Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Arne Slot: Χαρισματικός και Καινοτόμος αλλά με ερωτηματικό (Μέρος 5ο)

Arne Slot: Χαρισματικός και Καινοτόμος αλλά με ερωτηματικό (Μέρος 5ο)

Οι πιο επιτυχημένες ομάδες στη σύγχρονη εποχή έχουν δημιουργήσει τμήματα υπό την επίβλεψη του Διοικητικού τους συμβουλίου, τα οποία επικοινωνούν και υποστηρίζουν το ένα το άλλο και δεν επιχειρούν απομονωμένα.

Θυμάστε ότι στην περίπτωση της απόκτησης παικτών, στην προηγούμενη εποχή της βασιλείας του Mike Edwards, οι Κόκκινοι βασίστηκαν κυρίως στο τμήμα ανάλυσης και έρευνας αναγνωρίζοντας έτσι τον Mo Salah ως ιδανικό παίκτη για το Anfield, παρά τα προβλήματα που είχε αντιμετωπίσει νωρίτερα στην καριέρα του στην Chelsea.

Καθώς όμως το στάτους του Klopp μεγάλωνε και ισχυροποιούνταν στην ομάδα, η προσωπική του άποψη στην απόκτηση παικτών αποκτούσε ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία.

Με το τέλος της εποχής Klopp, η Liverpool απλοποιεί τον ρόλο του head coach- του οποίου η άποψη θα λαμβάνεται υπόψη χωρίς να υποβαθμίζεται, δίνοντας του περισσότερο χρόνο να ασχοληθεί με την καθημερινότητα της ανάπτυξης των παικτών, την προετοιμασία της ομάδας και την επιλογή της κατάλληλης -για το θετικό αποτέλεσμα- αποστολής. Δεν πρόκειται να υπάρξει σε καμία περίπτωση σύγκρουση.

Αν η κατάσταση εξελιχθεί όπως στη Feyenoord, οι scouts και οι αναλυτές συζητούν με τον head coach, διαβάζουν το ‘στήσιμο’ της ομάδας και καταλαβαίνουν απόλυτα το στυλ παιχνιδιού του. Στη συνέχεια βγάζουν τη ‘συνταγογράφηση’ για τον τύπο των παικτών που απαιτούνται και εργάζονται για την αναγνώριση των μελλοντικών στόχων.

Αυτό όμως που θα μπορούσε να αποφύγει η Liverpool, είναι η επανάπαυση στη γνωστική βάση του head coach, όπως έκαναν στη Manchester Utd και όπου κατά καιρούς υπό τις οδηγίες του Ten Hag δεν σταμάτησαν να κοιτούν προς την Ολλανδική αγορά, καθώς και τους παίκτες τους οποίους γνώριζε ο manager τους.

Στη Feyenoord καλούσαν συνεχώς τον Slot στις συναντήσεις με θέμα την απόκτηση νέων παικτών – μελλοντικών στόχων και ζητούσαν τη γνώμη του. Συχνά συμφωνούσε με τα στοιχεία που το παρουσίαζαν.

Υπήρξαν και φορές που πρότεινε παίκτες τους οποίους είχε προπονήσει στο παρελθόν και κάποιες από τις προτάσεις του περιλάμβαναν και παίκτες της αντίπαλης PSV, ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις απέρριπτε χωρίς δεύτερη σκέψη, προτεινόμενους παίκτες για τους οποίους δεν είχε ολοκληρωμένη άποψη παρά μόνο ότι του έδειχναν από τα βίντεο του τμήματος έρευνας.

Παρ’ όλα αυτά όμως ακόμα κι όταν η πρόταση του δεν εισακούσθηκε, ο Slot δεν έδειξε ποτέ κάποιου είδους μνησικακίας απέναντι στους παίκτες εκείνους που έφτασαν στο Rotterdam, χωρίς να αποτελούν την πρώτη του επιλογή, αφιερώνοντας την ενέργεια του και προσπαθώντας να μεγιστοποιήσει με κάθε τρόπο το ταλέντο τους.

Επιπλέον έμαθε να εμπιστεύεται το τμήμα scouting, το οποίο του συνέστησε ανεπιφύλακτα στην απόκτηση του αμυντικού David Hancko, τον οποίο ένας scout της Feyenoord παρακολουθούσε στενά από τα εφηβικά του χρόνια στην ακαδημία της Σλοβακικής ομάδας της Zilina. Ο Hancko τελικά αναδείχθηκε σε αναντικατάστατο μέλος της ομάδας του Slot.

Στη συνέχεια ανακάλυψαν τον αξίας 4 εκατομμυρίων δολαρίων επιθετικό Santiago Gimenez, στη Μεξικάνικη ομάδα Cruz Azul και η εμπιστοσύνη του Slot στο τμήμα έρευνας της ομάδας άρχισε να μεγαλώνει, καθώς και ο θαυμασμός του για τον Te Kloese, ο οποίος κατάφερε να ολοκληρώσει τη μεταγραφή του Gimenez, νικώντας στην τελική ευθεία για την απόκτηση της υπογραφής του ομάδες όπως οι Porto και Benfica.

Ο Gimenez αποκτήθηκε τον Ιούλιο του 2022 και έγινε ο πιο παραγωγικός επιθετικός του Slot, ενώ είναι σίγουρο ότι το ερχόμενο καλοκαίρι πολλές ομάδες θα επισκεφτούν το Rotterdam, για να πείσουν τον παίκτη να αλλάξει στρατόπεδο.

Άλλοι παίκτες όπως οι Mats Wieffer και Igor Paixao εμφανίστηκαν και ενσωματώθηκαν στα σχέδια του Slot, από την 2η κατηγορία. Ο Wieffer είναι πλέον διεθνής για την Ολλανδία, ενώ ο Paixao σκόραρε το νικητήριο τέρμα στον Τελικό του Κυπέλλου.

Ο Christos Akkas, ο 32χρονος Έλληνας chief scout της Feyenoord, δήλωσε: «Ο coach ήταν πολύ σαφής στο θέμα επιλογής παικτών όσο αφορά τα χαρακτηριστικά τους, οπότε σταθήκαμε ικανοί με την ανάλυση δεδομένων αλλά και με το κατάλληλο scouting να καταλάβουμε ακριβώς ποιοι ταίριαζαν στο στυλ παιχνιδιού του, τόσο από πλευράς τεχνικής, τακτικής, φυσικών απαιτήσεων αλλά και νοοτροπίας».

Καθώς το στυλ παιχνιδιού του Slot απαιτεί μεγάλα επίπεδα φυσική κατάστασης και υψηλή γνωστική ικανότητα – ο Akkas πρόσθεσε πως οι παίκτες έχουν σχολιάσει πολλές φορές για την σκέψη που απαιτεί από αυτούς ο Slot στον αγωνιστικό χώρο, οι scouts της Feyenoord δεν άφησαν πέτρα που να μην τη σηκώσουν για να βρουν τους κατάλληλους.

Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις παρακολουθούσαν τους υπό απόκτηση παίκτες μέχρι την πόρτα του σπιτιού τους, για να ελέγξουν τη συμπεριφορά τους, καθώς το Rotterdam είναι φημισμένο για τη νυχτερινή του ζωή.

Ήθελαν παίκτες με φυσική και διανοητική αντοχή και όχι party- animals!

Συνεχίζεται…

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com