Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Είναι ο Trent Alexander-Arnold το πρόβλημα της Liverpool;

Είναι ο Trent Alexander-Arnold το πρόβλημα της Liverpool;

Τα τελευταία πέντε χρόνια, o Trent Alexander-Arnold, αποτελεί βασικό γρανάζι του συστήματος της Liverpool, με το μοναδικό σύνολο δεξιοτήτων του να παίζει κρίσιμο ρόλο στην επίθεση της.

Ως αποτέλεσμα, το Νο. 66 της Liverpool αποτελεί προσωποποίηση της προσέγγισης «υψηλού κινδύνου – υψηλής ανταμοιβής» του Jurgen Klopp.
Όταν οι Reds παίζουν καλά, απολαμβάνει τον έπαινο, όταν όμως δεν αποδίδουν τα αναμενόμενο, βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής, επειδή δεν ανταποκρίνεται στο ρόλο του «παραδοσιακού» δεξιού μπακ.

Μετά το νωθρό ξεκίνημα της Liverpool, την φετινή σεζόν, το οποίο κορυφώθηκε με μια ντροπιαστική εμφάνιση στο παιχνίδι με τη Napoli, ο Trent Alexander-Arnold δέχεται δριμεία κριτική. Είναι αλήθεια ότι ο 23χρονος δεξιός μπακ πραγματοποίησε μια πολύ κακή εμφάνιση στο στάδιο Diego Armando Maradona, αλλά δεν ήταν ο μόνος από τους παίκτες των Reds.

Ο Alexander-Arnold φαίνεται κουρασμένος και οι εμφανίσεις του δεν είναι ανάλογες των ικανοτήτων του. Μπορεί όμως κάποιος με βεβαιότητα να θεωρήσει ότι το πρόβλημα της φετινής Liverpool οφείλεται μόνο στην κακή του απόδοση;

Μετά τα παιχνίδια με Napoli και Ajax επανεμφανίστηκαν τα παλιά ερωτήματα σχετικά με τις αμυντικές ικανότητες του Trent.
Τα στατιστικά του, όσο αφορά στην αμυντική του επίδοση δεν έχουν πέσει από την περασμένη σεζόν, όταν και συμπεριλήφθηκε στην ομάδα της χρονιάς της Ένωσης Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (PFA Team of the Year) και ήταν μέρος μιας τετράδας αμυντικών, η οποία είχε την καλύτερη αμυντική επίδοση στην Premier League.

Το ποσοστό επιτυχίας των τάκλιν του, στο πρωτάθλημα, έχει αυξηθεί από 39%, την περασμένη σεζόν, σε 50% στα πρώτα έξι παιχνίδια αυτής της σεζόν. Το ποσοστό επιτυχίας των πιέσεων, τις οποίες εξασκεί στους αντιπάλους αυξήθηκε από 33,7 τοις εκατό σε 44,9 τοις εκατό, με τους Reds να ανακτούν την μπάλα μετά από 4,15 από τις 9,25 πιέσεις του ανά 90 δευτερόλεπτα. Τα τάκλιν και τα κλεψίματα του ανά 90 λεπτά είναι επίσης συγκρίσιμα με πέρυσι, με μια μικρή πτώση από το 3,79 στο 3,21.

Αν και το μέγεθος του δείγματος για αυτή τη σεζόν παραμένει μικρό, είναι σαφές ότι οι αμυντικές του επιδόσεις δεν έχουν αλλάξει σημαντικά. Επίσης, δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι το αυξημένο αμυντικό φορτίο, το οποίο επωμίζεται είναι κυρίως αποτέλεσμα των πολλών προβλημάτων στη μεσαία γραμμή.

Αυτή τη σεζόν, ο αριθμός των τάκλιν που κάνει ο Trent, στο αμυντικό τρίτο, έχει σχεδόν διπλασιαστεί από 0,69 (ανά 90) σε 1,13 (ο υψηλότερος μέσος όρος του στο πρωτάθλημα από το 2017/18).
Προηγουμένως, ο Άγγλος δεξιός μπακ μπορούσε να βασιστεί στη μεσαία γραμμή του για κάλυψη, αλλά οι τραυματισμοί σε αυτή τη θέση, σε συνδυασμό με τη χρησιμοποίηση ενός πιο επιθετικού δεξιού Νο. 8 (Harvey Elliott), τον αφήνουν συχνά εκτεθειμένο και απομονωμένο.
Το πρόβλημα επιδεινώνεται από το γεγονός ότι η Liverpool συνεχίζει να βασίζεται στον Alexander-Arnold ως την κύρια πηγή δημιουργίας ευκαιριών στο επιθετικό τρίτο.

