Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Τα βασικά χαρακτηριστικά του οικονομικού μοντέλου των Reds (μέρος 2ο)

Τα βασικά χαρακτηριστικά του οικονομικού μοντέλου των Reds (μέρος 2ο)

H Fenway Sports Group δέχθηκε σφοδρή κριτική, από μεγάλη μερίδα οπαδών των Reds, για την απραξία που επέδειξε κατά τη διάρκεια του θερινού μεταγραφικού παραθύρου, παρά τις διαβεβαιώσεις του Jurgen Klopp ότι η ομάδα βρισκόταν στο ψάξιμο και επρόκειτο να κινηθεί, εάν ο κατάλληλος παίκτης ήταν διαθέσιμος στη σωστή τιμή.(Συνέχεια από το μέρος 1ο)

6) Η Liverpool έχει στη διάθεση της λιγότερα χρήματα για μεταγραφές

Οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι καταχωρούν στα βιβλία τους τα έσοδα και τα έξοδα όταν προκύπτουν και όχι όταν τα μετρητά αλλάζουν πραγματικά χέρια. Εάν οι τρέχουσες υποχρεώσεις αυξηθούν, ένας σύλλογος πληρώνει τους προμηθευτές του πιο αργά, επομένως διατηρεί τα μετρητά στο ταμείο της (θετική ρευστότητα). Από την άλλη πλευρά, εάν οι οφειλέτες ενός συλλόγου αυξηθούν, αυτό σημαίνει ότι εισέπραξε λιγότερα χρήματα από ό,τι καταχωρήθηκαν ως έσοδα, συνεπώς έχει λιγότερα χρήματα στη διάθεση του (αρνητική ρευστότητα). Συνεπώς τα διαθέσιμα μετρητά ενός συλλόγου καθορίζονται και από τις προσαρμογές στον λογαριασμό κερδοζημιών του.

Πρόκειται για διαδικαστικό θέμα, αλλά σημαντικό για την Liverpool, επειδή, ως αποτέλεσμα αυτών των προσαρμογών στο λογαριασμό κερδοζημιών, τα διαθέσιμα μετρητά άλλων συλλόγων έχουν ενισχυθεί πολύ περισσότερο (Liverpool 846 εκατομμύρια λίρες έναντι της Manchester City 1.202 εκατομμύρια).

Με αυτόν τον τρόπο, τα τελευταία 10 χρόνια η λειτουργική ζημιά στους λογαριασμούς της Liverpool (260 εκατ. λίρες) «προσαρμόστηκε» για να δώσει θετική ρευστότητα (586 εκατ.λίρες). Ενώ η Manchester City είχε υψηλότερη θετική ρευστότητα (607 εκατ. λίρες), παρά τα μεγαλύτερα λειτουργικά της έξοδα (595 εκατ. λίρες). Άλλοι σύλλογοι έχουν μεγαλύτερη θετική ρευστότητα: Manchester United (1.485 εκατ. λίρες), Τottenham (1.095 εκατ. λίρες) και Arsenal (711 εκατ. λίρες).

Συνεπώς, η Liverpool είχε πολύ λιγότερα χρήματα για να ξοδέψει σε παίκτες από τους αντιπάλους της, παρά τα αξιοπρεπή κέρδη που κατέγραψε. Ξόδεψε μόνο 485 εκατομμύρια λίρες (1.003 εκατ. λίρες αγορές μείον 518 εκατ. λίρες από πωλήσεις) τα τελευταία 10 χρόνια, περίπου το ήμισυ των Manchester City και United.

7) Ανακατασκευή του Main Stand και νέο προπονητικό κέντρο στο Kirkby

Η Liverpool διέθεσε 233 εκατομμύρια λίρες συνολικά, για την ανακατασκευή του Main Stand και την κατασκευή του νέου προπονητικού της κέντρου στο Kirkby. Επίσης χρειάζονται άλλα 60 εκατομμύρια λίρες για την επέκταση της κερκίδας του Anfield Road.

