Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Τραυματισμοί: Η αχίλλειος πτέρνα της Liverpool

Τραυματισμοί: Η αχίλλειος πτέρνα της Liverpool

Γράφει ο Αλέξανδρος Μωρέλλας, δημοσιογράφος, χομπίστας αρθρογράφος για την Premier League & μέλος της Πανελλήνιας Λέσχης Φίλων Liverpool

Δεν χρειάζονται βαθυστόχαστες αναλύσεις, αναρίθμητα στατιστικά δεδομένα και μεταπτυχιακές γνώσεις στο ποδόσφαιρο για να εξηγήσεις ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η Liverpool φέτος. Αρκεί να πάρεις απλά το ιατρικό δελτίο της ομάδας στα χέρια σου.

 

27/12/2020, Λίβερπουλ – Γουέστ Μπρομ. Είναι το 57ο λεπτό όταν ο Matip πιάνει τους προσαγωγούς του και ο Klopp το κεφάλι του, μαζί με κάθε φίλαθλο της Λίβερπουλ στον πλανήτη που βλέπει την κατάρα να συνεχίζεται. Ακόμη ένας τραυματισμός, ακόμη μια φορά ο Matip. Δύο λεπτά μετά ο ευπαθής κεντρικός αμυντικός θα δώσει τη θέση του στον νεαρό και άπειρο Rhys Williams και ήδη τα σύννεφα πάνω από το Anfield αρχίζουν να πυκνώνουν ανησυχητικά. Ένα λάθος του Jones, μία βεβιασμένη απόκρουση του Williams, η απουσία του πανύψηλου Καμερουνέζου από την άμυνα στο κόρνερ που θα ακολουθήσει και το 1-1 είναι γεγονός. Γκέλα για τους Reds που με τον Matip παρόντα πολύ πιθανό να μη συνέβαινε, καθώς ήδη ήταν από τους κορυφαίους του γηπέδου μέχρι τότε.

 

Σε μια από τις πιο περίεργες σεζόν στην ιστορία του αγγλικού -και όχι μόνο- ποδοσφαίρου, με κουτσουρεμένη προετοιμασία και εξαντλητικά συνεχείς αγωνιστικές υποχρεώσεις για τις ομάδες, πέρα από τις μεταγραφές, την αγωνιστική ταυτότητα, τους προπονητές, τα συστήματα και την συλλογική ή ατομική απόδοση, οι τραυματισμοί αναδεικνύονται στον αστάθμητο παράγοντα που ενδέχεται να καθορίσει μέχρι και το ποιος θα στρογγυλοκαθίσει στον θρόνο του πρωταθλητή τον ερχόμενο Μάιο.

 

Σε αυτό το εξουθενωτικό πρόγραμμα, η Λίβερπουλ χτυπιέται αλύπητα από αλλεπάλληλες απουσίες παικτών, που πέρα από τον ανθρώπινο παράγοντα και το ψυχολογικό κόστος που συνεπάγεται κάθε τραυματισμός, έχουν ως συνέπεια τις βαθμολογικές απώλειες.

 

Οι τραυματισμοί της φαίνεται να χωρίζονται σε 2 κατηγορίες, τους «τυχαίους», αυτούς δηλαδή που συμβαίνουν συγκυριακά μέσα στην αγωνιστική σεζόν, αλλά και τους σταθερούς, εκείνους που αφορούν δηλαδή σε παίκτες οι οποίοι δείχνουν να έχουν μια σταθερή «σχέση» με το ιατρικό επιτελείο στη μέχρι τώρα θητεία τους στο Merseyside. Γεγονός πάντως είναι ότι από το ξεκίνημα της σεζόν μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε έστω μία μέρα που το ιατρικό δελτίο της Λίβερπουλ να ήταν άδειο.

