Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Ποια μπορεί να είναι η Liverpool του Ruben Amorim

Ποια μπορεί να είναι η Liverpool του Ruben Amorim

Ο συντάκτης του Liverpool.gr, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, επιχειρεί να αναλύσει το πως ταιριάζει το ρόστερ των Reds στα «θέλω» του υποψήφιου νέου προπονητή.

Η σεζόν είναι κοντά στην ολοκλήρωσή της. Τελευταία ευθεία στο πρωτάθλημα, τα πάντα στην ισορροπία, τρεις ομαδάρες πάνε στον πόντο, έτοιμες για ένα επικών διαστάσεων photo-finish.

Η Liverpool, όμως, έχει το ένα μάτι στο καλοκαίρι, αφού είναι γνωστό από τον Γενάρη ότι ο σπουδαίος Jurgen Klopp θα αποχωρήσει τον Ιούλιο (πρακτικά μετά το τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς).

Ήδη ο Michael Edwards έχει επιστρέψει στον σύλλογο, από τον ρόλο του Head of Football Operations, ενώ έχει φέρει ως Τεχνικό Διευθυντή τον Richard Hughes. O δεύτερος έχει επιβαρυνθεί, μεταξύ άλλων, με την αναζήτηση του νέου προπονητή, με τον Ruben Amorim να είναι πια φαβορί, έπειτα από την απόφαση του Xabi Alonso να μείνει στη Leverkusen.

O Πορτογάλος coach, αν εν τέλει αναλάβει τη Liverpool, θα έχει την ευχέρεια να δουλέψει με ένα ρόστερ ευέλικτο, με αρκετά διαφορετικά προφίλ ποδοσφαιριστών να το απαρτίζουν, κάτι που θα τον βοηθήσει στη μετάλλαξη.

Η μεγαλύτερη αλλαγή, θα είναι στο σύστημα. Φαντάζει εκπληκτικά δύσκολο να αλλάξει προσέγγιση ο Amorim. Με το 3-4-2-1 έφτασε στη Sporting στα 35 του, με το 3-4-2-1 έκανε το όνομα του στην Ευρώπη και με αυτό θα μπει στο Kirkby.

Πάμε να τα δούμε σιγά – σιγά.

1) Τερματοφύλακες

Ίσως η πιο ξεκάθαρη θέση από όλες. Ο Alisson είναι μάλλον ο κορυφαίος κίπερ του πλανήτη και θα κρατήσει την θέση του. Υπάρχει ερωτηματικό για το αν ο Kelleher θα θέλει να κεφαλοποιήσει τη καλή του σεζόν (έχει ένα παραπάνω ματς από τον Βραζιλιάνο για την ώρα) και να γίνει Νο. 1 κάπου αλλού, όμως η Liverpool θα ήθελε να τον κρατήσει. Θα ψαχτεί για έναν τερματοφύλακα η ομάδα αφού φεύγει ο Adrian, με τον Patterson της Sunderland να είναι ένα όνομα που έχει γραφτεί πολλάκις.

2) Στόπερ

Στο κέντρο της άμυνας γίνεται μια μεγάλη αλλαγή, αφού από δύο, πάμε σε τρεις παίκτες. Ιδανικά, η Liverpool κυνηγάει να έχει δύο παίκτες σε κάθε θέση συν τουλάχιστον έναν «μπαλαντέρ». Ο van Dijk κλειδώνει τη θέση του κεντρικού στόπερ όπως στην Εθνική του, ο Konate πάει δεξιά του και ο Gomez αριστερά του. Ο Quansah μένει ως δεύτερος του Konate και εκεί… μπλέκουμε. Βλέποντας τις αριθμητικές ελλείψεις, ίσως γίνεται πιθανή η ανανέωση του γυάλινου μεν – ποιοτικού δε Joel Matip, σε έναν ρόλο πιο υποστηρικτικό, ως δεύτερος πίσω από τον VVD. Στα αριστερά, είναι πάρα πολύ πιθανό η ομάδα να κινηθεί για παίκτη και ίσως βασικό. Ο Inacio είναι μια προφανέστατη επιλογή, αφού αναδείχθηκε από τον Amorim και η Liverpool έχει ενδιαφερθεί. Ως συμπληρωματικές λύσεις, οι Sepp Van Den Berg και Billy Koumetio έχουν φύγει ως δανεικοί και επιστρέφουν, με τον πρώτο να έχει δύο γεμάτες σεζόν στη Bundesliga, ενώ και ο Nallo έχει πάρει γεύση από το περιβάλλον της πρώτης ομάδας φέτος.

