Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Τα βασικά χαρακτηριστικά του οικονομικού μοντέλου των Reds (μέρος 1ο)

Τα βασικά χαρακτηριστικά του οικονομικού μοντέλου των Reds (μέρος 1ο)

H Fenway Sports Group δέχθηκε σφοδρή κριτική, από μεγάλη μερίδα οπαδών των Reds, για την απραξία που επέδειξε κατά τη διάρκεια του θερινού μεταγραφικού παραθύρου, παρά τις διαβεβαιώσεις του Jurgen Klopp ότι η ομάδα βρισκόταν στο ψάξιμο και επρόκειτο να κινηθεί, εάν ο κατάλληλος παίκτης ήταν διαθέσιμος στη σωστή τιμή.

Ο εξαίρετος οικονομικός αναλυτής και blogger SwissRamble, σε ένα λεπτομερές νήμα στο Twitter, εξετάζει το επιχειρηματικό μοντέλο της Liverpool, υπό την FSG, και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η οικονομική προσέγγιση των άλλων μεγάλων συλλόγων της Premier League παρουσιάζεται λιγότερο συγκρατημένη.

Σημεία κλειδιά της ανάλυσης:

1) Οι δαπάνες της Liverpool σε σύγκριση με αυτές των αντιπάλων της

Το φετινό καλοκαίρι, η Liverpool ξόδεψε μόνο 36 εκατομμύρια λίρες για την απόκτηση του αμυντικού της RB Leipzig, Ibrahima Konaté, ένα ποσό το οποίο είναι, με διαφορά, το χαμηλότερο που διατέθηκε από τους Big Six. Τέσσερις ομάδες ξόδεψαν περισσότερα από 100 εκατομμύρια λίρες: Arsenal (149 εκατ.), Manchester United (126 εκατ.), Manchester City (115 εκατ.) και Chelsea (108 εκατ.). Το καθαρό κέρδος της Liverpool (11 εκατομμύρια λίρες), ήταν το δεύτερο μικρότερο, καθώς η Chelsea κέρδισε 110 εκατομμύρια λίρες από τις πωλήσεις παικτών (με καθαρό κέρδος 2 εκατομμύρια).

Παρόλο που η Liverpool ξόδεψε 74 εκατομμύρια λίρες την προηγούμενη σεζόν (Jota, Thiago και Tsimikas), οι ακαθάριστες δαπάνες της (110 εκατομμύρια λίρες), τα τελευταία δύο χρόνια, εξακολουθούν να είναι οι χαμηλότερες από τους Big Six, πολύ κάτω από τα 330 εκατομμύρια της Chelsea, τα 260 εκατομμύρια της Manchester City, τα 226 εκατομμύρια της Arsenal, τα 201 εκατομμύρια της Manchester United και τα 160 εκατομμύρια της Tottenham. Η Liverpool είχε επίσης τις χαμηλότερες καθαρές δαπάνες.

Εάν συγκρίνουμε τις ακαθάριστες δαπάνες της Liverpool, τα τελευταία 2 χρόνια, με τις αντίστοιχες κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων, εκτός Αγγλίας, καταλήγουμε σε παρόμοια συμπεράσματα, αν και οι ακαθάριστες δαπάνες της (110 εκατομμύρια λίρες) είναι μόνο 4 εκατομμύρια λίρες λιγότερες από αυτές της Barcelona (114 εκατομμύρια λίρες) και 82 εκατομμύρια λίρες περισσότερες από αυτές της Real Madrid. Στη βάση των καθαρών εξόδων, οι Reds έχουν ξοδέψει 70 εκατομμύρια λίρες, σχεδόν όσα και η Bayern Munich (88 εκατομμύρια λίρες).

Κοιτάζοντας τις μεταγραφές από τότε που η FSG απέκτησε τον σύλλογο, τον Οκτώβριο του 2010, οι μικτές δαπάνες της Liverpool ήταν 1,1 δισεκατομμύρια λίρες (με 575 εκατομμύρια λίρες καθαρές δαπάνες), με τις αντίστοιχες των Chelsea (1,8 δις) , Manchester City (1,8 δις) και Manchester United (1,5 δις). Με άλλα λόγια, αυτή η ανισότητα στις δαπάνες δεν είναι κάτι νέο για την Liverpool.

