Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Τράπεζες Τροφίμων: Η πόλη του Liverpool εμπνέει.

Τράπεζες Τροφίμων: Η πόλη του Liverpool εμπνέει.

Newcastle- Upon-Tyne, Αγγλία.
Ο Bill Corcoran βρίσκεται στο συνηθισμένο του πόστο, στη σκιά του St James’ Park,ακριβώς απέναντι από το μπαρ του Alan Shearer, χτυπώντας τον κουβά του, όταν ξαφνικά περνά από μπροστά του ένα γκρουπ οπαδών της Manchester United.
Φοράνε μαύρα τζάκετ με τις κουκούλες στο κεφάλι για να γλυτώσουν κάπως από το κρύο που επικρατεί και καθώς περνάνε μπροστά από τον Corcoran, αρχίζουν ένα ήπιο αλλά ‘βέβηλο’ και καθόλου κολακευτικό τραγούδι για τον άνδρα ,το όνομα του οποίου δόθηκε στο μπαρ, του Alan Shearer, αγαπημένου γιού της πόλης του Newcastle αλλά και της ομάδας της Newcastle United.
Κάποιοι ντόπιοι οπαδοί που τους ακούνε αρχίζουν να τους γιουχάρουν σε απάντηση.
Η εμφάνιση όμως του ‘εχθρού’ κάνει τους οπαδούς της United να τραγουδούν κατά του Shearer πιο δυνατά.
Ένας άνδρας στην ουρά της ομάδας αυτής βλέπει τον Corcoran και πηγαίνει προς το μέρος του. Βγάζει το πορτοφόλι από την τσέπη του και ελέγχει το πλήθος των πράσινων, πορτοκαλί και μωβ χαρτονομισμάτων που βρίσκονται μέσα.
«Για ποιο λόγο μαζεύεις χρήματα φίλε; “ ρωτά τον Corcoran με την προφορά του αλάνθαστα να μοιάζει mancunian.
«Τράπεζα Τροφίμων των οπαδών της Newcastle» απαντά ο Corcoran με τα φωνήεντα του να θυμίζουν έντονα Βορειοανατολική προφορά.
Ο άνδρας σταματά. Ελέγχει ξανά το πορτοφόλι του και διαλέγει ένα μωβ χαρτονόμισμα των 20 λιρών. Το ρίχνει μέσα στον κουβά και τρέχει να προλάβει τους φίλους του. Πριν προλάβει καν να τον ευχαριστήσει ο Corcoran,φεύγει και έχει ξαναρχίσει το υβριστικό τραγούδι εναντίον του Alan Shearer.
Μέσα στην επόμενη ώρα, δωδεκάδες οπαδών σταματάνε στο ίδιο σημείο.
Μερικοί δίνουν χρήματα. Άλλοι κουβαλάνε μαζί τους σακούλες με είδη παντοπωλείου, γεμισμένες ως το χείλος με κονσέρβες φρούτων, δημητριακά, και ζυμαρικά για να τις τοποθετήσουν στην πρόχειρη παράγκα που βρίσκεται πίσω από τον Corcoran.
Δεν είναι ειδική περίπτωση η σημερινή μέρα.
Συμβαίνει κάθε φορά που η Newcastle παίζει εντός έδρας. Τόσο έντονη είναι πλέον η πείνα στο Newcastle και τόσο μεγάλη η ζήτηση που ο Corcoran και η ομάδα του, πραγματοποιούν τη δράση αυτή κάθε δύο βδομάδες.
Οτιδήποτε συγκεντρώνουν- και έχουν συγκεντρώσει πολλά ως τώρα, σε αξία γύρω στις 200.000 λίρες όπως πιστεύουν, πηγαίνει στην Τράπεζα Τροφίμων του West End, μια από τις πιο φτωχές περιοχές του Newcastle.
H συγκεκριμένη Τράπεζα Τροφίμων είναι η μεγαλύτερη του είδους στη Βρετανία .
«Δεν μπορεί να έχουμε ανθρώπους που πεινάνε σε αυτή την πόλη.» λέει ο Corcoran.
«Είναι κονκάρδα ντροπής.»
