Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Όταν το ποδόσφαιρο βρίσκει τον πραγματικό του ρόλο

Όταν το ποδόσφαιρο βρίσκει τον πραγματικό του ρόλο

Γράφει ο Αλέξανδρος Μωρέλλας, δημοσιογράφος, χομπίστας αναλυτής της Premier League & μέλος της Πανελλήνιας Λέσχης Φίλων Liverpool.

Mane, Origi και Henderson την εβδομάδα που πέρασε μας υπενθύμισαν ότι η πραγματική αξία του ποδοσφαίρου βρίσκεται έξω από τα γήπεδα.

Σε μια εποχή που ο ποδοσφαιρικός κόσμος κινείται στους ρυθμούς του Euro, του Copa America και της μεταγραφολογίας, τρεις διαφορετικές ειδήσεις από την οικογένεια της Liverpool, κατάφεραν να μας γεμίσουν με αισιοδοξία, ελπίδα και συγκίνηση, αναδεικνύοντας την ουσιαστική αξία του αθλητισμού, που δεν είναι άλλη από την κοινωνική συνεισφορά, την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Από τη μαζική και συμβολική στήριξη στο κίνημα Black Lives Matter μετά τη δολοφονία στον George Floyd μέχρι τις ατομικές δωρεές, ο αθλητισμός και δη το ποδόσφαιρο έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο στέλνοντας μηνύματα παραδειγματισμού και ενσαρκώνοντας το lead by example.

Η Liverpool, ένας σύλλογος σφυρηλατημένος με τις αρχές της κοινωνικής συνεισφοράς στην κοινότητα, της ισότητας, του σεβασμού στη διαφορετικότητα και της κοινωνικής αλληλεγγύης δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τέτοιες ενέργειες, και αυτό αποδεικνύεται και από την πλούσια δράση του LFC Foundation. Ωστόσο, από ό,τι φαίνεται, και ατομικά εμπνέει τους παίκτες της, πολλοί από τους οποίους έχουν αναλάβει τις δικές τους πρωτοβουλίες προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Μέσα σε μια βδομάδα μόνο, 3 από αυτούς απασχόλησαν τα Μέσα Ενημέρωσης, υπενθυμίζοντας ότι οι πραγματικοί τίτλοι στο ποδόσφαιρο κατακτούνται έξω από το χορτάρι.

Ένα νέο νοσοκομείο από τον Mane

O Sadio ήταν μόλις 7 ετών όταν έχασε τον πατέρα του. Ήταν βαριά άρρωστος και στο χωριό του το Bambali στη Σενεγάλη δεν υπήρχε οργανωμένη ιατρική περίθαλψη. Προσπάθησαν να τον σώσουν με παραδοσιακά γιατροσόφια. Μάταια. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, την απουσία ιατρονοσηλευτικής φροντίδας δηλαδή, η αδερφή του Sadio γεννήθηκε στο σπίτι. Η τραυματική εμπειρία της απώλειας του πατέρα του, έμεινε ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη του Σενεγαλέζου άσου της Liverpool, ο οποίος από την πρώτη μέρα της θητείας του στο Anfield προσπάθησε να δώσει πίσω στη φτωχή γενέτειρά του μέρος από αυτά που εκείνος κέρδιζε με τον κόπο και το ταλέντο του. Και εξακολουθεί να τα προσφέρει με τη μορφή της κοινωνικής συνεισφοράς, ως έργα και πρωτοβουλίες με πολλαπλασιαστικό κοινωνικό αποτύπωμα κι όχι ως ελεημοσύνη. Έτσι έχτισε σχολείο, έχτισε ένα μπλοκ με κατοικίες κι άφησε το σπίτι του ανοιχτό για να παίρνουν οι συγχωριανοί του νερό. Όμως αυτό που πραγματικά τον έτρωγε εδώ και 22 χρόνια είναι ένα νοσοκομείο. Για να μπορούν οι 2.000 περίπου συγχωριανοί του να έχουν πρόσβαση στις στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας, που δεν είχε ο πατέρας του. Και το όνειρο αυτό φαίνεται να είναι κοντά. Την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Σενεγάλης Macky Sall, ο οποίος δεσμεύτηκε να στηρίξει με προσωπικό και φάρμακα το νοσοκομείο που θα ανεγείρει ο Mane στην περιοχή του. Σε περίπου 6 μήνες από σήμερα, ο Mane ευελπιστεί το νέο νοσοκομείο να είναι πραγματικότητα, και η παιδική υπόσχεση που έδωσε στον εαυτό του να εκπληρωθεί.

