Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Στα σχολεία του Liverpool θα διδάσκονται τα γεγονότα του Hillsborough

Στα σχολεία του Liverpool θα διδάσκονται τα γεγονότα του Hillsborough

Μέρος του σχολικού προγράμματος στο Merseyside θα είναι η τραγωδία του Hillsborough, έπειτα από απόφαση των τοπικών αρχών.

Σκοπός της κίνησης αυτής είναι να μην ξεχασθεί ποτέ ούτε η τραγωδία, αλλά ούτε και η συντονισμένη συγκάλυψη των ευθυνών της αστυνομίας και η μάχη των οικογενειών κατά αυτής.

Θυμίζουμε πως στις 15 Μαΐου του 1989, κατά τη διάρκεια του αγώνα για τον ημιτελικό του FA Cup, ανάμεσα στη Liverpool και την Nottingham, 97 φίλαθλοι των Reds έχασαν τη ζωή τους όταν η αστυνομία άνοιξε τις πύλες εξόδου της κεντρικής θύρας της Leppings Lane Stand έτσι ώστε να αδειάσει ο περιβάλλοντας χώρος. Αποτέλεσμα αυτού ήταν δύο χιλιάδες και πλέον παραπάνω φίλαθλοι να εισέλθουν σε εκείνο το σημείο του γηπέδου (αν και οι πλαϊνές θύρες ήταν άδειες), με πολλούς από εκείνους που βρίσκονταν στα κιγκλιδώματα να φεύγουν από ασφυξία.

Αμέσως μετά τη τραγωδία, η αστυνομία του Sheffield, σε απόλυτη συνεννόηση με τις πολιτικές αρχές και τη Πρωθυπουργό, Margaret Thatcher, ξεκίνησαν ένα συντονισμένο σχέδιο αποποίησης των ευθυνών από τα όργανα της ασφάλειας. Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι θάνατοι να χαρακτηρισθούν από το δικαστήριο ως «ατύχημα», με το ρεπορτάζ ορισμένων εφημερίδων όπως η Sun να κάνουν λόγο για χουλιγκανισμούς, τραμπουκισμούς αλλά και ληστείες από τους φιλάθλους της Liverpool.

Όπως ήταν φυσικό, οι οικογένειες δεν δέχθηκαν ποτέ αυτή την ετυμηγορία και το 2009, μετά από μία αποτυχημένη προσπάθεια το 1997, κατάφεραν να ξανανοίξουν την υπόθεση με τη σύσταση του Hillsborough Indepedent Panel, το οποίο θα επανέλεγχε όλα τα στοιχεία της υπόθεσης. Εν τέλει, το 2017 και μετά από 28 χρόνια, το δικαστήριο άλλαξε την απόφαση του 1990 και χαρακτήρισε τους θανάτους ως «δολοφονίες».

Βέβαια, μέχρι και σήμερα δεν έχει τιμωρηθεί κανένας, με κυριότερο τον αρχηγό της αστυνομίας του Sheffield και τον άνθρωπο που επέβλεπε και συντόνιζε την κατάσταση, David Duckenfield, να απαλλάσσεται από όλες τις κατηγορίες το 2019.

Πριν λίγους μήνες, το καλοκαίρι του 2021, το 97ο θύμα άφησε τη τελευταία του πνοή, αφού αμέσως μετά το θάνατο του Andrew Divine (ο οποίος από τότε βρισκόταν σε κατάσταση φυτού), το δικαστήριο θεώρησε και τη δική του απώλεια ως «δολοφονία».

Η Liverpool από του χρόνου θα αλλάξει τον αριθμό στο πίσω μέρος του κολάρου σε 97, ενώ οι εργασίες για την ανανέωση των μνημείων γύρω από το Anfield είναι σε εξέλιξη.

Κατάθεση στεφάνων, λουλουδιών και αναμνηστικών στα θύματα του Hillsborough στο Kop, τον Απρίλιο του 1989.
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com