Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Και τελικά τι να κάνουμε με τον Firmino;

Και τελικά τι να κάνουμε με τον Firmino;

Τις ημέρες που πέρασαν συντηρήθηκε αποκλειστικά από τη μεριά ιταλικών και ειδικότερα φιλικά κείμενων προς τη Juventus μέσων ενημέρωσης η φήμη πως οι Bianconeri όχι μόνο επιθυμούν να αποκτήσουν τον Roberto Firmino αλλά και πως βρίσκονται κοντά στην απόκτησή του. Πρόκειται για ένα σενάριο που ναι μεν δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και διαψεύστηκε κατηγορηματικά ευθύς εξαρχής αλλά υπενθυμίζει στην ομάδα μία ερώτηση που αυτή τη στιγμή αιωρείται χωρίς βέβαιη απάντηση: «Τι θα κάνουμε με τον Bobby Firmino

   Ο Jurgen Klopp πριν από λίγες ώρες χαρακτήρισε τον Βραζιλιάνο ως «την καρδιά και την ψυχή» της ομάδας του. Η δήλωση αυτή περιγράφει τη μισή αλήθεια. Ο Firmino ενόψει του σοβαρού όπως φάνηκε τραυματισμού του Jota αλλά και της αποχώρησης των Minamino/Origi αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παίκτη για την επερχόμενη σεζόν. Μάλιστα δεν αποκλείεται να τον δούμε βασικό στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος στο Craven Cottage, εάν ο Kloppκρίνει πως ο Darwin Nunez χρειάζεται ακόμη λίγο χρόνο προσαρμογής πριν βουτήξει εξ αρχής στα βαθιά. Πέραν τούτου, όμως, η άμμος στην κλεψύδρα ως προς το μέλλον του Firmino αδειάζει. Από την 1η Ιανουαρίου ο ίδιος θα μπορεί να υπογράψει προσύμφωνο συνεργασίας με οποιαδήποτε ομάδα της αρεσκείας του ενόψει της σεζόν 2023-2024. Το ερώτημα που πλανάται αφορά στην ανανέωση ή μη του συμβολαίου του. Προσωπικά νομίζω πως και η ίδια η ομάδα δεν έχει αποφασίσει εάν θα του υποβάλλει μία πρόταση ανανέωσης. Το εάν είναι σκόπιμο να ανανεώσει ο Firmino είναι μία απόφαση που ασφαλώς στηρίζεται στη στάθμιση αντικειμενικών δεδομένων. Ας τα πάρουμε ένα – ένα.

   Ο ίδιος ο παίκτης πρόσφατα δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά πως θέλει να παραμείνει στην ομάδα. Ούτε υπονοούμενα, ούτε ασάφειες ούτε αστερίσκοι. Εν αντιθέσει με το «ναι μεν αλλά» του Mo Salah πριν κάποιους μήνες η πρόθεση του Βραζιλιάνου ήταν ξεκάθαρη, τουλάχιστον με τον τρόπο που ο ίδιος την εξωτερίκευσε.

   Ο ίδιος ο Klopp νομίζω πως δεν θέλει να αποχωρηστεί ένα role model ετών για όλους τους νέους ποδοσφαιριστές του. Η λατρεία του Γερμανού στο πρόσωπο του πρώην παίκτη της Hoffenheim τόσο για τι προσφέρει αγωνιστικά όσο και για τον επαγγελματισμό και το χαρακτήρα του έχει εκφραστεί πολλάκις και με κάθε αφορμή. Με τον Klopp να δηλώνει πως ο Firmino ακόμη αποτελεί πολύ σημαντικό μέρος των σχεδίων του δύσκολα θα αλλάξει κάτι τους επόμενους μήνες.

   Tον Οκτώβριο ο Bobby πατάει τα 31 του. Τα καλύτερα του χρόνια αν μη τι άλλο βρίσκονται πίσω του και όχι μπροστά του. Με τις εβδομαδιαίες απολαβές του να ανέρχονται περίπου στις 180.000 λίρες την εβδομάδα (ήτοι περίπου 9.000.000-9.300.000 λίρες το χρόνο) και τους τραυματισμούς του την περασμένη χρονιά να ξεπέρασαν όλες τις προηγούμενες σεζόν του, τίθεται το ζήτημα του υψηλού ή μη ρίσκου μίας επένδυσης σε ένα καινούριο συμβόλαιο. Σημαντικό δεδομένο που πρέπει να μπει στην εξίσωση της ασφάλειας ή μη της επένδυσης είναι και το γεγονός πως μετά την απόκτηση Nunez ο Βραζιλιάνος δεν θα ξεκινάει βασικός week inweek out. Ήδη, βέβαια, με την έλευση του DiogoJota η θέση του Bobby στο αρχικό σχήμα τέθηκε εν αμφιβόλω αλλά η έλευση του Ουρουγουανού ασφαλώς δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

   Τρίτο σημαντικό δεδομένο είναι η μείωση της επιδραστικότητας του Firmino στο παιχνίδι της Liverpool. Τα τελευταία δύο χρόνια ο Bobbyμοιάζει, ιδίως όταν ξεκινά παιχνίδια από την αρχή, αρκετά συχνά να μην μπορεί να είναι το ίδιο επιδραστικός σε σχέση με δύο ή τρία χρόνια πριν. Ο ρόλος βέβαια που υπηρέτησε όλα τα προηγούμενα χρόνια με μεγάλη διάρκεια και ιδιαίτερη συνέπεια εύλογα θα λέγαμε πως ενδεχομένως τον «ξεζούμισε», ώστε ώρες ώρες να δίνει την αίσθηση ενός παίκτη στα όρια του burn out.