 

4 αγωνιστικοί μήνες, ούτε μία ημέρα πλήρης

Από τις 29 Αυγούστου στο Community Shield με την Άρσεναλ μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου κόντρα στην Γουέστ Μπρομ, η Λίβερπουλ δεν έπαιξε ούτε μία ημέρα πλήρης. Ξεκίνησε τη σεζόν με τραυματίες Henderson (γόνατο), Ox (γόνατο) και Shaqiri (αποκατάσταση). Στη 2η αγωνιστική προστίθεται ο Matip (μυϊκό πρόβλημα σε δύο φάσεις), ξανατραυματίζεται ο Henderson, από την 4η αγωνιστική παίζουμε χωρίς τον Alisson (ώμος), ενώ την 5η αγωνιστική κόντρα στην Έβερτον έρχεται ο τραυματισμός σοκ του Van Dijk (γόνατο). Στην ίδια αγωνιστική χάνουμε και τον Thiago (γόνατο). Στον τραυματισμό του Van Dijk έρχεται να προστεθεί νέος τραυματισμός σοκ του Gomez (γόνατο).  Και μαζί με αυτούς τραυματίζεται, έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα και ο Fabinho (τένοντας) που αποτελεί την υπηρεσιακή αντικατάσταση στο κέντρο της άμυνας. Ο αποδεκατισμός της άμυνας συνεχίζεται με τον τραυματισμό του Trent (γάμπα), ενώ τραυματίζεται ξανά και ο Alisson. Και αφού η κατάρα δεν βρήκε άλλον στην άμυνα να χτυπήσει, προχώρησε στο κέντρο και το ιατρικό δελτίο συμπλήρωσαν τα ονόματα του Milner και του συνήθη τραυματία Keita. Και όταν τελείωσε και με το κέντρο, επόμενο «θύμα» τραυματισμού θα πέσει ο Zota, στον τελευταίο αγώνα για το Champions League, για να μην μείνει «παραπονούμενη» και η επιθετική μας γραμμή. Αν και δεν αποτελεί βασικό μέλος της ενδεκάδας, στους τραυματίες προστέθηκε και ο Τσιμίκας. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθαν να προστεθούν και τα κρούσματα Covid-19 (Mane,Salah,Keita), για να μετονομαστεί ουσιαστικά το Mellwood σε Liverpool Hospital.  Σύμφωνα με την anfield-online και πριν προκύψουν οι τελευταίοι τραυματισμοί, η λίστα είχε διαμορφωθεί ως εξής:

 

  1. James Milner 29 μέρες εκτός

 

  1. Joel Matip 22 μέρες εκτός, άλλες 7 μέρες εκτός, και τώρα εκκρεμεί νέα διάγνωση

 

  1. Alex Oxlade-Chamberlain 122 ημέρες εκτός

 

  1. Trent Alexander-Arnold 29 μέρες εκτός

 

  1. Naby Keïta 14 μέρες εκτός, εκκρεμεί νέα διάγνωση

 

  1. Fabinho 25 μέρες εκτός

 

  1. Alisson Becker 22 μέρες εκτός

 

  1. Xherdan Shaqiri 46 μέρες εκτός, και άλλες 10 μέρες εκτός

 

  1. Thiago Alcantara 70 μέρες εκτός και βλέπουμε

 

  1. Jordan Henderson 14 days μέρες εκτός

 

  1. Joe Gomez όλη τη σεζόν

 

  1. Virgil Van Djik όλη τη σεζόν

 

  1. Diego Zota 16 μέρες εκτός, αλλά υπολογίζεται άλλο ένα δίμηνο

 

Το πιο ανησυχητικό, όμως, για τη Λίβερπουλ είναι ότι μέσα στο ρόστερ της υπάρχουν κάποιοι παίκτες που βρίσκουν πιο συχνή θέση στο «φορείο» από ό,τι στον αγωνιστικό χώρο. Ανεξαρτήτου εποχής, συγκυρίας, αντιπάλου, δεν καταφέρνουν να αποκτήσουν μια υγιή εικόνα που θα συνεπάγεται και αγωνιστική σταθερότητα, αφού τραυματίζονται ακόμα και στην προθέρμανση. Κάνοντας μια γρήγορη αναζήτηση σε αξιόπιστες πηγές στο διαδίκτυο, τα στατιστικά των πιο εύθραυστων παικτών είναι:

 

  1. Matip
  • 2019/20, 84 μέρες απών, έχασε σε 20 παιχνίδια
  • 2018/19, 31 μέρες απών, έχασε 7 παιχνίδια
  • 2017/18, 139 μέρες απών, έχασε συνολικά 23 παιχνίδια
  • 2016/17, 37 μέρες απών, έχασε συνολικά 10 παιχνίδια

 

  1. Keita
  • 2019/20, 77 μέρες απών, έχασε συνολικά 17 παιχνίδια
  • 2018/19, 89 μέρες απών, έχασε συνολικά 11 παιχνίδια

 

  1. Shaqiri
  • 2019/20, 48 μέρες απών, έχασε συνολικά 11 παιχνίδια, αν και η αίσθηση είναι πως έχασε όλη τη σεζόν καθώς δεν υπήρχε σταθερή ενημέρωση για τον τραυματισμό του.

