Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Mona Nemmer: «Η διατροφή των παικτών παίζει τον ίδιο ρόλο με το εσωτερικό ενός ρολογιού.»

Mona Nemmer: «Η διατροφή των παικτών παίζει τον ίδιο ρόλο με το εσωτερικό ενός ρολογιού.»

Για τους παίκτες της Liverpool η περίοδος της προετοιμασίας είναι μια έντονη περίοδος με εξαντλητικά φυσικά τεστ, διπλές προπονήσεις και φιλικούς αγώνες τόσο στο Anfield όσο και εκτός έδρας.
Είναι μια περίοδος 6 εβδομάδων σχεδιασμένη για να μπουν οι βάσεις για τις επιτυχίες των επόμενων εννέα μηνών.
Είναι λοιπόν τόσο απαιτητικές οι περιστάσεις που τα μέλη της ομάδας του Jurgen Klopp χρειάζονται την κατάλληλη διατροφή.
Η Mona Nemmer επικεφαλής αυτού του τομέα, εξασφαλίζει ότι οι παίκτες των Κόκκινων τρέφονται σωστά, όλο το χρόνο φυσικά.
Αλλάζουν όμως στη διάρκεια της προετοιμασίας τα διατροφικά προγράμματα των παικτών;
Τους προτείνουν να ‘κολλήσουν’ σε συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες μέχρι να επιστρέψουν στο Melwood;
Και πως συνεργάζεται η Nemmer με τα υπόλοιπα μέλη της τεχνικής ηγεσίας ώστε να βοηθήσει να ενσωματωθούν οι νεοαποκτηθέντες παίκτες στην ομάδα;
Η Nemmer απάντησε σε όλα αυτά στην καντίνα του Melwood όταν οι δημοσιογράφοι του liverpoolfc.com ήρθαν για να κάνουν μια κουβεντούλα μαζί της.

Ερ: Πρώτα από όλα Mona, πόσο διαφέρουν τα διατροφικά προγράμματα των παικτών στην περίοδο της προετοιμασίας σε σχέση με τη σαιζόν;

Απ: Λοιπόν γενικά οι συστάσεις μας για τη διατροφή και ο σχεδιασμός για την ενυδάτωση, εξαρτώνται από το πόσο πολύ προπονούνται οι παίκτες, πόσο παίζουν, έχει σχέση με τις καιρικές συνθήκες αλλά και τα στάδια φυσικής κατάστασης. Γι αυτό και δεν είναι εύκολο μερικές φορές να λες θα κάνουμε μόνο αυτό στην προετοιμασία ή το άλλο.
Για παράδειγμα λοιπόν σε σχέση με το ταξίδι μας στην Αμερική, πρόκειται να αντιμετωπίσουμε διαφορετικές καιρικές συνθήκες σε σχέση με αυτές στο Ηνωμένο Βασίλειο- αν και προς το παρόν είναι πιο ζεστά εδώ.
Επίσης οι παίκτες επιστρέφουν από τις διακοπές τους, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που έπαιξαν στους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, οπότε θα πρέπει να αναλάβουμε διαφορετικές περιπτώσεις φυσικής κατάστασης.
Νομίζω ότι η κύρια διαφορά είναι ότι τώρα προπονούμαστε κυρίως δύο φορές την ημέρα, οπότε οι παίκτες χρειάζονται πολλά ‘καύσιμα’.
Είναι δύσκολο πάντως να συγκρίνει κάποιος την τωρινή κατάσταση με αυτή κατά τη διάρκεια της σαιζόν όταν παίζουμε Τρίτες και Σάββατα ή Κυριακές και Τετάρτες.
Πάντα προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση ανά εβδομάδα,όταν μπορούμε να υπολογίσουμε τον παράγοντα αντοχής, πως τα πάνε με τον ύπνο τους, οπότε και προσπαθούμε να τους υποστηρίξουμε διατροφικά.

Ερ: Πόση διαφορά μπορεί να υπάρχει στο τι τρώνε και πίνουν οι παίκτες ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες;

Απ: Έχει μεγάλη επίδραση στην απόδοση. Τα σώματα μας αποτελούνται κυρίως από νερό, οπότε όσο πιο ζεστός είναι ο καιρός, τόσο πιο απαραίτητα πρέπει να παίρνεις υγρά. Δεν είναι βέβαια μόνο τα υγρά είναι και τα μεταλλικά άλατα που χάνεις όταν ιδρώνεις, οπότε το να προσέχεις ολόκληρο τον μεταβολισμό σου καθώς και τις διαδικασίες που τον επηρεάζουν είναι όπως το εσωτερικό ενός ρολογιού, όταν γυρνάνε οι μικροί τροχοί.
Οι καιρικές συνθήκες αποτελούν επίσης παράγοντα τραυματισμού ενός παίκτη, ίωσης, ή αφυδάτωσης τα οποία και προσπαθούμε να τα αποφύγουμε.
Στη διάρκεια της προετοιμασίας πάντως που είναι πολύ σκληρή για τον παίκτη, προσπαθούμε να το κάνουμε όσο πιο απλό γίνεται γι αυτόν.

