Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Οι δέκα κορυφαίοι κεντρικοί αμυντικοί της Liverpool (vids)

Οι δέκα κορυφαίοι κεντρικοί αμυντικοί της Liverpool (vids)

Η Liverpool, διαμέσου της ιστορίας της, ευτύχησε να έχει στις τάξεις της σπουδαίους σέντερ μπακ, οι οποίοι άφησαν το στίγμα τους στο αγγλικό, αλλά και στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Οι επιλογές μας για το top 10 με τους καλύτερους σέντερ μπακ της Liverpool είναι οι εξής:

10. Alex Raisbeck
Ο Alex Raisbeck υπήρξε αρχηγός της Liverpool για 9 ολόκληρα χρόνια μέχρι το 1909, έχοντας πραγματοποιήσει 341 εμφανίσεις για τους Reds και σημειώνοντας 19 γκολ.
Μια σημαντική παρουσία στην καρδιά της άμυνας της Liverpool, ο Σκωτσέζος κέρδισε τον τίτλο της First Division τις σεζόν 1900-1901 και το 1905-1906 και της Second Division τη σεζόν 1904-1905.
Ο Alex Raisbeck θεωρείται ο πρώτος παίκτης σταρ του συλλόγου. Η καριέρα του στο Anfield διήρκεσε έντεκα σεζόν, κατά τη διάρκεια των οποίων εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους αμυντικούς της γενιάς του.

9. Mark Lawrenson
Ο Mark Lawrenson αποκτήθηκε από την Brighton & Hove Albion F.C. με ένα ποσό ρεκόρ για το σύλλογο (£900 000) και έγινε στην πορεία ο ακριβότερος αμυντικός στη Βρετανία.
Στην πραγματικότητα, ήταν σέντερ μπακ παγκόσμιας κλάσης, κατά τη διάρκεια της ακμής του, δημιουργώντας αναμφισβήτητα το καλύτερο αμυντικό δίδυμο της Liverpool μαζί με τον Alan Hansen.
Γρήγορος, δυνατός, αλλά και εξαιρετικός με την μπάλα στα πόδια, ο Lawrenson ήταν ο βασικός πυλώνας των Reds στο μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 1980, κατακτώντας το πρωτάθλημα πέντε φορές και το Ευρωπαϊκό Κύπελλο το 1984.
Θα άξιζε μια περιουσία στο σύγχρονο παιχνίδι.

8. Phil Thompson
Ένας περήφανος Scouser, παιδί οικογένειας εργατών από το Kirkby, ο οποίος απόλαυσε μια μετέωρη άνοδο από τα κλιμάκια των νέων στην πρώτη ομάδα της Liverpool.
Ο πρώην σέντερ μπακ μπορεί να μην ήταν ο πιο ταλαντούχος παίκτης στην ιστορία των Reds, αλλά ήταν ένας βράχος στην άμυνα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχοντας συγκεντρώσει 477 συμμετοχές συνολικά.
Η αμυντική συνεργασία του με τον Emlyn Hughes ώθησε την Liverpool να αλλάξει στυλ παιχνιδιού: από τις μακρινές μπαλιές στους σέντερ φορ στην ανάπτυξη του παιχνιδιού από πίσω.
Ο Thompson ήταν αρχηγός της Liverpool στον θρίαμβο του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου το 1981 και φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού στα 147 από τα παιχνίδια του για τον σύλλογο, μια επίδοση που μόνο 10 παίκτες των Reds την έχουν ξεπεράσει.
Ο 68χρονος Thompson είναι πλέον ένας ζωντανός θρύλος των Reds.

7. Jamie Carragher
Μόνο ο Ian Callaghan (857) έχει πραγματοποιήσει περισσότερες εμφανίσεις για την Liverpool από τον Jamie Carragher (737).
Θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους αμυντικούς της γενιάς του στην Premier League. Ένας δυνατός, ευέλικτος, συνεπής, παλαιάς κοπής σέντερ μπακ, ο οποίος ήταν γνωστός ιδιαίτερα για την αντοχή και την αφοσίωση του, καθώς και το θαρραλέο και σκληρό παιχνίδι του.
Ο Carragher ήταν προικισμένος με οργανωτική ικανότητα, ευφυΐα, συγκέντρωση και τακτική επίγνωση, που του επέτρεψαν να διαπρέψει στο να διαβάζει το παιχνίδι, να κυνηγάει τους αντιπάλους και να κάνει καθοριστικά τάκλιν.
Η εμφάνιση του στην Κωνσταντινούπολη θα μείνει αξέχαστη. Μία από τις πιο εμβληματικές εικόνες της ένδοξης βραδιάς των Reds στην Κωνσταντινούπολη είναι αυτή με τον Carragher να μένει στο χορτάρι με κράμπα μετά από άλλη μια τελευταία αναχαίτιση αντιπάλου.

