Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Ποιο είναι το νέο πρόσωπο στην Liverpool, Pedro Marques; (Μέρος 4ο)

Ποιο είναι το νέο πρόσωπο στην Liverpool, Pedro Marques; (Μέρος 4ο)

Η πρώτη ευκαιρία και πρόσκληση του Marques να εργαστεί στην Αγγλία ήρθε μέσω του τεχνικού επιτελείου της Manchester City, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης τους στην Sporting Lisbon.

Εντυπωσιάστηκαν σε τέτοιο βαθμό που τον προσκάλεσαν άμεσα στην Αγγλία να εργαστεί ως αναλυτής απόδοσης της πρώτης ομάδας το 2010, αν και από ότι θυμάται ο Simon Wilson χρειάστηκε να ξοδέψουν αρκετή ενέργεια για να τον πείσουν.

Ο λόγος δεν ήταν φυσικά η αποζημίωση του αλλά η υπόληψη του αφού εκείνη την χρονιά η City απείχε πολύ από το επίπεδο που βρίσκεται τώρα, έχοντας τερματίσει μόλις στην 5η θέση στην Premier League.

Πείστηκε τελικά από τις φιλοδοξίες των ανθρώπων της City, αλλά και από τους ανεξάντλητους πόρους που υπόσχονταν πως θα μπορούσε να οδηγήσει την επιστήμη της ανάλυσης δεδομένων σε νέα μονοπάτια.

Ας μην ξεχνάμε πως εκείνη την περίοδο, πακέτα δεδομένων (ετεροχρονισμένων και απλών) παρείχε η Prozone σε ομάδες της Premier League, ενώ οι Marques και Gavin Fleig αναζητούσαν τρόπους να εργαστούν με έναν πιο δημιουργικό τρόπο, ωθώντας τα όρια στον τομέα τους.

Στον ρόλο του ως αναλυτής των αντιπάλων, ο Marques γοητεύτηκε από την συμπεριφορά των ομάδων, τον συγχρονισμό ανάμεσα στους παίκτες, την κυριαρχία στον χώρο και ειδικά με τις πατέντες στο πασάρισμα.

Στα μάτια του, οι θέσεις των παικτών κατά μέσο όρο ήταν ασταθείς και δεν μπορούσε κάποιος (ο προπονητής τους) να βασιστεί σε αυτές. Ήθελε να έχει πρόσβαση σε όλα τα πρώιμα δεδομένα που θα του επέτρεπαν να μελετήσει τη θέση των παικτών και τις ακολουθίες στις πάσες με περισσότερη λεπτομέρεια.

Μία μέρα πριν τον κάθε αγώνα της City επανακαθόριζε την ανάλυση του αντιπάλου και την παρουσίαζε στους Roberto Mancini. Και αργότερα στον Manuel Pellegrini ενώ προσανατόλιζε και τις προπονήσεις των παικτών της City σε συγκεκριμένα μοτίβα πριν τους αγώνες.

Όπως όμως όλοι καταλαβαίνετε η συγκέντρωση και η ερμηνεία των δεδομένων απαιτεί μεν μελέτη και ευστροφία αλλά δεν αποτελεί και παράγοντα επιτυχίας αν δεν παρουσιαστούν σωστά και εμπεριστατωμένα, ειδικά σε μια εποχή που παίκτες και προπονητές δεν ήθελαν να ακούσουν για ανάλυση δεδομένων και αλγορίθμους.

Ο Marques, ιδιαίτερα οξύνους, γνώριζε πως η ‘υπερφόρτωση’ με πληροφορίες είναι πάντα επιβλαβής, οπότε κατανοούσε πως θα έπρεπε να τις ‘περάσει’ στο τεχνικό επιτελείο, απλουστευμένες, ομαδοποιώντας τα ευρήματα του σε μικρές κατηγορίες.

«Αυτή είναι και η ικανότητα του- η απλούστευση. Αλλά αν την ίδια στιγμή, αν το θελήσετε και συνεργάζεστε με κάποιον που έχει την ίδια ικανότητα (που απαιτεί λεπτομέρειες), ο Pedro μπορεί να προχωρήσει σε μια εις μάκρος βαθιά ανάλυση» λέει ο Wilson.

«Έχει επίσης μεγάλες ικανότητες στον σχεδιασμό, γιατί μπορεί να δημιουργήσει ένα απλό βίντεο, με κίνηση μάλιστα ή να σας φτιάξει μια διαφάνεια ώστε να σας δείξει τις πληροφορίες που θέλει γρήγορα και με κατανοητό τρόπο» συνέχισε.

«Η ανάλυση είναι ένας συνδυασμός αρκετών διαφορετικών ικανοτήτων. Ένα μέρος είναι το γεγονός πως πρέπει να έχεις ένα ‘καλό μάτι’ για το ποδόσφαιρο, αλλά συγχρόνως θα πρέπει να είσαι ικανός να προχωράς σε εξηγήσεις».

Είναι επίσης αρκετά ενδιαφέρον το γεγονός πως υπήρξαν περιπτώσεις κατά καιρούς που ο Marques συνειδητά, πήρε την απόφαση να μην εξηγήσει πολλά από αυτά που έπεφταν στην αντίληψη του.

Από τους ανθρώπους του Etihad έγινε γνωστό πως αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια των ενημερώσεων του για παράδειγμα, στους αμυντικούς της ομάδας, ήταν η εποχή των Vincent Kompany, Joleon Lescott, Pablo Zabaleta, Gael Clichy, Micah Richards και Aleksandar Kolarov.

Ο Marques θα σταματούσε το βίντεο που έδειχνε και θα έκανε ερωτήσεις. Σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους, υπήρχε μια πολύ καλή λογική σε αυτό, αφού οι παίκτες ανέλυαν και ερμήνευαν οι ίδιοι τα λάθη τους στις τακτικές τους.

Συνεχίζεται…

Ποιο είναι το νέο πρόσωπο στην Liverpool, Pedro Marques;
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com