Ερ: Ζητάς από τους παίκτες να ακολουθήσουν κάποια συγκεκριμένη διατροφή πριν να γυρίσουν στο Melwood, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού;

Απ: Είναι ενδιαφέρον γιατί έχουμε διαφορετικά γκρουπ. Έχουμε παίκτες που πάνε διακοπές και το αξίζουν φυσικά, έχουμε παίκτες που έχουν υποχρεώσεις με την Εθνική τους μεν, αλλά όχι ανταγωνιστικά παιχνίδια-απλώς φιλικά, και έχουμε και παίκτες που συμμετέχουν στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Αυτό σημαίνει ότι έχουμε τρεις διαφορετικές κατηγορίες παικτών, και βέβαια παίκτες που έπαιξαν περισσότερους αγώνες από τους υπόλοιπους, παίκτες που υπέφεραν από τραυματισμούς ,παίκτες που είναι πιο κουρασμένοι από άλλους.
Συνεπώς όλοι αυτοί θα πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά.
Πάντα προσπαθούμε βέβαια να έχουμε άποψη για την ολοκληρωμένη εικόνα και αντιδρούμε ανάλογα μετά.
Υπάρχουν βέβαια και παίκτες που ζητούν διατροφική υποστήριξη για το καλοκαίρι, η οποία υποστήριξη μπορεί να είναι ένα απλό πρόγραμμα, ή επιπρόσθετο πακέτο με βιταμίνες ή μπορεί να ταξιδεύει μαζί τους και κάποιος chef- κάτι που είναι βέβαια πολύ εξειδικευμένο.
Μπορούμε να βοηθήσουμε τον κάθε παίκτη με τρόπους που θα τον κρατήσουν σε ισορροπία, και φυσικά να εξασφαλίσουμε ότι η διατροφή του δεν είναι κάτι που πρέπει να απασχολεί εκείνον.
Υπάρχουν όμως και παίκτες που δεν χρειάζονται μεγάλη υποστήριξη, που γνωρίζουν τι είναι καλό γι αυτούς ,που ξέρουν πως να συμπεριφερθούν στις διακοπές τους ,τι να κάνουν κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και φυσικά να σχεδιάζουν για τον εαυτό τους.
Είναι λοιπόν εξαιρετικά εξατομικευμένο.
Όποτε φτάνουμε στο τέλος της σαιζόν ξεκινάμε να σχεδιάζουμε από την αρχή.
Δεν μπορούμε να πούμε ‘θα το κάνουμε με αυτόν τον τρόπο ξανά’ ,προσπαθούμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να παρατηρούμε τι χρειάζεται ειδικά ο κάθε παίκτης.

Ερ: Τέλος, μιλάς ειδικά με τους παίκτες που αποκτήθηκαν πρόσφατα ,για την διατροφή τους, όταν έρχονται στην ομάδα;

Απ: Όταν έρχονται νέοι παίκτες στο Melwood, όλα είναι νέα γι αυτούς, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να κάνουν και πολλούς ανθρώπους να γνωρίσουν.
Όταν λοιπόν τους συναντώ, συστήνω τον εαυτό μου και τους λέω τι έχει να τους προσφέρει το τμήμα μου, λέγοντας τους επίσης ότι η πόρτα είναι πάντα ανοιχτή γι αυτούς.
Μιλάμε βέβαια και προσπαθούμε να βρούμε τη λύση σε οποιαδήποτε κατάσταση. Δεν είναι μόνο θέμα διατροφής, μπορεί να είναι η μετακίνηση στο νέο σπίτι, αν χρειάζονται εξοπλισμό, έπιπλα, τέτοια πράγματα.
Αν το ψυγείο είναι ήδη γεμάτο,ή ποιο είναι το πιο κοντινό μέρος σε αυτούς για να αγοράσουν τροφή.
Τελικά προσπαθείς να τους καλωσορίσεις με κάθε τρόπο και όχι απλώς με θέματα διατροφής.
Και φυσικά τα τεστ που κάνουμε, οι μετρήσεις που παίρνουμε μας δίνουν μια πιο καλή ιδέα για τις εξατομικευμένες ανάγκες ή για τα θέματα που υπάρχουν ώστε να βοηθήσουμε ή να πετύχουμε τη βελτίωση.
Δεν υπάρχει λόγος να το παρακάνουμε βέβαια, αλλά η αλήθεια είναι ότι τρώνε 4 φορές την ημέρα οπότε είναι πολύ εύκολο να τους προσεγγίσουμε.
Μπορεί να τους ρωτήσουμε: «Γεια σου,πως είσαι; Πως νιώθεις; Πως τα πήγες σήμερα; Νιώθεις δυσφορία από την τελευταία προπόνηση; »
Το περιβάλλον εδώ έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα και νιώθω υπέροχα γι αυτό.
Μπορώ να είμαι εδώ κάθε μέρα οπότε δεν χρειάζεται να κλείνουμε μεγάλα ραντεβού και δεν εξαναγκάζονται οι παίκτες να σκέφτονται και να λένε «Α. Πρέπει να συναντήσω την διατροφολόγο μου και να της πω ότι έφαγα ένα κομμάτι σοκολάτα».

Mona Nemmer: "Η διατροφή των παικτών παίζει τον ίδιο ρόλο με το εσωτερικό ενός ρολογιού."
Mona Nemmer: «Η διατροφή των παικτών παίζει τον ίδιο ρόλο με το εσωτερικό ενός ρολογιού.»
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com