Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Το πείραμα με τη μετακίνηση του Trent Alexander-Arnold στη μεσαία γραμμή

Το πείραμα με τη μετακίνηση του Trent Alexander-Arnold στη μεσαία γραμμή

Έχει γίνει πολλή συζήτηση κατά καιρούς, για το κατά πόσο ο Trent Alexander-Arnold πρέπει να μετακινηθεί στο χώρο της μεσαίας γραμμής, με βασικό επιχείρημα ότι τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αρμόζουν στις ανάγκες της θέσης.

Με αφορμή την απόφαση του Gareth Southgate να χρησιμοποιήσει τον Trent στη μεσαία γραμμή, στη νίκη της Αγγλίας με 4-0 επί της Ανδόρας, το Sky Sports προσπάθησε, με την βοήθεια των στατιστικών, να διαπιστώσει εάν το συγκεκριμένο επιχείρημα είναι βάσιμο.

Η πρώτη απόπειρα μετακίνησης του στη μεσαία γραμμή κράτησε μόλις 45 λεπτά, πριν επιστρέψει στον ρόλο του δεξιού ακραίου αμυντικού. Παρόλο που σε δύο περιπτώσεις απώλεσε την κατοχή της μπάλας και σε ένα τρέξιμο στον ανοιχτό χώρο δεν κατάφερε να κρατήσει τη μπάλα στο παιχνίδι, σε γενικές γραμμές η εμφάνιση του δεν ήταν άσχημη. Το θέμα είναι ότι τα υποτιθέμενα και αναμενόμενα οφέλη από τη μετακίνηση του στη μεσαία γραμμή δεν έγιναν εμφανή.

Ο Southgate είχε αναφέρει εκ των προτέρων την πεποίθηση του ότι ο Trent θα ήταν «λίγο πιο άνετος στον άξονα της μεσαίας γραμμής από πέρσι», καθώς, στην Liverpool, κινείτο τακτικά στον άξονα της μεσαίας γραμμής, στις αρχές της φετινής περιόδου. Αλλά το «πείραμα» δεν εξελίχθηκε ακριβώς όπως το περίμενε ο προπονητής της εθνικής Αγγλίας.

«Γνωρίζουμε ότι έχει εξαιρετική ποιότητα με τη μπάλα και φυσικά κινείται συχνά στο χώρο της μεσαίας γραμμής με την Liverpool», συνέχισε ο Southgate.

«Στο πρώτο ημίχρονο δεν υπήρχε πολύς χώρος και να το βρεθείς σε επίκαιρες θέσεις στη μεσαία γραμμή είναι πολύ δύσκολο. »

Το επιχείρημα, για μετακίνηση του στη μεσαία γραμμή, εδράζεται στα εξής:

• Η ικανότητα του Alexander-Arnold στο δημιουργικό κομμάτι του παιχνιδιού ξεχωρίζει έντονα (33 ασίστ σε 4 σεζόν). Μόνο ο Kevin De Bruyne έχει δώσει περισσότερες ασίστ (34) στην Premier League, το ίδιο χρονικό διάστημα.

• Οι αμφιβολίες για την ικανότητα του στο αμυντικό παιχνίδι (ο λόγος για τον οποίο ο Southgate δεν τον επέλεξε την άνοιξη). Γιατί, λοιπόν, να μην απελευθερωθεί από τις αμυντικές υποχρεώσεις και να του δοθεί εκείνος ο ρόλος με τον οποίο θα μπορέσει να ξεδιπλώσει τις ξεχωριστές επιθετικές του ικανότητες;

• Όπως πρόσφατα τόνισε και ο Gary Lineker «οι καλύτεροι παίκτες πρέπει να αγωνίζονται σε εκείνη τη θέση στην οποία μπορούν να χρησιμοποιούν άμεσα τις ικανότητες τους! Ο Alexander-Arnold θα έπρεπε να αγωνίζεται στη μεσαία γραμμή, εκεί όπου αγωνιζόταν ως παιδί, στα πρότυπα των Philipp Lahm και Joshua Kimmich».

Το πρόβλημα με αυτό το επιχείρημα είναι ότι βασίζεται σε μια ψευδή παραδοχή. Ο ρόλος του ακραίου αμυντικού, στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, εξελίχθηκε τόσο πολύ που δεν αποτελεί πλέον δεδομένο ότι μια ενδεχόμενη μετακίνηση στη μεσαία γραμμή θα επιτρέψει αυτόματα σε έναν δημιουργικό παίκτη να «χρησιμοποιήσει άμεσα τις ικανότητες του».

Η Liverpool αποτελεί το τέλειο παράδειγμα. Μεγάλο μέρος του επιθετικού παιχνιδιού, της ομάδας του Jurgen Klopp, προέρχεται από τους ακραίους αμυντικούς, καθώς ο ρόλος των παικτών στη μεσαία γραμμή είναι να ανακτούν την κατοχή και όχι να ενορχηστρώνουν τις επιθέσεις, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται στα στατιστικά.

Ο Southgate δοκίμασε στο κέντρο τον Alexander-Arnold.

