Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Michael Edwards, Ο Οραματιστής της Liverpool (Μέρος 7ο)

Michael Edwards, Ο Οραματιστής της Liverpool (Μέρος 7ο)

Όπως συμβαίνει συχνά σε πολλούς νέους παίκτες που δοκιμάζουν την τύχη τους στο ποδόσφαιρο, ο Edwards δεν τα κατάφερε, φεύγοντας από την Peterborough χωρίς καμία συμμετοχή στην πρώτη ομάδα.

Επέστρεψε στο Κολλέγιο και γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο, παίρνοντας πτυχίο την Διοίκηση Επιχειρήσεων και στην Πληροφορική. Επέστρεψε στο Peterborough για να εργαστεί ως δάσκαλος στην πρώτη του δουλειά αλλά οι συνάδελφοι του έλεγαν πως του έλειπε το ποδόσφαιρο και δεν φαινόταν ενθουσιασμένος με το νέο του επάγγελμα.

Κάτι έγινε όμως το 2003 όταν η Portsmouth συμφώνησε να συνεργαστεί με την Prozone, την εταιρία δεδομένων ποδοσφαίρου. Υπήρξαν και άλλες ομάδες που είχαν προχωρήσει σε αυτή τη συνεργασία και ένας από τους παλιούς συμπαίκτες του Edwards, o Simon Wilson εργαζόταν ήδη στο αντίστοιχο τμήμα στο κοντινό Southampton.

O Barry McNeil, manager υπεύθυνος ανάπτυξης της Prozone, είχε πει «Είπα στον Simon ότι μόλις είχαμε κερδίσει ένα συμβόλαιο με την Portsmouth και χρειαζόμουν έναν αναλυτή. Ο Simon κοίταξε κάποια ονόματα και τελικά μου είπε: «κοίτα να δεις, γνωρίζω έναν τύπο ο οποίος δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος με τη δουλειά που έχει. Γιατί δεν κάνεις μια κουβέντα μαζί του;»»

«Βρήκαμε τον Edwards (23-24 χρονών) να εργάζεται ως δάσκαλος τεχνολογίας αλλά ήταν ξεκάθαρο πως δεν είχε κίνητρα για τη δουλειά αυτή» συνέχισε ο McNeil. «Του πήρα συνέντευξη σε ένα βενζινάδικο ανάμεσα στο Peterborough και στον Μ1 και του εξήγησα για την Prozone δείχνοντας του την τεχνολογία. Μέσα σε ένα μήνα βρισκόταν ήδη στο προπονητικό κέντρο της Portsmouth».

Αν και ο Edwards δεν απόλαυσε την εμπειρία του ως δάσκαλου, ο McNeil πιστεύει πως τον σκληραγώγησε, γιατί «τα πρώτα λίγα χρόνια ως δάσκαλος είναι και τα πιο σκληρά αφού ξεπερνάς τα όρια σου. Ήταν για αυτόν μια μεγάλη προετοιμασία».

Υπήρχε μια εποχή που τα δεδομένα ήταν σχετικά νέα στο ποδόσφαιρο και νιώθει κανείς παράξενα όταν ακούει τους συναδέλφους του Edwards να λένε πως «μόνο η S*n της Δευτέρας είχε στατιστικά που αφορούσαν την κατοχή και τις πάσες».

Ο Redknapp στην Portsmouth είχε πειστεί από τον βοηθό του τον Jim Smith πως άξιζε να δοκιμάσουν την Prozone. Ο Smith ήταν κυριολεκτικά ο πρώτος manager που το δοκίμασε στην Derby County. Ο βοηθός τότε του Smith στην Derby, ο Steve McClaren έφερε την Prozone στην Manchester United. Ο Sam Allardyce της Bolton ήταν επίσης θερμός οπαδός και μόλις κυκλοφόρησε η φήμη πως ο Alex Ferguson το χρησιμοποιούσε στο Old Trafford, άρχισαν να ακολουθούν και οι υπόλοιπες ομάδες.

«Πήγαινα στο γραφείο του Sam (Allardyce) μετά τους αγώνες». λέει ο McNeil. «Και αν είχαν νικήσει την Portsmouth, ο Sam έλεγε στον Harry ‘τι στο διάολο κάνεις; Γιατί δεν το έχεις αυτό; Είναι τόσο ακριβό όσο και ο πιο φτηνός σου παίκτης’. O Sam θα έφερνε σε δύσκολη θέση τους ανθρώπους προκειμένου να τους πείσει για τη χρησιμότητα του Prozone».

Ακόμα κι έτσι όμως χρειάστηκε να περάσει καιρός πριν αποφασίσει ο Harry Redknapp ‘να ανέβει στο τρένο’ και υπάρχει μια θρυλική ιστορία που αφορά τους Edwards και Redknapp. Κυκλοφορεί δε πολύ στους κύκλους των αναλυτών.

Ο Redknapp ρώτησε μια μέρα τον Edwards «τι λέει το κομπιούτερ σου; θα κερδίσουμε σήμερα;» «Ναι και μάλλον άνετα» απάντησε ο Edwards. Τελικά έχασαν και όταν ο Redknapp επέστρεψε στο γραφείο του Edwards του είπε «την επόμενη φορά να βάλουμε το κομπιούτερ σου να παίξει στον αγωνιστικό χώρο».

Κανένας δεν γνωρίζει αν η ιστορία αυτή είναι αληθινή, επαναλαμβάνεται όμως με διάθεση χιούμορ και αυτοσαρκασμού στις παρέες των συναδέλφων του Edwards. Τις πρώτες μέρες του Edwards στην Portsmouth, ο Redknapp τον καλούσε συχνά στο τηλέφωνο για να τον ρωτήσει γιατί δεν μπορούσε να δει ή να ακούσει κάτι για τα δεδομένα των παικτών όταν έβαζε το CD. Αποδείχθηκε προς μεγάλη έκπληξη του Edwards πως ο Redknapp αντί να βάζει το CD στον υπολογιστή του σπιτιού του, το έβαζε στον αυτοκίνητο!

Συνεχίζεται…

Michael Edwards, Ο Οραματιστής της Liverpool (Μέρος 7ο)
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com