Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Liverpool-Arsenal : Μία ανάλυση του αγώνα

Liverpool-Arsenal : Μία ανάλυση του αγώνα

Με ένα σπουδαίο παιχνίδι ολοκληρώνεται η 3η αγωνιστική στροφή της Premier League. Liverpool και Arsenal ανταμώνουν στο Anfield και οι δύο μη έχοντας πολλά περιθώρια για γκρίνια λίγο πριν τη διακοπή για τις εθνικές ομάδες. Θα δούμε πράγματα που εξήχθησαν από τις δύο πρώτες αγωνιστικές των Κανονιέρηδων αλλά και που μπορεί να χτυπήσει η Liverpool.

Τρεις από τις 6 βαθμούς για τους Gunners με Leicester και Stoke. Πειστική εμφάνιση; Καμία από τις δύο. Η Arsenal ξεκίνησε τη φετινή σεζόν όπως  έκλεισε την περυσινή. Με το 3-4-2-1 που εφάρμοσε ο Wenger από το Μάρτιο και μετά. Έχει τους παίκτες να το εφαρμόσει πλήρως και αποτελεσματικά; Ταπεινή μας γνώμη είναι πως όχι. Αυτό ωστόσο εφαρμόζει επί μήνες. Και αυτό αναμένεται εκτός απροόπτου να ξεκινήσει και στο Anfield το απόγευμα της Κυριακής.

Η Arsenal παράγει φάσεις και μάλιστα με το τσουβάλι ανά περιόδους μέσα στα παιχνίδια της ωστόσο έχει έλλειψη συνοχής και αμυντικής ασφάλειας. Τα σουτ της κατά μέσο όρο ανέρχονται στα 22.5 στα δύο πρώτα παιχνίδια. Οι επιλογές μεσοεπιθετικά είναι πολλές. Ozil, Iwobi, Walcott, Welbeck, Sanchez, Lacazette, Giroud για τρεις θέσεις. Η Arsenal παράγει φάσεις αξιοποιώντας πάρα μα πάρα πολύ τις επαφές και τους συνδυασμούς των 3 παικτών μπροστά από τους 4 του κέντρου. Χρησιμοποιεί επίσης διαγώνιες μπαλιές στην πλάτη της άμυνας κάτι που η Liverpool πλήρωσε στο Hoffenheim για το 1-2 των Γερμανών. Επιτίθεται όμως πολύ και από άκρα.  Φροντίζει για αυτό ο τρόπος  που προσαρμόζονται εκεί που παίζεται η μπάλα οι 2 πίσω από το «9», γιατί τότε ελευθερώνεται διάστημα εκεί που δεν παίζεται η μπάλα και συγχρονίζεται ο wing back της αντίστοιχης πλευράς. Επίσης σήμα κατατεθέν της Arsenal όταν παίζει ο Aaron Ramsey είναι η κάθετη κίνηση του Ουαλού μέσου που σημαδεύεται συνήθως με..λόμπα ακριβείς από τον Mesut Ozil. Σύστημα διαχρονικό για τους Λονδρέζους εν τη παρουσία του Ramsey στην ενδεκάδα.

Το 3-4-2-1 έγινε 4-2-3-1 και στα δύο παιχνίδια όταν η Arsenal έχανε με 2-3 στο Emirates από τη Leicester και 1-0 από τη Stoke στο bet365 Stadium. Τότε μπήκε ο Olivier Giroud που χωρίς να έχω μπροστά μου το στατιστικό πρέπει να έχει απίστευτο goal ratio για τα λεπτά που αγωνίζεται εσχάτως.  Όταν ο Γάλλος θα είναι στο τερέν θα σηκωθεί αυτόματα πιο πολύ και η μπάλα.  Και επίσης θα ακουμπήσουν πολλές φορές τη μπάλα οι συμπαίκτες πάνω του ώστε να εκμεταλλευτούν όλοι τους διαδρόμους στην πλάτη του Γάλλου και της άμυνας. Αξιοσημείωτο επίσης να σημειώσουμε πως το 41% των επιθέσεων της Arsenal εκτυλίσσεται από τα αριστερά που το ρόλο του wing back καλύπτει ο Oxlaide Chamberlain. Ένας ρόλος που δεν του αρέσει καθόλου αλλά διαπρέπει από πέρυσι καίτοι δεξιοπόδαρος. Την εντύπωση μας πως στις δύο πρώτες αγωνιστικές ήταν ο καλύτερος παίκτης για το σύνολο του Wenger επιβεβαιώνει και το tendex που τον αξιολογεί πάνω από 8 και συγκεκριμένα με 8.72. Ο μόνος παίκτης της ενδεκάδας πάνω από 8! Ο Chamberlain έχει μέσο όρο 4.5 σουτ αλλά και 2.5 πάσες κλειδιά με μόλις τους Xhaka και Ozil να έχουν περισσότερες με 3 και 5 αντίστοιχα. Ίσως να είναι και το τελευταίο του παιχνίδι με την Arsenal με το χρόνο να πιέζει και τον Chamberlain να μην ανανεώνει με την Chelsea στη γωνία. Καταλαβαίνετε αυτόματα πόσο σημαντικό είναι να περιοριστεί ο Άγγλος μέσος.

