Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Γιατί η Liverpool θέλει να υπογράψει έναν αριστερό σέντερ-μπακ

Γιατί η Liverpool θέλει να υπογράψει έναν αριστερό σέντερ-μπακ

Με την πρώτη μεταγραφή της Liverpool για το καλοκαίρι να έχει ολοκληρωθεί, τι ακολουθεί; Μπορεί αρχικά να μην φαινόταν προτεραιότητα, αλλά δεν αποτελεί έκπληξη ότι ένας αριστερός κεντρικός αμυντικός φαίνεται να βρίσκεται στη λίστα επιθυμιών…

Josko Gvardiol. Levi Colwill. Jarrad Brainthwaite. Goncalo Inacio. Micky van de Ven. Όλοι στόχοι της Liverpool, όλοι κεντρικοί αμυντικοί – και όλοι αριστεροπόδαροι.

Ο αριστεροπόδαρος κεντρικός αμυντικός έχει γίνει ένα ολοένα και πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο στο σύγχρονο παιχνίδι.
Αλλά τι είναι τόσο πολύτιμο στο να είσαι αριστεροπόδαρος και γιατί η Liverpool ακολουθεί τώρα την τάση;

Γωνίες (Άκρα)

Ο Pep Guardiola εξήρε τη συμβολή του Nathan Ake στη Man City τη σεζόν που πέρασε. Η Newcastle είχε την καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα μετά την προσθήκη του Sven Botman στην αμυντική γραμμή. Η Arsenal απέκτησε τον Jakub Kiwior εν μέσω της προσπάθειας για τον τίτλο.
Γιατί αυτοί οι προπονητές είναι τόσο ενθουσιώδεις με τους αριστεροπόδαρους στο κέντρο της άμυνας;

Εκτός από τη γενική αίσθηση ισορροπίας, η παρουσία ενός αριστεροπόδαρου παίκτη στην αριστερή πλευρά δημιουργεί καλύτερες γωνίες πάσας για τη διατήρηση και την εξέλιξη της μπάλας.
Σκεφτείτε αυτή τη στιγμή από τη νίκη με 2-0 επί της Everton. Ο Joe Gomez ελέγχει την μπάλα και αξιολογεί τις επιλογές του.
Με την κλασική διαγώνια μπαλιά του Virgil van Dijk αποκλεισμένη, κοιτάζει αριστερά. Αλλά η γωνία της πάσας την φέρνει πιο κοντά στον αντίπαλο παίχτη που πιέζει…
θέτοντας τον αποδεκτή της πάσας υπό άμεση πίεση και αναγκάζοντας την μπάλα να γυρίσει προς τα πίσω.

Φανταστείτε ότι ο Gomez ήταν αριστεροπόδαρος. Θα μπορούσε να αφήσει τη μπάλα να κυλήσει κατά μήκος του σώματός του, πριν παίξει την πάσα στον αριστερό μπακ σε κυρτή γωνία.

Η μπάλα θα απομακρυνόταν με τόξο από το παίχτη που πιέζει πριν καμπυλώσει ξανά προς τα μέσα στον αποδέκτη.

Η γωνία δυσκολεύει τον αντίπαλο να πιέσει την μπάλα, δίνοντας με τη σειρά του στον αποδέκτη περισσότερο χρόνο να την ελέγξει και να κάνει την επόμενη κίνησή του.

Χτυπώντας την πίεση

Μια άλλη λεπτομέρεια από το προηγούμενο παράδειγμα αξίζει να επανέλθουμε: ο τρόπος με τον οποίο ένας αριστεροπόδαρος παίκτης δέχεται την μπάλα.

Ο Gomez θα μπορούσε θεωρητικά να πασάρει με την εξωτερική πλευρά του ποδιού του, δημιουργώντας αυτή την κυρτή γωνία. Αλλά ελέγχοντας την μπάλα με το δεξί του πόδι σταματά την ορμή της μπάλας και την φέρνει προς τα μέσα.
Στη συνέχεια πρέπει να μετακινήσει τους γοφούς του για να παίξει την πάσα. Όλα αυτά δίνουν χρόνο στον αντίπαλο να πιέσει και να πιέσει στην άμυνα την Liverpool.

Ένας αριστεροπόδαρος παίκτης μπορεί να αφήσει τη μπάλα να κυλήσει κατά μήκος του σώματός του, να παίξει μια πάσα με ένα άγγιγμα και να επιταχύνει το παιχνίδι.

Ακόμα και αν κάνουν ένα άγγιγμα, η μπάλα θα καταλήξει έξω από το αριστερό τους πόδι, δημιουργώντας ένα μέτρο χώρο για να βγει κοντύτερα ή να κάνει μια μεγάλη διαγώνια μπαλιά προς τα δεξιά.
Όχι μόνο έχουν περισσότερες επιλογές, αλλά είναι επίσης πιο δύσκολο για τον αντίπαλο να πλησιάσει αρκετά για να πιέσει ή να αναχαιτίσει.

Με τις ομάδες να γίνονται όλο και πιο ικανές στο να διαταράσσουν το χτίσιμο με το πρέσινγκ, οι αριστεροπόδαροι αμυντικοί χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για να το νικήσουν.

Τομή:

Από τότε που πέρασε σε σχήμα 3-2-5, ο Jurgen Klopp χρησιμοποιεί τον Andy Robertson ως αριστεροπόδαρο κεντρικό αμυντικό.
Ο Σκωτσέζος ξεκίνησε δύσκολα στο ρόλο του απέναντι στην Arsenal, σε μια στιγμή που έδειξε την αξία του χτισίματος με το δυνατό πόδι ενός παίκτη.

Ο Robertson είχε δείξει νωρίτερα την ικανότητά του να παίζει αυτές τις πάσες κατά τη διάρκεια της νίκης με 7-0 επί της Manchester United.

Εντοπίζοντας την πορεία του Cody Gakpo, ο Robertson έπαιξε μια γρήγορη μπαλιά. Η γωνία της πάσας με το αριστερό πόδι απομάκρυνε την μπάλα από τον Fred πριν γυρίσει πίσω στο δρόμο του Gakpo για να τελειώσει.

Τα γκολ της Liverpool στο πρωτάθλημα μειώθηκαν από 94 σε 75 τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ τα γκολ των αντεπιθέσεων αυξήθηκαν από πέντε σε επτά.
Ένας τρόπος με τον οποίο οι «Reds» μπορούν να ελέγχουν καλύτερα το παιχνίδι και να πετυχαίνουν περισσότερα γκολ από το χτίσιμο είναι να ανοίξουν περισσότερες αιχμηρές πάσες από τα αριστερά.

Γιατί ο Jurgen Klopp δεν επιμένει στον ρόλο του Robertson;

Γιατί η Liverpool θέλει να υπογράψει έναν αριστερό σέντερ-μπακ. Ίσως το κάνει. Αλλά εδώ είναι που η εκτίμηση του Guardiola γίνεται σχετική:

«Το μεγάλο βήμα φέτος ήταν να έχουμε σωστούς, σωστούς αμυντικούς στην τετράδα της άμυνας. Να κερδίζεις τις μονομαχίες σου στην περιοχή μας».

Μιλώντας μετά την κατάκτηση του τίτλου της Premier League, το πρόβλημα που έλυσε ο Guardiola ήταν ότι, μετά από μια γενιά επιθετικών παικτών που διαμορφώθηκαν σε αμυντικούς, οι προπονητές άρχισαν να στοχεύουν σε αυτούς τους παίκτες.

Στην αγορά και για στόπερ η Liverpool.
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com