Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Τι στοιχεία δίνει το δεύτερο καλοκαίρι του Klopp στη Dortmund;

Τι στοιχεία δίνει το δεύτερο καλοκαίρι του Klopp στη Dortmund;

Μπορεί στο πρώτο καλοκαίρι του Jurgen Klopp στην ομάδα να είδαμε αρκετές μεταγραφικές κινήσεις, σε μία προσπάθεια να αλλάξει η «ταυτότητα» των «Reds» σε μία ομάδα που αντικατοπτρίζει τα χαρακτηριστικά του ποδοσφαίρου που είναι θιασώτης ο Jurgen Klopp, όμως το δεύτερο του καλοκαίρι, αυτό που ξεκινάει τώρα, είναι το πλέον κομβικό για τη συνέχεια. Είναι αυτό που είτε θα «δέσει η μαγιά» και η Liverpool θα κάνει το βήμα παραπάνω, είτε θα συνεχίσει σε μία απ’τα ίδια. Όπως είναι λογικό, τα ονόματα που γράφονται τώρα ως μεταγραφικοί στόχοι της ομάδας του Klopp, από τον Keita στον Van Dijk και από τον Casillas στον Mbappe, είναι άπειρα και σίγουρα το 99% εξ αυτών δεν θα βρίσκονται στην ομάδα την επόμενη σεζόν. Τι στοιχεία όμως μπορούμε να πάρουμε για τις προθέσεις του Γερμανού αν κοιτάξουμε την αντίστοιχη φάση του στην Borussia Dortmund;

Ο Jurgen Klopp πήγε στη Βεστφαλία το 2008. Το πρώτο του καλοκαίρι στην ομάδα, ο Jurgen Klopp έφερε 9 νέους παίκτες, με 5 απ’αυτούς να αξίζουν 1 εκατομμύριο και πάνω. Έφερε μία «φουρνιά» παικτών οι οποίοι βοήθησαν να φέρει τα δεδομένα στην ομάδα του Dortmund στα… δικά του μέτρα. Ήρθαν παίκτες όπως ο Subotic, o Zidan, o Owomoyela, παίκτες που λίγο ως πολύ προετοίμασαν την «νέα» Borussia.

Το επόμενο καλοκαίρι, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Οι μεταγραφές ήταν επτά, όμως μόνο οι 3 απ’αυτές ήταν αξίας ενός εκατομμυρίου και πάνω. Συγκεκριμένα, μιλάμε για τους Hummels, Barrios και Bender, ενώ ως ελεύθερος ήρθε και ο Kevin Großkreutz. Aυτοί οι 3+1 παίκτες ήταν κινήσεις που «κούμπωσαν» ως συμπληρωματικές στον ήδη υπάρχοντα πυρήνα και μάλιστα αποδείχθηκαν και αρκετά χρήσιμες (έως και κομβικές) για την «πρωταθληματική» πορεία της Dortmund τα επόμενα χρόνια. Η Dortmund την πρώτη σεζόν τερμάτισε 6η, τη δεύτερη 5η, ενώ την τρίτη σεζόν αναδείχθηκε πρωταθλήτρια.

Disclaimer. Τα οικονομικά δεδομένα δεν είναι αυτά που πρέπει να εξετάζουμε σε αυτήν την περίπτωση. Οι οικονομικές συγκυρίες τόσο στη Dortmund όσο και γενικότερα στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο του 2008-10 είναι τελείως διαφορετικές από τις υπερβολικά φουσκωμένες, από πλευρά αριθμών, συγκυρίες αυτού του καλοκαιριού. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι άλλο. Η μεθοδικότητα του Klopp στον μακροχρόνιο σχεδιασμό μίας ομάδας ώστε να πετύχει. Ο Klopp στην Dortmund κατάλαβε ότι είχε μία καλή «βάση» στα χέρια του, έναν σύλλογο με δυναμική για να φτάσει ψηλά, όμως η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μία μέρα. Έτσι και η Dortmund, με μεθοδικές κινήσεις έφτασε στην κορυφή της Γερμανίας δύο φορές, έχασε στο 90′ τον τελικό του Champions League και πια λογίζεται (ξανά, μιας και ήταν και παλιότερα κραταιά δύναμη του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου), μεγάλο Ευρωπαϊκό μέγεθος.

Η Liverpool, έχει την ευχή και κατάρα ενός πανίσχυρου Αγγλικού ποδοσφαίρου. Τα οικονομικά δεδομένα είναι άλλα, όμως και ο ανταγωνισμός παίζει με τα ίδια – αν όχι και καλύτερα – δεδομένα. Δεν γινόταν επομένως ο Klopp να μπει σε μία διαδικασία «παζαριού» για να χτυπήσει μία 11άδα top class παικτών. Πήρε όμως έναν μεγάλο αριθμό παικτών απ’τα ψηλά ράφια και «πρότζεκτ» που μπορούν ίσως να εξελιχθούν σε «top class» παίκτες (λέγε με Sadio Mane), έκανε σημαντική δουλειά για να δώσει «Kloppική» ταυτότητα στην ομάδα και τώρα, βλέποντας ποια είναι τα κενά και οι αδυναμίες που «φωνάζουν» στη Liverpool (από τη στιγμή που πια δεν υπάρχει η περίοδος «προσαρμογής» στον τρόπο παιχνιδιού του, τον οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι περνούσε η ομάδα κυρίως στην πρώτη «κουτσουρεμένη» χρονιά του), θα πάει πάλι με μεθοδικότητα να αποκτήσει αυτούς τους παίκτες κλειδιά που ποιοτικά και όχι ποσοτικά θα ανεβάσουν επίπεδο την ομάδα, ώστε να ανταπεξέλθει στην πρόκληση των 4 στόχων, εγχώριων και διεθνών.

Δεν λέμε απαραίτητα ότι ο Klopp έχει το «μυστικό για την επιτυχία» και ότι αυτό που θα κάνει θα δουλέψει και στη Liverpool όπως και στη Dortmund ή ότι θα κινηθεί «καρμπόν» όπως στο δεύτερο του καλοκαίρι στη κοιλάδα του Ruhr. Όμως το σίγουρο είναι ο Klopp είναι ένας προπονητής με ένα συγκεκριμένο πλάνο και ξεκάθαρη μεθοδικότητα στο πως θα το εκτελέσει και αν χαρακτηρίζει κάτι τις ομάδες του είναι η προσεκτική και σταδιακή (ως τώρα και με τη Mainz και με τη Dortmund πετυχημένη) δόμησή τους.

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com