Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Το νέο σύστημα της Liverpool απειλεί τη θέση του Andy Robertson;

Το νέο σύστημα της Liverpool απειλεί τη θέση του Andy Robertson;

Από τότε που ο Andy Robertson έφτασε στο Anfield το 2017, λίγοι παίκτες αποδείχθηκαν πιο συνεπείς και αξιόπιστοι, ακόμα κι αν κάποιοι έχουν μονοπωλήσει τις στήλες των εφημερίδων και τα βραβεία Man of the Match.

Ο Robertson αποδείχθηκε εξαιρετικά αξιόπιστος, οπότε ακόμα και όταν η απόδοση του πέφτει ελαφρώς, αποτελεί έκπληξη.
Την σεζόν 2022-2023 απέτυχε να φτάσει στα προηγούμενα επίπεδα απόδοσης, ωστόσο υπήρξαν πολλές στιγμές όπου ήταν από τους λιγοστούς διασωθέντες σε μια ομάδα που παρουσίασε απίστευτα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της.

Σε μια σεζόν όπου ο Trent Alexander-Arnold βρέθηκε έρμαιο στις ορέξεις των αντίπαλων εξτρέμ, ο Virgil van Dijk φαινόταν ευάλωτος για πρώτη φορά και οι χαφ έδειχναν ανήμποροι να ακολουθήσουν τον ρυθμό του αντιπάλου και να προστατεύσουν τους αμυντικούς, ο 29χρονος Σκωτσέζος, συγκριτικά, ήταν σταθερός.

Αμυντικά, ο Robertson ήταν γενικά σταθερός, μέχρι αυτή τη σεζόν, αλλά αυτός ο τομέας του παιχνιδιού του άρχισε να δείχνει σημάδια κάμψης. Το ποσοστό επιτυχίας του στα τάκλιν (55%) ήταν το χαμηλότερο μέχρι σήμερα.

Στο επιθετικό κομμάτι ο Robbo δεν κατάφερε να σημείωσει ούτε ένα γκολ σε 43 εμφανίσεις, σε όλες τις διοργανώσεις. Ο αριθμός των 11 ασίστ ήταν ο δεύτερος πιο φτωχός του, την τελευταία πενταετία, αν και δημιούργησε 11 μεγάλες ευκαιρίες σε σχέση με τις 9 της περασμένης σεζόν.
Η περσινή σεζόν της Liverpool χωρίστηκε ουσιαστικά σε δύο μέρη με τη μεγάλη αλλαγή τακτικής που έγινε τον Απρίλιο, όπου ο ρόλος του Robertson άλλαξε ξαφνικά.

Η απόφαση του Klopp να μετατρέψει τον Alexander-Arnold σε ένα δεξιό μπακ που ανεβαίνει στη μεσαία γραμμή, όταν οι Reds επιτίθενται, είχε μεγάλο αντίκτυπο σε πολλούς παίκτες. Με το ανέβασμα του Trent στο κέντρο μένει κενή η θέση του δεξιού μπακ, με την υπόλοιπη άμυνα να «αναγκάζεται» να το καλύψει.

Ο Ibrahima Konate δεν φαινόταν και πολύ άνετος στην προσπάθεια του να μετατοπιστεί και να καλύψει σχεδόν δύο θέσεις, μερικές φορές, και το ίδιο θα μπορούσαμε να πούμε για τον Robertson.

Ένας από τους καλύτερους σύγχρονους αριστερούς μπακ βρέθηκε να αναλαμβάνει το ρόλο του αριστεροπόδαρου κεντρικού αμυντικού, σε ένα σύστημα 3-2-2-3, μικραίνοντας την απόσταση από Van Dijk και Konate.
Παρόλο που τα αποτελέσματα της νέας τακτικής ήταν θετικά, ο Σκωτσέζος στην αρχή έμοιαζε με ψάρι έξω από το νερό. Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη αλλαγή τακτικής αποτελεί ένα μεγάλο τεστ για την ευφυΐα και την ικανότητα προσαρμογής του Robbo, σε ένα σημείο της καριέρας του που έχει πολλά χιλιόμετρα στα πόδια του.