3) Αριστερό μπακ-χαφ

Θα διορθώσω τον εαυτό μου και θα πω ότι εδώ είναι η πιο ξεκάθαρη θέση. Λόγω των δύο ακραίων στόπερ που έχουν την ευχέρεια να ανεβάζουν τη μπάλα, τα πλάγια μπακ-χαφ έχουν ελευθερία να ανεβαίνουν. Για να υπάρχει ισορροπία, όμως, ο Amorim κρατάει συνήθως τον έναν λίγο πιο χαμηλά, ειδικά στα πιο μεγάλα ματς, επιλέγοντας τον κατά φύσιν στόπερ Reis, έχοντας ως εναλλακτική τον εξτρέμ Nuno Santos. Ισορροπία ανάμεσα στα δύο προφίλ προσφέρει ο Robertson, αφού λύνει τα χέρια του Πορτογάλου προπονητή, με την δυνατότητα του να μείνει ψηλά ή να ακολουθήσει περισσότερο το αντίπαλο εξτρέμ. Τίμια λύση ο Κώστας Τσιμίκας, με πιο επιθετικό προφίλ, ενώ από πίσω έρχεται πιο ψημένο το… μηχανάκι Owen Beck.

4) Δεξί μπακ-χαφ

Καλώς τα παιδιά. Ποπ-κορν και περιμένουμε. Από τα δεξιά συνήθως ο Amorim έχει την απαίτηση να μένει πιο ψηλά ο παίκτης, σε αντίθεση με την αριστερή πλευρά που θέλει έναν πιο αμυντικό ποδοσφαιριστή. Για αυτό, ο Bradley είναι σίγουρη λύση, αφού μέχρι και εξτρέμ έχει παίξει στη καριέρα του, ενώ ο ταλαιπωρημένος Calvin Ramsey ίσως είναι φρόνιμο να μείνει στο Merseyside και να βρει εκεί μια σταθερότητα, με τα στοιχεία του να ταιριάζουν. Ως πρώτο, πιστεύω ότι θα χαλάσει το χατίρι πολλών και θα κρατήσει εκεί τον Trent Alexander-Arnold. Η ύπαρξη πολλών χαφ στο ρόστερ και η απαίτηση από τον παίκτη στα δεξιά να ασχολείται παραπάνω με τα επιθετικά του καθήκοντα, θεωρώ ότι θα κρατήσουν στην πτέρυγα τον υπαρχηγό, τουλάχιστον στο ξεκίνημα.

5) Κεντρικά χαφ

Ο Amorim παίζει με δυάδα. Ο ένας παίκτης θυμίζει περισσότερο εξάρι, με την Liverpool να διαθέτει μόλις δύο τέτοια, τον Endo και τον Bajcetic. Κοιτάξτε, ωραίος ο Ιάπωνας, έκλεισε στόματα και έδειξε ότι στέκεται άψογα. Αλλά η Liverpool δεν είναι West Ham, θέλει το κάτι παραπάνω. Ας πάρει 35 ματς του χρόνου ο Endo, δεν με πειράζει καθόλου, αλλά ως βασικό παίκτη θα χρειαστεί και έναν που θα μπορεί και να οργανώσει – και δεν τον έχει. Δεύτερη θέση που πιστεύω ότι θα ψαχτεί η Liverpool – να βρει τον δικό της Hjumland της Sporting. Bruno Guimaraes αν ισχύουν τα περί οικονομικών δυσκολιών στη Newcastle; Είναι νωρίς ακόμα. Αλλά η τριάδα θαρρώ πως θα είναι αυτή. Μεταγραφή, Endo, Bajcetic.

