Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Μίλησε ο Jerzy Dudek για τους νεαρούς Πολωνούς παίκτες της Liverpool

Μίλησε ο Jerzy Dudek για τους νεαρούς Πολωνούς παίκτες της Liverpool

Ο πρώην τερματοφύλακας της Liverpool Jerzy Dudek μίλησε αποκλειστικά στην Liverpool ECHO, σχετικά με τους νεαρούς Πολωνούς ποδοσφαιριστές, των Ακαδημιών των Reds.

Το να είσαι πρωταγωνιστής στο τέρμα της Liverpool σε έναν τελικό Ευρωπαϊκού Κυπέλλου μπορεί να σε θυμούνται είτε ως ήρωα είτε ως υπαίτιο της ήττας, ρωτήστε τον Loris Karius ή τον Jerzy Dudek.

Ο πρώτος ήταν υπαίτιος για τα δύο από τα τρία γκολ που δέχθηκε κατά την ήττα στον τελικό του Champions League το 2018 από τη Real Madrid και είναι πλέον συνώνυμο αυτού του αγώνα για όλους τους λάθος λόγους. Τέτοια είναι η μαχαιριά του αθλήματος, η καριέρα του Karius στο Anfield τελείωσε σε ένα τιμωρητικό 90λεπτο στο Κίεβο, το οποίο είδε όλο τον κόσμο να παρακολουθεί την χειρότερη εμφάνιση που μπορούσε να είχε. Φαινόταν αδύνατο να φανταστεί κανείς επιστροφή από αυτή την εμφάνιση, και έτσι αποδείχθηκε, καθώς ο Alisson Becker έφτασε τις πόρτες του Anfield δύο μήνες αργότερα.

Βιώνοντας μια διαφορετική ιστορία από τον Γερμανό, ο Dudek μένει στη μνήμη μας για την εμπνευσμένη εμφάνισή του στην αξέχαστη νίκη της επιστροφής στην Κωνσταντινούπολη το 2005. Παρόλο που δέχθηκε τρία γκολ πριν το ημίχρονο. Ο Πολωνός στάθηκε όρθιος καθώς οι συμπαίκτες του κρατιόντουσαν με πείσμα για να κρατηθούν στη ζωή.

Η καθοριστική στιγμή του Dudek ήρθε στο 117ο λεπτό του αγώνα, κάνοντας μια εκπληκτική διπλή απόκρουση για να αποκρούσει τον Andriy Shevchenko, η οποία φαινόταν ακόμη πιο εντυπωσιακή μετά από κάθε επανάληψη που προβαλλόταν. Αργότερα, αρνούμενος τους Andrea Pirlo και Shevchenko από το σημείο, εξασφάλισε την ιδιότητα του θρύλου του, καθώς η Liverpool κατέκτησε το πέμπτο Ευρωπαϊκό Κύπελλο, αν και – όπως και ο Karius – σύντομα έχασε τη θέση του στο αρχικό σχήμα μετά την πρόσληψη του Pepe Reina.

Δεν υπάρχει έλλειψη έμπνευσης για την τρέχουσα φουρνιά τερματοφυλάκων στον σύλλογο, με τον 20χρονο Βραζιλιάνο Marcelo Pitaluga να μπορεί να επικαλεστεί τον καλύτερο στον χώρο με τη μορφή του Alisson. Επίσης, στους κόλπους των «Red’s» βρίσκονται τρεις Πολωνοί γκολκίπερ, οι οποίοι θα τρέφουν ελπίδες να ακολουθήσουν τα βήματα του Dudek.

Ο νεότερος από αυτή την τριάδα, ο Kornel Misciur, ήρθε στις αρχές Μαρτίου από τη Hull City έναντι άγνωστης αμοιβής και έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη νίκη με 3-2 επί της Sunderland σε επίπεδο κάτω των 16 ετών. Έκτοτε προπονείται με την πρώτη ομάδα. Προσπαθούν επίσης να αφήσουν το στίγμα τους ο Fabian Mrozek (19) και ο Jakub Ojrzyński (20), οι οποίοι έφτασαν στην Ακαδημία το 2020 και το 2019 αντίστοιχα. Ο Mrozek ήταν τακτικός βασικός για την ομάδα κάτω των 18 ετών φέτος, ενώ ο Ojrzyński πέρασε τις δύο τελευταίες σεζόν ως δανεικός – αρχικά στην Caernarfon Town και στη συνέχεια στη Radomiak Radom.

