Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Η σημασία της ξεκούρασης πριν την προετοιμασία!

Η σημασία της ξεκούρασης πριν την προετοιμασία!

Ως στέλεχος του τεχνικού επιτελείου της Liverpool, o Dr. Rajpal Brar-ειδικός στη φυσική κατάσταση , εξήγησε τη σημασία της απαραίτητης ξεκούρασης των παικτών πριν την προετοιμασία.

Το πρώτο κύμα των παικτών των Κόκκινων, επέστρεψε στο Melwood το πρωί του Σαββάτου, όπου και πέρασαν από μια σειρά από tests για να δοκιμαστεί η φυσική τους κατάσταση.

Η υπόλοιπη ομάδα θα επιστρέψει κατά κύματα τις επόμενες εβδομάδες ,ανάλογα με το αν είχαν αγωνιστικές υποχρεώσεις με τις Εθνικές ομάδες των χωρών τους.

Η περίπτωση των Alisson, Roberto Firmino, MohamedSalah και Sadio Mane, είναι ενδεικτική αφού οι συγκεκριμένοι παίκτες θα χρειαστούν ένα ‘διάλλειμα’ τουλάχιστον τριών εβδομάδων, πριν επιστρέψουν στις προπονήσεις .

Η πρώτη ομάδα των παικτών που επέστρεψε ξεκουράστηκαν για περίπου 5 εβδομάδες από την ημέρα που η Liverpool κατέκτησε το Champions League, στη Μαδρίτη.

Άλλοι όπως οι Andy Robertson και Jordan Henderson, που αγωνίστηκαν με τις Εθνικές Σκωτίας και Αγγλίας αντίστοιχα, θα επιστρέψουν την εβδομάδα αυτή.

Με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο να γίνεται συνεχώς όλο και πιο απαιτητικό σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, η ανάπαυλα αυτή που μεσολαβεί από το τέλος της σαιζόν ως την αρχή της προετοιμασίας είναι σημαντική για την υγεία και την απόδοση οποιουδήποτε παίκτη.

Η υγεία των παικτών είναι βέβαια ένα σύνθετο πρόβλημα με πολλές μεταβλητές αλλά σύμφωνα με τον Dr. Brar αν μπορούσαμε να την αποδώσουμε με μία μόνο εξίσωση θα ήταν η εξής: Φόρτος > Χωρητικότητα= Κίνδυνος τραυματισμού.

Ο φόρτος είναι η ‘ποσότητα’ του άγχους που βαρύνει κάποιον παίκτη.

Χωρητικότητα είναι η ικανότητα του να μπορεί να υποφέρει αυτό το άγχος.

Μεγάλες σε μήκος σαιζόν με υψηλής έντασης αγώνες και η αυξανόμενη κούραση οδηγούν σε μειωμένη χωρητικότητα και αυτό με τη σειρά του σε αύξηση του αριθμού των τραυματισμών.

Οι τραυματισμοί όμως αυτοί- που μπορεί να υποστεί κάποιος παίκτης ακόμα και στη διάρκεια της χρονιάς, και οι πιο μικροί ακόμα, μειώνουν κι άλλο αυτή τη χωρητικότητα με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η επανάκαμψη του παίκτη, ιδιαίτερα στους πολύ γρήγορους ρυθμούς της Premier League.

Η περίοδος ξεκούρασης λοιπόν είναι κριτικής σημασίας για τους παίκτες της Liverpool, ώστε να μπορέσουν να μειώσουν αξιοσημείωτα τον φόρτο ,’χτίζοντας’ ένα υγιεινό περιθώριο πριν να ξεκινήσει η προετοιμασία.

Πολλοί τραυματισμοί που δεν γίνονται λόγω επαφής στον αγώνα, όπως αυτοί των μυών, ‘χτίζονται’ σιγά σιγά όπως οι σταγόνες του νερού που γεμίζουν με τον ίδιο τρόπο έναν κουβά.

Η εκτεταμένη ξεκούραση επιτρέπει στους παίκτες να πετάξουν αυτόν τον κουβά του ‘νερού’.

Υπάρχουν επίσης δύο σημαντικά συστήματα τα οποία ‘φορολογούνται’ βαριά κατά τη διάρκεια της σαιζόν, και τα οποία νιώθουν ιδιαίτερα το όφελος μιας καλής ξεκούρασης.

Το ένα είναι το νευρικό σύστημα το οποίο επηρεάζεται με δύο ευδιάκριτους τρόπους.

Ο πρώτος αφορά τη λειτουργία των μυών. Αν οι μύες είναι τα μηχανήματα του σώματος, τότε τα νεύρα είναι τα καλώδια τους. Στέλνουν μηνύματα στην ανατομία και πυροδοτούν απαντήσεις.

Η παρατεταμένη ή υπερβολική προπόνηση υπερφορτώνει το νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα την μειωμένη λειτουργία του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μειωμένη απόδοση από πλευράς φυσικής κατάστασης μαζί με φτωχή ποιότητα ύπνου, πόνους στις αρθρώσεις και γενικά χαμηλή ενέργεια.

Ο δεύτερος διακριτός τρόπος είναι διαμέσου του αυτόνομου νευρικού συστήματος (ANS), το οποίο είναι φτιαγμένο από τα Συμπαθητικά και Παρασυμπαθητικά νευρικά συστήματα (SNS και PSNS). Το πρώτο είναι γνωστό ως σύστημα «πάλης» ή «πτήσης» γιατί δημιουργεί μια αντίδραση στρες στο σώμα ώστε αυτό να κινητοποιηθεί, ενώ το δεύτερο είναι γνωστό ως η αντίδραση ηρεμίας.

Κατά τη διάρκεια της σαιζόν ,οι συνεχείς αγώνες και η πίεση οδηγούν σε συνεχή ενεργοποίηση του SNSσυστήματος.

Αυτό οδηγεί σε χρόνιο στρες το οποίο συνδέεται με πολλά προβλήματα υγιείας.

Το δεύτερο μεγάλο σύστημα το οποίο ευεργετείται από την εκτεταμένη ξεκούραση είναι το διανοητικό. Υπάρχει τόσο πολύ πίεση που διανοητικά οι παίκτες μπορεί να ‘καούν’ κατά τη διάρκεια της σαιζόν.

Σκεφτείτε πως νιώθετε όταν είστε εξαιρετικά απασχολημένος στην εργασία σας και αντιμετωπίζετε συνεχώς deadlines. Όταν επιτέλους καταφέρνετε να ξεπεράσετε αυτήν την κατάσταση και να πάτε για ολιγοήμερες διακοπές γυρνάτε πίσω εξαιρετικά αναζωογονημένος.

Γι αυτούς τους παίκτες της Liverpool οι οποίοι πέρασαν μια πολύ κουραστική σαιζόν , με τη φράση «κούρσα τίτλου» να τους συνοδεύει στην καθημερινότητα τους από τα Χριστούγεννα , η περίοδος των διακοπών εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό.

Αν και η εκτεταμένη ξεκούραση είναι πολύ σημαντική πρέπει όμως να βρίσκουμε- τονίζει ο Dr. Brar ,τηνισορροπία εκείνη που χρειάζεται ώστε να ανακάμψουν οι παίκτες χωρίς όμως να χάσουν πολύ από τη φυσική τους κατάσταση.

Έτσι λοιπόν ο προγραμματισμός της προπόνησης στη Liverpool εστιάζει στο να μπορέσει να γίνει η μετάβαση από τηνκατάσταση ξεκούρασης στην αθλητική κατάσταση.

Origi και Shaqiri επιστρέφουν σήμερα στο Melwood.
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com