Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Τα σημαντικά στοιχεία της ζωής και της καριέρας του John Wark

Τα σημαντικά στοιχεία της ζωής και της καριέρας του John Wark

Με αφορμή τη γενέθλια μέρα (4 Αυγούστου 1957) του Σκωτσέζου διεθνή πρώην μέσου της Liverpool John Wark, παραθέτουμε τα σημαντικά στοιχεία της ζωής και της καριέρας του.

1) Στο Hall of Fame της Ipswich Town F.C.
Ο John Wark πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στην Ipswich Town. Κέρδισε 4 φορές το βραβείο Ipswich Town Player of the Year πριν γίνει ένα από τα τέσσερα πρώτα μέλη του Hall of Fame του συλλόγου.

Επωφελήθηκε από την καθοδήγηση του Bobby Robson και εξελίχθηκε σε μέσο με ελεύθερο ρόλο και μεγάλη έφεση στο σκοράρισμα, φτάνοντας στο απόγειο της καριέρας του τη σεζόν 1980-1981, όταν κέρδισε τα βραβεία PFA Player of the Year και Young European Player of the Year έχοντας σημειώσει 14 γκολ στην επιτυχημένη εκστρατεία της Ipswich στο UEFA Cup, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Jose Altafini. Σκόραρε συνολικά 36 γκολ σε αυτή την εξαιρετική σεζόν με την Ipswich να τερματίζει στη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα πίσω από την Aston Villa.

2) Καριέρα με άρωμα Hollywood
Η καριέρα του Wark στην Ipswich είχε και άρωμα Hollywood, καθώς ο Σκωτσέζος μέσος και αρκετοί συμπαίκτες του συμμετείχαν στην αμερικανική-βρετανο-ιταλική αθλητική, πολεμική ταινία του 1981 «Escape to Victory», σε σκηνοθεσία του John Huston και με πρωταγωνιστές τους Sylvester Stallone, Michael Caine, Max von Sydow και Pele.

Το «Escape to Victory» αναφέρεται σε μια ομάδα αιχμαλώτων πολέμου, οι οποίοι είναι φυλακισμένοι σε ένα γερμανικό στρατόπεδο, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και λαμβάνουν μέρος σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα επίδειξης εναντίον μιας γερμανικής ομάδας, με απώτερο τους στόχο να αποδράσουν.

Η ταινία είχε μεγάλη απήχηση, κατά την κυκλοφορία της στους κινηματογράφους, καθώς πρωταγωνιστούσαν οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές Bobby Moore, Osvaldo Ardiles, Kazimierz Deyna, Paul Van Himst, Mike Summerbee, Hallvar Thoresen, Werner Roth και Pelé.
Πολλοί παίκτες της Ipswich Town συμμετείχαν επίσης στην ταινία, συμπεριλαμβανομένων των John Wark, Russell Osman, Laurie Sivell, Robin Turner και Kevin O’Callaghan. Ειδικότερα, στις ποδοσφαιρικές σκηνές, ο αμυντικός Kevin Beattie ντούμπλαρε τον Michael Caine και ο τερματοφύλακας Paul Cooper τον Sylvester Stallone.

«Πέρασα πέντε υπέροχες εβδομάδες στη Βουδαπέστη, στην Ουγγαρία δίπλα στους Stallone, Bobby Moore, Ossie Ardiles και Pele. Ο Michael Caine ήταν φανταστικός και ο Stallone ενώ φαινόταν ένας τυπικός Αμερικανός σταρ με τους σωματοφύλακές του και όλες αυτές τις αποσκευές μαζί του, όταν τον γνωρίσεις είναι πολύ καλό παιδί. Ο Pele, ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο, είναι ένας πραγματικός κύριος. Τα πήγαμε υπέροχα. Ήταν μια υπέροχη εμπειρία!»

3) Η ιατρική «εξέταση» στο Anfield
«Η Ipswich αρνήθηκε να μου δώσει αύξηση και το γεγονός αυτό με ώθησε να ζητήσω μεταγραφή», έγραψε στην αυτοβιογραφία του ο Wark.
Η μεταγραφή του Σκωτσέζου μέσου στο Anfield πήρε μεγάλη δημοσιότητα, λόγω της επικείμενης αποχώρησης του εμβληματικού αρχηγού Graeme Souness. Η μεγάλη εμπειρία του Wark και οι εντυπωσιακές επιδόσεις του στο σκοράρισμα συνέβαλαν, αναμφίβολα, στο να μειωθεί ο αντίκτυπος της μετέπειτα μεταγραφής του Souness στην Sampdoria.

Η ιατρική εξέταση, όμως, τον εξέπληξε:

«Έμεινα μάλλον άναυδος όταν ο γιατρός μπήκε στο boot room του Anfield», δήλωσε ο Wark. «Ήταν μικρός σε ανάστημα και δεν μπορούσα παρά να ανιχνεύσω τη μυρωδιά του αλκοόλ στην αναπνοή του, καθώς μου συστήθηκε. Έμεινα ακόμη πιο έκπληκτος όταν ανακοίνωσε ότι θα παραμείνουμε για να κάνουμε την ιατρική εξέταση. Μου πήρε την πίεση, κοίταξε την ένδειξη και μουρμούρισε «όλα καλά».

