Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Δίκη του Hillsborough: Ο Duckenfield παραδέχθηκε επαγγελματικές αποτυχίες

Δίκη του Hillsborough: Ο Duckenfield παραδέχθηκε επαγγελματικές αποτυχίες

Αυτό ήταν το πλέον πρόσφατο "επεισόδιο" της δίκης του Hillsborough.

Πέμπτη 28/02/2019
Ο David Duckenfield, συμφώνησε ότι μια σειρά λαθών που έγιναν πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα ,οδήγησαν στον θάνατο τους 96 οπαδούς της Liverpool, και παραδέχθηκε ότι οι αποτυχίες του «μαζί με άλλους» είχαν ως αποτέλεσμα την τραγωδία.
Αποσπάσματα της μαρτυρίας του διαβάστηκαν στο Preston Crown Court – για δεύτερη μέρα, από την σύμβουλο του Εισαγγελέα ,Christine Agnew QC και την Charlotte Atherton.
Ο John Beggs QC, ρώτησε επίσης τον κ.Duckenfield ,αν κατά τη διάρκεια της μαρτυρίας του, ήταν εύκολο «να παραδεχτείτε ότι οι επαγγελματικές σας αποτυχίες οδήγησαν στο θάνατο 96 αθώους άνδρες, γυναίκες και παιδιά καθώς και στον τραυματισμό πολύ περισσότερων;”.
Ο Duckenfield απάντησε «Sir, ήταν η πιο δύσκολη περίοδος της ζωής μου.»
Το Δικαστήριο άκουσε επίσης ξανά τα γεγονότα όπως αυτά διαδραματίστηκαν και είχαν το γνωστό τραγικό αποτέλεσμα.
Στις 2:52 το μεσημέρι εκείνης της ημέρας και 8 λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα, ο Duckenfield, έδωσε εντολή να ανοίξει η Θύρα Εξόδου C,για να ‘ανακουφίσει’ την κατάσταση που επικρατούσε έξω από τα σημεία εισόδου που οδηγούσαν στις κερκίδες με τις θέσεις όρθιων που είχαν δοθεί για τους οπαδούς της Liverpool.
Κάπου 2.000 οπαδοί μπήκαν ,πολλοί εκ των οποίων κατευθύνθηκαν σε ένα τούνελ, που με τη σειρά του οδηγούσε στις pens που συνέβη η καταστροφή.
ΤΟ Δικαστήριο άκουσε πως ο κ. Duckenfield ένιωσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή, παρά μόνο το άνοιγμα της θύρας ,μετά από υπόδειξη του αρχηγού επιθεωρητών Roger Marshall, ο οποίος διατύπωσε την ανησυχία του ότι θα πέθαιναν άνθρωποι, αν δεν δινόταν η εντολή αυτή.
Στις έρευνες που είχαν πραγματοποιηθεί το 2014 και το 2015 είχε δηλώσει τότε ότι «η μοναδική του σκέψη» ήταν να σώσει ζωές.
Παραδέχθηκε στην Christina Lambert QC ότι δεν γνώριζε πως το τούνελ που οδηγούσε στις κεντρικές pens ,βρισκόταν μπροστά από την Θύρα Εξόδου.
Δεν έδωσε εντολές να μπλοκαριστεί η πρόσβαση στο τούνελ μετά το άνοιγμα της Θύρας.
Δεν αναλογίστηκε καν που θα πήγαιναν οι οπαδοί μετά τη συγκέντρωση τους στον εσωτερικό χώρο συνάθροισης του γηπέδου-μετά τη Θύρα C, αφού είχαν μπει μέσα, και παραδέχθηκε εκ των υστέρων ότι αυτό ήταν το πιο λογικό σημείο στο οποίο θα συγκεντρώνονταν.
Όταν ρωτήθηκε αν ως Διοικητής του αγώνα, σκέφτηκε που θα πήγαιναν στη συνέχεια οι οπαδοί, μετά από εκείνο το σημείο συγκέντρωσης ,απάντησε ότι «Νομίζω πως είναι δίκαιο να ομολογήσω ότι αυτό αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μεταμέλειες της ζωής μου. Ότι δεν πρόβλεψα που θα πήγαιναν οι οπαδοί, αφού είχαν περάσει τις θύρες.»
