Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Μία ανάλυση για το Liverpool-Sevilla

Μία ανάλυση για το Liverpool-Sevilla

Επιστροφή για τη Liverpool στο Champions League και επίσημα. Ώρα ομίλων Champions League ξανά μετά το φθινόπωρο του 2014 και αντίπαλος της στην πρεμιέρα μία σχετικά προσφάτως γνώριμη ομάδα. Η ισπανική Σεβίλλη, η οποία επιβλήθηκε της Liverpool το 2016 στη Βασιλεία και τον τελικό του Europa League. H ισπανική ομάδα τερμάτισε τέταρτη στο ισπανικό πρωτάθλημα πέρυσι και απέκλεισε την τουρκική Instanbul BB στα play off του Champions League.

H Sevilla έχει πολλές αλλαγές σε σχέση με πέρυσι. Ο Αργεντινός Eduardo Berizzo αντικατέστησε το συμπατριώτή του Jorge Sampaoli αφήνοντας τη Celta Vigo για την Ανδαλουσία. Μία επιλογή πολύ κοντινή στο μοντέλο που ξεκίνησε να χτίζει πέρυσι ο Sampaoli. Μπορεί να αποχώρησαν σπουδαίοι και πολλοί ποδοσφαιριστές από το περυσινό ρόστερ αλλά ήρθαν εξίσου αρκετοί και ποιοτικοί παίκτες. Ο Berizzo χτίζει μία ομάδα, η οποία θα παίζει καλό ποδόσφαιρο, θα είναι πειθαρχημένη και θα τρέχει πολύ τον αντίπαλο. Δεν καταφέρνει απόλυτα καλά και τα 3 αυτή τη στιγμή αλλά ακόμη θέλει χρόνο.

Η Sevilla έχει αγωνιστεί μέχρι τώρα με 4-1-4-1, το οποίο χρησιμοποίησε κατακόρον και στη Celta o Berizzo και το οποίο γίνεται πιο κλειστό 4-3-3 όταν οι Nervionenses παίρνουν μέτρα προς το δικό τους τρίτο του γηπέδου. Aς δούμε πρώτα κάποια στατιστικά μέχρι τώρα για την ομάδα της Ανδαλουσίας. 1) Μέσος όρος κατοχής 57.3%, για μία ομάδα που θέλει τη μπάλα στα πόδια της. 2) Περισσότερες από 450 πάσες μέσο όρο ανά παιχνίδι για μία ομάδα που χτίζει υπομονετικά το παιχνίδι της και σέβεται το πρωτάθλημα από το οποίο προέρχεται (οι περισσότερες εξ’αυτών είναι πάρα πολύ κοντινές μεταξύ τους) 3) 20 είναι ο μέσος όρος των τάκλιν της μέχρι στιγμής. Μία ομάδα με τσαμπουκά, που προσπαθεί να μικρύνει το χώρο με τον τρόπου κυνηγά τη μπάλα όταν τη χάσει και βαράει όταν πρέπει. 4) 9 είναι ο μέσος όρος των σουτ της έως τώρα. Δεν είναι η ομάδα που μέχρι στιγμής παράγει ευκαιρίες με το τσουβάλι αλλά αν την αφήσεις θα το κάνει.

Ας δούμε στοιχεία του στυλ της Σεβίλλης και πως σχετίζονται αυτά με το παιχνίδι της Liverpool :

1) Η Liverpool θα πιέσει αυτό είναι δεδομένο. Η Sevilla είναι μία ομάδα που χτίζει το παιχνίδι της με έναν τρόπο που μπορεί να αναχαιτήσει κάπως το gegenpressing. Πολλές πάσες, κοντινές πάσες και μετάβαση με υπομονή από το ένα μισό του γηπέδου στο άλλο μιας και μιλάμε για ομάδα που ξέρει καλά να κυκλοφορήσει το τόπι. Αν η πίεση της Liverpool είναι στα γνωστά καλά επίπεδα και οι παίκτες του Berizzo θα αναγκαστούν να σηκώσουν βέβαια και τη μπάλα.

2) Μία ομάδα που χρησιμοποιεί πολύ τα άκρα της. Επιτίθεται πάρα πολύ από τα αριστερά. Αν δείτε το παιχνίδι με την Eibar και τα 3 γκολ σημειώνονται από αριστερά. Η απουσία του Nolito βέβαια είναι πλήγμα για τον Berizzo. Δεν θαμπώνει σαν παίκτης αλλά έχει τέτοια αντίληψη φάσεων και κίνηση χωρίς τη μπάλα που επηρεάζει παιχνίδια. Με τον Nolito βασικό θεωρούσαμε εξαιρετικά πιθανό να παίξει βασικός ο Gomez δεξιά. Ίσως ακόμη να είναι εξαιρετικά πιθανό το σενάριο αυτό διότι η Sevilla χτυπά από αριστερά πολύ και ίσως επιλέξει να χτυπήσει εν προκειμένω και  τον Arnold. Δεξιά είναι ο Navas που δεν κάνει επίσης πολλά πράγματα αλλά μέχρι τώρα κάνει εξαιρετικά όσα μπορεί να κάνει καλά. Σπουδαία προσοχή πρέπει να δείξει η ομάδα του Klopp στην ψηλή μπαλιά που γίνεται συνεχώς και αδιαλείπτως προς το δεύτερο δοκάρι της μεριάς που δεν παίζεται η μπάλα. Ο επιθετικός θα κινείται στο πρώτο δοκάρι, οι Ισπανοί θα φορτώνουν παίκτες στην πλευρά του αλλά ο στόχος θα είναι σε πολλές φάσεις το δεύτερο δοκάρι. Είτε θα τελείωσει τη φάση ο αποδέκτης είτε θα γυρίσει σε έναν από τους πολλούς παίκτες που πατούν την αντίπαλη περιοχή.

