Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > 811 χρόνια Liverpool!

811 χρόνια Liverpool!

Χρόνια πολλά Liverpool! Σαν σήμερα, η πόλη έγινε «χωριό», μπαίνοντας ουσιαστικά στον χάρτη της Αγγλίας. 811 χρόνια ιστορίας είναι αυτά, ας ρίξουμε μία ματιά στο πως ξεκίνησαν όλα.

Πριν το 1207, κανείς δεν έδινε σημασία στο Liverpool. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της μεγάλης απογραφής του 1085-1086 (βλέπε Domesday Book), όπου το Liverpool δεν έχει ξεχωριστή καταγραφή και μάλλον συμπεριλαμβάνεται στα έξι ανώνυμα ψαροχώρια του West Derby.

Όλα αυτά άλλαξαν το 1207. Ο βασιλιάς Ιωάννης ο Ακτήμων της Αγγλίας (διάδοχος του περίφημου Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου) έψαχνε για λιμάνι ώστε να στέλνει στρατεύματα στην Ιρλανδία (τρία χρόνια αργότερα εξέπλευσε στο νησί για να καταστείλει την εξέγερση των Αγγλο-Νορμανδών βαρόνων της περιοχής, επανακτώντας τον έλεγχο της Ιρλανδίας). Η προφανής λύση ήταν το Chester, όμως εκείνη την εποχή βρισκόταν υπό τον έλεγχο ενός πολύ δυνατού κόμη και ο βασιλιάς ήθελε να αποφύγει τυχόν υποχρεώσεις προς τον κόμη.

Έτσι λοιπόν, αποφάσισε πως το ‘Lurpul’ στον ποταμό Mersey ήταν μια χαρά μέρος για τα πλοία του. Οπότε, απαίτησε την γη από τον φεουδάρχη της – με αντάλλαγμα την παραχώρηση άλλης γης – και την 28η του Αυγούστου του 1207 με βασιλικό διάταγμα ίδρυσε το ‘χωριουδάκι’ του Lurpul, όπου προσκαλούσε τους υπηκόους του να εποικίσουν το χωριουδάκι, προσφέροντας φοροελαφρύνσεις και εγγυημένη γη. Κάπως έτσι, η σημερινή  πόλη του Liverpool έγινε το χωριό του Lurpul. Χρόνια πολλά, Liverpool!

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com