Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > «Anne»: Η αείμνηστη ακτιβίστρια του Hillsborough στο ITV

«Anne»: Η αείμνηστη ακτιβίστρια του Hillsborough στο ITV

Η νέα δραματική σειρά «Anne» του ITV, με πρωταγωνίστρια τη Maxine Peake, η οποία καθήλωσε το βρετανικό τηλεοπτικό κοινό, έλαβε εξαιρετικές κριτικές, μετά την πρεμιέρα της, την Κυριακή 2 Ιανουαρίου.

Η σειρά επικεντρώνεται στη ζωή της Anne Williams, η οποία πάλεψε με όλο της το είναι για την απονομή δικαιοσύνης για τα 97 θύματα της τραγωδίας του Hillsborough το 1989.

Η Anne, η οποία εκείνο το πρωινό της 15ης Απριλίου 1989 αποχαιρέτησε τον γιο της Κevin με ένα φιλί, είχε ένα κακό προαίσθημα για τον συγκεκριμένο αγώνα και τελικά επαληθεύτηκε τραγικά.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ της Liverpool και της Nottingham Forest, για το FA Cup, που διεξήχθη στο ουδέτερο Hillsborough, έδρα της Sheffield Wednesday, 96 οπαδοί ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου στη χειρότερη τραγωδία στην ιστορία του αθλητισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δύο χιλιάδες φίλαθλοι της Liverpool βρίσκονταν έξω από τη βόρεια θύρα του γηπέδου και έξι λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα τους επιτράπηκε η είσοδος στην εξέδρα «Leppings Lane», η οποία ήταν ήδη κατάμεστη από οπαδούς. Η άτακτη είσοδός τους, όμως, προκάλεσε πανικό στην ήδη υπερπλήρη εξέδρα ορθίων, με αποτέλεσμα πολλοί φίλαθλοι να στριμωχτούν στα κάγκελα και να πεθάνουν από ασφυξία.

Τις πρώτες ημέρες τα μέσα και η αστυνομία προσπάθησαν να ενοχοποιήσουν τους ίδιους τους φιλάθλους, αναφέροντας πως μπήκαν στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο και πως ήταν μεθυσμένοι.

Για σχεδόν 3 δεκαετίες, τα θύματα και οι οικογένειές τους αναζητούσαν δικαιοσύνη και επιδίωκαν την αποκάλυψη των πραγματικών αιτιών της απίστευτης τραγωδίας.

Tο 2016, το σώμα ενόρκων στο Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο θάνατος των 96 οπαδών στο στάδιο Hillsborough δεν μπορούσε να θεωρηθεί ατύχημα, επισημαίνοντας τα τραγικά λάθη και τις παραλείψεις των αρχών ασφαλείας.

Παρά την απόφαση αυτή, δυστυχώς κανένας από τους υπεύθυνους της τραγωδίας δεν διώχθηκε ποινικά.

Το 2021, ο Andrew Devine, κατέστη το 97ο θύμα της τραγωδίας, καθώς έχασε τη ζωή του λόγω μακροχρόνιων επιβλαβών στην υγεία του, απόρροια του σοβαρού τραυματισμού του στο Hillsborough.

Ο 15χρονος γιος της Anne ο Kevin, ήταν μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν εκείνη την τραγική ημέρα.

Αφού αρνήθηκε να δεχτεί την αρχική ετυμηγορία του ιατροδικαστή για θάνατο από ατύχημα, αφιέρωσε τη ζωή της στην αποκάλυψη της αλήθειας.

Βρήκε μάρτυρες, πήρε ιατρικές γνωματεύσεις από κορυφαίους γιατρούς και έδωσε πολλές νομικές μάχες.

Η Anne πέθανε στις 18 Απριλίου 2013, σε ηλικία 62 ετών, τρεις ημέρες μετά την τελευταία της παρουσία στο Anfield, στο ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα. Δεν πρόλαβε να νιώσει έστω την ικανοποίηση από την απόφαση των ενόρκων το 2016.

Η κόρη της αείμνηστης ακτιβίστριας του Hillsborough, Sara Williams, μετά την προβολή της σειράς δήλωσε:

«Έζησα ξανά τα πάντα από την αρχή. Βλέποντας στην οθόνη αυτό που περάσαμε στην πραγματικότητα ως οικογένεια μας άνοιξε τα μάτια, παρόλο που ξέραμε την ιστορία».

Η δραματική μίνι σειρά προβλήθηκε για τέσσερις συνεχόμενες βραδιές στο ITV, από την Κυριακή 2 Ιανουαρίου μέχρι την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου.

Η Maxine Peake ενσαρκώνει την Anne Williams, σε μια συγκλονιστική ερμηνεία, και ο Stephen Walters υποδύεται τον σύζυγό της Steve Williams.

Πρωταγωνιστούν επίσης οι Campbell Wallace, Lily Shepherd, Bobby Schofield, Clare Calbraith και Matthew McNulty.

Το ΙΤV πρόβαλε επίσης, ως επίλογο της σειράς, το βράδυ της Πέμπτης 6 Ιανουαρίου, το ντοκιμαντέρ «The Real Anne: Unfinished Business», με αφηγήτρια μάλιστα τη Maxine Peake, η οποία στο τέλος δήλωσε:

«Τι καταπληκτική γυναίκα ήταν η Anne! Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ποτέ το Hillsborough, γιατί δυστυχώς αυτού του είδους οι καταστάσεις δεν ανήκουν στο παρελθόν».

Η σειρά γράφτηκε από τον Kevin Sampson, τον συγγραφέα του βιβλίου «Hillsborough Voices», ο οποίος πήρε πολλές συνεντεύξεις από την Anne για το βιβλίο του.

Τα γυρίσματα έγιναν σε πολλές από τις πραγματικές τοποθεσίες στο Liverpool και στη σκηνή της τραγωδίας στο Sheffield.

«Anne»: Η αείμνηστη ακτιβίστρια του Hillsborough στο ITV
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com