Ο Alexander-Arnold είχε κατά μέσο όρο πάνω από 100 αγγίγματα στην μπάλα ανά 90 λεπτά, για τη Liverpool, την περασμένη σεζόν, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο των μεσοεπιθετικών της Liverpool, Naby Keita (78) και Georginio Wijnaldum (64). Μόνο ο, δεύτερος στην λίστα, Thiago Alcantara, είχε παρόμοια επίδοση (99). Τρίτος ήταν ο Robertson με 98 αγγίγματα.

Απέναντι στην Ανδόρα, σε ένα παιχνίδι στο οποίο κυριαρχούσε πλήρως η Αγγλία, ο Trent πήρε μια γεύση του τι σημαίνει να αγωνίζεσαι στη μεσαία γραμμή, καθώς, με τόσους παίκτες γύρω του, αδυνατούσε να βρει χώρο και πάλευε να απελευθερωθεί.

Στην πραγματικότητα, υπήρξε ένα διάστημα 10 λεπτών, στα πρώτα στάδια του πρώτου ημιχρόνου, στο οποίο είχε μόνο δύο αγγίγματα της μπάλας, με ένα από τα δύο, την εκτέλεση ενός πλαγίου άουτ! Συνολικά, είχε 33 αγγίγματα στα πρώτα 45 λεπτά. Ο Reece James, ως δεξιός ακραίος αμυντικός, είχε 52 επαφές.

Τοποθετώντας τον Alexander-Arnold σε ένα ρόλο, τον οποίο ο τεχνικός της Αγγλίας χαρακτήρισε «πιο προωθημένο» ανέμενε ότι θα υποδέχεται την μπάλα σε πιο επικίνδυνες, για τον αντίπαλο, περιοχές. Αυτό δεν αποδείχθηκε στην πραγματικότητα. Ο κυρίως χώρος δράσης του Trent ήταν παρόμοιος με αυτόν που συνήθως κινείται.

Ο Southgate είχε αναγνωρίσει εκ των προτέρων το γεγονός ότι «πρέπει να ανταποκριθεί στο νέο ρόλο, με τον δικό του τρόπο, επιλέγοντας τις γνωστές, στον ίδιο, θέσεις. Θα έχει την ελευθερία να κινείται στο δεξί άκρο και να κάνει τις γνωστές, εξαιρετικές του μεταβιβάσεις», εξήγησε. Αυτό ακριβώς έκανε ο Trent, αφού δεν κατάφερε να βρει χώρο στη μεσαία γραμμή.

Βλέποντας ότι η κατάσταση δεν εξελισσόταν ιδανικά και σε μια προσπάθεια να «πάρει περισσότερα από τον Trent» όπως δήλωσε μετά, ο Southgate άλλαξε το σύστημα στο ημίχρονο με τον James να μετακινείται στη μεσαία γραμμή.

Σχεδόν αμέσως, ο Alexander-Arnold εμφανίστηκε πιο άνετος και μπορούσε να ανταμειφθεί με μια ασίστ, αφού νίκησε τον προσωπικό του αντίπαλο και μεταβίβασε τη μπάλα στο δρόμο του Jesse Lingard, ο οποίος έφθασε μια ανάσα από το χατ-τρικ, καθώς το σουτ του ανακόπηκε από αντίπαλο.

Ο Southgate υπερασπίστηκε την απόφασή του στη συνέχεια, αλλά αναγνώρισε το προφανές. «Είναι αναπόφευκτο να φαίνεται πιο άνετος στο δεξί άκρο της άμυνας, δεδομένου του πόσο έχει αγωνιστεί στη συγκεκριμένη θέση, αλλά θέλαμε να δούμε κάτι διαφορετικό από αυτόν και νιώσαμε ότι ήταν ένα καλό παιχνίδι για να το πράξουμε.

«Στο δεύτερο ημίχρονο, κινείτο σε θέσεις όπου ένιωθε άνετα και φαινόταν πιο χαρούμενος. Το άγγιγμα του με τη μπάλα έδειχνε αυτή την άνεση».

Μήπως αυτό είναι και το τέλος του πειράματος; Ίσως όχι. Όπως αναφέρει και ο Southgate, η αλληλεπίδραση με τον Harvey Elliott, στην Liverpool, μπορεί να οδηγήσει στην εξέλιξη του ρόλου του Alexander-Arnold, στο Anfield, ούτως ή άλλως. Εάν το δουλέψει στις προπονήσεις, έχει τις δυνατότητες προσαρμογής στο ρόλο του κεντρικού μέσου.

Ο Jamie Carragher, από την άλλη, μιλώντας στο Sky Sports, τόνισε ότι δεν υφίσταται θέμα μετακίνησης του Trent στη μεσαία γραμμή.

«Οι ακραίοι αμυντικοί της Liverpool έχουν περισσότερη ώρα τη μπάλα στην κατοχή τους, από οποιονδήποτε άλλο παίκτη και ουσιαστικά έχουν τον ρόλο του μεσοεπιθετικού! Αν κοιτάξει κάποιος τον αριθμό των ασίστ, που ο Klopp παίρνει από αυτούς, θα ήταν πραγματικά τρελό να τους αλλάξει θέση».

Ο Trent Alexander-Arnold σκοράρει κόντρα στην Aston Villa.
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com