Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > To Anfield στα… πορτοκαλί: Οι Ολλανδοί που φόρεσαν τη φανέλα της Liverpool

To Anfield στα… πορτοκαλί: Οι Ολλανδοί που φόρεσαν τη φανέλα της Liverpool

Γράφει ο Χρήστος Γραβιάς, φίλος της Ομάδας, του site και μέλος στο group μας στο facebook.

Ο Άγιος Βασίλης… «πέρασε» και από το Merseyside και αναμφίβολα δεν άφησε παραπονεμένους τους Reds φιλάθλους για φέτος! Λίγο πριν εκπνεύσει το 2022, η Liverpool ενισχύει την επιθετική της φαρέτρα με έναν ιδιαίτερα προικισμένοι και ταλαντούχο παίκτη, σε πολύ καλή ποδοσφαιρική ηλικία (23), αλλά και μπολιασμένο σε ποδοσφαιρικές παραστάσεις τόσο με την PSV Eindhoven στην Ευρώπη, όσο και με την εθνική Ολλανδίας, όπως έδειξε άλλωστε πολύ καλά και στο πρόσφατο Μουντιάλ…

Για ένα ποσό κοντά στα 50 εκ. ευρώ (37 σε λίρες), ο Cody Gakpo μετακομίζει στο Anfield για να ενισχύσει την αρμάδα του Klopp και γίνεται αισίως ο 11ος Ολλανδός που θα φορέσει την famous red shirt. Όσο για τους προηγούμενους, υπάρχουν ονόματα, ιστορίες και αποτιμήσεις για… κάθε γούστο, σε μια λίστα που ακόμα και οι πιο φανατικοί reds θα δυσκολευτούν να κάνουν το 10/10:

Sander Westerveld: 1999-2001

Σε μια περίοδο που ολόκληρες φουρνιές ταλαντούχων Ολλανδών κατάκλυζε την Ευρώπη, προκάλεσε εντύπωση που ένας τερματοφύλακας, o Westerveld ήταν ο πρώτος από τη χώρα της τουλίπας που πάτησε το πόδι του στο Anfield! Προερχόμενος από την εξαιρετική σεζόν με τη Vitesse, το καλοκαίρι του 1999 οι Reds δαπάνησαν 4 εκ. λίρες για να τον αποκτήσουν, καθιστώντας τον έτσι τότε τον ακριβότερο γκολκίπερ στο Νησί. Με τις εμφανίσεις του ωστόσο ποτέ δεν κατάφερε να πείσει, ιδίως τον Gerrard Houllier, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει τον Δεκέμβριο του 2001, και αφού είχε συμπληρώσει 75 συμμετοχές.

Erik Meijer: 1999-2000

Όπως και ο Westerveld, έτσι και ο Meijer «ντύθηκε» στα κόκκινα το καλοκαίρι του 1999, ως ελεύθερος, για να δώσει βοήθειες αλλά και «ανάσες» στην γραμμή της επίθεσης στους Fowler και Owen. Παρ’ όλα αυτά, η συμβολή του – σε 38 ματς – μπορεί να χαρακτηριστεί εκ των υστέρων… μηδαμινή: δυο μόλις γκολ με την φανέλα της Liverpool σε ένα παιχνίδι απέναντι στη Hull για το League Cup, ενώ για ένα εξάμηνο είχε παραχωρηθεί ως δανεικός στην Preston. Ο ορισμός του cult hero, πουλήθηκε εν τέλει αργότερα στο Αμβούργο.

Budewjin Zenden: 2005-2007

Κατέφθασε στο Anfield το 2005 ως έξτρα λύση για τον κόκκινο πάγκο, αλλά κατάφερε εν καιρώ να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Rafa Benitez και να καθιερωθεί ως βασικός, τόσο στα αριστερά της επίθεσης όσο και στον άξονα του κέντρου. Οι δυο σοβαροί τραυματισμοί του όσο καιρό βρισκόταν στο Λίβερπουλ, δεν τον άφησαν πάντως να προσφέρει ακόμα περισσότερα. Το… κοντέρ «έγραψε» για αυτόν 47 συμμετοχές και δυο τέρματα, και συνοδεύτηκαν από την κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού Super Cup (2005) και ενός FA Cup (2006). Η συμμετοχή του στον τελικό του Champions League το 2007, αποτέλεσε και το τελευταίο του παιχνίδι με τους «κόκκινους», ενώ πλην της Chelsea προηγουμένως, αγωνίστηκε στην Αγγλία μετέπειτα και στις Middlesbrough, Sunderland.

Jan Kromkamp: 2006

Μόλις έξι μήνες διήρκησε η παρουσία του Ολλανδού δεξιού μπακ στο Λίβερπουλ, χωρίς ιδιαίτερο αγωνιστικό αντίκρισμα, όπως υποδηλώνουν οι μόλις 18 εμφανίσεις του, κυρίως ως αλλαγή. Αποκτήθηκε από τη Villareal στο μεταγραφικό παράθυρο της σεζόν 2005/06, με τον Josemi να πραγματοποιεί το αντίθετο δρομολόγιο. Ο στόχος πάντως του να αποτελέσει τον… εσωτερικό ανταγωνιστή του Finnan στο δεξί άκρο της άμυνας δεν επετεύχθη ποτέ, και δεν κατάφερε να δείξει τον παίκτη που εντυπωσίασε με την AZ Alkmaar.