Συμφώνησε επίσης πως ανάμεσα στη σειρά λαθών που έκανε, δεν χρησιμοποίησε αστυνομικό κλοιό ώστε να ελέγχει την πρόσβαση των οπαδών στα σημεία εισόδου της Leppings Lane, καθώς και το ότι δεν ήταν εξοικειωμένος με τους χώρους του Hillsborough.
Οι ένορκοι άκουσαν επίσης ότι στην τουρ που είχε γίνει για τους αστυνομικούς στο γήπεδο, εβδομάδες πριν τον αγώνα, ο κ.Duckenfield δεν είχε εμφανιστεί, κι ενώ είχε περάσει ήδη μια δεκαετία από την τελευταία φορά που είχε εκτελέσει τα καθήκοντα του στο συγκεκριμένο στάδιο.
Ο κ.Duckenfield, δήλωσε επίσης στον δικηγόρο Paul Greaney, ότι πίστευε πως η κατάσταση είχε τεθεί υπό έλεγχο, έξω από τα σημεία εισόδου με το γρήγορο άνοιγμα της Θύρας C, επιτρέποντας σε κάποιους οπαδούς να μπουν στο γήπεδο στις 2:48 μ.μ
Όταν μετά από αυτό ο επιθεωρητής Marshall αιτήθηκε εκ νέου το άνοιγμα της Θύρας, ομολόγησε ότι είχε στη διάθεση του 3 λεπτά για να σκεφτεί τις συνέπειες των διαταγών του.
Ο κ.Greaney τον ρώτησε «Δέχεστε ότι ένας Διοικητής αγώνα ,σε μια τέτοια κατάσταση όφειλε να πάρει αποφάσεις σε κλάσματα δευτερολέπτου για να σώσει ζωές;»
Η απάντηση ήταν «Το δέχομαι κύριε.»
Παραδέχθηκε επίσης ότι την κρίσιμη περίοδο «πάγωσε», και συμφώνησε με την υπόδειξη του κ.Greaney ότι η έναρξη του αγώνα θα έπρεπε να είχε καθυστερήσει μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση κατά την είσοδο των οπαδών.
Στις έρευνες που είχαν πραγματοποιηθεί παλιότερα, ο κ.Duckenfield είχε δηλώσει επίσης ότι ήλπιζε να περάσει μια ολόκληρη μέρα ανταλλαγής απόψεων με τον Chief Superintendent Brian Mole, τον άνθρωπο που αντικατέστησε ως Διοικητής της South Yorkshire Police’s F Division, τον Μάρτιο του 1989.
Εξάλλου λόγω αυτής της προαγωγής είχε αναλάβει και καθήκοντα ως Διοικητής αγώνα.
Όταν όμως δεν συνέβη αυτό, αναγκάστηκε να ακολουθήσει άλλα βήματα προετοιμασίας για τον αγώνα- όπως συνεδριάσεις με στελέχη της αστυνομίας και την παρακολούθηση δύο αγώνων για το πρωτάθλημα στο Hillsborough.
Συμφώνησε όμως ότι την ημέρα της καταστροφής η γνώση του για το γήπεδο ήταν ανεπαρκής , ώστε να κατανοήσει τις συνέπειες των αποφάσεων του.
Παραδέχθηκε επίσης ότι δεν είχε δει το πιστοποιητικό ασφαλείας του σταδίου πριν τον αγώνα.
Όταν ρωτήθηκε από τον κ.Beggs, συμφώνησε ότι απέτυχε να εμποδίσει την συσσώρευση του πλήθους μπροστά στα σημεία εισόδου, απέτυχε να εμποδίσει την καθυστέρηση στην έναρξη του αγώνα και απέτυχε στο να κλείσει το κεντρικό τούνελ , πριν ανοίξει τις θύρες εξόδου.
Τόνισε όμως στον κ.Beggs ότι δεν είχε καμία εκπαίδευση για τον ρόλο του Διοικητή αγώνα και δεν είχε καμία εμπειρία σε έναν αγώνα με τόσο μεγάλο πλήθος οπαδών, ενώ πριν τον αγώνα δεν είχε καμία ενημέρωση –όπως και θα έπρεπε για έναν νέο Διοικητή, για οτιδήποτε παράξενο σημειωνόταν.
Ο Duckenfield, είπε πως είχε μείνει με την εντύπωση ότι οι επιχειρησιακές διαταγές της Αστυνομίας για τον αγώνα ήταν δοκιμασμένες και ότι τις ακολουθούσαν καλοί αξιωματικοί που γνώριζαν τι έκαναν.

Το τελευταίο επεισόδιο της δίκης του Hillsborough.
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com