Είσαι εδώ
Home > ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ > Deja vu ή μία ειλικρινής παραδοχή ήττας;

Deja vu ή μία ειλικρινής παραδοχή ήττας;

28 Ιουλίου 2017: Με δημοσίευμα της «κυβερνητικής» ECHO, η Liverpool δεν θα κάνει τρίτη πρόταση για τον Naby Keita της Leipzig και αποσύρεται από την διεκδίκηση του παίκτη. Τουλάχιστον για τους επόμενους 12 μήνες, ήταν ο αστερίσκος στον τίτλο της ECHO.

7 Ιουλίου 2017: Με επίσημη ανακοίνωση της, η Liverpool απολογείται στην Southampton για την αντικανονική προσέγγιση του Virgil Van Dijk και τερματίζει το ενδιαφέρον της για τον παίκτη. Είχε πρηγηθεί καταγγελία της Southampton στο διαιτητικό δικαστήριο της Premier League λίγες μέρες πριν.

Κατανοώ την δυσπιστία σας έως τώρα καθώς το διαβάζετε. Μιλάμε για μία επίσημη απολογία και μία κατά τα φαινόμενα απόσυρση ενδιαφέροντος. Να φρεσκάρω λίγο παραπάνω την μνήμη σας;

30 Ιουνίου 2017: Με άρθρο του James Pearce στην «κυβερνητική» ECHO – κρατήστε τον όρο αυτόν, θα είναι αρκετά χρήσιμος – η Liverpool έχει πια ελάχιστες πιθανότητες για να αποκτήσει τον Ολλανδό στόπερ και η απόσυρση ενδιαφέροντος, καθώς και η ήττα, είναι σχεδόν βέβαιη. Μέχρι που λίγες μέρες μετά, έσκασε η είδηση πως ο παίκτης θέλει να μετεγγραφεί στην Liverpool.

Και μπορεί η Southampton να «την έκανε» στην Liverpool – το σφάλμα ήταν της Liverpool, προφανώς, όμως ας είμαστε ειλικρινείς, ποιος σοβαρός σύλλογος δεν προσεγγίζει τον παίκτη πρώτα; – όμως πλέον η κατάσταση είναι διαφορετική. Ο Virgil προπονείται μόνος του και δεν συμπεριλήφθηκε στην αποστολή των «Αγίων» για την προετοιμασία στην Γαλλία, καθώς είπε στον προπονητή του πως θέλει να πάρει μετεγγραφή. Πλέον, φαντάζει θέμα χρόνου να γίνει επαναπροσέγγιση των δύο συλλόγων για την μετακίνηση του παίκτη από τον Νότο στο Μέρσεϊσαϊντ. Που θέλω να καταλήξω;

Και στις δύο περιπτώσεις, η Liverpool είχε να κάνει με δύο συλλόγους που έλεγαν με κάθε πιθανό τρόπο «Δεν πουλάμε», ο καθένας για τους δικούς τους λόγους. Στην περίπτωση Van Dijk, αναγκάστηκε, καθώς την περίμενε μεγάλη «καμπάνα», και στην περίπτωση Keita είχε ήδη δύο προτάσεις που η Leipzig πέταξε στα σκουπίδια. Και δεν μιλάμε για γελοίες προτάσεις, αλλά το αντίθετο – θα διέλυαν το ρεκόρ μετεγγραφής παίκτη στην Liverpool, ακόμα κι αν η πρώτη γινόταν δεκτή. Το συμπέρασμα είναι πως η Liverpool αποσύρθηκε και στις δύο περιπτώσεις, γιατί δεν μπορούσε να επιτύχει κάτι άλλο με το να παραμείνει στο τραπέζι. Το είχα γράψει όταν απορρίφθηκε η δεύτερη πρόταση για Keita, πως δύσκολα η Liverpool θα κάνει τρίτη πρόταση. Και πλεόν το μπαλάκι είναι στην πλευρά του Naby, που τόσο έχω βαρεθεί να γράφω το όνομά του, όπως κι εσείς να το διαβάζετε, είμαι σίγουρος.

Η τοποθέτηση της λέξης «κυβερνητική» δίπλα στην ECHO δεν ήταν τυχαία. Η εφημερίδα της πόλης είναι έγκυρη σε ό,τι αφορά τα θέματα της ομάδας, δεν χωρά αμφισβήτηση. Όμως καμιά φορά, χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση σε κάθε κουβέντα που μετράει και καθορίζει καταστάσεις. Διότι ναι μεν η ECHO είναι έγκυρη κ.τ.λ., όμως δεν παύει να μην είναι «κυβερνητική», και αρκετές φορές βγάζει προς τα έξω την φωνή της διοίκησης. Ή τουλάχιστον την είκονα που θέλει να δώσει η διοίκηση προς τα έξω. Και το μήνυμα πάει προς συγκεκριμένους παραλήπτες, σε αυτές τις περιπτώσεις.