 

  1. Alisson
  • 2019/20, 2 τραυματισμοί 115 ημέρες απών, έχασε συνολικά 14 παιχνίδια. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τους 2 φετινούς τραυματισμούς και τα 6 παιχνίδια που έχασε, για τερματοφύλακα αποτελεί ένα σπάνιο στατιστικό τραυματισμών μέσα σε 2 σεζόν.

 

  1. Gomez
  • 2018/19, 121 ημέρες απών, έχασε 23 παιχνίδια
  • 2017/18, 72 ημέρες απών, έχασε 7 παιχνίδια
  • 2016/17, 128 ημέρες απών, έχασε 15 παιχνίδια
  • 2015/16, 234 ημέρες απών, έχασε 52 παιχνίδια

 

Στους παραπάνω παίκτες ήρθε να αποκτηθεί και να προστεθεί φέτος και ο Thiago, ένας αρτίστας παίκτης μεν, που από το ιστορικό των τραυματισμών του ωστόσο στη λιγότερο απαιτητική Bundesliga, καλλιεργεί το φόβο ότι θα αποτελέσει guest star στην ανελέητη Premier League τα επόμενα 4 χρόνια. Στις πιο πρόσφατες σεζόν του:

  • 2019/20, 50 ημέρες απών, έχασε 9 παιχνίδια
  • 2018/19, 34 ημέρες απών, έχασε 7 παιχνίδια
  • 2017/18, 116 ημέρες απών, έχασε 20 παιχνίδια

 

Φυσικά, από τραυματισμούς υποφέρουν όλες οι ομάδες της Premier League. Αυτό που διαφοροποιεί τη Λίβερπουλ είναι η ένταση στο παιχνίδι της, το ποδόσφαιρο κατοχής που απαιτεί άλλες αντοχές και άλλη πίεση, και φυσικά ο πρωταγωνιστικός της ρόλος. Είναι η πρωταθλήτρια που πρέπει να υπερασπιστεί τον τίτλο της. Δεν είναι το πούλμαν της Τότεναμ που έχει να δει χαρά τίτλου μισό αιώνα και δεν έχει να χάσει τίποτα παίζοντας πίσω, ούτε η Γουέστ Μπρομ που ελπίζει σε ένα τσαφ για να κάνει το 1-1. Επίσης, η έκταση και η ποιότητα των παικτών που τραυματίζονται. Δεκατρείς παίκτες καμιά ομάδα δεν έχει χάσει, ούτε τον καλύτερο αμυντικό στον κόσμο. Όπως και να το κάνεις, είναι άλλο να χάνεις τον Ake για λίγα παιχνίδια και άλλο τον Van Djik για όλη τη σεζόν.

 

Τους λόγους των φετινών τραυματισμών τους συνόψισε με μία ανάρτησή του στο twitter ο δικός μας Lovren: «Too many games, impossible to recover, when you know that this year is a weird one (Covid). No proper time off, (personally I had only 8 days off) no proper pre-season and than the crazy schedule!!».

 

Σε αυτό το περιβάλλον, η Λίβερπουλ ξέρει ποια είναι η αχίλλειος πτέρνα της, όπως την ξέρουν και οι αντίπαλοί της. Ο Klopp με το team του έχουν δύο επιλογές: ή να εμπιστευτούν και να χρησιμοποιήσουν περισσότερο τον πάγκο που διαθέτουν παίρνοντας ένα ρίσκο ή να κάνουν έστω μια μικρή μεταγραφική ενίσχυση τον Γενάρη. Και το καλοκαίρι, να λάβουν όλοι μαζί σοβαρές αποφάσεις για τους εύθραυστους. Γιατί ως guest star και με περιορισμένες εμφανίσεις καριέρα κάνεις μόνο στα μπουζούκια. Όχι στην Premier.

Τραυματισμοί: Η αχίλλειος πτέρνα της Liverpool
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com