Ο Trent δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την αυξημένη πίεση, την οποία βιώνει στη δεξιά πλευρά, ως αποτέλεσμα μιας διάτρητης μεσαίας γραμμής, ενώ εξακολουθεί να αναμένεται από αυτόν να παίρνει συνεχώς πρωτοβουλίες στην επίθεση.
Η επιστροφή του Thiago κόντρα στον Ajax, επιβεβαίωσε του λόγου το αληθές, καθώς ο Ισπανός αποτέλεσε πηγή ασφάλειας για την τετράδα της αμυντικής γραμμής και βοήθησε την Liverpool στο να περιορίσει τους Ολλανδούς σε μόλις τρία σουτ προς την εστία.

Ίσως το πιο ανησυχητικό γεγονός για τους οπαδούς των Reds, οι οποίοι ενδιαφέρονται περισσότερο για το τι μπορεί να προσφέρει ο Alexander-Arnold στην επίθεση παρά στην άμυνα, είναι ότι το Νο. 66 δεν έχει καταγράψει ακόμα μια ασίστ αυτή τη σεζόν.
O διεθνής Άγγλος παράγει μόνο 0,14 xA ανά 90 λεπτά, σε σύγκριση με 0,35 xA ανά 90 λεπτά πέρυσι (xA=η πιθανότητα μια πάσα να γίνει πραγματική ασίστ που καταλήγει σε γκολ).

Την ίδια στιγμή, όμως, ολοκληρώνει περισσότερες πάσες προς την αντίπαλη εστία ανά 90 λεπτά από πέρυσι (10,6 έναντι 8,77), περισσότερες πάσες στο τελευταίο τρίτο (8,49 έναντι 7,29) και περισσότερες πάσες στην περιοχή του πέναλτι (5,09 έναντι 2,81).
Κανείς στην Premier League δεν έχει ολοκληρώσει περισσότερες προωθητικές πάσες ή πάσες στην περιοχή του πέναλτι, ανά 90 λεπτά, από αυτόν.
Επίσης κατατάσσεται πρώτος στις πάσες προς το τελευταίο τρίτο και είναι στην πρώτη δεκάδα όσο αφορά την απόσταση που διανύουν οι προωθητικές του πάσες.

Είναι σαφές ότι η Liverpool εξακολουθεί να έχει έναν από τους πιο αποτελεσματικούς πασαδόρους της Ευρώπης. Ωστόσο, ενώ την περασμένη σεζόν αυτές οι πάσες είχαν ως αποδέκτη μια καλοκουρδισμένη επιθετική γραμμή, φέτος τροφοδοτούν μια επιθετική τριάδα, η οποία ακόμα ψάχνει τα πατήματα της.

Ο Mo Salah σημείωσε το τρίτο του γκολ στη σεζόν κόντρα στον Ajax, αλλά παραμένει ακόμα σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικός. Ο αριθμός των σουτ που επιχειρεί ανά 90 λεπτά μειώθηκε από 4,36 το 2021/22 σε 2,83 αυτή τη σεζόν.
Ομοίως, ούτε ο Roberto Firmino ούτε ο Luis Diaz είναι φυσικοί σκόρερ, καθώς προτιμούν να γυρίζουν προς τα πίσω και να παίρνουν τη μπάλα. Ο τραυματισμός του Diogo Jota και η τιμωρία του Darwin Nunez έφεραν ανισορροπία στην επιθετική τριάδα.

Συμπερασματικά, θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι οι αμυντικές ικανότητες του Alexander-Arnold έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση λόγω προβλημάτων στη μεσαία γραμμή και πως ο σημαντικός ρόλος του στην επίθεση επηρεάστηκε από την αλλαγή στην επιθετική τριάδα του Klopp.
Το σύστημα του Klopp είναι χτισμένο γύρω από τον Trent και η «αντισυμβατική» χρήση του δεξιού μπακ, από τον προπονητή του, έχει ως αποτέλεσμα να αποκομίζει συχνά τεράστιες ανταμοιβές στην επίθεση, ενώ παίρνει τεράστια ρίσκα στα μετόπισθεν.
Καθώς βασικοί παίκτες όπως ο Thiago και ο Jota επιστρέφουν από τραυματισμό, είναι πολύ πιθανό να βοηθήσουν και τον δεξιό μπακ των Reds να βελτιώσει την απόδοση του.

Είναι ο Trent Alexander-Arnold το πρόβλημα της Liverpool;
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com