8) Η οικονομική συνεισφορά της FSG

Το δάνειο με το οποίο η FSG αγόρασε την Liverpool είναι άτοκο, ενώ το τραπεζικό της δάνειο έχει επιτόκιο 1,2%. Συνεπώς, η FSG πλήρωσε μόνο 26 εκατομμύρια λίρες, ως τόκους, τα τελευταία 10 χρόνια, σε αντίθεση με την περίπτωση της Manchester United, όπου η εξαγορά των Glazers είχε ως αποτέλεσμα καθαρές πληρωμές τόκων ύψους 448 εκατομμυρίων λιρών. Η United είναι επίσης η μόνη ομάδα που πληρώνει μερίσματα (122 εκατ. λίρες).

H Liverpool δεν χρειάστηκε να πληρώσει εταιρικό φόρο, τις τελευταίες 6 σεζόν, σε σύγκριση με τις μεγάλες πληρωμές, τις οποίες κατέβαλαν οι Tottenham (56 εκατ. λίρες), Arsenal (28 εκατ. λίρες) και Manchester United (23 εκατ. λίρες).

H FSG χρηματοδότησε με μόλις 136 εκατομμύρια λίρες την ομάδα, τα τελευταία 10 χρόνια, ποσό το οποίο διατέθηκε κυρίως για την ανακατασκευή του Anfield. Η τελευταία χρηματοδότηση έγινε το 2016 (με διαδικασία αποπληρωμής από τότε). Πολύ μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τους ιδιοκτήτες της Manchester City (837 εκατ. λίρες) και Chelsea (559 εκατ. λίρες). Η χρηματοδότηση της Manchester United (297 εκατ. λιρών) έγινε μέσω έκδοσης μετοχών και όχι από τους Glazers.

9) Μεταγραφές παικτών με αποπληρωμή του ποσού σε δόσεις

Ένας άλλος τρόπος χρηματοδότησης των μεταγραφών είναι η αποπληρωμή του κόστους μεταγραφής σε δόσεις, αλλά η Liverpool φαίνεται λιγότερο πρόθυμη να ακολουθήσει αυτή την τακτική. Στην πραγματικότητα, από το 2011, το χρέος της από μεταγραφικές κινήσεις αυξήθηκε μόνο κατά 13 εκατομμύρια λίρες (από 63 εκατ. το 2011 σε 76 εκατ. το 2020), ενώ οι σύλλογοι του Βόρειου Λονδίνου αύξησαν σημαντικά το χρέος τους (Arsenal κατά 143 εκατομμύρια λίρες και Tottenham κατά 109 εκατομμύρια λίρες).

10) Η Liverpool είχε απώλειες 152 εκατ. λιρών λόγω της πανδημίας

Η Liverpool κατέγραψε ζημιές 152 εκατομμυρίων λιρών, τις δύο τελευταίες σεζόν, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Το ποσό αυτό είναι ενδεικτικό, αλλά σίγουρα ο σύλλογος έχει χάσει πολλά χρήματα (Έσοδα από αγώνες 92 εκατ. – Τηλεοπτικά 27 εκατ. – Εμπορικές συναλλαγές 33 εκατ.).

11) Το επιχειρηματικό μοντέλο της FSG

Η Liverpool θα μπορούσε να επενδύσει περισσότερα χρήματα στο μεταγραφικό παζάρι, αλλά αυτό δεν συνάδει με το επιχειρηματικό μοντέλο της FSG. Πρώτο της μέλημα είναι να «πουλήσει για να αγοράσει», αλλά αυτό αποδείχθηκε δύσκολο στο τρέχον περιβάλλον, καθώς οι συνήθεις αγοραστές υποφέρουν οικονομικά.

Το να διατηρείς τις μεταγραφικές δαπάνες σε χαμηλά επίπεδα είναι επικίνδυνο, καθώς ο ανταγωνισμός σε Premier League και Champions League είναι πολύ μεγάλος και εύκολα μπορείς να βρεθείς πίσω από τους βασικούς σου αντιπάλους.

Από την άλλη, όπως είπε και ο Jurgen Klopp: «Παρά τις αντιξοότητες, ήμασταν αρκετά επιτυχημένοι τα τελευταία δύο χρόνια».
Μήπως τελικά η FSG επαναπαύθηκε, έχοντας τον Klopp στο τιμόνι να κάνει θαύματα;……………

Τα βασικά χαρακτηριστικά του οικονομικού μοντέλου των Reds (μέρος 2ο)
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com