Πριν από αυτή την ομάδα παικτών προηγήθηκε ο Πολωνός Kamil Grabara, ο οποίος υπέγραψε τον Ιανουάριο του 2016 στο πλαίσιο μιας συμφωνίας 250.000 λιρών και διεκδίκησε το πρωτάθλημα της Superliga της Δανίας με την FC Copenhagen, ενώ κέρδισε και μια διεθνή συμμετοχή σε ανώτερη κατηγορία, μετά την αποχώρησή του από τη Liverpool πριν από δύο χρόνια. Η παραγωγή υποσχόμενων παικτών της Πολωνίας σε αυτή τη θέση είναι ξεκάθαρη, μια αγορά που η Liverpool ήθελε να εκμεταλλευτεί. Προσδιορίζοντας γιατί συμβαίνει αυτό, ποιος είναι καλύτερος να ρωτήσει από τον μοναδικό παίκτη που εκπροσωπεί τους Reds από αυτή τη χώρα.

«Έχουμε καλούς προπονητές και εκμεταλλευόμαστε τα μεγάλα ονόματα», παραδέχτηκε ο Dudek όταν ρωτήθηκε από την ECHO για την πολωνική δύναμη ανάμεσα στα δοκάρια. «Εμείς [ο Wojciech Szczęsny] ξεκινήσαμε και τώρα όλοι μας ακολουθούν, προσπαθώντας να κερδίσουν αυτό το εισιτήριο σαν το λαχείο. Ίσως είναι ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας που χρειάζεσαι σε αυτή τη θέση».

Σχετικά με τις εντυπώσεις του για όσους κατάγονται από την πατρίδα του και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Liverpool, πρόσθεσε: «Έχω ακούσει γι’ αυτούς και υπάρχουν πολλοί άλλοι που έρχονται στην Αγγλία. Έχουμε μια καλή σχολή τερματοφυλάκων στην Πολωνία και ισχυρή νοοτροπία για να πετύχεις σε αυτό το επάγγελμα. Πενήντα τερματοφύλακες ηλικίας 15 ετών και άνω έφυγαν από την Πολωνία πέρυσι και αυτό σημαίνει ότι όλοι προσπαθούν να γίνουν ένας Dudek ή ένας Szczesny».

Το άλλο πολωνικό παιδί-θαύμα των Reds δραστηριοποιείται στο αντίθετο άκρο του γηπέδου, όπου συχνά τον βρίσκουμε να ολοκληρώνει κούρσες και να αναδεικνύει τα επιθετικά του προσόντα. Πράγματι, ο 19χρονος Mateusz Musialowski έγινε γνωστός σε τμήματα των φιλάθλων μετά το εκπληκτικό σόλο γκολ που σημείωσε εναντίον της Newcastle United τον Απρίλιο του 2021 και έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έκανε την ανεπίσημη εμφάνισή του στην πρώτη ομάδα σε ένα φιλικό με το Strasbourg τον περασμένο Ιούλιο, αν και το επαγγελματικό ντεμπούτο παραμένει σε εκκρεμότητα.

Το να ανταποκριθεί στο παρατσούκλι του «Πολωνός Messi» θα αποτελούσε πρόκληση για οποιονδήποτε παίκτη. Το να παραμείνει μια σταθερή δύναμη σε επίπεδο ομάδας νέων αποτελεί πρωταρχικό μέλημα για τον Musialowski, ο οποίος ίσως δεν έχει εξελιχθεί με τον τρόπο που κάποιοι είχαν προβλέψει από τότε που υπέγραψε το 2020.

Ο Dudek είπε την άποψή του για τον έφηβο: «Είναι ένας πολύ ταλαντούχος παίκτης, πολύ επιδέξιος. Ο μικρός Messi. Ας ελπίσουμε ότι θα τα καταφέρει. Έχει μεγάλες δυνατότητες, αλλά πρέπει να μείνει συγκεντρωμένος και μακριά από τα ΜΜΕ. Αυτό μπορεί πάντα να αποσπάσει την προσοχή, αλλά έχει έξυπνους ανθρώπους γύρω του και ο σύλλογος μπορεί να τον βοηθήσει επίσης. Εξαρτάται από τον χαρακτήρα του ατόμου», πρόσθεσε ο 50χρονος για την ταμπέλα «Πολωνός Messi» του Musialowski. «Κάποιοι παίκτες το παίρνουν ως ευκαιρία να γίνουν μεγαλύτεροι και νιώθουν καλύτερα με αυτό το παρατσούκλι. Δεν νομίζω ότι θα το πάρουν στα σοβαρά, θα δουλέψουν για το δικό τους όνομα στο μέλλον. Είναι πάντα ωραίο αν κάποιος μπορεί να πει ότι είσαι περισσότερο ή μοιάζεις με έναν νεαρό Messi, αυτό είναι ένα μεγάλο κομπλιμέντο. Σου λέει τα πάντα για το ταλέντο του».

Μίλησε ο Jerzy Dudek για τους νεαρούς Πολωνούς παίκτες της Liverpool
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com