Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Η άνοδος και η πτώση του Mamadou Sakho στη Liverpool

Η άνοδος και η πτώση του Mamadou Sakho στη Liverpool

Αρχές Σεπτεμβρίου 2013. Ο Brendan Rodgers, στα πλαίσια της προσπάθειας για περαιτέρω ενίσχυση των επιλογών του στην αμυντική γραμμή της Liverpool, προχωράει στην απόκτηση του Mamadou Sakho από την Paris Saint-Germain έναντι 18 εκατομμυρίων λιρών.

Ο Sakho, από εκείνη τη στιγμή, αποτέλεσε και επίσημα την πιο δαπανηρή μεταγραφή κεντρικού αμυντικού στην ιστορία των Reds. Στην ηλικία των 23 ετών και έχοντας μάλιστα 14 συμμετοχές στην εθνική Γαλλίας, ο πρώην αρχηγός της PSG θεωρήθηκε ως το πιο δυνατό θεμέλιο της άμυνας, πάνω στο οποίο θα στηριζόταν ο Rodgers για να επαναφέρει την Liverpool στο δρόμο των επιτυχιών, τα επόμενα χρόνια.

Οι δηλώσεις του Rodgers, εκείνη την εποχή, επιβεβαίωναν του λόγου το αληθές:
«Πολλές ομάδες διαθέτουν προχωρημένους σε ηλικία κεντρικούς αμυντικούς, γιατί η απόκτηση ενός πραγματικά ικανού κεντρικού αμυντικού απαιτεί τεράστια προσπάθεια».
«Ο Sakho είναι 23 ετών, αλλά είναι πεπειραμένος παίκτης, έχει σημαντικές παραστάσεις με την εθνική Γαλλίας και φαίνεται ένα τέρας στην προπόνηση. Είναι απόλυτα έτοιμος για τη νέα σεζόν».

Η πρώτη σεζόν του Sakho συνέπεσε με την καλύτερη σεζόν του Rodgers ως προπονητής της Liverpool, καθώς έφτασε μια ανάσα από την κατάκτηση της Premier League. Ο Γάλλος αμυντικός, ωστόσο, πραγματοποίησε μόλις 18 εμφανίσεις, την ίδια ώρα που η απώλεια του τίτλου οφειλόταν εν πολλοίς στην τρύπια άμυνα των Reds, η οποία δέχθηκε 50 τέρματα!

Ο αριθμός αυτός, ο οποίος ήταν σχεδόν διπλάσιος από την αντίστοιχη επίδοση της τρίτης ομάδας στην κατάταξη (Chelsea), αποτέλεσε το έναυσμα για τη διεξαγωγή έντονων συζητήσεων ως προς τι έφταιξε. Όσοι άσκησαν έντονη κριτική, απέδωσαν μεγάλη ευθύνη στον Sakho, ο οποίος ήταν νευρικός στις κινήσεις του και ποτέ δεν φαινόταν σίγουρος με τη μπάλα στα πόδια του.
Παρά την αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Sakho, ο Γάλλος αμυντικός, στην πρώτη του σεζόν, κατέγραψε ποσοστό 92% στις πετυχημένες μεταβιβάσεις του.

Η μεταγραφή του Dejan Lovren, από την Southampton, τον Ιούλιο του 2014, η οποία στοίχισε 20 εκατομμύρια λίρες, αποτέλεσε μια έμμεση απόδειξη της αποτυχίας του Sakho να αποκτήσει την πλήρη εμπιστοσύνη του Rodgers.
Στην δεύτερη του σεζόν στο Anfield (2014-2015), στην οποία η Liverpool τερμάτισε στην 6η θέση της βαθμολογίας, ο Sakho πραγματοποίησε 16 εμφανίσεις, παίρνοντας μάλιστα φανέλα βασικού στην ντροπιαστική ήττα με 6-1 από την Stoke City, παιχνίδι που αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του εμβληματικού αρχηγού Steven Gerrard.

H σεζόν 2015-2016 θεωρήθηκε ως μια νέα αρχή για όλους, καθώς ο Rodgers παρέμεινε στο τιμόνι των Reds και το προπονητικό επιτελείο ενισχύθηκε με την παρουσία των Sean O’Driscoll, Gary McAllister και Pep Lijnders, ο οποίος προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα, μετά από την εντυπωσιακή του δουλειά με τους Under-16s του συλλόγου.

