Είσαι εδώ
Home > ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ > ΕΙΔΗΣΕΙΣ > Το πρόβλημα Του Pressing!

Το πρόβλημα Του Pressing!

«Νομίζω ότι είναι η ιδέα στην οποία δίνει τη μεγαλύτερη σημασία» είχε πει ο Alberto Moreno για τον Jurgen Klopp. Υπάρχουν φυσικά και άλλα αναπάντητα ερωτήματα που αφορούν την πιο αντιφατική ομάδα της Premier League. Όπως, πως γίνεται στους 7 τελευταίους αγώνες τους να έχουν 143 σουτ και να έχουν σκοράρει μόνο 8 φορές.

Ή πως γίνεται να έχουν δεχθεί 20 γκολ σε 12 αγώνες, όταν με εξαίρεση έναν, είχαν σε όλους τον έλεγχο; Ας μείνουμε όμως στην «κυρίαρχη» ιδέα του Klopp για το pressing.

Λίγοι έχουν κοιτάξει τα στατιστικά ως τώρα των Κόκκινων σ’ αυτό τον τομέα, όταν γίνεται κουβέντα για την «περίεργη» αρχή της Liverpool, σ’ αυτή τη σαιζόν. Ο Moreno επιμένει ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή όσο αφορά τις οδηγίες που δίνονται στους παίκτες: » Ο manager παραμένει εξαιρετικά πιστός στον τρόπο με τον οποίο θέλει να παίζουμε…όταν χάνουμε τη μπάλα, τότε πρέπει να πιέζουμε κυκλώνοντας τους αντίπαλους παίκτες που την έχουν, για να την κερδίσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γίνεται».
Pressing!

«Ο καλύτερος playmaker που υπάρχει» είπε κάποτε ο Jurgen Klopp.

Ας δούμε λοιπόν αν οι παίκτες της Liverpool εφαρμόζουν τις οδηγίες του Γερμανού τεχνικού, και κατά πόσο η ομάδα του, εφαρμόζει πιστά το κυρίαρχο αξίωμα της φιλοσοφίας του. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα της InStat ,της Παγκόσμιας υπηρεσίας για τους επαγγελματίες του αθλητισμού, όπως scouts και προπονητές, η ανάλυση δείχνει μια αξιοσημείωτη πτώση της Liverpool στο pressing game, από την αρχή της σαιζόν 2017/18. (δεν συμπεριλήφθηκαν τα στοιχεία του αγώνα με τη Newcastle σε αυτά τα δεδομένα).

Αν τα αποτελέσματα θεωρούνται μέτρια για τους Κόκκινους, το ίδιο συμβαίνει και με την απόδοση τους όσο αφορά τον πυρήνα της αγωνιστικής τους φιλοσοφίας. Τα δεδομένα της InStat, αναλύθηκαν από την CIES Football Observatory για να παραδώσουν έναν πίνακα, στον οποίο αποτυπώνεται ο μέσος όρος κατοχής (σε δευτερόλεπτα) της μπάλας, που επιτρέπουν όλες οι ομάδες της Premier League στον αντίπαλο τους.

Πόσο χρόνο δηλαδή σου αφήνει μια ομάδα να έχεις τη μπάλα, πριν την κερδίσει πάλι.

Τη σαιζόν 2016/17 οι Κόκκινοι ήταν στην κορυφή αυτού του πίνακα- επιτρέποντας ελάχιστο χρόνο στους αντιπάλους τους, συναγωνιζόμενοι τις Manchester City και Tottenham. Από την αρχή όμως της σαιζόν 2017/18 η πτώση της ομάδας του Klopp σ’ αυτόν τον τομέα υπήρξε δραματική. Βρίσκονται πλέον στην 9η θέση, μαζί με τη West Ham και στην τελευταία θέση όσο αφορά τον πίνακα των «big six» ομάδων της Prremier League.

Ενώ οι City και Spurs, φαίνεται να έχουν βελτιώσει την απόδοση τους, οι Κόκκινοι φαίνονται να έχουν χαλαρώσει. Σε σχέση με τη City, μπορείς πλέον να κρατήσεις κατά 3.6 δευτερόλεπτα, περισσότερο την μπάλα, όταν παίζεις με τη Liverpool! Και σε 3.6 δευτερόλεπτα, πολλά μπορούν να συμβούν στο ποδόσφαιρο!

Επειδή πρέπει πάντα να είμαστε προσεκτικοί με τα στατιστικά στοιχεία, αφού το ποδόσφαιρο είναι πολύπλευρο άθλημα και είναι επικίνδυνο να παίρνεις απλώς στοιχεία από μια πηγή και να βγάζεις συμπεράσματα, οι Sunday Times, ζήτησαν περαιτέρω πληροφορίες επί του θέματος.
Η Opta ,ο επίσημος συνεργάτης της Premier League ,προμήθευσε μερικά.

Η Liverpool βρίσκεται κάτω, κάτω από πλευράς τρεξίματος, καλύπτοντας λιγότερες αποστάσεις συνολικά και κάνοντας λιγότερα σπριντ από τη σαιζόν 2016/17, όπου ήταν η ομάδα που εργαζόταν πιο σκληρά μέσα στο γήπεδο.

