Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > «Always the victims», το Σύνθημα που πληγώνει (Μέρος 1ο)

«Always the victims», το Σύνθημα που πληγώνει (Μέρος 1ο)

Ο Paul Dunderdale είναι κάτοχος εισιτηρίου διαρκείας στη Main Stand του Anfield, αλλά τους εκτός έδρας αγώνες των Κόκκινων τους παρακολουθεί στο Ship Hotel στο New Brighton, στις εκβολές του Mersey στην Ιρλανδική Θάλασσα.

Συνήθως εκεί έχει πολύ φασαρία, οπότε είναι δύσκολο να ακούσει κανείς τα συνθήματα που ακούγονται στο γήπεδο από τους οπαδούς των ομάδων, αλλά ακόμα και τους σχολιαστές των αγώνων.

Θυμάται όμως πως μετά την ισοπαλία με 1-1 στο Luton, τον Νοέμβριο και κατά την ανάλυση του αγώνα από τον Jamie Carragher-εκ μέρους του Sky Sports, άκουσε τον πρώην παίκτη των Κόκκινων να καυτηριάζει τη συμπεριφορά μιας μεγάλης μερίδας οπαδών της Luton που φώναζαν στο γήπεδο «Always the victims, it’s never your fault» (Πάντα το θύματα, ποτέ δικό σας λάθος).

«Λίγοι σχολιαστές το κάνουν και ευτυχώς ο Carra δεν το προσπερνά όπως οι υπόλοιποι που απλά το αγνοούν με αποτέλεσμα το τραγούδι αυτό να αποκτά κάποια ‘νομιμότητα’».

«Κάνει την τραγωδία αποδεκτή» συνέχισε.

Η τραγωδία στην οποία αναφέρεται ο Dunderdale είναι αυτή του Hillsborough, όπου 97 οπαδοί των Κόκκινων έχασαν τη ζωή τους. Ένας από αυτούς ήταν και ο φίλος του, ο Graham Roberts, ο οποίος θα παντρευόταν εκείνη τη χρονιά την αδελφή της γυναίκας του. Ο αδελφός του Dunderdale, o Andrew γλίτωσε ευτυχώς μια παρόμοια μοίρα, αφού τον έσωσαν την τελευταία στιγμή.

Έχει αποδειχθεί στα δικαστήρια πως μια σειρά λαθών εκ μέρους των αρχών που ήταν υπεύθυνες για την ασφάλεια, οδήγησαν στο θάνατο τους 97 οπαδούς, όπως τον Roberts που τότε ήταν 25 χρονών.

Και όμως εκείνες τις τραγικές στιγμές που πολλοί οπαδοί της Liverpool υπέκυπταν στα τραύματα τους μέσα στο στάδιο, ένα τεράστιο ψέμα είχε αρχίσει να κυκλοφορεί έξω από αυτό.

Σύμφωνα με τον Διοικητή της Αστυνομίας, υπεύθυνου για την ασφάλεια του αγώνα, David Duckenfield, οι οπαδοί των Κόκκινων είχαν εξαναγκάσει το άνοιγμα μιας θύρας στη Leppings Lane End, προκαλώντας μια τεράστια και ακανόνιστη εισροή του πλήθους στις κερκίδες. Στην πραγματικότητα, ο άπειρος Duckenfield είχε διατάξει το άνοιγμα της θύρας έχοντας χάσει τον έλεγχο της επιχείρησης ασφαλείας.

Το 2016, και στη διάρκεια των ανακρίσεων που έγιναν, οι δικαστές συμπέραναν πως ο Roberts μαζί με τους υπόλοιπους 95- ο Andrew Devine έφυγε από κοντά μας το 2021 υποκύπτοντας τελικά και αυτός στα πολλαπλά τραύματα του- είχαν «σκοτωθεί παράνομα» και πως συμπεριφορά των οπαδών στο γήπεδο δεν έπαιξε κανέναν απολύτως ρόλο στην τραγωδία.

Την ίδια χρονιά οι δικαστές αποφάσισαν επίσης πως ο Duckenfield είχε «καθήκον φροντίδας» προς τους οπαδούς εκείνη τη μέρα αλλά τρία χρόνια αργότερα κρίθηκε ως αθώος στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας.

Μια άλλη κατηγορία για εγκληματική συμπεριφορά εναντίον δύο πρώην αξιωματικών της Αστυνομίας και ενός πρώην δικηγόρου, σύμφωνα με την οποία οι προαναφερόμενοι προσπάθησαν αλλοιώνοντας έγγραφα να ελαχιστοποιήσουν τη ‘ζημιά’ στην Αστυνομία του South Yorkshire, απορρίφθηκε επίσης λόγω κάποιων ‘τεχνικών’ νομικών προβλημάτων.

Η μόνη τελικά καταδίκη, υπεύθυνου για την τραγωδία του Hillsborough ήταν αυτή του πρώην Γραμματέα της Sheffield Wednesday, του Graham Mackrell, ο οποίος βρέθηκε ένοχος για ένα απλό λάθος στην ασφάλεια του γηπέδου και τιμωρήθηκε με πρόστιμο 6.500 λιρών.

Συνεχίζεται…

«Always the victims», το Σύνθημα που πληγώνει
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com