Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Crossing the park: Οι παίκτες που έπαιξαν και στις δύο πλευρές του πάρκου

Crossing the park: Οι παίκτες που έπαιξαν και στις δύο πλευρές του πάρκου

Στο βόρειο Liverpool υπάρχει το Stanley Park, ένα πάρκο 27,5 στρεμμάτων, το οποίο άνοιξε το 1870 και σχεδιάστηκε από τον Edward Kemp. Στην μία άκρη του πάρκου, υπάρχει το Goodison Park και στην άλλη το Anfield, ενώ έχει συνδεθεί και με τις δύο ομάδες ως έδρα, καθώς υπήρξε η πρώτη έδρα της Everton όταν ιδρύθηκε το 1879. Περνώντας στον 21ο αιώνα, υπήρχαν πλάνα για το χτίσιμο ενός νέου γηπέδου για την Liverpool την προηγούμενη δεκαετία, ωστόσο δεν προχώρησε, καθώς το 2010 άλλαξε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ομάδας και το σχέδιο εγκαταλείφθηκε τον Οκτώβριο του 2012 υπέρ της επέκτασης του Anfield.

Πλέον το Stanley Park είναι το μέρος που χωρίζει τις δύο ομάδες. Και υπήρξαν πολλοί παίκτες που έπαιξαν και στις δύο πλευρές του πάρκου, ενώ άλλοι έπαιξαν στην αντίθετη πλευρά από την ομάδα που υποστήριζαν. Εξ ου και η φράση «Crossing the park» που χρησιμοποιείται για αυτούς που έπαιξαν και για την Liverpool και για την Everton.

Πανοραμική εικόνα του Stanley Park, με το Anfield στο κάτω μέρος και το Goodison Park στην άλλη πλευρά του πάρκου.
Πανοραμική εικόνα του Stanley Park, με το Anfield στο κάτω μέρος και το Goodison Park στην άλλη πλευρά του πάρκου.

Παρά την τεράστια αντιπαλότητα, η Liverpool έχει κάνει περισσότερες απευθείας «συναλλαγές» παικτών με την Everton από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στην Αγγλία. Παρά ταύτα, η Liverpool δεν αγόραζε απευθείας από την Everton από το 1959 μέχρι το 2000, ενώ υπήρξε «νέκρα» στην πλευρά της Everton μεταξύ του 1961 και του 1982. Ακόμα κι έτσι, η λίστα είναι τεράστια.

Από τον Nick Barmby και τον Abel Xavier, οι οποίοι κόστισαν 6 εκατομμύρια λίρες, πόσο ρεκόρ μεταξύ των δύο συλλογών, και 750,000 λίρες αντίστοιχα, μέχρι τους Duncan McLean και Thomas Wylie που άφησαν την Everton για να πάμε στην νεοσύστατη Liverpool (τότε Everton F.C. and Athletic Grounds), συνολικά είκοσι παίκτες πήγαν στην Liverpool από την Everton, ενώ από τους εφτά παίκτες που έκαναν το ίδιο δρομολόγιο με ενδιάμεσες στάσεις, αξιοσημείωτη είναι η ιστορία του Andrew Hannah, ο οποίος παραμένει ο μόνος παίκτης στην ιστορία των δύο συλλογών που υπήρξε αρχηγός και στις δύο ομάδες. Παράλληλα με αυτά τα ονόματα, υπήρξε και ο William Edward Barclay, ο πρώτος προπονητής στην ιστορία της Everton, ο οποίος έμεινε στην Liverpool αφότου η Everton μετακόμισε στο Goodison Park.

Στο αντίθετο δρομολόγιο, υπάρχουν δέκα παίκτες στην λίστα των απευθείας μετακινήσεων, με τους Peter Beardsley, τον έναν από τους δύο παίκτες – ο άλλος είναι ο David Johnson – που έχει σκοράρει σε Merseyside derby και για τις δύο πλευρές, και Gary Ablett να είναι τα πιο τρανταχτά ονόματα, ενώ με ενδιάμεσο σταθμό υπήρξαν έξι παίκτες, με τον Sander Wersterveld να είναι το πιο γνωστό όνομα.

