Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Jérémy Doku, ο ταλαντούχος Βέλγος που απέρριψε την Liverpool

Jérémy Doku, ο ταλαντούχος Βέλγος που απέρριψε την Liverpool

Είναι αρχές του 2018 και ο Jérémy Doku λίγο πριν κλείσει τα 16 του χρόνια, βρίσκεται στο αεροπλάνο με προορισμό το Liverpool, μαζί με τους γονείς του, τον David, έναν μετανάστη από τη Γκάνα που μετακόμισε στο Βέλγιο το 1993, και την Belinda. Ο νεαρός ευγενικός εξτρέμ της Anderlecht, ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση των Reds, οι οποίοι έχουν σκοπό να τον πείσουν να μετακομίσει στο Merseyside.

Ένας εκπρόσωπος του συλλόγου, αφού ξενάγησε τους καλεσμένους στο Anfield, τους οδήγησε στο Melwood. Εκεί, ο Jürgen Klopp φιλοξένησε τον παίκτη και τους γονείς του στο γραφείο του και είχε μια ειλικρινή και μακρά συνομιλία μαζί τους, για την οποία ο πατέρας David δήλωσε: «Μας εξήγησε ότι ο Jérémy θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Mané σε λίγα χρόνια».

Ο Steven Gerrard, τότε προπονητής της Liverpool Under-19, τους κάλεσε στο γραφείο του, ο Mo Salah χάρισε στον Doku την φανέλα του, ο Sadio Mané, ο Georginio Wijnaldum και ο συμπατριώτης του Doku, Simon Mignolet, μίλησαν εκτενώς μαζί του.

Οι γονείς του επισκέφτηκαν το μελλοντικό του σχολείο και το σπίτι όπου θα μπορούσαν ενδεχομένως να ζήσουν, διαπραγματεύθηκαν τον μισθό που είχαν στο μυαλό τους και αφού διαπίστωσαν ότι όλα είναι ιδανικά στο Liverpool, θεώρησαν δεδομένη την μετακόμιση του παιδιού τους στο Merseyside.

Ο Doku, όμως, δεν έμεινε το ίδιο εντυπωσιασμένος από όσα είδε. Δεν αισθάνεται έτοιμος να μετακομίσει στην Αγγλία. Η Barcelona είναι η ομάδα των ονείρων του και εξακολουθεί να την επιλέγει στο FIFA 21. Ανυπομονεί να επιστρέψει στο σπίτι: «Πραγματικά ανυπομονώ να προπονηθώ ξανά με την Anderlecht αύριο», δήλωσε πριν αναχωρήσει από το Liverpool.

Η Anderlecht ήταν πεπεισμένη ότι θα χάσει τον Doku από την Liverpool. Έδωσε μέχρι και επίσημη άδεια στους Reds, για να μιλήσουν με τον παίκτη, ως μέρος των διαπραγματεύσεων για τη μετακίνηση του Lazar Markovic στους Βέλγους, με τη μορφή δανεισμού, τον Ιανουάριο του 2018. Όμως, δεν έχει πει την τελευταία της λέξη.

Ο επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης των νεαρών ποδοσφαιριστών, Jean Kindermans, καλεί τον πρώην παίκτη της Anderlecht Romelu Lukaku, τον πρώτο μεγάλο Βέλγο σταρ που αναδείχθηκε μέσω του Purple Talents Project το 2009. Ο Kindermans έπεισε τον Lukaku να δημιουργήσει ένα σύντομο βίντεο για να πείσει τον Doku να παραμείνει στην ομάδα.

Ο Lukaku τονίζει στον Doku ότι είναι καλύτερα να λάμψει πρώτα στο βελγικό πρωτάθλημα πριν μετακομίσει σε έναν μεγάλο σύλλογο του εξωτερικού. Είναι ο δρόμος που ακολούθησε και ο ίδιος: καθιερώθηκε στην Anderlecht ως πρώτος σκόρερ πριν μετακομίσει στην Chelsea, σε ηλικία 18 ετών. Το μήνυμα του Lukaku τελικά πιάνει τόπο. Ο Doku υπογράφει επαγγελματικό συμβόλαιο με την Anderlecht.

