Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Συνεργασία της Liverpool με την Google για στατιστικά στοιχεία

Συνεργασία της Liverpool με την Google για στατιστικά στοιχεία

Η Liverpool δεν αφήνει κανένα λιθαράκι στην επιδίωξή της για επιτυχία και στοχεύει να προχωρήσει στην καμπύλη της τεχνητής νοημοσύνης αφού επενδύσει σε ένα πρωτοποριακό νέο εργαλείο. Έτσι οι Κόκκινοι θα συνεργάζονται με την Google για την πρόβλεψη κόρνερ και την αύξηση των πιθανοτήτων γκολ.

Μετά από 117 λεπτά ποδοσφαίρου, Liverpool και Chelsea παρέμειναν ισόπαλοι. Ο τελικός του Carabao Cup είχε μπει στην παράταση, με όλους τους οπαδούς που ήταν παρόντες στο Wembley, να περιμένουν ακόμη μια διαδικασία πέναλτι μεταξύ των δύο βαρέων βαρών αγγλικών ομάδων.

Ο Jürgen Klopp είχε ήδη αρχίσει να σκέφτεται τη σειρά των παικτών του για την άσπρη βούλα, αλλά τελικά δεν χρειάστηκε. Η Liverpool κέρδισε ένα κόρνερ με μόλις τρία λεπτά να απομένουν, με τον Κώστα Τσιμίκα να αναλαμβάνει τον έλεγχο της εκτέλεσης.

Ο Έλληνας διεθνής πέτυχε μια αιφνιδιαστική σέντρα προς το κοντινό δοκάρι, επιτρέποντας στον Virgil Van Dijk να σκοράρει με μια κεφαλιά που έκρινε τον αγώνα. Στο υψηλότερο επίπεδο ενός αθλήματος με χαμηλό σκορ όπως το ποδόσφαιρο, οι στημένες φάσεις συχνά παραβλέπονται, αλλά τακτικά αποδεικνύεται ότι κάνουν τη διαφορά.

Αυτό ίσως εξηγεί γιατί η Liverpool ένωσε τις δυνάμεις της με το Google DeepMind, για να δημιουργήσει ένα πρωτοποριακό νέο εργαλείο που τροφοδοτείται από τεχνητή νοημοσύνη. Το TacticAI είναι ένας ρομποτικός βοηθός, ο οποίος είναι ουσιαστικά ικανός να προβλέψει πού θα προσγειωθούν οι «παραδόσεις» από τις γωνίες του γηπέδου.

Το πρωτοποριακό προϊόν έχει μάθει από 7.176 κόρνερ από αγώνες της Premier league μεταξύ 2020 και 2021, έχοντας δουλέψει με δεδομένα παρακολούθησης – που αποτελούνται από συντεταγμένες παικτών – για να προτείνει επιθετικές και αμυντικές βελτιώσεις στους προπονητές.

Τι είναι το «TacticAI»;

Το TacticAI αρχικά διερεύνησε όλες τις φάσεις του αθλήματος, πριν οι ειδικοί στη Liverpool προτείνουν μια πιο ακριβή προσέγγιση απομονώνοντας συγκεκριμένα τα κόρνερ, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι οι Reds τείνουν να κερδίζουν πάνω από 200 κάθε σεζόν στην Premier League.

«Στο ανοιχτό παιχνίδι δεν μπορείτε να κάνετε πολλές χρήσιμες επιτόπιες αλλαγές, γιατί υπάρχουν 22 παίκτες και είναι πολύ δυναμικό. Και αν προσπαθήσετε να κάνετε αλλαγές στην εξέλιξη μιας φάσης, μπορεί να καταλήξετε να μπερδέψετε τους παίκτες», δήλωσε ο Petar Velickovic, επιστήμονας στο Google DeepMind.

«Αν μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να σκοράρετε ή να αμυνθείτε καλύτερα στα κόρνερ, αυτό μπορεί να ενσωματώνεται σε μια ολόκληρη σεζόν για να σας δώσει πραγματικά ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

Το TacticAI μπορεί να προβλέψει ποιος παίκτης είναι πιο πιθανό να κάνει την πρώτη επαφή με την μπάλα και αν θα ακολουθήσει ένα σουτ, λαμβάνοντας υπόψη το ύψος και το βάρος κάθε παίκτη. Μπορεί επίσης να παρέχει προτάσεις στους προπονητές και τους αναλυτές που πρέπει να λάβουν υπόψη τους καθώς προσπαθούν να βελτιστοποιήσουν τα σχέδιά τους και στα δύο άκρα του αγωνιστικού χώρου.

Η παρακάτω εικόνα παρουσιάζει τέσσερα παραδείγματα αμυντικών προσαρμογών που δημιουργήθηκαν από το TacticAI για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα να σημειωθεί ένα αντίπαλο γκολ.

Η σχέση της Liverpool με το Google DeepMind συνεχίζεται εδώ και τρία χρόνια, με τους Reds να φημίζονται για την επένδυσή τους στην επιστήμη δεδομένων την τελευταία δεκαετία.

Ο Demis Hassabis είναι συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης και τυγχάνει επίσης να είναι ισόβιος θαυμαστής της Liverpool, ο οποίος είναι ένας από τους πολλούς επιστήμονες που συμμετείχαν κάποτε στο πανεπιστήμιο του Μerseyside

Η πρώιμη δουλειά τους ήταν αφιερωμένη στα πέναλτι και όχι στα κόρνερ. Περίπου 12.399 πέναλτι που συγκέντρωσε η Opta από το 2011 έως το 2017 αναλύθηκαν, με τη Liverpool και το Google DeepMind να προσπαθούν να προβλέψουν πού είναι πιο πιθανό οι παίκτες να σουτάρουν με βάση το ατομικό τους στυλ παιχνιδιού, ακόμα κι αν δεν είχαν κάνει ποτέ καταγεγραμμένο πέναλτι.

Το TacticAI είναι η τελευταία εξέλιξη που προέκυψε από τη συνεργασία και είναι αναμφισβήτητα η πιο πρακτική. Στην πραγματικότητα, οι αναλυτές στο Liverpool δεν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν τη διαφορά μεταξύ των σχημάτων που δημιουργήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη και των σχημάτων που σχεδιάστηκαν από τον άνθρωπο, ευνοώντας ακόμη και το πρώην 90 τοις εκατό των περιπτώσεων.

«Οι κορυφαίοι σύλλογοι αναζητούν πάντα ένα πλεονέκτημα και νομίζω ότι τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι, τεχνικές όπως αυτές είναι πιθανό να γίνουν μέρος του σύγχρονου ποδοσφαίρου στο μέλλον», δήλωσε ο Velickovic.

Πράγματι, η Liverpool έχει ήδη χρησιμοποιήσει δεδομένα για να ανιχνεύσει παίκτες, να στρατολογήσει προπονητές, να ελαχιστοποιήσει τους τραυματισμούς και να βελτιώσει τις ρίψεις. Εάν η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίσει να εξελίσσεται με τον τρέχοντα ρυθμό της, το ποδόσφαιρο θα δώσει προσοχή νωρίτερα παρά αργότερα, με τους Κόκκινους να στοχεύουν να ξεπεράσουν την καμπύλη.

Το τελευταίο τρόπαιο της εποχής Κlopp μπορεί να είχε παραδοθεί από κόρνερ. Αυτό, από μόνο του, είναι αρκετό για να υποδηλώσει ότι η επιθυμία της Liverpool να πειραματιστεί είναι δικαιολογημένη.

Συνεργασία της Liverpool με την Google για στατιστικά στοιχεία
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com