Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Δίκη του Hillsborough: Απλός Θεατής ο Διοικητής της Αστυνομίας

Δίκη του Hillsborough: Απλός Θεατής ο Διοικητής της Αστυνομίας

Δευτέρα 18/02/2019
Ένας πρώην υπαξιωματικός της Αστυνομίας, είπε στο Δικαστήριο, ότι δεν μπορεί να θυμηθεί αν υπήρξε συζήτηση που θα φορούσε τις συνέπειες του ανοίγματος μιας θύρας εξόδου στο Hillsborough, που επέτρεψε τους οπαδούς της Liverpool εκείνη την ημέρα να μπουν μαζικά στο γήπεδο.
Ο Michael Goddard, δήλωσε ότι ο Διοικητής του αγώνα,David Duckenfield, έδωσε τις διαταγές για να ανοίξει η θύρα ,μετά από τρεις αιτήσεις που του έγιναν για να προβεί σε τέτοια ενέργεια, από έναν αξιωματικό που στεκόταν έξω από το γήπεδο και έβλεπε το πλήθος να διογκώνεται.
Ήταν μάλιστα η πρώτη διαταγή που έδωσε εκείνη τη μέρα.
Ο κ. Goddard, είπε στο Δικαστήριο ότι την ημέρα της τραγωδίας, είχε υπηρεσία στον ασύρματο της Αστυνομίας- στο γραφείο τους, που επέβλεπε τον αγωνιστικό χώρο, δίπλα στον David Duckenfield.
Ο Roger Marshall, επικεφαλής επιθεωρητής της Αστυνομίας , που στεκόταν έξω από τα σημεία εισόδου της Leppings Lane, ζήτησε τρεις φορές από τον ασύρματο της υπηρεσίας , να ανοίξουν και άλλες θύρες, ώστε να επιτρέψουν στον κόσμο να μπει μέσα, σύμφωνα με τον κ.Goddard.
Είπε επίσης ότι υπήρξε μια σύντομη συζήτηση ανάμεσα στους κ.Duckenfield και Bernard Murray, για το αν υπήρχε περίπτωση να μπουν μέσα και οπαδοί χωρίς να έχουν εισιτήριο, αλλά δεν απάντησαν στις δύο πρώτες αιτήσεις του Marshall.
«Η Τρίτη αίτηση του Marshall δεν ήταν αίτηση, βασικά ήταν απαίτηση, που έλεγε ανοίξτε τις θύρες» είπε ο κ.Goddard.
«Ο κ.Murray γύρισε στον κ.Duckenfield και τον ρώτησε, ‘να τις ανοίξουμε;’»
«Και αυτός απάντησε, ‘Ναι, να τις ανοίξουμε’»
Όταν ο Δημόσιος Κατήγορος, Richard Matthews QC, ρώτησε τον κ.Goddard, «αν υπήρξαν καθόλου συζητήσεις για του τι είδους επιπτώσεις θα μπορούσαν να υπάρξουν από το άνοιγμα της θύρας, και την εισροή ενός μεγάλου όγκου φιλάθλων» απάντησε «όχι από ότι θυμάμαι.»
Πρόσθεσε επίσης ότι η θύρα άνοιξε δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση της διαταγής και «η πλειοψηφία των ανθρώπων που μπήκαν μέσα, κατευθύνθηκαν προς το τούνελ που οδηγούσε στις κεντρικές εισόδους της Leppings Lane.»

Τρίτη 19/02/2019
Συνεχίζοντας για δεύτερη μέρα ως μάρτυρας στο Δικαστήριο, ο κ.Goddard, ανέφερε ότι αντί του κ. Duckenfield, την επιχείρηση της Αστυνομίας θα έπρεπε να διευθύνει ο κ. Murray, λέγοντας ότι ο κ.Duckenfield «ήταν πολύ νέος» για αυτόν τον ρόλο- μόλις τριών εβδομάδων.
Εξεταζόμενος από τον Συνήγορο Υπεράσπισης, κ. Benjamin Myers QC, ο οποίος τον ρώτησε αν ένας τέτοιος αγώνας αποτελούσε ένα «σκληρό μάθημα» για έναν Διοικητή της Αστυνομίας που αναλάμβανε έναν τέτοιο ρόλο για πρώτη φορά στη ζωή του, συμφώνησε μαζί του.
Είπε επίσης ότι κάποιος με τον βαθμό του κ.Duckenfield, θα έπρεπε να υπάρχει στο γραφείο ελέγχου της Αστυνομίας, αλλά περισσότερο «λόγω βαθμού και όχι λόγω εμπειρίας.»
Το Δικαστήριο, άκουσε ότι εκείνη τη μέρα υπήρχαν 5 αξιωματικοί στο γραφείο ελέγχου, εκτός των κ. Duckenfield, Murray και Goddard, συμπεριλαμβανομένου του κ. Robert McRobbie ,ενός επικεφαλής επιθεωρητή που βρισκόταν εκεί απλώς για παρατήρηση.
Όταν ρωτήθηκε αν ο κ.Duckenfield, θα έπρεπε να βασιστεί για τη εκτέλεση των καθηκόντων του, στους υπόλοιπους αξιωματικούς, απάντησε «Απόλυτα. Ήταν λίγο σαν τον κ. McRobbie, βασικά ένας θεατής.»
Όταν ο κ.Myers QC τον ρώτησε αν «από τη στιγμή που ανέλαβε ως Διοικητής του αγώνα ο κ.Duckenfield, θα έπρεπε να βασίζεται ιδιαίτερα στις υπηρεσίες του κ.Murray.» απάντησε «Απόλυτα».
Συμφώνησε επίσης ότι το μυαλό όλων στο γραφείο ελέγχου της Αστυνομίας βρισκόταν στην επίλυση της κρίσης που εξελισσόταν έξω από τα σημεία εισόδου και κανένας δεν πρόβλεψε τον κίνδυνο που θα προέκυπτε από το άνοιγμα της θύρας εξόδου.
«Σαν άτομο και ως μέλος της ομάδας του κ.Duckenfield, εύχομαι να είχα μπορέσει να δράσω καλύτερα.» πρόσθεσε.
Όταν στη συνέχεια εξετάστηκε και πάλι από τον Δημόσιο Κατήγορο, Richard Matthews QC, ο κ.Goddard ανέφερε ότι δεν ήταν ενήμερος για την εμπειρία του κ.Duckenfield, ως επιθεωρητή της Αστυνομίας στην αστυνόμευση του Hillsborough το 1979 ή για συναντήσεις στις οποίες είχε συμμετάσχει όσο αφορά την αστυνόμευση αγωνιστικών χώρων στην περιοχή του South Yorkshire.
Παραδέχτηκε τέλος ότι ο ίδιος δεν είχε καμία εμπειρία ή γνώση που να αφορά τις απαιτήσεις του ρόλου του Διοικητή αγώνα της Αστυνομίας.

Οι δύο τελευταίες ημέρες της δίκης του Hillsborough.
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com