2) Η υγιής εικόνα των οικονομικών της Liverpool

Τα τελευταία 10 χρόνια, η Liverpool κατέγραψε κέρδος 61 εκατομμυρίων λιρών (πλέον φόρου), αν και πρόκειται για ένα «παιχνίδι δύο ημιχρόνων», καθώς τα πρώτα 5 χρόνια απέφεραν ζημιές 80 εκατομμυρίων λιρών, οι οποίες αντισταθμίστηκαν από τα κέρδη της επόμενης πενταετίας (141 εκατομμύρια), παρά τη ζημιά των 46 εκατομμυρίων λιρών το 2020. Παρ ‘όλα αυτά, το κέρδος των 61 εκατομμυρίων λιρών είναι λιγότερο και από το μισό των Tottenham (338 εκατ.), Manchester United (191 εκατ.) και Arsenal (112 εκατ.).

Οι πωλήσεις παικτών ήταν ένα σημαντικό μέρος της στρατηγικής της FSG, δημιουργώντας κέρδη 359 εκατομμυρίων λιρών, τα τελευταία 10 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων 124 εκατομμυρίων λιρών το 2019. Μόνο η Chelsea ξεπέρασε το ποσό αυτό (602 εκατ.), το οποίο όμως είναι σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο της Manchester City (208 εκατ.) και της Manchester United (117 εκατ.). Εν ολίγοις, τα οικονομικά της Liverpool βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις πωλήσεις παικτών.

Τα έσοδα της Liverpool, τα τελευταία 10 χρόνια, αυξήθηκαν κατά 306 εκατομμύρια λίρες (167%), (από 184 εκατομμύρια λίρες σε 490 εκατομμύρια λίρες). Μόνο η Manchester United είχε περισσότερα έσοδα (509 εκατομμύρια λίρες) την ίδια χρονική περίοδο. Ωστόσο, το ποσό των συνολικών εσόδων, των τελευταίων 10 χρόνων (3,3 δισεκατομμύρια λίρες) είναι λιγότερο από το αντίστοιχο της Manchester United (4,7 δισεκατομμύρια λίρες).

Στην πραγματικότητα, το ποσό των συνολικών κερδών, το οποίο κατέγραψε η Liverpool το 2020 (490 εκατ.) αποτελεί το 5ο υψηλότερο εισόδημα στον κόσμο, σύμφωνα με την λίστα της Deloitte Money League. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά, από το 2002, που η Liverpool βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα, ανεβαίνοντας 4 θέσεις από το 2011. Ωστόσο, βρίσκεται ακόμα πολύ πίσω από την Barcelona και την Real Madrid (αμφότερες με 627 εκατομμύρια λίρες).

Τα τελευταία 10 χρόνια το εισόδημα της Liverpool από εμπορικές συναλλαγές αυξήθηκε κατά 140 εκατομμύρια λίρες (από 77 εκατ. σε 217 εκατ.), λόγω νέων χορηγιών και υψηλότερων λιανικών πωλήσεων. Την ίδια χρονική περίοδο, το εισόδημα, από εμπορικές συναλλαγές, τόσο της Manchester United όσο και της Manchester City, ήταν μεγαλύτερο από αυτό των Reds (πάνω από 900 εκατομμύρια λίρες και πάνω από 500 εκατομμύρια λίρες αντίστοιχα).

3) Η μεγάλη αύξηση στο μισθολόγιο απορρόφησε τα έσοδα

Το κόστος του μισθολογίου της Liverpool αυξήθηκε, από το 2011, κατά 197 εκατομμύρια λίρες, η υψηλότερη αύξηση που καταγράφηκε ανάμεσα στους Big Six, λόγω της απόκτησης παικτών καλύτερης ποιότητας και καταβολής υψηλότερων ποσών σε bonus. Στο επίκεντρο ήταν η επέκταση των συμβολαίων βασικών παικτών.

4) Το μισθολόγιο, συμπεριλαμβανομένου όλου του προσωπικού, είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Αγγλία.