Δίπλα τους τώρα. O Mac Allister απαγορεύεται να λείπει από οποιαδήποτε ενδεκάδα και ο ρόλος αυτός του ταιριάζει γάντι. Ο παρτενέρ του παίρνει την ευθύνη του… ξύλου πάνω του και του αφήνει χώρο να δημιουργήσει, να τρέξει. Έχει πνευμόνια, έχει και την ποιότητα να κάνει ακριβώς αυτό ο Αργεντίνος. Πίσω του, εύκολη λύση για όσα προανέφερα ο τρομερά βελτιωμένος εδώ και ένα χρόνο Curtis Jones. Τρίτος ο Ryan Gravenberch που έχει τα στοιχεία να λάμψει στο σύστημα αυτό αλλά πρέπει να βρει σταθερότητα.

6) Αριστερό εξτρέμ

Κάποιος έλειπε από τα χαφ που ανέφερα… Ο Amorim έχει δώσει αυτή την θέση στον Goncalves, παίκτη με μπόλικα πνευμόνια, πολλή δημιουργία, ευχέρεια στο σουτ που όμως μπορεί να παίξει και ως χαφ. Δεν χρειάζεται να πω κάτι άλλο, κύριε Szoboszlai, που στην ίδια θέση στην Εθνική σας κάνετε παπάδες, έχω μια φανέλα εδώ να πάρετε σπίτι σας. Από πίσω του, σε αυτό τον πολύ ελεύθερο ρόλο, ταιριάζει ο Cody Gakpo, ενώ ως τρίτος ίσως να μπορεί να σταθεί ο Elliott, ακόμα παραπάνω – λόγω ποδιού – ο Fabio Carvalho, που ίσως βρει εν τέλει ρόλο με τον συμπατριώτη του στον πάγκο.

7) Δεξί εξτρέμ

Πάλι, ο βασικός παίκτης της Liverpool ταιριάζει υπέροχα στο σύστημα του Amorim. Ο δεξιός εξτρέμ του Πορτογάλου ξεκινάει τις κινήσεις του από τη γραμμή, όμως συγκλίνει για να βρεθεί στο επίκεντρο των τελικών προσπαθειών, είτε ως εκτελεστής είτε ως δημιουργός. Mohamed Salah, σε αναφέρω και προχωράω. Από πίσω, σίγουρα υπάρχει ο Harvey Elliott, ενώ οι μικροί Gordon και Doak μπορούν να δώσουν ανάλογες λύσεις.

8) Φορ

Ο Gyokeres κάνει απίστευτα πράγματα στη Πορτογαλία και η Sporting ετοιμάζεται πάλι να πνιγεί στο χρήμα. Παίκτης που δημιουργεί μόνος φάσεις με τις κινήσεις του, έχει καλή τεχνική και άψογη αντίληψη του που πρέπει να βρίσκεται στην περιοχή. Αμφότεροι οι φορ της Liverpool το κάνουν αυτό, Nunez και Jota δηλαδή, με τον Danns επίσης να έχει δείξει εξαιρετικά στοιχεία.

Από το κείμενο άφησα εκτός τον Luis Diaz, που πια φαντάζει αρκετά πιθανό να αποχωρήσει και που τα στοιχεία του δεν κουμπώνουν σε κάποια θέση ακριβώς. Ναι, θα προσέφερε κάτι διαφορετικό από τα αριστερά και, ναι, ίσως δημιουργούσε προβλήματα από τα δεξιά. Αλλά, για έναν παίκτη που το περιβάλλον του διαφημίζει ότι το μέλλον του δεν είναι στο Anfield, που ο ίδιος έχει ζητήματα στη τελική προσπάθεια και που δεν θα είναι αναγκαίο να αντικαταστήσεις (καλύπτει το κενό η αλλαγή θέσης του Szoboszlai), δεν πιστεύω πως λες όχι σε μια μεγάλη προσφορά από την PSG.

Αναμένω λίγες κινήσεις, μόλις τρεις ανέφερα στο κείμενο – δύο high profile, με τον Amorim να θέλει να δουλέψει και με παιδιά από τις ακαδημίες.

Όλα αυτά προφανώς γράφονται για την περίπτωση που ο Πορτογάλος αναλάβει την Liverpool, κάτι που φαντάζει πια αρκετά πιθανό, αλλά όχι σίγουρο.

Φήμες από Πορτογαλία για συμφωνία με Amorim αυτή την εβδομάδα!
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com