Αυτή η άσχημη κατάσταση που συμβαίνει, δεν είναι φυσικά μοναδική για την πόλη του Newcastle. Η ζήτηση για Τράπεζες Τροφίμων στη Βρετανία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια .
Το Trussell Trust που ‘τρέχει’ περισσότερα από 400 τέτοια προγράμματα δήλωσε ότι για το δημοσιονομικό έτος που τελειώνει τον Μάρτιο έχει διανείμει ως τώρα περισσότερα από 1.300.000.000 δέματα τροφής- μια αύξηση κατά 13%!
Η αύξηση σύμφωνα με την Emma Revie, CEO του παραπάνω φιλανθρωπικού οργανισμού οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι «δεν κερδίζουν πλέον αρκετά χρήματα για να καλύψουν τα αυξανόμενα κόστη για τα απολύτως αναγκαία είδη τροφής αλλά και στέγασης.»
Στις αρχές του Γενάρη ,η κυβερνητική επιτροπή, Environmental Audit Committee προειδοποίησε τους νομοθέτες, ότι περισσότεροι από δύο εκατομμύρια ανθρώπους στη Βρετανία θα πρέπει να θεωρούνται πλέον «ανασφαλείς στο θέμα τροφής» ,που σημαίνει ότι παλεύουν για να βρίσκουν την καθημερινή τους τροφή και μάλιστα την υγιεινή τροφή.
Ο Philip Alston, ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών σε ζητήματα έντονης φτώχειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιέγραψε το πρόβλημα –στην αποστολή του στη Βρετανία, ως «κοινωνική συμφορά.»
Έτσι λοιπόν από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα, αρχίζει να επαναλαμβάνεται η ίδια κατάσταση. Το ποδόσφαιρο και ειδικά οι οπαδοί του βγήκαν μπροστά για να βοηθήσουν και το Newcastle δεν είναι το μοναδικό στο είδος του.
Ο Corcoran και οι φίλοι του, λένε ότι εμπνεύστηκαν από μια παρόμοια πρωτοβουλία που ξεκίνησε στο Liverpool ,το 2015.
Οι οπαδοί της Celtic ‘τρέχουν’ ένα παρόμοιο πρόγραμμα στη Γλασκώβη για χρόνια, ενώ στους τελευταίους μήνες ξεκίνησαν παρόμοιες πρωτοβουλίες, από φιλάθλους, και στο Manchester, στο Sunderland και στο Λονδίνο.
Μπροστά στα στάδια που τα γεμίζουν πολυεκατομμυριούχοι superstar, οι φίλαθλοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους για να βοηθήσουν εκείνους που βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη.
«Μου αρέσει να σκέφτομαι ότι κάνω κάτι μικρό από την πλευρά μου με το να δίνω κάτι πίσω» είπε η Sandra Farn, καθώς άφησε την προσφορά της στην παράγκα πίσω από τον Corcoran.
Μαζί με τον γιο της τον Alex, οδηγούν 2 ώρες από το Nottingham κάθε φορά για να παρακολουθήσουν τους εντός έδρας αγώνες της Newcastle.
Πρώτα όμως σταματούν σε ένα supermarket για να γεμίσουν σακούλες και μετά συνεχίζουν τον δρόμο τους, ακολουθώντας πλέον αυτό το τελετουργικό πριν από κάθε αγώνα.
Ο Jonathan Yaseen πηγαίνει στους αγώνες με τον 15 χρονο γιο του, τον Zain, όχι όμως προτού σταματήσει κι αυτός για να αγοράσει ρύζι, μπισκότα και ψάρι σε κονσέρβα.
«Ο γιος μου με ρώτησε γιατί πρέπει να το κάνουμε αυτό.» είπε ο Yaseen.
«Είναι πολύ δύσκολο να το εξηγήσεις.»
Ο John McCorry, CEO της Τράπεζας Τροφίμων του West End, πιστεύει ότι υπάρχει ένα μεγάλο κύμα ζήτησης των υπηρεσιών του οργανισμού του, από τότε που η συντηρητική κυβέρνηση εισήγαγε στο Newcastle, μια δοκιμαστική έκδοση του Universal Credit Welfare system, το 2015.
