Είσαι εδώ
Home > ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ > Derby Icons: Ian Rush (vid)

Derby Icons: Ian Rush (vid)

Επόμενο μέρος στο αφιέρωμά μας στις προσωπικότητες που σημάδεψαν τα ντέρμπι των δύο ομάδων είναι ένας παίκτης που έχει αφήσει το στίγμα του στην «κόκκινη» ιστορία ως ένας απ’τους καλύτερους σεντερ φορ που κόσμησαν τα Αγγλικά γήπεδα. Φυσικά και μιλάμε για  τον θρυλικό αρχισκόρερ των Reds, Ιan Rush, ο οποίος, όπως είναι λογικό έβαλε το δικό του… λιθαράκι στην ιστορία αυτής της αντιπαλότητας μεταξύ Liverpool και Manchester United.

«Οι οπαδοί της Manchester United, όπως και της Liverpool», σχολιάζει ο Ian Rush, «ξέρουν πολλά για το ποδόσφαιρο και δείχνουν μεγάλο σεβασμό. Όμως την ημέρα του αγώνα θέλουν να ζήσεις το χειρότερο παιχνίδι της ζωής σου!«. Και συνήθως, παρά το γεγονός ότι συνολικά σκόραρε 346 γκολ καριέρας, ο Ian Rush δεν περνούσε και τις… καλύτερες στιγμές του απέναντι στην United. Εναντίον των «κόκκινων διαβόλων» ο Rush σκόραρε μόλις 3 φορές, όμως μία εξ αυτών και συγκεκριμένα η πρώτη του (μετά από 24 παιχνίδια αστοχίας απέναντι στην United), ήταν αρκετή για να… πληγώσει τους Mancunians όσο 10!

Ήταν τον Απρίλιο του 1992, στο Anfield, όταν η Liverpool υποδεχόταν την Manchester United, η οποία ήθελε την νίκη για να διατηρήσει τις ελπίδες της για τίτλο, τον πρώτο της μετά από 25 ολόκληρα χρόνια! Η Leeds United βρισκόταν 1 μόλις πόντο από πάνω της και με 2 αγωνιστικές να απομένουν, η ομάδα του Sir Alex Ferguson έπρεπε να κάνει το απόλυτο και να περιμένει ένα στραβοπάτημα της Leeds για να στεφθεί πρωταθλήτρια. Τελικά, στο Anfield έμελλε να μπει η ταφόπλακα και να γίνει η κηδεία.

Μόλις στο 12ο λεπτό, ο Ian Rush εκμεταλλεύτηκε μία απίθανη μπαλιά του John Barnes, κέρδισε τον Peter Schmeichel και έβαλε το νερό στο αυλάκι για την επικράτηση με 2-0, την οποία κλείδωσε στο 87ο λεπτό ο Mark Walter. Σε συνδυασμό με τη νίκη της Leeds λίγο νωρίτερα, η διαφορά πήγε στους 4 βαθμούς και το πρωτάθλημα κατέληξε στο Δυτικό Γιόρκσαϊρ!

Είναι παράδοξο το γεγονός ότι ο Ουαλός άργησε τόσο πολύ να σκοράρει απέναντι στους μεγάλους αντιπάλους των Reds. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η… καημένη η Everton πληγώθηκε 25 φορές από τα «φονικά» του πόδια. Από την άλλη, ίσως και απλά να μην ήθελε. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μεγάλος αντίπαλος των Reds στα 80s ήταν κυρίως η Everton, η ομάδα που πλήγωνε διαρκώς ο Rush. Στα 90s, η Manchester United επανήλθε στο τοπ επίπεδο δια χειρός SAF και τότε ήταν που όχι μόνο έσπασε το ρόδι ο Rush, αλλά που ουσιαστικά σκόραρε σε 3 διαδοχικά ντέρμπι!

Πέρα από το γκολ που έσβησε τις ελπίδες τίτλου της United το 1992, ο Rush έχει να θυμάται ίσως και ένα από τα ωραιότερα γκολ της καριέρας του. Μαρτιος του 1993, ήττα με 1-2 στο Anfield από τη United. Όμως το γκολ της ισοφάρισης ήταν το κάτι άλλο. Η μπάλα στα όρια της γωνίας της μεγάλης περιοχής του Schmeichel, ο Rush βάζει πλάτη σαν φουνταριστός στο πόλο στον Steve Bruce, αφήνει την μπάλα να σκάσει μία φορά και βάζει με βολέ αυτό το ποίημα: (O Fernando Torres τον αντέγραψε εκπληκτικά απέναντι στην Blackburn τη σεζόν 2008/09)

 

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com