Κεφάλαιο Nick Barmby

Ο Nick Barmby με την φανέλα της Liverpool.
Ο Nick Barmby με την φανέλα της Liverpool.

Αν ρωτήσεις ακόμα και σήμερα έναν κάτοικο του Liverpool (κυρίως οπαδό της Everton) για τον μεγαλύτερο προδότη στην σύγχρονη ιστορία της ομάδας, ένα θα είναι το όνομα: Nick Barmby. Ο Άγγλος μέσος ήταν παρών για τέσσερα χρόνια στο Goodison Park, από το 1996 μέχρι το 2000, ωστόσο εκείνο το καλοκαίρι η απόφασή του να μην ανανεώσει με την Everton και η επερχόμενη συμφωνία της Everton με την Liverpool έναντι 6 εκατομμυρίων λιρών σόκαρε την τοπική κοινωνία. Ήταν η πρώτη απευθείας αγορά παίκτη της Everton από την Liverpool μετά από 41 χρόνια, και όπως ήταν αναμενόμενο, οι άνθρωποι της Everton δεν ήταν χαρούμενοι με την μετεγγραφή. Τόσο οι οπαδοί, όσο και οι παίκτες, οι οποίοι πριν από το πρώτο ντέρμπι του Barmby με τα κόκκινα, έβγαιναν και δήλωναν ότι θα του σπάσουν τα πόδια. Εν τέλει, ο Nick γλίτωσε από τις ορέξεις των πρώην συμπαικτών του και μάλιστα άνοιξε το σκορ στο 12′, για να νικήσει η Liverpool με 3-1. Thug life be like.

Αυτοί που αλλού τραβούσαν και αλλού κατέληξαν

Το Liverpool είναι μία σχετικά μικρή πόλη, περίπου 400,000 κατοίκων, όπου πολύ συχνά τυχαίνει να υπάρχουν οπαδοί των δύο ομάδων στην ίδια οικογένεια, με τις γνωστές μάχες που ακολουθούν για τον προσηλυτισμό των μικρότερων στην μία ή στην άλλη πλευρά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κόντρα θείου και πατέρα Gerrard για το ποια ομάδα θα υποστηρίζει ο μικρός Steven, με τον πατέρα να κερδίζει την μάχη (ευτυχώς). Όμως, υπήρξαν/υπάρχουν και παιδιά που διάλεξαν μία ομάδα, αλλά κατέληξαν να αγωνιστούν για την άλλη ομάδα.

Από τα τωρινά παραδείγματα, υπάρχει ο Adam Lallana που το 2014 είχε παραδεχτεί πως μικρός ήταν φανατικός υποστηρικτής της Everton, ενώ στην άλλη πλευρά υπάρχουν οι Ashley Williams και Ross Barkley. Πολλοί παίκτες της Liverpool, ανάμεσά τους και θρύλοι όπως ο Ian Rush, ο Jamie Carragher, ο Robbie Fowler και ο Steve McManaman υπήρξαν οπαδοί της Everton όταν ήταν μικροί, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Michael Owen. Στην αντίθετη πλευρά, οι Nick Barmby και Gary Ablett υπήρξαν οπαδοί της Liverpool, όπως και οι Phil Jevons, Dave Watson και Peter Reid.

Άντι επιλόγου

Η ιστορία των δύο συλλογών είναι μεγάλη. Το ίδιο και η αντιπαλότητα. Ωστόσο, όταν μαζέψεις όλα τα κομμάτια, βλέπεις ότι αυτά που ενώνουν τις δύο πλευρές είναι περισσότερα από αυτά που τις χωρίζουν. Και το Stanley Park δεν είναι αρκετό για να τις κρατήσει μακριά. Liverpool – Everton σήμερα στις 16:15. Καλό ντέρμπι να έχουμε!

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com