Dirk Kuyt: 2006-2012

Όπως και αν τον… προσφωνήσεις, σε όποια έκδοση, μόνο καλά λόγια έχεις να πεις για αυτόν. Παρότι η μετακίνηση του – για 9 εκ. λίρες – από τη Feyenoord μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 δεν προκάλεσε και… κύματα ενθουσιασμού, εντούτοις ο φιλότιμος στράικερ τίμησε και με το παραπάνω την κόκκινη φανέλα, όπως δείχνουν και τα 71 του γκολ σε 285 εμφανίσεις. Στη Liverpool, αν και σέντερ φορ, καθιερώθηκε επί της ουσίας ως δεξί εξτρέμ, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη κάθε προπονητή του στο Anfield, αλλά χωρίς να καταφέρει να πανηγυρίσει ένα πρωτάθλημα που τόσο ήθελε (κάτι που πέτυχε αργότερα με Fenerbahce και Feyenoord). Αξιομνημόνευτη στιγμή του; Πιθανώς το χατ-τρικ που σημείωσε απέναντι στη Manchester United (3-1) τον Μάρτιο του 2011.

Ryan Babel: 2007-2011

Ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά projects της προηγούμενης δεκαετίας, το οποίο ωστόσο δεν κατάφερε να εξελιχθεί αγωνιστικά και να δικαιώσει τις (αυξημένες) προσδοκίες με τα χρόνια. Για χάρη του 20χρονου Babel το 2007 η Liverpool έδωσε το ποσό των 11,5 εκ. Λιρών στον Ajax, με την παρθενική του σεζόν στην Αγγλία να είναι ομολογουμένως αρκετά καλή: 10 γκολ σε 30 εμφανίσεις, καθώς και σημαντικά τέρματα απέναντι σε Chelsea και Arsenal για το Champions League. Η πορεία του όμως δεν ήταν ανάλογη, οι τριβές με τον Benitze έγιναν όλο και συχνότερες, και σε συνδυασμό με την αγωνιστική του πτώση, ήρθε και η πώληση του στη Hoffenheim τον Ιανουάριο του 2011. Σήμερα τον βρίσκουμε στην Τουρκία με τη φανέλα της Eyupspor.

Georginio Wijnaldum: 2016-2021

Aπ’ τις πλέον σπουδαίες μεταγραφές των προηγούμενων χρόνων, όπως έδειξε εν τέλει η ιστορία. Το «δρομολόγιο» Newcastle-Liverpool κόστισε 23 εκ. λίρες στους Reds, ποσό αν μη τι άλλο διόλου παράλογο, αν κρίνουμε από τις… υπερβολές που χαρακτηρίζουν πλέον το ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Ο 32χρονος μέσος συνέβαλε τα μέγιστα στην εκρηκτική τριετία 2018-2020, με το τέλος όμως να μην είναι το ιδανικό, το… σίριαλ ανανέωσης του τότε να «τραβάει» σε μάκρος και τον ίδιο να φεύγει ως ελεύθερο, όταν και εξέπνεε το συμβόλαιο του (καθώς υπήρχαν διαφορές με τη διοίκηση σε ό,τι αφορούσε τότε τις αποδοχές και το χρονικό περιθώριο ανανέωσης). Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι υπερβολή να πούμε πως το κενό που άφησε στο χώρο του κέντρου είναι ακόμα αισθητό, και πάντα με χαρά θα θυμόμαστε τα δυο γκολ του στον περίφημο ημιτελικό του Champions League 2019 κόντρα στη Barcelona.

Ki-Jana Hoever: 2019-2020

Στα 17 του χρόνια μόλις και από τις ακαδημίες του Ajax ήρθε στην Αγγλία ως ένα σπουδαίο project on the making. Έφτασε να παίξει σε μόλις τέσσερα ματς και να σκοράρει ένα μόνο γκολ που τον έκανε τον 4ο νεότερο σκορ στην ιστορία των Reds (πίσω μόνο από τους Woodburn, Owen και Rossiter), μέχρι να πουληθεί για 20 εκ. λίρες στη Wolves πρόπερσι. Ως δανεικός στην PSV φέτος συνυπήρξε για λίγο με τον Gakpo στο Phillips Stadion.

Sepp van der Berg: 2019 –

Ένα ακόμα ολλανδικό «στοίχημα» που δεν «βγήκε». Ουσιαστικά ήταν η μοναδική μεταγραφή του καλοκαιριού του 2019, όταν και αποκτήθηκε από την Zwolle. Δανεικός στη Schalke πλέον, όντας μόνο 21 ετών, δεν αποκλείεται να έχει την ευκαιρία του ξανά στο μέλλον στο Anfield.

Virgil van Dijk: 2017 –

Τα πολλά λόγια μάλλον περισσεύουν εδώ. Ό,τι και αν πει κανείς για τον Ολλανδό γίγαντα της άμυνας, και λίγο θα είναι. Από τις κορυφαίες μεταγραφές ever της Liverpool, προφανώς το σημείο αναφοράς της άμυνας από τον Δεκέμβρη του 2017 και ύστερα, μια μεγάλη δικαίωση για τον Klopp που επέμενε να τον αποκτήσει για 75 εκ. λίρες. Με τα κόκκινα έχει κατακτήσει όλα τα διαθέσιμα τρόπαια που διεκδίκησε. Γερός να είναι, να πανηγυρίσει και άλλα…

Ο Cody Gakpo είναι παίκτης της Liverpool.
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com