Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Η απουσία του Michael Edwards ρίχνει ακόμα την σκιά της στην Liverpool

Η απουσία του Michael Edwards ρίχνει ακόμα την σκιά της στην Liverpool

Η μεταγραφική δραστηριότητα της Liverpool ήταν κάποτε ο φθόνος της Ευρώπης, αλλά μήπως οι πρόσφατες δυσκολίες στην αγορά αναδεικνύουν τη δυσκολία που συνεπάγεται η αντικατάσταση του πρώην αθλητικού διευθυντή της Michael Edwards;

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, υπάρχει η τάση να βιαζόμαστε να κρίνουμε. Ένα από τα πολλά μειονεκτήματα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι η απόρριψη της ουδετερότητας τους. Οι χρήστες του Twitter αισθάνονται υποχρεωμένοι να παίρνουν από νωρίς και παγιωμένες θέσεις, τις οποίες σπάνια αλλάζουν.

Στην πραγματικότητα, ο Αύγουστος είναι πολύ νωρίς για να διαγράψουμε μια μεταγραφή, μια σεζόν και, ναι, μια μεταγραφική περίοδο.

Η τελευταία έχει ακόμα ένα δεκαπενθήμερο να διαρκέσει. Αυτό δίνει στη Liverpool δύο εβδομάδες για να ολοκληρώσει την επιχείρησή της πριν από τη σοβαρή ανάλυση και/ή κριτική που μπορεί να ληφθεί υπόψη. Είτε εκπλήξουν κάποιους τις επόμενες ημέρες είτε όχι, ωστόσο, υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση ότι τα πράγματα έχουν γίνει χαοτικά στα παρασκήνια.

Δικαίως ή αδίκως, υπάρχει η αντίληψη ότι η Liverpool έχει μετατραπεί από τον καλύτερα διοικούμενο σύλλογο της χώρας σε έναν σύλλογο που στερείται βεβαιότητας και κατεύθυνσης. Αυτή η αλλαγή εντοπίζεται στην αποχώρηση ενός ανθρώπου.

▪️Η άνοδος του Michael Edwards

Από τη στιγμή που αποχώρησε επίσημα από τον σύλλογο τον Μάιο του 2022, ο Michael Edwards έχει αποθεωθεί. Μια ήδη αστρική φήμη ενισχύθηκε από τους αντιπάλους που κυνηγούσαν την υπογραφή του και τη Liverpool που αρνήθηκε. Ο ίδιος ο άνθρωπος ήταν κάτι σαν αίνιγμα μέχρι το 2018. Είχε ένα είδος προφίλ, αλλά όχι μέσα από συνεντεύξεις ή δημόσιες εμφανίσεις.

Αν μη τι άλλο, κέρδισε τη φήμη μετά τη διαρροή των εσωτερικών διαφορών με τον πρώην προπονητή Brendan Rodgers. Πιθανότατα μπορείτε να μαντέψετε από ποιον. Αυτό οδήγησε σε ένα διαβόητο καπέλωμα στον Τύπο, με τον δημοσιογράφο Neil Ashton να τον χαρακτηρίζει «γκουρού του φορητού υπολογιστή» που σχεδόν μαχαίρωσε πισώπλατα τον Rodgers.

Η πραγματικότητα ήταν κάπως διαφορετική. Όσοι είχαν συνεργαστεί με τον Edwards στο παρελθόν μπορούσαν να βεβαιώσουν τις γνώσεις και την επιρροή του. Έχοντας αποτύχει να γίνει επαγγελματίας στην Peterborough, μπήκε στον κόσμο της ποδοσφαιρικής ανάλυσης.

Υπήρξε βασικός συντελεστής στην πρώιμη ανάπτυξη της Prozone, η οποία παρήγαγε τότε επαναστατικά δελτία δεδομένων για την απόδοση της ομάδας, κερδίζοντας μόνιμο ρόλο στην Portsmouth. Το έργο του στην ανάλυση της νότιας ακτής απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, ακόμη και αν χρειάστηκε χρόνος για να πειστεί το αφεντικό Harry Redknapp.

Ο προπονητής της Pompey τηλεφώνησε κάποτε στον Edwards απορημένος που το CD-ROM με τα δεδομένα των παικτών δεν έπαιζε στο CD player του αυτοκινήτου του. Μακριά από τον μέσο άνθρωπο των αριθμών, ο Edwards πιστώνεται ότι ήταν έμπιστος των παικτών στο Fratton Park και διοργάνωνε ακόμη και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έπαιξε ρόλο σε μια περίοδο απαράμιλλης επιτυχίας για τους Μπλε, με αποκορύφωμα τον θρίαμβο του Κυπέλλου Αγγλίας το 2008. Αυτό οδήγησε σε μελλοντική απασχόληση στους Spurs πριν ο Damien Comolli τον φέρει στη Liverpool.

▪️Υπευθυνότητα

Παρά τις προσπάθειες να σπιλωθεί η φήμη του, μαζί με εκείνες των συναδέλφων του μελών της «επιτροπής μεταγραφών», ο Edwards μπόρεσε να γίνει ο εαυτός του μετά τον Rodgers. Τον ενθάρρυνε ένας προπονητής που αισθανόταν αρκετά άνετα στο πετσί του ώστε να τον βλέπει όχι ως απειλή αλλά ως πλεονέκτημα. Έτσι ξεκίνησε μια απίστευτη περίοδος μεταγραφών, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Edwards διορίστηκε αθλητικός διευθυντής.