Το πρόγραμμα ενσωματώνει έναν αριθμό πληρωμών κοινωνικών ασφαλίσεων σε μία πληρωμή, αλλά οι αιτούμενοι αντιμετωπίζουν 5 βδομάδες αναμονής μέχρι να πάρουν τα χρήματα τους, όσο ελέγχονται οι αιτήσεις τους.
Άλλοι ,επίσης σε κατάσταση ανάγκης, είπε ο McCorry, δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, αφού η αίτηση για την Universal Credit μπορεί να γίνει μόνο online, και αρκετοί δεν έχουν καν πρόσβαση στο internet.
«Αυτές οι πολιτικές έχουν σχεδιαστεί από ανθρώπους που δεν έχουν την εμπειρία της πραγματικότητας της ζωής και των τρόπων με τους οποίους επηρεάζονται οι άνθρωποι.» εξήγησε.
Το νέο σύστημα υποτίθεται είναι σχεδιασμένο για να αντικαταστήσει το «περίπλοκο, παλιό και πανάκριβο» προκάτοχο του, όπως είπε ο Iain Duncan Smith- συντηρητικός νομοθέτης, όταν λανσαρίστηκε.
Η συνάδελφος του, Esther McVey, είπε επίσης ότι το νέο σύστημα βοηθά περισσότερους ανθρώπους να βρουν δουλειά και να παραμείνουν σε αυτή περισσότερο χρόνο.
Στην αναφορά του όμως ο Alston, ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών λέει ότι μερικές από τις κοινωνικές ασφαλιστικές πολιτικές της κυβέρνησης είναι : «τιμωρητικές και κακόβουλες.»
Αν όμως η επίδραση της Universal Credit έδωσε την ώθηση στον Corcoran και στην ομάδα του για να δράσουν, η πόλη του Liverpool πρόσφερε το σχέδιο της οργάνωσης γι αυτό.
Ο οργανισμός Fans Supporting Foodbanks ιδρύθηκε το 2015 από φιλάθλους της Liverpool και της Everton, που ανησυχούσαν από τις εικόνες των μακριών ουρών σε μια τοπική Τράπεζα Τροφίμων αλλά και από τις αναφορές ότι η συγκεκριμένη Τράπεζα Τροφίμων αγωνιζόταν για να τα καταφέρει στην αυξανόμενη ζήτηση σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με τον Dave Kelly, έναν από τους ιδρυτές του.
O Kelly- οπαδός της Everton ,και ο Ian Byrne, οπαδός της Liverpool, είχαν συμμετάσχει στην καμπάνια για να πείσουν την Premier League, να θέσει ένα ανώτατο όριο στις τιμές των εκτός έδρας εισιτηρίων και η επιτυχία τους αυτή τους έπεισε ότι οι οπαδοί διαθέτουν εκπληκτική δύναμη όταν δρουν ενωμένοι.
«Είναι πραγματικά σημαντικό να αποβάλουμε το στοιχείο της οπαδικής φυλής εδώ.» είπε ο Kelly.
Διαφημίζουν τη δουλειά τους με το σλόγκαν «Hunger Doesn’t Wear Club Colours.» και οι εθελοντές τους συλλέγουν τρόφιμα σε κάθε εντός έδρας της Liverpool έξω από το Anfield και της Everton, έξω από το Goodison Park.
«Στον πρώτο αγώνα που συλλέξαμε τρόφιμα, στεκόμαστε έξω από την Winslow Pub ,απέναντι από το Goodison, και οι προσφορές μαζεύονταν μέσα σε ένα καρότσι του supermarket.» λέει ο Kelly.
«Πλέον χρησιμοποιούμε την εφοδιαστική για να μεταφέρουμε τα τρόφιμα και να τα διατηρήσουμε σε αποθήκες. Ότι κάνουμε ελέγχεται και η ποσότητα των τροφίμων αυξάνεται με απίστευτο ρυθμό.»
Το πρόγραμμα επεκτείνεται επίσης. Ο Samuel Spong, οπαδός της Charlton Athletic από το Νοτιοανατολικό Λονδίνο άκουσε για την επιτυχία του Fans Supporting Foodbanks και αναρωτήθηκε αν μπορούσε να το εφαρμόσει στην πόλη του.