6. Sami Hyypia
Ο Φινλανδός γίγαντας αποκτήθηκε το 1999 από την ελάχιστα γνωστή Willem II για μόλις 2,5 εκατομμύρια λίρες και μια δεκαετία αργότερα, δικαίως θεωρήθηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους σέντερ μπακ των Reds όλων των εποχών.
Ο Hyypia δεν φημιζόταν για την ταχύτητα του, αλλά έκλεβε τις εντυπώσεις με την ικανότητα του στον αέρα και την εξαιρετική ανάγνωση του παιχνιδιού και αποτέλεσε σπουδαίο αμυντικό δίδυμο τόσο με τον Stephane Henchoz όσο και με τον Carragher.
Η δεκαετής προσφορά του Hyypia στα γήπεδα της Αγγλίας αναγνωρίστηκε στην πατρίδα του, όπου στέφθηκε ποδοσφαιριστής της χρονιάς επτά φορές (1999, 2001, 2002, 2003, 2005, 2006 και 2008).
Η επιρροή του κατά τη διάρκεια του treble, τη σεζόν 2000-2001, ήταν τεράστια (πραγματοποίησε 58 εμφανίσεις συνολικά) όπως και στην θρυλική πορεία προς την κατάκτηση του Champions League, τέσσερα χρόνια αργότερα.

5. Emlyn Hughes
Ο Emlyn Hughes ήταν ο πρώτος αρχηγός της Liverpool που σήκωσε το Ευρωπαϊκό Κύπελλο, γεγονός που από μόνο του θα του χάριζε μια θέση σε οποιοδήποτε Anfield hall of fame. Ωστόσο, η συνεισφορά του στον σύλλογο, την εποχή των Shankly και Paisley, ξεπέρασε κατά πολύ εκείνη την αξέχαστη βραδιά στη Ρώμη.
Ένας ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής, ικανός να κλέψει τις εντυπώσεις είτε ως πλάγιος μπακ είτε ως κεντρικός μέσος, αλλά αναμφισβήτητα έβγαζε τον καλύτερό του εαυτό ως σέντερ μπακ.
Όποιος είχε την τύχη να δει τον σπουδαίο αμυντικό να παίζει, θα έχει να θυμάται το ακαταμάχητο πνεύμα, τις επελάσεις του στην αντίπαλη περιοχή και τους ξέφρενους πανηγυρισμούς του στα γκολ. Δεν είναι περίεργο που τον αποκαλούσαν «Crazy Horse».
Μόνο ο Steven Gerrard (472) και ο Ron Yeats (416) έχουν φορέσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού περισσότερες φορές από τον Hughes (335), ο οποίος σήκωσε το Ευρωπαϊκό Κύπελλο σε συνεχόμενες σεζόν το 1977 και το 1978.
Θα υπάρχει πάντα μια ιδιαίτερη θέση στις καρδιές των οπαδών για τον «Crazy Horse», ο οποίος δυστυχώς απεβίωσε λόγω όγκου στον εγκέφαλο, το 2004, σε ηλικία 57 ετών.

4. Tommy Smith
Ένας αμυντικός, ο οποίος ξεχείλιζε από δύναμη, αποφασιστικότητα και ωμή επιθετικότητα, γι’ αυτό και απέκτησε το παρατσούκλι «The Anfield Iron». Ο Bill Shankly δήλωσε κάποτε για τον Άγγλο αμυντικό: «Ο Tommy Smith δεν γεννήθηκε, αλλά τον εξόρυξαν!»
Παρόλη τη φήμη του ως ενός από τους πιο σκληρούς παίκτες της γενιάς του, ωστόσο, είναι σημαντικό να μην υποβαθμιστούν η ποδοσφαιρική ικανότητα και ευφυία του.
Ο Smith υπηρέτησε πιστά την Liverpool για μια περίοδο 15 ετών (1963 – 1978), κατακτώντας τέσσερα πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα Αγγλίας, δύο Κύπελλα ΟΥΕΦΑ και ένα Κύπελλο Ευρώπης.
Το γκολ του με κεφαλιά στον τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου του 1977, εναντίον της Borussia Monchengladbach παραμένει αναμφισβήτητα ένα από τα πιο δημοφιλή γκολ των Reds.
Ο Smith με 638 εμφανίσεις για την Liverpool κατέχει την όγδοη θέση στην σχετική λίστα και είναι αναμφισβήτητα ένας από τους καλύτερους αρχηγούς του συλλόγου.