Οι μεγάλες αμοιβές που συγκεντρώθηκαν για τους Christian Benteke, Jordon Ibe, Joe Allen, Brad Smith και Mamadou Sakho βοήθησαν στη χρηματοδότηση των αγορών εκείνων που θα γίνονταν θρύλοι της Liverpool. Δεν υπάρχουν Sadio Manes, Gini Wijnaldums ή Andrew Robertsons χωρίς αυτές τις πωλήσεις.

Ακριβώς όπως δεν θα υπήρχαν ο Virgil van Dijk ή ο Alisson Becker αν ο Edwards δεν ξέπλενε την Barcelona για κάθε δεκάρα από την πώληση του Philippe Coutinho. Δικαίως σεβαστός ως δεξιοτέχνης του επαγγέλματός του, η επιρροή του Edwards αυξήθηκε.

Πράγματι, είχε καθοριστική σημασία για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του προπονητικού κέντρου AXA, μια ευθύνη που δεν θα μπορούσατε να συνδέσετε με έναν αθλητικό διευθυντή. Αλλά αυτός ήταν ένας αθλητικός διευθυντής με κεντρικό ρόλο σε όλα και με γραφείο απέναντι από αυτό του Jurgen Klopp.

Η καθημερινότητά του θα αποτελείται από σκάουτινγκ, εξαγορές, πωλήσεις, ανανεώσεις συμβολαίων και αλλαγές στις υποδομές του συλλόγου.
Όταν ανακοίνωσε την επικείμενη αποχώρησή του τον Νοέμβριο του 2021, υπήρχε η ελπίδα ότι μια καλολαδωμένη μηχανή θα συνέχιζε να δουλεύει.

▪️Αντικαθιστώντας τον Edwards

Έχοντας εργαστεί μαζί με τον Edwards για σχεδόν μια δεκαετία, υπήρχε η ελπίδα ότι η ανάληψη του ρόλου από τον Julian Ward θα επέτρεπε μια απρόσκοπτη μετάβαση. Αλλά είναι η επιλογή του διαδόχου του, του Jorg Schmadtke, που εγείρει σοβαρά ερωτήματα και μαζί τους ανησυχίες. Ο Schmadtke έχει ένα είδος γενεαλογίας, αλλά πίστευαν ότι είχε σχεδόν αποσυρθεί από τον κόσμο των ποδοσφαιρικών μεταγραφών.

Ο πρώην τερματοφύλακας είχε αναλάβει τον ρόλο του αθλητικού διευθυντή στο Hannover, την Koln και τη Wolfsburg, όπου λέγεται ότι ήταν σχετικά επιτυχημένος, αν και κάπως μαχητικός. Με όλο το σεβασμό, αυτή ήταν μια κίνηση καριέρας που έμοιαζε με τη μετάβαση από καρτ στην F1.

Η προσωπική του σχέση με τον Klopp ήταν ένας από τους λόγους που αναφέρθηκαν για την επιλογή του, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι παραπέμπει σε εφησυχασμό και έλλειψη σχεδιασμού. Υπάρχει ένα άλλο επιχείρημα ότι με την πρόσληψη ενός συμμάχου, ο ίδιος ο Klopp έγινε πολύ ισχυρός.
Αν κάποιος προπονητής αξίζει cart blanche είναι ο Γερμανός, αλλά η ιστορία υπαγορεύει ότι τα πράγματα σπάνια πάνε καλά όταν ένας προπονητής κρατάει όλα τα χαρτιά.

Αν είστε ευγενικοί με τον σύλλογο, θα μπορούσατε να πείτε ότι οι προσφορές μεγάλων χρημάτων και οι αποχωρήσεις των Jordan Henderson και Fabinho ήταν απρόβλεπτες. Ακόμα κι έτσι, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η Liverpool θα ενέκρινε αυτές τις πωλήσεις χωρίς να έχουν δρομολογηθεί αντικαταστάσεις κατά την εποχή του Edwards. Σε αυτό ακριβώς έγκειται η διαφορά.

Αυτές οι πωλήσεις μας έβαλαν σε δύσκολη θέση και φαινομενικά μας άφησαν (και τον Schmadtke) να τρέχουμε. Η ατυχής καταδίωξη του Moises Caicedo έδειξε φιλοδοξία που γεννήθηκε από την απελπισία. Είναι απορίας άξιον να σκεφτεί κανείς ότι ο σύλλογος θα έμπαινε σε ένα τόσο σημαντικό καλοκαίρι τόσο απροετοίμαστος. Σε αυτό το σημείο λείπει πραγματικά η παρουσία του Edwards.

Όπως αναφέρθηκε στην αρχή, η Liverpool έχει κάτι λιγότερο από δύο εβδομάδες για να διορθώσει τα λάθη αυτής της περιόδου και να διασφαλίσει ότι η αγωνιστική ομάδα είναι κατάλληλα εξοπλισμένη για να διεκδικήσει τη φετινή χρονιά. Δεν είναι η ώρα για αλληλοκατηγορίες. Ακόμα.

Όμως, όπως και να καταλήξει το μετεγγραφικό παράθυρο, θα πρέπει σίγουρα να γίνει ένα είδος διόρθωσης πορείας. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με τον μακροπρόθεσμο διορισμό ενός αθλητικού διευθυντή που θα είναι εναρμονισμένος με το όραμα της FSG, όποιο κι αν είναι αυτό.

Ο Michael Edwards μπορεί να μην απαντήσει σε αυτό το κάλεσμα, αλλά δεν μπορεί να είναι ο μόνος αριθμός στον τηλεφωνικό κατάλογο.

Η απουσία του Michael Edwards ρίχνει ακόμα την σκιά της στην Liverpool
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com