Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Η προϊστορία των αναμετρήσεων της Liverpool με την Porto

Η προϊστορία των αναμετρήσεων της Liverpool με την Porto

Το ταξίδι προς το Οπόρτο της Πορτογαλίας για τέταρτη φορά στην ιστορία της θα κάνει αύριο Δευτέρα η Liverpool, για το ματς με την τοπική Porto το βράδυ της Τρίτης. Αυτό θα είναι το τέταρτο ζευγάρωμα των δύο ομάδων στο UEFA Champions League και το πέμπτο συνολικά, με τους κόκκινους να είναι μέχρι στιγμής αήττητοι – κάτι που ελπίζουμε να παραμείνει έτσι. Ποια ήταν η μοίρα όμως αυτών των 8 προηγούμενων αναμετρήσεων; Το liverpool.gr κάνει μία αναδρομή στο παρελθόν και σας παρουσιάζει τη προϊστορία των δύο ομάδων.

Νίκη στο δρόμο για το treble

Για δύο ομάδες που αγωνίζονται συνεχώς στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, φαντάζει περίεργο το γεγονός ότι η πρώτη φορά που βρέθηκαν αντιμέτωπες ήταν το – όχι και τόσο μακρινό – 2001. Η περίσταση, πάντως, ήταν σπουδαία, καθώς αυτό το πρώτο ζευγάρωμα έμελλε να είναι για τους «8» του UEFA Cup. Το πρώτο παιχνίδι διεξήχθη στο παλιό γήπεδο της Porto, το  Estadio Das Antas, καθώς το Dragao χτίστηκε για τις ανάγκες του – πολύ γλυκού – UEFA Euro 2004. Οι 21.502 Πορτογάλοι παρακολούθησαν ένα μέτριο παιχνίδι στις 8 Μαρτίου του 2001, καθώς το 4-4-2 του Gerard Houllier απέτρεψε τους γηπεδούχους από το να απειλήσουν πραγματικά τα κόκκινα καρέ και να εξασφαλίσουν ένα προβάδισμα εν όψει της ρεβάνς του Anfield. Το 0-0 ήταν το τελικό αποτέλεσμα, οι κόκκινοι διεύρυναν το αήττητο τους στα εκτός έδρας ευρωπαϊκά παιχνίδια και πια θα έπαιζαν το κρίσιμο ματς μπροστά στο διψασμένο για δόξα κοινό τους.

Ο αγώνας του Anfield μία εβδομάδα μετά ήταν πολύ κρίσιμο για την Ευρωπαϊκή ιστορία της Liverpool, η οποία κυνηγούσε τη πρώτη της διάκριση μετά την Ρώμη το 1984. Οι Reds μπήκαν αποφασισμένοι να τελειώσουν το παιχνίδι και το έκαναν. Δύο γκολ στο 33′ και στο 38′ από τους Danny Murphy και Michael Owen αντίστοιχα, μετά από δύο ασίστ του νεανία ακόμη Steven Gerrard έδωσαν ένα ισχυρό προβάδισμα στης Liverpool, το οποίο δεν διαφοροποιήθηκε μέχρι την λήξη, με τους κόκκινους να παίρνουν τη πρόκριση στα ημιτελικά μιας διοργάνωσης την οποία εν τέλει θα κέρδιζαν, ολοκληρώνοντας το treble (FA Cup – League Cup – UEFA Cup).

Η επιβίωση και η νίκη-πρόκριση

Είναι περίεργο να λέμε πως η Liverpool μπορεί να λέει και ευχαριστώ για μία ισοπαλία σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου, όμως αυτή ήταν η πραγματικότητα στις 18 Σεπτεμβρίου 2007 στο Estadio do Dragao. Στη πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση στα χρονικά για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, οι Πορτογάλοι εμφανίστηκαν σαφώς πιο έτοιμοι και ήταν αυτοί που άξιζαν να πάρουν την νίκη. Αυτό φάνηκε μόλις στο 7ο λεπτό, όταν οι «Δράκοι» κέρδισαν πέναλτι το οποίο ο Lucho Gonzalez έστειλε στα δίχτυα του Pepe Reina. Οι Reds μπορεί να ισοφάρισαν άμεσα με τον Dirk Kuyt, όμως ειδικά μετά την αποβολή του Jermaine Pennant βρέθηκαν πολλές φορές με την πλάτη στο τοίχο. Η πορεία στο UEFA Champions League της περιόδου 2007/08 ξεκίνησε αρνητικά, όπως είχε τελειώσει η προηγούμενη με τον χαμένο τελικό της Αθήνας απέναντι στη Milan, όμως θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι πολύ χειρότερα από το τελικό 1-1. Ενδεικτικό της πολύ κακής εικόνας είναι τα 7 σουτ των Πορτογάλων έναντι του μόλις ενός της Liverpool!