3)Μεγάλη προσοχή στις δεύτερες μπάλες. Αν κάτι κάνει με συνέπεια η Sevilla στα μέχρι τώρα παιχνίδια της είναι έχει πάντα τους μέσους της μέσα στις φάσεις. Ειδικά όταν αγωνίζεται ο μοναδικός αρτίστας Ever Banega, από το πόδι του φεύγουν μπαλιές διαβήτης και οι μέσοι της ισπανικής ομάδας είναι πάντα σε επίκαιρες θέσεις. Δεν συμβαίνει τυχαία. Έχει δουλευθεί. Και μάλιστα πολύ καλά. Για αυτό καλό θα είναι να μην πολυσκεφτόμαστε να διώξουμε τη μπάλα διότι θα κλειστούμε επικίνδυνα. Επίσης, ΔΕΝ επιτρέπεται ατομική αφηρημάδα στα μαρκαρίσματα.

4) Μεγάλη προσοχή χρειάζεται και στις στημένες φάσεις, Η Sevilla έχει σπουδαία ικανότητα τόσο στο να τις αμύνεται όσο και στο να σκοράρει. Δεν πρέπει να επιτραπεί να αναβιώσει ξανά ο εφιάλτης της ομάδας μας απέναντι σε μία ομάδα που θα ποντάρει πολλά αύριο εκεί.

Πάμε να δούμε όμως και που πρέπει να χτυπήσει η Liverpool :

1)Το offside trap : Η Sevilla προσπαθεί να παίξει με offside trap. Δεν τα καταφέρνει όμως. Δεν υπάρχει χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από την πρεμιέρα της La Liga όταν η Espanyol μέσα στην Ανδαλουσία έβγαλε 5 κλασικές ευκαιρίες για αυτόν τον λόγο. Η Liverpool πρέπει να εκμεταλλευτεί το δίδυμο Mane, Salah και να τρέξει στην πλάτη της ισπανικής άμυνας. Σίγουρα έχει σημειωθεί η αδυναμία αυτή στο μπλοκάκι του τεχνικού επιτελείου των «Κόκκινων». Στοιχείο του αγώνα που μπορεί να κρίνει πολλά.

2)Το δίδυμο Mercado-Kjaer : ο δεξιός μπακ με τον δεξιό στόπερ στα περισσότερα παιχνίδια έως τώρα. Εφόσον αγωνιστούν και οι δύο, η Liverpool πρέπει να χτυπήσει στα αργά πόδια τους σε καταστάσεις ενός εναντίον ενός. Πολύ καλός αμυντικός ο Αργεντινός Mercado αλλά αργός στα πόδια. Πολύ μέτριος αμυντικός ο Δανός και επίσης αργός στις αντιδράσεις του. Σημειώνουμε τα ονόματά τους, αν τα δούμε στην ενδεκάδα του Berizzo.

3)Ο ρυθμός του αγώνα. Η Sevilla είναι μία ομάδα χωρίς ομοιογένεια ακόμη. Ένα σύνολο νέο. Η Liverpool πρέπει να τρέξει. Να δώσει στο ματς τον δαιμονιώδη ρυθμό που μπορεί να κάνει όσο λίγες ομάδες. Εκεί, ο αντίπαλος θα παρασυρθεί. Δεν υπάρχει αυτή η ικανότητα του συνόλου των Ισπανών αυτή τη στιγμή να πάνε το παιχνίδι εκεί που τους πάει αν ανοίξει το ρυθμό η Liverpool. Αν θέλετε αλλιώς, η επιθετική χημεία της Liverpool επικρατεί σαν μίγμα της μεσοαμυντικής χημείας της Sevilla.

Εν ολίγοις : Θεωρούμε πως αν η Liverpool παίξει στο 80%  του δεύτερου αγώνα με τη Hoffenheim ή την Arsenal εύκολα ή δύσκολα θα κερδίσει. Σημείο κλειδί οι αποστάσεις των κεντρώων παικτών να είναι σωστές και πειθαρχημένες. Έτσι θα κλαπούν μπάλες και η ομάδα μας θα τρέξει πολύ. Αν πάλι, η μεσαία μας γραμμή είναι όπως το Σάββατο, η Sevilla θα μας διαλύσει. Που θα ποντάραμε τα χρήματα μας; Στο πρώτο σενάριο. Ίδωμεν την αντίδραση!

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com