   Μπορεί για πέρυσι να υπάρχει το άλλοθι μίας σεζόν που είχε διάφορα ενδιάμεσα διαλείμματα λόγω τραυματισμών και κατ’επέκταση έλλειψη ρυθμού και για πρόπερσι να υπήρχε η δικαιολογία μίας όλως περίεργης χρονιάς για το club συνολικά αλλά κακά τα ψέματα η Liverpoolέμαθε σιγά σιγά να αγωνίζεται χωρίς να έχει στο αρχικό σχήμα τον ακούραστο Βραζιλιάνο «υπηρέτη» της. Παρόλα αυτά σε 35 παιχνίδια την περυσινή σεζόν ο Firmino σκόραρε 11 τέρματα ενώ μερικά εξ αυτών ήταν ιδιαίτερα κρίσιμα όπως το 0-1 στο Μιλάνο απέναντι στην Inter ή το 0-2 στο Emirates απέναντι στην Arsenal. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός πως σκόραρε 5 γκολ σε 17 εμφανίσεις ως βασικός (και αυτά σε μόλις δύο παιχνίδια με Watford καιBenfica) και 6 γκολ σε 18 εμφανίσεις ως αλλαγή (σε πέντε διαφορετικά παιχνίδια).

   Κατόπιν όλων αυτών που καταλήγουμε; Μάλλον στο συμπέρασμα πως η ομάδα ενδεχομένως περιμένει να δει τον Firmino της σεζόν 2022-2023. Όχι μόνο για το εάν θα μπορέσει να μείνει υγιής για μεγαλύτερο διάστημα σε σχέση με τον περυσινή σεζόν αλλά και για να δει την επιδραστικότητά του είτε αγωνιζόμενου ως βασικού είτε ερχόμενου από τον πάγκο. Πέρυσι, πάντως, βοήθησε σε αρκετά παιχνίδια που ήλθε από τον πάγκο αλλάζοντας το ρυθμό και τη ροή αγώνων. Τη δυνατότητα του Firmino να επιδρά στο παιχνίδι της ομάδας ενδεχομένως να ευνοήσει μία τακτική προσέγγιση καινούρια όπως για παράδειγμα η χρησιμοποίησή του πίσω από τον Nunez σε ένα σχήμα 4-2-3-1. Εκεί ο Bobby θα τρώει λιγότερο ξύλο, θα παίζει ανάμεσα στις γραμμές, θα κρατά μπάλα και θα βοηθά και ανασταλτικά περισσότερο στο χώρο του κέντρου καθώς αυτόματα σε ένα τέτοιο σύστημα αλλάζει ο χώρος δράσης του όταν η ομάδα δεν έχει τη μπάλα. Ίδωμεν εάν και το προπονητικό επιτελείο σκέφτεται κάτι τέτοιο.

    Ως προς τη σεζόν που εκκινεί σε λίγες ημέρες το μόνο βέβαιο είναι πως μιλάμε για έναν παίκτη που, εάν μείνει υγιής, θα επωφεληθεί στο έπακρο α)από την απουσία του Diogo Jota από την προετοιμασία λόγω τραυματισμού β)από τη δυνατότητα χρησιμοποίησης πλέον πέντε αλλαγών ανά παιχνίδι και γ)από την υπαρκτή πιθανότητα να μην αποτελεί μέρος της αποστολής της Βραζιλίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.

   Μία ενδεχόμενη πρόταση ανανέωσης ασφαλώς και θα περιλαμβάνει αποδοχές αρκετά μειωμένες σε σχέση με τις τωρινές απολαβές του παίκτη, αν και προσωπικά δεν μου μοιάζει ιδιαίτερα πιθανό το σενάριο προβολής ενστάσεων εκ μέρους του ως προς μη προτεινόμενη αύξηση. Εξάλλου αυτό δεν συμβόλιζε πάντα ο Firmino; Την αυτοθυσία του για το σύνολο και την αδιαφορία του για το εάν θα προβληθεί όσο οι άλλοι.

   Εν κατακλείδι δεν θεωρώ προσωπικά πως το θέμα Firmino έχει κριθεί παρά τα όσα προδικάζουν αρκετοί στην Αγγλία ομιλώντας περί αποχώρησης, εάν δεν αλλάξουν άρδην τα πράγματα. Η αγορά του Thiago Alcantara στα 30 του, η πρόσφατη αναγνώριση – ανταμοιβή του αγωνιστικού status του Mohamed Salah, οι δύο διαδοχικές ανανεώσεις του James Milner αλλά και η προσπάθεια πριν δύο καλοκαίρια να ανανεωθεί το συμβόλαιο του Wijnaldum -με τους όρους βέβαια που η Liverpool θεωρούσε εύλογους- δείχνουν πως παρά την πρωταρχική στόχευση σε έναν νέο και φερέλπιδα κορμό παικτών εκ μέρους των διοικούντων αναγνωρίζεται και η αξία – σημασία ορισμένων «γερόλυκων». Απλώς υπό συγκεκριμένους όρους και κυρίως κατόπιν στάθμισης του ρίσκου που εγκυμονεί η επένδυση σε καθέναν από αυτούς. Η χρονιά που έρχεται πιθανώς να κρίνει την παραμονή ή όχι του Firmino. Η δική μου γνώμη και θέληση είναι να μείνει με τα χίλια. Καμία ομάδα δεν θα έλεγε όχι στο να έχει ακόμη και ως αλλαγή 30 λεπτών τον Firmino στον πάγκο. Θα πούμε εμείς; Εύχομαι ολόψυχα πως όχι!

Bobby Firmino και Trent Alexander-Arnold στο Community Shield.
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com