3. Ron Yeats
Ο Ron Yeats αποκτήθηκε από την Dundee United το 1961 έναντι του ποσού των 20.000 λιρών περίπου και φόρεσε μετά από μόλις 6 μήνες το περιβραχιόνιο του αρχηγού, το οποίο κράτησε για 9 χρόνια (1961 – 1970).
Ο Σκωτσέζος κεντρικός αμυντικός, μαζί με τον Ian St John, αποτέλεσαν τους ακρογωνιαίους λίθους πάνω στους οποίους ο Shankly άρχισε να χτίζει την μεγάλη Liverpool, η οποία ξεκινούσε την προσπάθεια της να ανταγωνιστεί, και τελικά να ξεπεράσει, τους καλύτερους, τόσο στην Αγγλία όσο και στην Ευρώπη.
Ο Shankly εντυπωσιασμένος με τη φυσική σωματοδομή του Yeats είπε στους δημοσιογράφους που περίμεναν: «Ο άνθρωπος είναι κολοσσός, μπείτε στα αποδυτήρια και περπατήστε γύρω του»
Ο Yeats πραγματοποίησε 454 εμφανίσεις και σημείωσε 35 τέρματα, κερδίζοντας τον τίτλο της First Division τις σεζόν 1963-1964 και1965-1966, καθώς και το πρώτο FA CUP της ομάδας το 1965 απέναντι στη Leeds.

2. Virgil van Dijk
Τι μπορούμε να πούμε για τον Virgil van Dijk που δεν έχει ήδη ειπωθεί;
Έχει καθιερωθεί ως ένας από τους καλύτερους αμυντικούς στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, από την άφιξη του στην Liverpool, τον Ιανουάριο του 2018.
Ο Ολλανδός διεθνής, ο οποίος συνδυάζει μια απίστευτη ανάγνωση του παιχνιδιού με ένα κυρίαρχο σύνολο σωματικών δεξιοτήτων, βοήθησε τους Reds να κατακτήσουν κάθε σημαντικό τρόπαιο.
Αγωνίστηκε σε κάθε λεπτό της σεζόν 2019-2020, στην Premier League, καθώς η Λίβερπουλ τελείωσε ένδοξα και εμφατικά την 30χρονη αναμονή της για τον τίτλο, με την βαθμολογία-ρεκόρ των 99 πόντων.
Ο Van Dijk θεωρείται από πολλούς ο πιο ολοκληρωμένος σέντερ μπακ των τελευταίων 30 ετών, καθώς συνδυάζει ρυθμό, δύναμη, εναέρια κυριαρχία, ηγεσία, ικανότητα με τη μπάλα στα πόδια και ανάγνωση του παιχνιδιού. Κανένας παίκτης, υπό τον Klopp, δεν είχε μεγαλύτερη επιρροή στο σύλλογο.
Εάν μπορέσει να αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο για άλλα τρία ή τέσσερα χρόνια, κερδίζοντας περισσότερα τρόπαια στην πορεία, θα καθιερωθεί πιθανότατα ως ο καλύτερος αμυντικός στην ιστορία των Reds.

1. Alan Hansen
Mπορεί ο Van Dijk να βρίσκεται πολύ κοντά του, αλλά ο Hansen παραμένει ο καλύτερος σέντερ μπακ στην ιστορία της Liverpool.
Ο απολογισμός των τροπαίων του Σκωτσέζου κατά τη διάρκεια των 13 ετών του στο Merseyside είναι εκπληκτικός, με οκτώ τίτλους πρωταθλήματος και τρία Κύπελλα Ευρώπης ανάμεσά τους.
Ο Hansen ήταν ένας αριστοκρατικός παίκτης, ο οποίος βασιζόταν στο μυαλό και όχι στη δύναμη και θεωρείται ευρέως ως ένας από τους πιο ταλαντούχος σέντερ μπακ στην ιστορία του βρετανικού ποδοσφαίρου.
Το νούμερο έξι ήταν επιδέξιος στο τάκλιν και στην ντρίμπλα, με εξαιρετική ανάγνωση του παιχνιδιού και το αριστοκρατικό στυλ του ήταν προσαρμοσμένο στην τακτική της Liverpool να χτίζει υπομονετικά το παιχνίδι από πίσω, μια τακτική που έφερε τεράστια επιτυχία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Οι απίστευτες επελάσεις του από την άμυνα στην επίθεση βοήθησαν την Liverpool στην επίτευξη πολλών τερμάτων με τον Bob Paisley να δηλώνει: «Είναι ο παίκτης, ο οποίος, ίσως, μου προκάλεσε τα πιο πολλά καρδιακά».
Ο Σκωτσέζος ήταν τόσο ταλαντούχος αθλητής που εκπροσώπησε τη χώρα του στο γκολφ, στο βόλεϊ και στο σκουός, αλλά ευτυχώς επέλεξε το ποδόσφαιρο ως καριέρα!

Οι δέκα κορυφαίοι κεντρικοί αμυντικοί της Liverpool
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com