Πρόγραμμα Υποτροφιών για σπουδαστές του Liverpool από τον Origi

Σε μια εποχή που το όνομα του Divock Origi πρωταγωνιστεί αρνητικά στα ρεπορτάζ, στα forums και στα social media των Κόκκινων φιλάθλων, καθώς ανήκει στους παίκτες που οι περισσότεροι δεν θα ήθελαν να δουν με την φανέλα της Liverpool τη νέα σεζόν, εκείνος με μια μεγαλειώδη κίνηση φρόντισε όχι να μας κλείσει το στόμα, αλλά να μας αφήσει με το στόμα ανοιχτό.

Όπως ανακοινώθηκε και από το University of Liverpool, ο επιθετικός της Liverpool ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα υποτροφιών προς όφελος των φοιτητών στην πόλη.

Σε συνεργασία με το University of Liverpool συστήνεται η Υποτροφία Divock Origi, η οποία θα καλύψει τα δίδακτρα και θα περιλαμβάνει ετήσια πληρωμή για το κόστος διαβίωσης 2 φοιτητών (συνολικό ποσό £12.250 ετησίως). Αρχικά θα προσφερθεί σε δύο φοιτητές που θα ξεκινήσουν ένα προπτυχιακό μάθημα στο πανεπιστήμιο τον Σεπτέμβριο του 2021, ένας τρίτος μαθητής θα χρηματοδοτηθεί επίσης το 2022 και ένας τέταρτος και τελευταίος μαθητής το 2023. Με άλλα λόγια, ενώ ο κόσμος ασχολείται με το πώς θα ξεφορτωθεί τον Divock από την πόλη πριν τελειώσει το συμβόλαιό του, εκείνος με μια υπέροχη και ουσιαστική κίνηση προσφέρει σε 4 φοιτητές της την ευκαιρία να αλλάξουν ολόκληρη τη ζωή τους.

Ο αρχηγός επιβραβεύεται από τη Βασίλισσα της Αγγλίας με την τιμή του MBE (Most Excellent Order of the British Empire).

Την περίοδο της πανδημίας, όταν οι περισσότεροι φίλαθλοι των Reds ασχολούμασταν με το αν θα ξαναρχίσει το πρωτάθλημα για να σηκώσει επιτέλους την κούπα η ομάδα μετά από 30 χρόνια, ο αρχηγός είχε άλλη αγωνία και άλλη προτεραιότητα.

Τον Απρίλιο του 2020, ο Henderson ήταν αρχιτέκτονας της πρωτοβουλίας «Players Together», ενθαρρύνοντας τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές στο νησί να δωρίσουν τη στήριξή τους στο NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας). Στη συνέχεια έγινε πρέσβης για τον οργανισμό NHS Charities Together, ο οποίος υποστηρίζει το προσωπικό, τους ασθενείς και τους εθελοντές από τα 240 φιλανθρωπικά ιδρύματα NHS στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα, ο captain υποστήριξε την εκστρατεία καταπολέμησης του εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο «People Not Profiles», παραδίδοντας τον έλεγχο των λογαριασμών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο Cybersmile Foundation, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί o κόσμος για τον αντίκτυπο της διαδικτυακής κατάχρησης και του cyberbullying.

Αποτέλεσμα των ενεργειών του Hendersson ήταν η αναγνώρισή του από τη Βασίλισσα της Αγγλίας η οποία, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή βράδυ (11/6), τον επιβράβευσε με τον τίτλο MBE (Most Excellent Order of the British Empire). Ο τίτλος αυτός συστήθηκε το 1917 από τον Βασιλιά Γεώργιο V, για να ανταμείψει είτε πολίτες είτε στρατιωτικούς για την κοινωνική και πολεμική τους συνεισφορά.

«Η αναγνώριση αυτή σημαίνει πολλά περισσότερα, γιατί εγώ ήμουν μέρος ενός σπουδαίου εγχειρήματος, και όχι ο λόγος του εγχειρήματος», δήλωσε με ταπεινότητα ο αρχηγός αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης. Ταπεινός, ηγέτης, αρχηγός. Αυτός είναι ο Hendo εντός και εκτός γηπέδων.

Αλλά και αυτή θα πρέπει να είναι και η δική μας ματιά, ως μέλη μιας οικογένειας που πρεσβεύει το YNWA. Αυτό που συμβαίνει στο χορτάρι είναι πολύ σημαντικό. Αλλά χωρίς τις κατακτήσεις και τα κεκτημένα που καταφέρνει ο σύλλογος στην ίδια τη ζωή, στην κοινότητα και σε αυτούς που το έχουν ανάγκη, αυτό που συμβαίνει στο χορτάρι δεν θα είχε καμία αξία. Όχι για εμάς τουλάχιστον που ακολουθούμε το άρμα και το όραμα της Liverpool.

Όταν το ποδόσφαιρο βρίσκει τον πραγματικό του ρόλο
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com