Είσαι εδώ
Home > ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ > ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ > 10/05/1978 – Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Liverpool

10/05/1978 – Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Liverpool

Στις 10 Μαΐου του 1978, η Liverpool κατηφόρισε προς το Λονδίνο και το στάδιο Wembley για να συμμετάσχει στο τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών με αντίπαλο την βελγική Club Brugge και να υπερασπιστεί τον τίτλο που είχε κατακτήσει ένα χρόνο νωρίτερα, νικώντας στον αντίστοιχο τελικό της διοργάνωσης την Γκλάντμπαχ με 3-1 στην Ρώμη.

Η Liverpool για να φτάσει στον τελικό της σεζόν 1977/78 είχε βρεθεί στα ημιτελικά και πάλι με αντίπαλο την γερμανική ομάδα, την οποία και απέκλεισε επικρατώντας στο Anfield με σκορ 3-0 (είχε ηττηθεί στην Γερμανία με 1-2). Ο βελγικός σύλλογος, με προπονητή τον Ernst Happel και μια πλειάδα από σπουδαίους ποδοσφαιριστές την εποχή εκείνη, ανάμεσα τους οι βέλγοι διεθνείς Vandereycken, Leekens, οι Δανοί Jan Sorensen και Birger Jensen και ο Ούγγρος μέσος Lajos Ku, είχαν αποκλείσει στα ημιτελικά την Juventus.
Οι δύο φιναλίστ του Wembley, είχαν βρεθεί αντιμέτωπες και στον διπλό τελικό του κυπέλλου UEFA το 1976 με την Liverpool να κατακτά το τρόπαιο νικώντας πρωτίστως στο Anfield με 3-2 και αποσπώντας στη συνέχεια ισοπαλία 1-1 στο Βέλγιο. Η αγγλική ομάδα ήταν το μεγάλο φαβορί της αναμέτρησης (λόγω και της έδρας) και μετά από ένα ανιαρό πρώτο ημίχρονο που οι Βέλγοι αρκέστηκαν σε παθητικό ρόλο, στην επανάληψη η Liverpool επιβεβαίωσε τα προγνωστικά. Η είσοδος του Steve Heighway στο 62’ της αναμέτρησης (αντικαθιστώντας τον Jimmy Case) έδωσε πνοή στην δεξιά πτέρυγα των Reds και δύο λεπτά αργότερα ο Kenny Dalglish βρέθηκε στην αντίπαλη εστία και με διαγώνιο πλασέ έσκαψε την μπάλα νικώντας τον αντίπαλο τερματοφύλακα ανοίγοντας το σκορ.
Ο Phil Thompson δέκα λεπτά πριν την λήξη του τελικού, στην μοναδική ίσως ευκαιρία των Βέλγων στο 2ο ημίχρονο, απέτρεψε την ισοφάριση αποκρούοντας την μπάλα πάνω στην κενή εστία και το σκορ δεν άλλαξε. Η Liverpool έφτασε δικαίως στη μεγάλη νίκη, με το πανηγύρι της κατάκτησης του ευρωπαϊκού κυπέλλου να ξεκινά από το Λονδίνο και να ολοκληρώνεται στο μεγάλο λιμάνι…
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com