Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Η Liberty Media και η προοπτική επένδυσης στην Liverpool

Η Liberty Media και η προοπτική επένδυσης στην Liverpool

Τον Δεκέμβριο, καλά πληροφορημένες οικονομικές πηγές στις ΗΠΑ ανέφεραν στην ECHO ότι η FSG προτιμά να συνεργαστεί με έναν «στρατηγικό εταίρο», πιθανώς μια εταιρεία μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, η οποία θα μπορούσε να προσφέρει εκτός από κεφάλαια και τεχνογνωσία ενισχύοντας έτσι την προσπάθεια της FSG, για εκσυγχρονισμό του τρόπου λειτουργίας της.

Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ο κύριος ιδιοκτήτης των Reds, John Henry, σε ένα Q&A με την Boston Sports Journal, αποκάλυψε ότι η Fenway Sports Group δεν επιθυμεί να πουλήσει την Liverpool και πως ένας συνεργάτης με μειοψηφικό πακέτο είναι η προτιμώμενη πορεία δράσης της, με τον Henry να τονίζει ότι η FSG «μιλάει με επενδυτές».

Την περασμένη Τετάρτη, η Telegraph ανέφερε ότι η Liverpool προσβλέπει σε μια συνεργασία με μία από τις μεγάλες εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο των μέσων ενημέρωσης.
Μάλιστα η Telegraph κατονομάζει την Liberty Media ως την εταιρεία, η οποία θα μπορούσε να επενδύσει στον σύλλογο του Merseyside.

Ιδιοκτήτες της Formula 1 και της ομάδας baseball Atlanta Braves, καθώς και με σημαντικές επενδύσεις σε μέσα όπως το παγκόσμιο ραδιοφωνικό δίκτυο SiriusXM, η Liberty Media έχει χαρτοφυλάκιο αξίας περίπου 20,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τη λίστα του Forbes, στην οποία η FSG βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 10,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Liberty Media είναι ο Greg Maffei, ο οποίος διετέλεσε, επίσης, πρόσφατα πρόεδρος του τηλεοπτικού δικτύου Starz και της Expedia, χορηγού της Liverpool, ενώ στο παρελθόν διετέλεσε οικονομικός διευθυντής της Oracle και της Microsoft.

Παρόλο που η Liberty Media αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο στην Telegraph, εντούτοις είναι η μόνη εταιρεία, η οποία κατονομάζεται στο άρθρο.

Θα μπορούσε λοιπόν η Liberty Media να επενδύσει στην Liverpool;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι, για τους οποίους δεν θα ήταν έκπληξη αν συνέβαινε αυτό. Αλλά ας δούμε πρώτα το αρνητικό σενάριο.

Δύο πιθανοί παράγοντες θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις δύο πλευρές να συνεργαστούν.

Πρώτον, το γεγονός ότι η Liberty είναι η ιδιοκτήτρια των Braves δεν θα την εμποδίσει από του να επενδύσει στην Liverpool, αλλά πιθανότατα θα την εμπόδιζε να επενδύσει στην FSG συνολικά. Με τη Liberty να κατέχει τους Braves και την FSG να κατέχει τους Red Sox, αυτό θα είναι ένα πρόβλημα, εάν η Liberty θέλει περισσότερα από μια μερική επένδυση στην Liverpool.

Δεύτερον, το γεγονός ότι η Liberty είναι η ιδιοκτήτρια του SiriusXM μπορεί να αποτελέσει αιτία για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, καθώς το συγκεκριμένο ραδιοφωνικό δίκτυο μεταδίδει αγώνες της Premier League.

Υπάρχει το προηγούμενο στην περίπτωση αυτή (ένας κάτοχος των δικαιωμάτων της Premier League να επιθυμεί την απόκτηση ενός συλλόγου), όταν ο Rupert Murdoch και το Sky Sport προσπάθησαν να αγοράσουν τη Manchester United το 1998.

Βεβαίως, αυτό συνέβη πριν από 25 χρόνια και το τοπίο άλλαξε. Επιπλέον, η Liberty έχει ένα παραθυράκι, καθώς τα δικαιώματα της Premier League περνούν από το talkSPORT και το talkSPORT έχει συμφωνία με τη SiriusXM. Παρόλα αυτά, εάν η Liberty προσπαθήσει να επενδύσει στην Liverpool, πιθανότατα δεν θα είναι μια ομαλή συναλλαγή.

Τούτου λεχθέντος, με βάση το τι κατέχουν στην ιδιοκτησία τους η Liberty Media και η FSG, η συνεργασία έχει νόημα και για τις δύο πλευρές. Και οι δύο εταιρείες έχουν μεγάλη εστίαση στην αγωνιστική πλευρά της αθλητικής βιομηχανίας.

Η Liberty κατέχει τη Formula 1 και το 30% της Meyer Shank Racing, μιας ομάδας IndyCar και IMSA, η οποία κέρδισε πρόσφατα το Indy 500 και το Rolex 24 στο Daytona. Η FSG κατέχει το πολύ δημοφιλές παιχνίδι προσομοίωσης iRacing καθώς και το ένα τρίτο της ομάδας NASCAR, RFK Racing.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι μια πιθανή επένδυση της Liberty στην Liverpool θα της δώσει πρόσβαση στον LeBron James.

Ο James είναι μερικός ιδιοκτήτης της FSG και με τη σειρά της η FSG είναι επενδυτής στην εταιρεία SpringHill, η οποία ανήκει στον ίδιο και στον Maverick Carter. Μια πιθανή επένδυση της Liberty Media στην Liverpool θα άνοιγε την προοπτική για μελλοντική συνεργασία της με τον James.

Τέλος, υπάρχει και ο προφανής λόγος, για τον οποίο η Liberty Media θα ήθελε να επενδύσει σε μια ποδοσφαιρική ομάδα όπως η Liverpool. Με τα τέλη για τα δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης στην Premier League να αυξάνονται κάθε χρόνο, η αγοραστική αξία των μεγάλων συλλόγων της Premier League θα συνεχίσει, επίσης, να αυξάνεται. Εάν η Liberty δε μπει τώρα στον χώρο, ενδεχόμενη μελλοντική της απόπειρα θα προϋποθέτει μεγαλύτερο κόστος.

Ένας στρατηγικός εταίρος είναι κάτι προς το οποίο η FSG φαίνεται να προσανατολίζεται, δεδομένης της επιθυμίας της να βρει τρόπους για να αναπτύξει περαιτέρω την επιχείρηση της, να αντλήσει κεφάλαιο για να προχωρήσει στην καλοκαιρινή ανοικοδόμηση των Reds και ενδεχομένως να διασφαλίσει την μελλοντική αποχώρηση της από την Premier League, έχοντας δίπλα της ένα συνεργάτη (π.χ. Liberty Media), ο οποίος θα μπορούσε να αποκτήσει όλες τις μετοχές της Liverpool στο μέλλον.

Η Liberty Media και η προοπτική επένδυσης στην Liverpool
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com