Ο Βέλγος εξτρέμ σε ηλικία 16 ετών και έξι μηνών πραγματοποιεί το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα, ως αλλαγή απέναντι στην Sint-Truidense, τον Νοέμβριο του 2018. Η επιστροφή του Vincent Kompany στην Anderlecht, ως παίκτης-προπονητής, το καλοκαίρι του 2019, επιταχύνει την εξέλιξή του. Ο Doku εντυπωσιάζει με τον ρυθμό και τις ικανότητές του με την μπάλα σε ένα φιλικό προετοιμασίας με την Benfica. Κατά συνέπεια ξεκινά στο πρώτο παιχνίδι πρωταθλήματος της νέας σεζόν.

Δείχνει το ταλέντο του αλλά και την έλλειψη αποτελεσματικότητας και συνέπειας (χαρακτηριστικό για νεαρούς παίκτες). Το ενδιαφέρον προφίλ του τραβάει, επίσης, το βλέμμα του προπονητή της εθνικής και των σκάουτερ του. Σύντομα αρχίζουν να τον θεωρούν ως πιθανό αντικαταστάτη του αρχηγού Eden Hazard, ο οποίος παλεύει με τους τραυματισμούς από τότε που μετακόμισε στην Real Madrid.

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2020, τρεις μήνες μετά τα 18α γενέθλιά του, ο Doku πραγματοποιεί το ντεμπούτο του με την ομάδα του Βελγίου εναντίον της Δανίας. Λίγες μέρες αργότερα εμφανίζεται στην αρχική ενδεκάδα κόντρα στην Ισλανδία. Μετά από ένα πολύ δύσκολο πρώτο ημίχρονο όπου δεν καταφέρνει να εντυπωσιάσει, τελικά σημειώνει ένα γκολ δείγμα των πλούσιων προσόντων του.

Οι σκάουτερ της Rennes, οι οποίοι γνώριζαν τις οικονομικές δυσκολίες της Anderlecht (απώλεια 63 εκατομμυρίων ευρώ σε δύο χρόνια με προϋπολογισμό 170 εκατομμυρίων ευρώ) κατάφεραν να πείσουν τον Doku χρησιμοποιώντας το χαρτί του Champions League, καθώς η Anderlecht δεν είχε προκριθεί σε ευρωπαϊκή διοργάνωση για δύο συνεχόμενα χρόνια και χρειαζόταν επειγόντως τα χρήματα. Το ποσό της μεταγραφής των 27 εκατομμυρίων ευρώ αποτέλεσε ρεκόρ διάθεσης χρημάτων για την Rennes.

Στην πρώτη του σεζόν στην Ligue 1, ο Doku καθιερώθηκε ως βασικός, αλλά υπήρξαν σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του. Τα στατιστικά του δεν είναι εκπληκτικά, αλλά ο σύλλογος του είναι ικανοποιημένος.
«Ήταν καιρός να κάνουμε το επόμενο βήμα», δήλωσε ο Doku στο βελγικό HLN. «Δεν παίζεις εναντίον ενός Neymar ή ενός Mbappé στο βελγικό πρωτάθλημα. Τα στατιστικά μου είναι αυτά που είναι. Ούτε στο Βέλγιο σκόραρα πολύ, δεν είμαι ο Zlatan».

Ο Julien Stéphane, ο οποίος απολύθηκε από την Rennes τον Μάρτιο του 2021, δήλωσε: «Μαγεύτηκα αμέσως από τη θετική του στάση. Είναι πολύ πρόθυμος να μάθει. Ακούει τον προπονητή του. Προσαρμόστηκε πολύ καλά. Γι’ αυτό συνέχισα να τον χρησιμοποιώ ως βασικό, παρά τη δυσκολία που παρουσίασε στο σκοράρισμα».

Ο Martínez γνωρίζει τις ικανότητες του και τονίζει: «Ο Doku έχει κάτι το ξεχωριστό». Αυτό διαπίστωσαν και οι σκάουτερ της Liverpool.

Jérémy Doku, ο ταλαντούχος Βέλγος που απέρριψε την Liverpool
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com