 11 σαιζόν που ήταν πρώτος τερματοφύλακας των Κόκκινων!

Με την άφιξη στην ομάδα του Bruce Grobbelaar και συνειδητοποιώντας το πέρασμα των ετών (στα 33 του πλέον), αποφάσισε μετά τον Τελικό στο Παρίσι όπου οι Reds κατέκτησαν το Κύπελλο Πρωταθλητριών με αντίπαλο την Real Madrid, να πραγματοποιήσει την τελευταία του εμφάνιση με τα Κόκκινα σε εκείνο το παιχνίδι και να μετακινηθεί στο Λονδίνο για χάρη της Tottenham.

Με την ομάδα του Βόρειου Λονδίνου θα συνεχίσει να καταγράφει εντυπωσιακές εμφανίσεις, ώσπου θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση στο τέλος της 1987/88 χρονιάς, λόγω ενός τραυματισμού του στον Αχίλλειο τένοντα. Συνολικά στη ποδοσφαιρική του καριέρα, θα καταγράψει τις περισσότερες συμμετοχές χωρίς να δεχθεί γκολ, 460 τον αριθμό σε πάνω από 1.000 παιχνίδια καριέρας, ρεκόρ που τον κατέταξε πρώτο παγκοσμίως!

Μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ακολούθησε προπονητική καριέρα σε Tottenham και Εθνική Αγγλίας, έως το 2013. Τον Φεβρουάριο του 2005 ανακοίνωσε πως διαγνώσθηκε με καρκίνο του προστάτη, κάτι που δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει να εργάζεται στην Εθνική Αγγλίας, αλλά που δυστυχώς δεν κατάφερε να ξεπεράσει, για να φύγει από την ζωή στις 15 Νοεμβρίου του 2020.

Ας θυμηθούμε οι παλιοί λίγο από τον θρυλικό Ray Clemence και ας τον μάθουν οι νεώτεροι:

Σαν σήμερα: 5/8/1948 γεννιέται ο τεράστιος Ray Clemence
Σαν σήμερα: 5/8/1948 γεννιέται ο τεράστιος Ray Clemence
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com