Που μπορεί να χτυπήσει όμως η Liverpool;  Σημείο 1. Granit Xhaka. Ο πολιτογραφημένος Ελβετός μέσος είναι απλά πάρα πολύ αργός για το πρωτάθλημα της Premier League. Το πρέσσιγνκ της Liverpool πρέπει και είμαστε σίγουροι πως θα εστιάσει πάνω του. Περνούν πολλές μπάλες από τα πόδια του. Ενδεικτικά έχει τις περισσότερες πάσες κατά μέσο όρος έως τώρα(100). Η μπάλα θα περνά συχνά από τα πόδια του οπότε όσες κατοχές πάρει από τον Xhaka η Liverpool τόσο περισσότερες άμεσες επιθέσεις θα βγάλει. Όχι ότι οι παίκτες της Arsenal δεν αλλάζουν αρκετά τη μπάλα (67.5 μέσος όρος κατοχής γαρ) αλλά ο Xhaka είναι σημείο αναφοράς. Σημείο 2. Πίεση από την αρχή. Η Arsenal μπορεί να χάσει πολλές μπάλες από το πρέσσινγκ που εφάρμοσαν οι «Κόκκινοι» απέναντι στη Hoffenheim και αποτελεί προσφιλή τους τακτική. Πρόκληση για το σύνολο του Klopp η ίδια ένταση από την αρχή. Η άμυνα της Arsenal υποπίπτει εύκολα σε τέτοια λάθη. Σημείο 3. Γρήγορη δεύτερη πάσα : η Arsenal και εκείνη με τη σειρά της θα πιέσει. Είναι πολύ σημαντικό η Liverpool να έχει καλές αποστάσεις μεταξύ των γραμμών της ώστε να περάσει το high block pressing της Arsenal  στο οποίο συμβάλλουν αρκετά και οι δύο wing back. Αν τα καταφέρει, θα έχει απλέτο χώρο να αμολύσει τα άλογα από τη μέση και μπροστά και άντε πιάστε τους μετά. 4. Γρήγορη counter πάσα. Η Liverpool οφείλει να τιμωρήσει την ολιγωρία της Arsenal όταν χάνει τη μπάλα ακόμη και στο τρίτο τρίτο του γηπέδου, δηλαδή στο τρίτο του αντιπάλου της. Η παθητικότητα που παρατήρησε ο Steven Gerrard είναι οφθαλμοφανής για όποιον έχει δει την ομάδα του Wenger. Η ομάδα του Klopp πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτή την off the ball χαλαρότητα των «Κανονιέρηδων» και να τρέξει με κάθε ευκαιρία ακόμη και από το δικό της τρίτο.

Θεωρούμε πως τα δύο μαρκαρίσματα που θα κρίνουν κατά πολύ το ματς είναι εκείνα των δύο wing back της Arsenal με τους Salah και Mane. Όχι μόνο επειδή η Liverpool διαθέτει τους πιο γρήγορους wingers σε όλο το πρωτάθλημα αλλά και επειδή η άμυνα με 3 κεντρικούς αμυντικούς όπως έχουμε γράψει άπειρες φορές σε αναλύσεις αφήνει διαστήματα στα πλάγια όταν χαθούν περιστροφές ή χαθεί η μπάλα και εκτυλιχθεί γρήγορα κόντρα επίθεση. Αν οι wing back της Arsenal περιορίσουν τους δύο Αφρικανούς της Liverpool το παιχνίδι θα έρθει σε μεγαλύτερη ισορροπία. Ειδάλλως, οι μέχρι τώρα συμπεριφορές των ομάδων δίνουν πλεονέκτημα στους Reds. Πάντως, προσδοκούμε παιχνίδι με γκολ και για τους δύο και ίσως μιλάμε για το παιχνίδι που θα κερδίσει όποιος βάλει 3 γκολ και πάνω.

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com