O Robertson δήλωσε σχετικά στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας: «Προφανώς στο παρελθόν είχαμε συνηθίσει να κινούμαστε πιο ψηλά και στα άκρα του γηπέδου, αλλά έχουμε τροποποιήσει λίγο το σύστημα και πρέπει να προσαρμοστούμε στο νέο ρόλο και νομίζω ότι τα κατάφερα».
«Λειτουργούμε σαν τριάδα κεντρικών αμυντικών, καθώς ο Trent ανεβαίνει δίπλα στον Fabinho. Εφόσον η ομάδα κερδίζει, τότε όλα είναι καλά και αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα».

«Φυσικά, εξακολουθώ να προσπαθώ να εμπλακώ σε επιθέσεις, εξακολουθώ να θέλω να συνδυάζομαι με τον εξτρέμ μου, αλλά πρέπει απλώς να διαλέγω τις στιγμές μου. Νομίζω ότι όσο περνούν οι αγώνες έχω γίνει καλύτερος στο να επιλέγω αυτές τις στιγμές και έχω προσαρμοστεί στον ρόλο πολύ καλύτερα».

«Όποιο σύστημα και αν παίξουμε την επόμενη σεζόν ή αν έχουμε μερικά συστήματα που μπορούμε να παίξουμε, το στοίχημα είναι να βρούμε τον εαυτό μας μέσα σε αυτό».

«Υπάρχουν πιθανώς δύο διαφορετικές πλευρές του παιχνιδιού μου, ανάλογα με το σχήμα που παίζουμε. Αλλά νιώθω ότι έχω προσαρμοστεί καλά σε αυτό και, όπως είπα, εφόσον συνεχίζουμε να κερδίζουμε και συνεχίζουμε να προοδεύουμε ως ομάδα, τότε ευχαρίστως θα κάνω αυτή τη δουλειά».

Ο Jurgen Klopp, στην συνέντευξη τύπου μετά το παιχνίδι με την Aston Villa αναφέρθηκε στον νέο ρόλο του Robertson: «Δεν μπορούμε να έχουμε τον δεξί μπακ στο κέντρο του γηπέδου και τον άλλο σταθερά ψηλά στην αριστερή πλευρά. Αυτό είναι δύσκολο».

«Στο κτίσιμο των επιθέσεων, ναι, η θέση του έχει αλλάξει ελαφρώς. Αλλά (ο Robertson) είναι προφανώς ένας πολύ έμπειρος παίκτης, ένας πολύ έξυπνος παίκτης και ξέρει πότε τον χρειαζόμαστε στην επίθεση. Ο Robbo πρέπει να κρίνει τις καταστάσεις, στις οποίες μπορεί να ανεβεί ψηλά και να επιτεθεί»

Από την άλλη, δεδομένου της εφαρμογής του νέου συστήματος του Klopp, συνεχίζει να γίνεται λόγος για την απόκτηση ενός αριστεροπόδαρου κεντρικού αμυντικού, γεγονός που θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να στοιχίσει στον Robertson τη θέση του στην αρχική ενδεκάδα.

Όλα θα εξαρτηθούν από τον τρόπο, με τον οποίο ο Γερμανός προπονητής θα επιλέξει να αγωνίζεται η ομάδα του. Θα μείνει πιστός στο αγαπημένο του 4-3-3 ή θα συνεχίσει με την τριάδα των κεντρικών αμυντικών (3-2-2-3) και τον Trent να ανεβαίνει στη μεσαία γραμμή, δίπλα πιθανότατα από τον Fabinho; Ή μήπως θα εφαρμόζει και τα δύο συστήματα μέσα στο ίδιο παιχνίδι;

Πιστεύω ότι με την ανοικοδόμηση της μεσαίας γραμμής των Reds ο Robertson θα μπορέσει να ανταποκριθεί και στα τρία σενάρια και αναμένω ότι θα παρουσιαστεί ξανά στα καλύτερα του την καινούρια σεζόν.

Το νέο σύστημα της Liverpool απειλεί τη θέση του Andy Robertson;
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com