Ακολούθησε ένα δαπανηρό θερινό μεταγραφικό παράθυρο, καθώς αποκτήθηκαν οι Christian Benteke, Roberto Firmino και Nathaniel Clyne, για πάνω από 70 εκατομμύρια λίρες, μαζί με τους Danny Ings, Joe Gomez και James Milner.
Το περιβραχιόνιο του αρχηγού δόθηκε στον Sakho, σε έναν αγώνα Europa League στο Bordeaux, αλλά θα έπρεπε να περιμένει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου για την πρώτη του εμφάνιση της σεζόν, στην Premier League.

Εμφανίστηκε στο τελευταίο παιχνίδι του Rodgers, (ισοπαλία 1-1 με Everton), προτού πάρει φανέλα βασικού στην ομάδα του Jurgen Klopp, στα μέσα Οκτωβρίου, εναντίων των Spurs.
Ο Sakho πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις για την Liverpool, στην Ευρώπη, καθώς οι Reds προχώρησαν μέχρι τον τελικό του Europa League. Ο διεθνής Γάλλος αμυντικός ήταν εξαιρετικός στο Old Trafford και στο Dortmund. Η ομάδα του Klopp απέκλεισε τις Manchester United και Borussia, στο δρόμο προς τον τελικό όπου ηττήθηκε από την Sevilla.
Η φήμη του Sakho αυξήθηκε κατακόρυφα όταν σκόραρε τόσο εναντίον της Everton όσο και στην εκπληκτική ανατροπή εναντίον τις Dortmund, στο Anfield, τον Απρίλιο του 2016.
«Οι οπαδοί δεν μας αφήνουν ποτέ και πάντα, πάντα μας επευφημούν. Και νομίζω πως αυτή είναι μια νίκη για την πόλη του Liverpool», δήλωσε μετά το παιχνίδι.

Έγινε ακόμα πιο αγαπητός, όταν μαζί με τον Divock Origi έβγαλαν μια selfie με το τηλέφωνο του οπαδού των Reds Liamie Marum, το οποίο είχε χάσει στο γήπεδο, μέσα στο χάος που ακολούθησε τη νίκη ενάντια στην Dortmund.

Τον Απρίλιο του 2016, ενώ βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο δημοτικότητας στην Liverpool, δέχεται ποινή για ντόπινγκ. Στις 23 Απριλίου 2016, ανακοινώθηκε ότι ο Sakho βρίσκεται υπό διερεύνηση από την UEFA για παραβίαση κανόνα κατά του ντόπινγκ, σε έλεγχο στον οποίο υποβλήθηκε στις 17 Μαρτίου, μετά από το παιχνίδι εναντίον της Manchester United, στα πλαίσια του Europa League. Πέντε ημέρες αργότερα, αφού βρέθηκε θετικός στην χρήση ενός λιποδιαλυτή, η UEFA τον τιμώρησε με απαγόρευση 30 ημερών από τους ευρωπαϊκούς αγώνες ποδοσφαίρου, τιμωρία την οποία η FIFA επέκτεινε για να καλύψει και τους διεθνείς αγώνες ποδοσφαίρου.
Συνεπεία του γεγονότος αυτού, απουσίασε τόσο από τον τελικό του Europa League εναντίον της Sevilla όσο και από τις υποχρεώσεις της Εθνικής Γαλλίας το καλοκαίρι.

Επιστρέφοντας από την τιμωρία, ο Sakho προσπάθησε να δικαιωθεί στα μάτια του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA), μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ ταυτόχρονα έψαχνε να ξαναβρεί τα ποδοσφαιρικά του πατήματα.
Καθώς απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες τον Ιούλιο, μετά και την απολογία του WADA, το ταξίδι της Liverpool στις ΗΠΑ, για την pre-season, φαινόταν ως η ιδανική ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα, μετά από τους ταραχώδεις τελευταίους μήνες.

Ο Sakho υποβαλλόταν σε θεραπεία για τραυματισμό στον αχίλλειο τένοντα, όταν υπέπεσε σε πειθαρχικά παραπτώματα. Κόντεψε να χάσει μια πτήση, παρέλειψε να παρουσιαστεί σε μια συνεδρία αποκατάστασης και εμφανίστηκε αργοπορημένα στο γεύμα της ομάδας. Οι φάρσες του ξεπέρασαν τα όρια και αποτέλεσαν την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ακόμα και για τον Klopp, η υπομονή είχε εξαντληθεί.
Η όλη στάση και συμπεριφορά του στο προπονητικό στρατόπεδο των Reds οδήγησε στην γρήγορη επιστροφή του στο Merseyside, έπειτα από εντολή του Klopp.