Οι Byrne και Kelly τον ενθάρρυναν ,και πραγματοποιώντας ανάλογη εκδήλωση σε αγώνα την προηγούμενη χρονιά ,η Τράπεζα Τροφίμων του Spong και των φίλων του ‘πλημμύρισε’ από προσφορές.
Όλοι όσοι ‘τρέχουν’ τέτοια προγράμματα επαινούν φυσικά τις ομάδες τους για την υποστήριξη που τους παρέχουν. Στον Corcoran και στην ομάδα του έχει παραχωρηθεί μόνιμη άδεια για να συγκεντρώνει δωρεές έξω από το St James’ Park, από την Newcastle United στις ημέρες των αγώνων.
Οι παίκτες της ομάδας εργάζονται επίσης ως εθελοντές στην Τράπεζα Τροφίμων.
Ο Rafa Benitez, ο manager της ομάδας, έχει αποδειχθεί ένας ‘ηχηρός’ υποστηρικτής της δουλειάς που γίνεται, ενώ επισκέπτεται τους εθελοντές πάντα μετά το τέλος του κάθε αγώνα.
Στο Merseyside, o Peter Moore, CEO της Liverpool ,πλήρωσε για το Βαν που μεταφέρει σε αποθήκες τις δωρεές που συγκεντρώνουν οι εθελοντές του Fans Supporting Foodbanks, ενώ έχει δηλώσει ότι όλοι θα πρέπει να βοηθήσουν μέχρι να εξαλείψει το φαινόμενο της φτώχειας και της πείνας στην περιοχή.
Τα Χριστούγεννα ,ο αρχηγός της Liverpool, o Jordan Henderson, κάλεσε τους εθελοντές στο Anfield παραχωρώντας τους το γεύμα, για να τους ευχαριστήσει για τις προσπάθειες τους.
Η Charlton Athletic έστειλε τους παίκτες της για να βοηθήσουν στην Greenwich Food Bank, φέρνοντας έτσι στο προσκήνιο και κάνοντας γνωστή στο ευρύ κοινό τη δουλειά της συγκεκριμένης Τράπεζας Τροφίμων.
Το μεγαλύτερο όμως μέρος αυτής της εκπληκτικής δουλειάς γίνεται από τους οπαδούς.
Σύμφωνα με τον Spong, οι οπαδοί δείχνουν να κατέχουν ένα είδος φυσικού πολιτικού ακτιβισμού.
«Το είδαμε και στην Charlton ότι οι άνθρωποι θα διαμαρτυρηθούν ακούραστα για έναν κακό ιδιοκτήτη.» είπε.
«Ή θα ενώσουν τις δυνάμεις τους όταν τα εισιτήρια των αγώνων είναι πολύ υψηλά.»
«Αυτός ο ακτιβισμός μπορεί να αποδειχθεί επωφελής , αν σκεφτείς την ύπαρξη των Τραπεζών Τροφίμων- που η ύπαρξη τους αποτελεί κανονικά απρέπεια, σε μέρη που οι άνθρωποι δεν θα τις σκεφτόντουσαν κανονικά.» ολοκλήρωσε.
Ένα όμως είναι το απόλυτα προφανές και ταυτόχρονα το πιο σημαντικό.
Η Premier League- όλο το ποδόσφαιρο στην πραγματικότητα, μπορεί να αποτελεί μια Παγκόσμια Επιχείρηση, αλλά οι ομάδες που το αποτελούν, παραμένουν κατά βάθος, όχι αντιπρόσωποι, αλλά ριζωμένες στην τοπική κοινωνία.
«Οι ποδοσφαιρικές ομάδες είναι το μόνο που έχουν αυτές οι πόλεις.» είπε ο Corcoran.
«To Newcastle είχε κάποτε τα ναυπηγεία και τα ορυχεία. Τώρα ακόμα και την Newcastle Brown Ale (μπύρα) την έχουν πάρει από δω, αφού δεν την φτιάχνουν πια στην περιοχή.»
«Τώρα υπάρχει μόνο η ομάδα.»
«Οι ομάδες συμβολίζουν τις πόλεις με έναν τρόπο που τίποτε άλλο δεν μπορεί να το καταφέρει .» ολοκλήρωσε.

Η πόλη του Liverpool.
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com