«Τότε συνέβη κάτι που μέχρι σήμερα δεν μπορώ να το ξεπεράσω. Μου ζήτησε να σκύψω και να αγγίξω τα δάχτυλα των ποδιών μου. Προσπαθώντας να μην δείξω την έκπληξή μου, έκανα ακριβώς όπως μου ζήτησε και καθώς σήκωσα το κεφάλι μου μίλησε ξανά, αυτή τη φορά για να μου ανακοινώσει ότι πέρασα την εξέταση!»

4) Η αμφισβήτηση στο πρόσωπό του
Δεν ήταν όλοι πεπεισμένοι για την αναγκαιότητα της μεταγραφής του Wark στην Liverpool και πριν από τη σεζόν 1984-1985 ο Σκωτσέζος δήλωσε: «Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο Joe Fagan έκανε λάθος που με αγόρασε, αλλά είμαι αποφασισμένος να τους κάνω να φάνε τα λόγια τους!»

Και όντως έκανε τα λόγια του πράξη!! Ο Wark ήταν ο πρώτος σκόρερ της Liverpool με 27 γκολ στην πρώτη του πλήρη σεζόν. Σκόραρε 18 γκολ σε 40 αγώνες πρωταθλήματος, συνέχισε τον απίστευτο ρυθμό του στην Ευρώπη, σκοράροντας 5 γκολ σε 10 αγώνες, 4 γκολ σε 7 αγώνες Κυπέλλου Αγγλίας, σκόραρε 3 χατ-τρικ και σημείωσε το 100ο του γκολ σε ένα παιχνίδι, ειρωνικά, απέναντι στην Ipswich.

5) Τα κόκκινα «γερά» ποτήρια
Κατά την άφιξή του στο Merseyside, ο Wark έμενε στο ίδιο ξενοδοχείο με τα καλοκαιρινά αποκτήματα Jan Mølby και Paul Walsh. Σχεδόν αναπόφευκτα λόγω της κουλτούρας εκείνης της εποχής, η τριάδα δεν έχασε χρόνο για να ανακαλύψει τι είχε να προσφέρει η πόλη του Liverpool όσον αφορά τη νυχτερινή της ζωή. Αυτό δεν ήταν κάτι καινούργιο για τον Wark:

«Αν υπήρχε ένα πρωτάθλημα για την κατανάλωση ποτού, στις δεκαετίες του 70 και του 80, η Ipswich Town θα ήταν μεταξύ των μεγάλων διεκδικητών», έγραψε ο Wark στην αυτοβιογραφία του. «Δεν βρήκα καμία απολύτως διαφορά μετά τη μεταγραφή μου στην Liverpool το 1984».
Ο Mark Lawrenson χαρακτήρισε τον Wark ως «ο πρωταθλητής μας στην κατανάλωση μπύρας».

6) Ο «εκτοπισμός» του από τον Jan Mølby
Εκτός από τους πολλούς τραυματισμούς, η απόκτηση του Jan Mølby περιόρισε περαιτέρω τις πιθανότητές του Wark να επανέλθει στην πρώτη ομάδα, τόσο στην δεύτερη όσο και στην τρίτη του σεζόν στο Anfield.

Παρ’ όλα αυτά, ο Mølby υπήρξε μεγάλος θαυμαστής του Wark και ερωτώμενος για τον Σκωτσέζο δήλωσε: «Ο John είναι πιθανώς μαζί με τον Bryan Robson οι καλύτεροι επιθετικοί μέσοι που υπήρξαν ποτέ. Η δύναμή μου ήταν να διαβάζω το παιχνίδι, αλλά δεν είχα την ικανότητα του να ξέρω ακριβώς πότε να πατήσω στην περιοχή του πέναλτι, όπως είχε ο John».

7) Η αποχώρηση του από το Anfield
«Όσο δύσκολο κι αν ήταν να φύγω από το Anfield, ήξερα ότι ήταν το σωστό».
Ο Wark επέστρεψε στην Ipswich τον Ιανουάριο του 1988. Ο μέντοράς του, Bobby Robson, τον συμβούλεψε: «Τα χρήματα δεν είναι το παν. Πήγαινε όπου θα είσαι πιο ευτυχισμένος».

Εκείνος ο τόπος ήταν η Ipswich Town, παρόλο που μέχρι τότε ήταν στην Second Division, μετά τον υποβιβασμό της το 1986.

Σύντομα, επέστρεψε στο Anfield, ως αντίπαλος, σε ένα αγώνα για το FA Cup. Αναγκασμένος να αποχωρήσει λόγω τραυματισμού προς το τέλος ενός εκπληκτικού αγώνα, τον οποίο τελικά κέρδισε η Liverpool με 3-2 στην παράταση, ο Wark συγκινήθηκε από το χειροκρότημα των γηπεδούχων, καθώς έφευγε από το γήπεδο.

8) Τα τιμητικά λόγια του Bob Paisley
«Πόσες φορές έχετε ακούσει να λένε ότι το γκολ είναι να βρίσκεστε στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή. Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές ξέρουν πού είναι το σωστό «μέρος», αλλά σχετικά λίγοι μπορούν να καταλάβουν πότε είναι «σωστός» ο χρόνος. Ο Wark έχει υπέροχο συγχρονισμό. Μπορείτε να ρυθμίσετε το ρολόι σας μαζί του».

Ο John Wark δίπλα στον Sylvester Stallone στην ταινία Escape to Victory
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com