Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Ο τρόπος του Jurgen Klopp κατά την θητεία του στους Reds

Ο τρόπος του Jurgen Klopp κατά την θητεία του στους Reds

Γράφει ο Μπάμπης Κακαβάς, φίλος της Ομάδας, του site & μέλος της Πανελλήνιας Λέσχης Φίλων Liverpool.

Είμαι ένας απλός φίλαθλος-οπαδός των Reds και παρακολουθώ την ομάδα από τη δεκαετία του 70. Στην αρχή από την εκπομπή Αγγλικό ποδόσφαιρο (Διακογιάννης, Συνοδινός, Σωτηρακόπουλος) και κάποια Ευρωπαϊκά ματς (σύνολο 6-7), τα τελευταία δε χρόνια δε ανελλιπώς.

Επειδή κατά καιρούς έχω διαβάσει-ακούσει διάφορα σε σχέση με το Jürgen Klopp, αποφάσισα να γράψω μερικές σκέψεις μου σχετικά με την ομάδα κατά τη δικιά του θητεία.

•ΘΕΑΜΑ: Για μένα το σημαντικότερο ίσως είναι το πόσο ΩΡΑΙΟ ποδόσφαιρο έχω δει στην Klopp era. Μπορεί γενικά αυτήν την περίοδο η Manchester City να έχει μια διάρκεια και ομολογουμένως να παίζει καλό ποδόσφαιρο αλλά αυτό που είδαμε την 3ετία 2018-21 ήταν ανώτερο από κάθε City, τικι-τακα, Real και δεν ξέρω τι, εφάμιλλο της Liverpool των ‘80s. 40-50 οργασμοί κάθε χρόνο. Καλοί οι τίτλοι δε λέω, αλλά όταν μετά 3 μήνες ξεκινάει η νέα σεζόν έχουν σχεδόν ξεχαστεί. Για μένα μεγαλύτερη σημασία έχει ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ.

•ΤΙΤΛΟΙ-ΒΑΘΜΟΙ: Ο πιο πετυχημένος προπονητής στο αγγλικό ποδόσφαιρο είναι ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ο Bob Paisley με 20 τίτλους (6 πρωταθλήματα, 4 ευρωπαϊκά, 10 υπόλοιποι τίτλοι) σε 9 χρόνια και όχι ο Alex Ferguson με 37 τίτλους (13 πρωταθλήματα, 3 ευρωπαϊκά, 21 υπόλοιποι τίτλοι) σε 27 χρόνια. Συγκρίνοντας τον Klopp (1 πρωτάθλήμα, 1 ευρωπαϊκό, 3 ευρ. Τελικοί, 5 υπόλοιποι τίτλοι) με τον Paisley στην Αγγλία έχουμε:

Να σημειωθεί δε ότι 1) ο Paisly παρέλαβε έτοιμη ομάδα από το Bill Shankly, ενώ ο Klopp μια ληγμένη ομάδα από το Brendan Rogers και 2) ότι σήμερα στο χτίσιμο μιας ομάδας καλό είναι το scouting και το αισθητήριο του προπονητή, αλλά κυριαρχεί το χρήμα. Με 97 βαθμούς το 2018-19 και 92 το 2021-22 θα είχαμε πάρει άλλα 2 πρωταθλήματα αν ……. (ξέρουμε αν).

Ας δούμε και το σημερινό ανταγωνισμό, από τη σεζόν 2016-17.

•ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ: Για τις καλές μεταγραφές ρόλο παίζει το καλό επιτελείο (ανεκτίμητη η συνεισφορά του Michael Edwards), αλλά τον τελευταίο λόγο έχει ο προπονητής. Ο Klopp πήρε παίκτες που είτε δεν τους ήξερε ούτε η μάνα τους, είτε δεν τους εκτιμούσε πολυ ουδείς (κανένας «λεφτάς» δεν τους διεκδίκησε-πλην Caicedo) και τους έκανε αστέρια. Είχε βέβαια και αποτυχίες, αλλά βλέπουμε τι γίνεται σε άλλες ομάδες (Manchester Utd, Chelsea ακόμα και Manchester City(Phillips)). Τους Αλήθεια τι γίνεται και με την έρευνα για τις 115!!! παραβιάσεις του FFP (Financial Fair Play) από τη Manchester City και δεν ξέρω πόσες από την Chelsea; Μόλις έμαθα για την τιμωρία της Everton. Πάντως μην τρέφουμε και πολλές ελπίδες για σοβαρές τιμωρίες. Άμα έχεις καλούς δικηγόρους… (όπως UEFA).

Ας δούμε τις μεταγραφές από τη σεζόν 2016-17. (Πηγή transfermarkt.com)

Και μια δικιά μου αποτίμηση των μεταγραφών του Klopp. Σημειωτέον ότι δεν αποτιμώ αρνητικά για τον Klopp τους τραυματισμούς παικτών ως απρόβλεπτους (Oxlade-Chamberlain, Keita, Thiago κλπ), αποτιμώ την τιμή αγοράς σε σχέση με την προσφορά (value for money) καθώς και την τιμή μεταπώλησης.

•ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ: Ολοι μας βλέπουμε πως μας παίζει η διαιτησία, αλλά επειδή «μπορεί» και να τα βλέπω όλα με κόκκινα γυαλιά θα παραθέσω μερικά ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ στοιχεία από την αναλυτικότατη μελέτη του Paul Tomkins από τους The Tomkins Times(TTT). Η μελέτη έχει μετρήσει τις μεγάλες αποφάσεις (big decisions) στα 1200 παιγνίδια των 4 πιο επιτυχημένων ομάδων από το 2015, δηλαδή των Liverpool, Manchester City, Manchester Utd και Chelsea (έχω προσθέσει την τρέχουσα σεζόν).Ως μεγάλες αποφάσεις θεωρούνται τα πέναλτι, οι κόκκινες κάρτες και οι 2ες κίτρινες κάρτες (κόκκινες).

Θεωρητικά όσο πιο πολλούς βαθμούς, γκολ και διαφορά γκολ έχεις, τόσο περισσότερες μεγάλες αποφάσεις κερδίζεις. Αλλά…

Λογικά η Manchester City έχει καλλίτερη διαφορά, αλλά όχι και σχεδόν διπλάσια. Δείτε όμως τη Manchester Utd και ιδίως την Chelsea!!! Τελευταία 2η κίτρινη κάρτα υπέρ πριν τη φετινή με την Everton ήταν το 2015 του Sadio Mane όταν έπαιζε στη Southampton.
Καταρρίπτεται και ο μύθος ότι το Kop επηρεάζει τους διαιτητές αφού:

Και μερικά φετινά στατιστικά
Στον πίνακα αναφέρονται οι 8 ομάδες με την μεγαλύτερη κατοχή μπάλλας. Λογικά δέχονται περισσότερα μαρκαρίσματα (tackles) από όσα κάνουν. Στον πίνακα λογικά τα νούμερα είναι αρνητικά πλην των 2 Manchester. Λογικά πάλι δέχονται περισσότερα fouls από όσα κάνουν. Και ω του θαύματος η Liverpool κάνει 25 fouls περισσότερα από όσα της κάνουν. Η Liverpool βαράει στο ψαχνό ενώ οι αντίπαλοι μαρκάρουν με τα μάτια. Φανταστείτε να έπαιζαν και ο Thiago με τον Fabinho. Και η Manchester Utd με την Chelsea φαίνονται λίγο αδικημένες αλλά ίσως να οφείλεται και στη γενική τους απόδοση.

Και το κερασάκι στην τούρτα
Στο παρακάτω διάγραμμα της σεζόν 2019-20 που πήραμε το πρωτάθλημα, φαίνεται ότι παρόλο που ο Salah έχει περισσότερες επαφές με τη μπάλλα στην επίθεση από το Grealish-Aston Villa (33 έναντι 28), παίρνει foul κάθε 120 (!!!) λεπτά ενώ ο Ctealish κάθε 19 (!!!) λεπτά. Φτωχέ Grealish γίνε Salah να σε σέβονται!!!

Ο κάθετος άξονας δείχνει τις επαφές στην επίθεση και ο οριζόντιος κάθε πόσα λεπτέ παίρνεις foul.
Τα συμπεράσματα δικά σας. Τέλος σύμφωνα με την έρευνα οι πιο ισορροπημένοι-δίκαιοι; Διαιτητές είναι ο Michael Oliver και ο Anthony Taylor(mancunian!)

•Ο ΤΡΟΠΟΣ ΤΟΥ KLOPP: Έχω ακούσει-διαβάσει επίσης για τον τρόπο του Klopp, για αγκαλίτσες, για χαλαρότητα κλπ. θα έλεγα ότι εκτός από το ότι υπήρχε πάντα κάποιος «χωροφύλακας» στην ομάδα (Milner, τώρα Van Dijk;), πρέπει να αποδεχτούμε ότι αυτό είναι το «πακέτο Klopp» και ότι αν αλλάξεις κάτι μπορεί το οικοδόμημα να γκρεμιστεί (Θεωρία του χάους). Είναι το πακέτο που κρατάει σε ισορροπία τα αποδυτήρια, που οι παίκτες παίζουν και γι’ αυτόν, που προσελκύει παίκτες, που παίρνει πρωτάθλημα με 12 παίκτες (mentality monsters), που κρατάει ικανοποιημένους 5 (ναι πέντε!!!) ενδεκαδάτους επιθετικούς, που έχει κάνει τη Liverpool ομάδα αναφοράς για αγωνιστικούς και εξωαγωνιστικούς λόγους. Ξέρω έχει εμμονές και κάνει και λάθη, αλλά ποιός δεν έχει εμμονές και δεν κάνει λάθη από όλους μας. Εδώ ο «τέλειος Pep» έχει χάσει Champions League από τις εμμονές του και τα παραδείγματα είναι άπειρα.

•ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ας αφήσουμε τις μεμψιμοιρίες και ας απολαύσουμε τη Liverpool 2.0 του Klopp. Υπομονή, οι τίτλοι θα έρθουν. Εμπιστοσύνη στο Jürgen με τα καλά του και με τα κακά του. Νέος προπονητής (ποιός άραγε; Xabi Alonso, De Zerbi, ο Stevie G μου φαίνεται καμμένος), σημαίνει 2-3 χρόνια υπομονή και τεράστιο ρίσκο. Βλέπουμε τι γίνεται γύρω μας με μεγάλα ονόματα.
Ας απολαύσουμε το ΤΑΞΙΔΙ.

YNWA

Babi Alonso

Υ.Γ.: Το μεγάλο μου παράπονο είναι που δεν είδα το Stevie G στην ομάδα του Klopp. Ήταν ιδανικός.

Ο τρόπος του Jurgen Klopp κατά την θητεία του στους Reds
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com