Ο Γάλλος αμυντικός προπονείτο πλέον με τα Under-23s και δεν του δόθηκε ξανά άλλη ευκαιρία στην πρώτη ομάδα, ακόμα και όταν η αμυντική γραμμή του Klopp υπέφερε τις εβδομάδες και τους μήνες πριν από την άφιξη του Virgil van Dijk, τον Ιανουάριο του 2018. Έπρεπε να φύγει με δανεισμό, εάν ήθελε να συνεχίσει να παίζει ποδόσφαιρο ανώτερου επιπέδου.
Τόσο η Stoke όσο και η West Brom ενδιαφέρθηκαν, αλλά θεωρούσε ότι μια ενδεχόμενη μετακίνηση του, σε μία εξ αυτών, θα αποτελούσε μεγάλο πισωγύρισμα στην καριέρα του.

Με μια ανάρτηση του, στις 3 τα ξημερώματα, στον λογαριασμό του στο Snapchat εξέφρασε την μεγάλη του απογοήτευση για την κατάσταση στην οποία βρισκόταν.
«Εδώ και 3 εβδομάδες είμαι σε θέση να παίξω» δημοσίευσε. «Τελείωσε η περίοδος αποκατάστασης».
«Δεν θέλουν να παίξω ούτε και με την δεύτερη ομάδα (U23) lol! Γιατί; Δεν ξέρω».
«Ακόμα εργάζομαι σκληρά σαν ένας scouse στρατιώτης! Ακόμα δεν μιλάω, γιατί θέλω να μιλήσω στο γήπεδο … Θα μιλήσω σύντομα για τους ανθρώπους που με υποστηρίζουν και δεν καταλαβαίνουν την κατάσταση».
«Αποδέχομαι την κατάστασή μου, αλλά δεν μπορώ να δεχτώ το ψέμα … Οι οπαδοί αξίζουν να γνωρίζουν την αλήθεια! Ευχαριστώ για την υποστήριξή σας!»

Θα περάσουν πάνω από πέντε μήνες, για να αγωνιστεί ξανά ο Sakho, καθώς επέστρεψε στη δράση στο Prenton Park, γήπεδο της Tranmere Rovers, με την ομάδα U23, εναντίον της Wolfsburg.
Όσοι προπονήθηκαν με τον Sakho μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τον επαγγελματισμό και την αφοσίωσή του, καθώς εξέπληξε τους νεαρούς παίκτες με την προθυμία του να βοηθήσει την U23. Ο Klopp όμως δεν ανακάλεσε ποτέ την απόφαση του.

Τον Ιανουάριο, ο Sakho συμφώνησε να μετακομίσει ως δανεικός στην Crystal Palace. Όπως είχε πράξει και με τις West Brom και Stoke – τις οποίες απέρριψε το καλοκαίρι, ο Γάλλος αμυντικός πιθανόν να είχε θεωρήσει την Palace ως ένα ακόμη πισωγύρισμα, αλλά μετά από 9 μήνες αδράνειας, αποδέχθηκε την πρόταση.

«Αυτή τη στιγμή ανοίγει μια νέα σελίδα για μένα», είπε ο Sakho. «Όταν φορέσω μια καινούρια φανέλα δίνω πάντα τον καλύτερο μου εαυτό.»
Πιστεύεται ότι η παρουσία του Christian Benteke, του πρώην συμπαίκτη του στο Anfield, ήταν καθοριστικός παράγοντας στην απόφαση του Sakho να μετακομίσει στο Selhurst Park.
Η απόδοση του Sakho ήταν τέτοια που ανάγκασε την Palace να τον κάνει δικό της το καλοκαίρι του 2017, καταβάλλοντας στην Liverpool περίπου 25 εκατομμύρια λίρες, ποσό ρεκόρ για τον σύλλογο του νότιου Λονδίνου.

Ο Sakho ήταν ένας παίκτης που πάντα προκαλούσε διχογνωμία στους οπαδούς των Reds. Για μερικούς, ήταν αρκετά καλός, ώστε να ηγηθεί της αμυντικής γραμμής στο Anfield για χρόνια, ενώ άλλοι θεωρούσαν ότι δεν θα είχε διάρκεια στην ομάδα.

Σήμερα, 4 χρόνια χρόνια μετά την αποχώρηση του από το Anfield και καθώς υπογράφει για την Montpellier στην Ligue 1, η αλήθεια είναι πιο πιθανό να βρίσκεται κάπου στη μέση.

Η άνοδος και η πτώση του Mamadou Sakho στη Liverpool
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com