Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Εξήγησε το πρόβλημα στα στημἐνα ο Gerrard

Εξήγησε το πρόβλημα στα στημἐνα ο Gerrard

Ως γνωστόν, δύο τρόποι υπάρχουν κατά βάση ώστε να αμυνθεί μία ομάδα στις στατικές φάσεις.  Το μαρκάρισμα man to man και η άμυνα ζώνης που είναι στη μόδα κατ΄εξοχήν μετά την προβολή και την απαράλλακτη χρησιμοποίησή της στη Barcelona του Pep Guardiola. Kάποιες ομάδες, ομολογουμένως λίγες, υιοθετούν ένα μικτό σύστημα όπου κάποιοι παίκτες αμύνονται σε ζώνη και κάποιοι μαρκάρουν αποκλειστικά έναν παίκτη.

Ο προπονητής της  U18 της Liverpool, Steven Gerrard, έκανε μία σύντομη ανάλυση της κατάστασης.

«Η Liverpool το κάνει λίγο διαφορετικά.  Δεν αμύνονται όλοι σε ζώνη. Η γραμμή στη μικρή περιοχή προορίζεται να μαρκάρει σε ζώνη αλλά η δεύτερη γραμμή πρέπει να μπλοκάρει κάθετες κινήσεις και τρεξίματα  οπότε ο Can έχει ευθύνη και οι άλλοι. Αν δείτε το παιχνίδι απέναντι στη Watford ξεκάθαρα δεν δούλεψε και πέρυσι δημιούργησε πολλά προβλήματα οπότε πρέπει να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό αλλά ας περιμένουμε να δούμε.» είπε ο Stevie G.

Εδώ βλέπουμε στο πρώτο γκολ της Watford, τη γραμμή ζώνης, τον Wijnaldum να έχει την ευθύνη να καθαρίσει ότι πάει προς το πρώτο δοκάρι και τους Can και Mane να αποτελούν τη δεύτερη γραμμή που οφείλει να εμποδίσει κινήσεις προς την περιοχή. Τι λειτούργησε στη φάση; Μάλλον τίποτα.

Εδώ βλέπουμε πως ο Can δεν εμπόδισε τον Kaboul ο οποίος κινήθηκε και κέρδισε στον αέρα τον ψηλό Matip. Ας δούμε όμως και το τρίτο γκολ.

Εδώ, όπως γράψαμε και πιο πάνω, ο Wijnaldum είναι ο παίκτης που είναι υπεύθυνος να εξολοθρεύσει τον κίνδυνο στο πρώτο δοκάρι αλλά το έκανε πλημμελώς και η μπάλα κόλλησε στην περιοχή.

Συνοψίζοντας, είμαστε της απόψης πως στην Premier League μόνο αν υιοθετηθεί ένα ορθολογικό σύστημα man to man μακροχρόνια μία ομάδα επιβιώνει στις δύσκολες στατικές φάσεις και έχουμε ασκήσει κριτική στον Klopp εδώ και πάρα πολλούς μήνες για την εμμονική του προσέγγιση στο ζήτημα. Ακόμη και αν αλλάξει όμως αύριο η ζώνη σε ατομικό μαρκάρισμα που φέρνει στο επίκεντρο περισσότερο την ατομική ευθύνη, μέχρι να εξοικειωθεί μία ομάδα σε αυτό θα πάρει χρόνο που σίγουρα θα κοστίσει ακόμη γκολ. Καλό θα ήταν όμως να γίνει μία αρχή και μία αλλαγή.

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com