Ο Anfield Index είναι μια αξιοσέβαστη πλατφόρμα που για αρκετές σαιζόν έχει αναλύσει το pressing της Liverpool, με μανιακή λεπτομέρεια. Ανέφερε λοιπόν ότι για τους 4 πρώτους αγώνες της σαιζόν 2017/18 το μέγεθος των «ενεργειών pressing» της Liverpool είχε πέσει κατά 15%, ενώ υπήρξαν και περίοδοι σε αυτούς τους αγώνες που το «ομαδικό pressing» έπεφτε και κατά 50%!

Οι Sunday Times ζήτησαν στη συνέχεια πληροφορίες από ομάδες που είχαν παίξει ήδη εναντίον της Liverpool και σε κάποια περίπτωση η απάντηση που πήραν, ήταν :»Ήταν πολύ εύκολο. Περάσαμε ένα ωραίο απόγευμα.»

Η ομάδα που απάντησε είχε πάει προβληματισμένη στο Anfield, περιμένοντας σφυροκόπημα και ανελέητο κυνηγητό της μπάλας από τους Κόκκινους, σύμφωνα με την εμπειρία που είχαν ζήσει στην προηγούμενη επίσκεψη τους.Ένιωσαν όμως ότι η Liverpool «δεν διέθετε πλέον τα πόδια που περίμεναν να δουν».

Υπάρχουν άραγε συγκεκριμένοι λόγοι γι’ αυτή τη μεταστροφή της Liverpool; Μήπως προσπαθούν να μετατραπούν σε ομάδα που θα βασίζεται απλά στις γρήγορες αντεπιθέσεις; Ίσως υπάρχει μια καλή δικαιολογία εδώ, αφού και ο Anfield Index παρατήρησε μία αξιοσημείωτη βελτίωση σε ένα τομέα.
Οι ενέργειες pressing της Liverpool, οδηγούν περισσότερες φορές σε σουτ.

Ίσως ο Klopp προσπαθεί να μην εξαντλήσει τους παίκτες του, ενθυμούμενος την κούραση πέρυσι στα μέσα της χρονιάς, και με δεδομένο το βαρύ τους πλέον πρόγραμμα λόγω Champions League. Αλλά και πάλι γυρνάμε πίσω στα λόγια του Moreno :»Προσπαθούμε να παραμένουμε πιστοί στη φιλοσοφία του (Klopp) που μας έθεσε από την αρχή.»

Φαίνεται αρκετά πιθανό, η Liverpool να έχει απλώς μια μικρή πτώση. Μία από εκείνες τις περιόδους που δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και αρκετή θέληση για να επιβάλλουν τη ποδοσφαιρική φιλοσοφία τους μέσα στο γήπεδο.

Το pressing είναι δε μια συλλογική προσπάθεια και η επιλογή της πρώτης ενδεκάδας των Κόκκινων έχει διαταραχθεί τον τελευταίο καιρό, από τις νέες μεταγραφές, το rotation, την τιμωρία του Mane, την ιστορία με τον Coutinho ή τους τραυματισμούς.

Τελικά η απουσία του Adam Lallana- τον οποίο ο Klopp θεωρεί ως τον «ηγέτη» του στο high press, φαίνεται να επιδρά καταλυτικά στην ομάδα.

Ο Lallana ήταν μακράν ένας από τους καλύτερους στο να κερδίζει ξανά και γρήγορα τη μπάλα για την ομάδα του,στην Premier League, και σίγουρα ο Klopp και οπαδοί των Κόκκινων θα πρέπει να νιώθουν καλύτερα και ανυπόμονοι να τον ξαναδούν στην ενδεκάδα, μετά το post του παίκτη στο instagram κατά τη διάρκεια προπόνησης του στο Melwwod, πρόσφατα.

Υπάρχει δε η περίπτωση να κάνει πάλι την εμφάνιση του με την Κόκκινη φανέλα, εναντίον της Manchester United.  O Benitez είχε πει :» Στην πραγματικότητα οι ομάδες που κερδίζουν τους τίτλους, κατά 90% είναι οι ομάδες με τα περισσότερα χρήματα

Και επειδή το να είσαι manager της Liverpool σημαίνει να παίρνεις τίτλους ,είχε συμπεράνει ότι «πρέπει να χτίσεις μια τόσο καλή ομάδα που θα εξαφανίσει αυτή τη διαφορά(των χρημάτων)». Αυτό λοιπόν, και να εφαρμόζεις πιστά τις αρχές σου στο γήπεδο. Τα απλά πράγματα.

Σίγουρα στην άμυνα και στο σκοράρισμα θα νιώθουν πιο άνετα στη Liverpool, και θα έρχονται με φυσικό τρόπο, αν βελτιώσουν την απόδοση τους στο pressing.

Το άρθρο εμφανίστηκε στους Sunday Times, από τον Jonathan Northcroft.

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com