Η ιστορία όμως, ήταν πολύ διαφορετική δύο μήνες μετά. Στις 28 του Νοέμβρη του ίδιου έτους, οι δύο ομάδες παρατάχθηκαν στο Anfield για την πέμπτη αγωνιστική των ομίλων σε έναν αγώνα must-win για τους γηπεδούχους, αφού οι κόκκινοι με οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα πέραν της νίκης έμεναν εκτός συνέχειας. Η δουλειά φαινόταν να πηγαίνει καλά, αφού στο 19′ ο Torres είχε δώσει το προβάδισμα τους Reds, όμως πριν το ημίχρονο οι παλμοί ανέβηκαν καθώς ο Lisandro Lopez είχε κάνει το 1-1. Η Liverpool σε όλο το δεύτερο ημίχρονο φαινόταν εγκλωβισμένη, μέχρι να ανοίξει εντελώς την άμυνα των Πορτογάλων στο τελευταίο τέταρτο. Ένα εξαιρετικό δεύτερο γκολ του Torres στο 78′, ένα πέναλτι του Captain Fantastic Steven Gerrard στο 84′ και το κερασάκι στη τούρτα από τον Crouch στο 87′ έδωσαν την υπερπολύτιμη νίκη στους κόκκινους με το – πολύ πιο άνετο από ότι ήταν πραγματικά – 4-1.

Ολοκλήρωσε τη δουλειά από το πρώτο ματς

Οι δύο ομάδες έπρεπε να περιμένουν 10 χρόνια για να ξανασυναντηθούν στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η κληρωτίδα τις έβγαλε επιτέλους αντιμέτωπες για τους «16» του UEFA Champions League, σε μια χρονιά στην οποία η Liverpool του Jurgen Klopp ξεκινούσε να δείχνει στην υπόλοιπη ήπειρο τι να περιμένει. Η υπόθεση πρόκριση τελείωσε από το πρώτο ματς στο Οπόρτο, αφού ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου του 2018, η Liverpool ήταν για… φίλημα και το τελικό 0-5 δεν έδινε καμία ελπίδα στη Porto για πρόκριση στα προημιτελικά. Τρία γκολ από τον Mane, ένα από τον Salah και ένα από τον Firmino τελείωσαν τη δουλειά για τους Reds.

Προφανώς η ρεβάνς του Anfield στις 7 Μαρτίου του 2018 ήταν πια τυπική διαδικασία. Οι δύο ομάδες δεν κυνήγησαν κάτι στο παιχνίδι, κάνοντας πια συντήρηση δυνάμεων για τα σημαντικότερα ματς της συνέχειας και μοιραία ήρθε ένα βαρετό 0-0. Η Liverpool εν τέλει έφτασε στο τελικό του Κιέβου, τον οποίο όμως έχασε από την Real Madrid με 1-3, σε ένα ματς που σημαδεύτηκε από το μαρκάρισμα του Sergio Ramos στον Mohamed Salah και – κυρίως – από τα παιδαριώδη λάθη του Loris Karius κάτω από τα κόκκινα δοκάρια.

Εύκολη επικράτηση με το βλέμμα στη Μαδρίτη

Κι εκεί που δεν είχαμε δει κανένα Porto-Liverpool για 10 χρόνια, ξαφνικά έμελλε να δούμε τέσσερα σε δύο χρόνια! Στη Σιόν της Ελβετίας, η κλήρωση για τους «8» του UEFA Champions League της σεζόν 2018/19 έφερε τις δύο ομάδες ξανά αντιμέτωπες, με τον νικητή να αντιμετωπίζει έναν εκ των Barcelona-Manchester United. Για πρώτη φορά, το πρώτο παιχνίδι θα γινόταν στο Anfield και όχι στο Οπόρτο, κάτι που όμως δεν άλλαξε και τη τελική έκβαση. Στις 9 Απριλίου στον αγγλικό βορρά, η Liverpool βρήκε δύο γκολ από τον Naby Keita και τον Bobby Firmino στο πρώτο ημίχρονο και, αν και απειλήθηκε από τους Πορτογάλους, κράτησε το 2-0 ως το τέλος, παίρνοντας ένα σημαντικό προβάδισμα στις βαλίτσες για το δεύτερο παιχνίδι.

Το ματς στη Πορτογαλία οκτώ βράδια μετά μπορεί να μην ήταν στο ξεκίνημα μία τυπική διαδικασία, όμως σίγουρα έγινε μία στη συνέχεια. Η αδίστακτη κόκκινη στρατιά του Jurgen Klopp κατέβασε το… ναυτικό της στη θάλασσα του Dragao και με τέσσερις κανονιές από τους Mane, Salah, Firmino και van Dijk έγραψε το τελικό 1-4 (είχε μειώσει ο Eder Militao σε 1-2) και έβαλε πλώρη για την Βαρκελώνη και τα ημιτελικά της διοργάνωσης, εκεί όπου θα έγραφε ακόμη μία χρυσή σελίδα στο βιβλίο των ανατροπών της. Το τέλος της χρονιάς βρήκε την Liverpool να κατακτά τη κορυφή της Ευρώπης για 6η φορά στην πλούσια ιστορία της, καθώς επικράτησε της Tottenham στο τελικό της Μαδρίτης με 0-2.

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com