Αν θέλει ο Keita να έρθει, τώρα είναι η ευκαιρία του να το δείξει. Τρόποι υπάρχουν για να πιέσει καταστάσεις, είναι γνωστό. Όμως, υπάρχει μία ένσταση. Η Leipzig δεν είναι Southampton. Δεν είναι καν αγγλική ομάδα, είναι γερμανική. Αν νομίζετε πως ενδιαφέρει την Red Bull πως του χρόνου ο Keita θα φύγει με 20-30 εκατομμύρια λιγότερα από όσα πρόσφερε ή θα ήταν διατεθειμένη να προσφέρει η Liverpool, τότε είναι λάθος o συλλογισμός. Δεν έχει ανάγκη από χρήματα η Red Bull, είναι πλέον ξεκάθαρο. Όπως και το ότι δεν έχουν σε τίποτα να στείλουν τον παίκτη να προπονείται μόνος του, αν σηκώσει μπαϊράκι και πει «Θέλω να πάω στην Liverpool». Ή μήπως όχι;

Εδώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την RB Leipzig και κυρίως για την εικόνα της. Αν ο παίκτης πει – ξανά – πως θέλει να πάρει μετεγγραφή για την Liverpool, είτε απέχοντας από την προετοιμασία, είτε καταθέτοντας επίσημο αίτημα μετεγγραφής, το να κρατήσει τον παίκτη με το ζόρι μόνο κακό θα κάνει στην ομάδα, από πολλές πλευρές. Πρωτον, καμία ομάδα δεν θέλει να έχει στις τάξεις της παίκτες που δεν θελουν να αγωνιστούν για εκείνη. Αλλά, έστω ότι είναι αρκετά περήφανοι για να το αντέξουν. Δεκτό. Δεν ξέρω όμως κατά πόσο θα είναι αποδεκτή από τους υπόλοιπους αυτή η εικόνα της ομάδας που κρατάει με το ζόρι τους παίκτες της. Και μιλάω κυρίως για τους ποδοσφαιριστές που πολύ πιθανό να προσεγγίσει η RB Leipzig. Με τέτοια συμπεριιφορά προς τους υπαλλήλους σου, πως θα μπορέσεις να προσλάβεις άλλους υπαλλήλους; Τουλάχιστον στα μάτια μου, αυτό μοιάζει δύσκολο. Ιδίως για ποδοσφαιριστές με υψηλό potential. Αυτοί έχουν συνήθως μεγαλύτερες φιλοδοξίες, που φτάνουν πιο πάνω από μία νεόπλουτη ομάδα που είναι στην σκιά της Bayern. Και αυτό δεν θα αλλάξει για αρκετό καιρό.

Όλα αυτά εξαρτώνται από την στάση του ποδοσφαιριστή. Αλλιώς, όλα τα παραπάνω πάνε περίπατο. Και όπως έγραψε η ECHO, περιμένουμε 12 μήνες για να ενεργοποιηθεί η ρήτρα – εκτός κι αν ανανεώσει το συμβόλαιό του, κάτι που φαντάζει δύσκολο, με την έως τώρα συμπεριφορά της Leipzig στον παίκτη να είναι ήδη κακή (βλέπε δηλώσεις Rangnick) – και καταθέτουμε την ρήτρα.

Φαντάζει απλό, όμως υπάρχει ένα σημαντικό φάουλ, και αφορά το τώρα. 29 Ιουλίου γράφει το ημερολόγιο, και οι υποχρεώσεις μας ξεκινούν σε δύο εβδομάδες. 29 Ιουλίου, και οι δύο κύριοι στόχοι μας είναι σε αναμονή. Ο ένας περιμένει να επανέλθουμε στο τραπέζι και ο άλλος πρέπει να κινήσει νήματα, αν θέλει να μετεγγραφεί στην Liverpool, χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα καταφέρει να κάμψει την θέληση της Leipzig. Ίσως και να τα καταφέρουμε εν τέλει, ίσως και όχι και για τους δύο. Το θέμα είναι πως η ενίσχυση της ομάδας έχει πάει εξαιρετικά πίσω, μπροστά σε μία δύσκολη χρονιά, κι ακόμα κι αν έρθουυν, θα έχουν χάσει την προετοιμασία και θα θέλουν χρόνο προσαρμογής. Χρόνο που ιδίως φέτος δεν έχεις την πολυτέλεια να ξοδέψεις, μα τον σπαταλάς ήδη. Εν τέλει, δεν ξέρω αν είναι ακόμα ένα deja vu, καθώς μοιάζει με πάγια τακτική της διοίκησης σε περιπτώσεις που βρίσκει απροθυμία παραχώρησης του ποδοσφαιριστή, ή μια ειλικρινής παραδοχή πως χάσαμε και στρεφόμαστε αλλού. Δεν μοιάζει να έχει τόση σημασία, εδώ που φτάσαμε. Αυτό που ξέρω είναι πως αυτό καθυστέρησε. Και ίσως το πληρώσουμε ακριβά.

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com