Σύμφωνα με τους ελεγμένους λογαριασμούς του συλλόγου, το κόστος του μισθολογίου της Liverpool, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού, είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Αγγλία (326 εκατομμύρια λίρες), πίσω από το αντίστοιχο της Manchester City (351 εκατομμύρια λίρες), αλλά μπροστά από αυτό της Manchester United (284 εκατομμύρια) και της Chelsea (283 εκατομμύρια). Το ποσό περιλαμβάνει τις κοινωνικές ασφαλίσεις και τις πληρωμές σε bonus παικτών.

5) Το αντίκτυπο της «απόσβεσης παικτών» στα οικονομικά των Reds

O όρος «απόσβεση παίκτη» αναφέρεται στην κατανομή του κόστους μεταγραφής ενός παίκτη, για λογιστικούς σκοπούς, σε όλη την διάρκεια του συμβολαίου του. Καθώς, δηλαδή, μια ομάδα προχωράει στην απόκτηση ενός παίκτη, το κόστος της μεταγραφής του κεφαλαιοποιείται στον ισολογισμό και διαγράφεται (αποσβένεται) καθόλη τη διάρκεια του συμβολαίου του.

Οι «αποσβέσεις παικτών» είναι ένα σημαντικό στοιχείο στον ισολογισμό των ομάδων. Οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι δεν αποσβένουν πλήρως τα τέλη μεταγραφής, το έτος αγοράς ενός παίκτη, αλλά κατανέμουν το κόστος ομοιόμορφα σε όλη τη διάρκεια της σύμβασης του παίκτη, ενώ τα κέρδη από την πώληση παικτών καταχωρούνται αμέσως στους λογαριασμούς.

Έτσι, εάν ένας παίκτης αποκτηθεί για 30 εκατομμύρια λίρες, με συμβόλαιο 5 ετών, η ετήσια απόσβεση στους λογαριασμούς είναι 6 εκατομμύρια λίρες, δηλαδή 30 εκατομμύρια λίρες διαιρούμενη με 5 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι η λογιστική αξία του παίκτη μειώνεται κατά 6 εκατομμύρια λίρες ετησίως, οπότε μετά από 3 χρόνια, η αξία του στους λογαριασμούς, θα είναι 12 εκατομμύρια λίρες, δηλαδή 30 εκατομμύρια λίρες μείον 18 εκατομμύρια λίρες.

Εάν ο παίκτης πωληθεί στα 3 χρόνια για 35 εκατομμύρια λίρες, το κέρδος από την πώληση του παίκτη από λογιστική σκοπιά, θα ήταν 23 εκατομμύρια λίρες (35 εκατομμύρια λίρες μείον την υπολειπόμενη λογιστική αξία των 12 εκατομμυρίων λιρών). Συνεπώς ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η «απόσβεση παικτών», σε συνδυασμό με την πώληση τους, οδηγεί σε σημαντική συνεισφορά στα έσοδα των ομάδων.

Το ετήσιο ποσό «απόσβεσης παικτών» στους ισολογισμούς της Liverpool έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, από 36 εκατομμύρια λίρες το 2011 σε 106 εκατομμύρια λίρες το 2020. Συνεπώς έχουν γίνει επενδύσεις στην ομάδα, αλλά το ποσό εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο των Manchester City (146 εκατ.), Chelsea (127 εκατ.), Manchester United (123 εκατ.) και Arsenal (109 εκατ.).

Ωστόσο, εξαιτίας του γεγονότος ότι το ποσό στους ισολογισμούς της Liverpool είναι σχετικά χαμηλό, όπως αναφέραμε προηγουμένως, τα τελευταία 10 χρόνια έχει συνεισφορά μόνο 718 εκατομμύρια λίρες στα λειτουργικά κέρδη, σε σύγκριση με την αντίστοιχη συνεισφορά (περίπου 1 δισεκατομμύριο λίρες) στους ισολογισμούς των Manchester City, Chelsea και Manchester United. (συνεχίζεται)

Τα βασικά χαρακτηριστικά του οικονομικού μοντέλου των Reds (μέρος 1ο)
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com