Είσαι εδώ
Home > HOMEPAGE HOT POSTS > Σαν σήμερα: 7/6/1938 Γεννιέται ο Ian St John (vid)

Σαν σήμερα: 7/6/1938 Γεννιέται ο Ian St John (vid)

Σαν σήμερα γεννιέται στο Motherwell του Lanarkshire στη Σκωτία, ο διεθνής με την Εθνική της χώρας του και πρώην επιθετικός της Liverpool, ο John (Ian) St John.

Παιδί μίας πολύτεκνης οικογένειας (είχε 5 αδέλφια), ο Ian St John είχε δύσκολα παιδικά χρόνια καθώς έχασε τον πατέρα του σε ηλικία μόλις έξι ετών. Σε νεαρή ηλικία έδειξε ταλέντο στην πυγμαχία αλλά τον αποθάρρυνε η μητέρα του, κάτι που αποδείχθηκε κομβικό στην ζωή του. Ως νεαρός teenager εργαζόταν σε μία τοπική βιομηχανία και συμμετείχε ενεργά στις ομάδες τους (Colville Steelworks), με αποτέλεσμα να τον προσέξουν από την αγαπημένη του Motherwell και να τον εντάξουν στο δυναμικό τους, σε ηλικία 18 ετών (1956).

Δίνοντας του ενεργό χρόνο ως δανεικός στην συνεργαζόμενη ομάδα της Motherwell την Douglas Water Thistle, ένα χρόνο αργότερα θα του προσφέρουν επαγγελματικό συμβόλαιο (1957). Στις 4 χρονιές με την Σκωτσέζικη ομάδα, θα εντυπωσιάσει με τις επιδόσεις του, σημειώνοντας μάλιστα ένα από τα γρηγορότερα hat-trick στην Ιστορία του Σκωτσέζικου ποδοσφαίρου, εναντίον της Hibernian το 1959, σε 2 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα! Συνολικά με την Motherwell σημείωσε 105 γκολ σε 144 εμφανίσεις.

Στις 2 Μαΐου 1961 θα μετακινηθεί στο Liverpool και θα φορέσει την famous Red shirt, αποτελώντας προσωπική επιλογή του τεράστιου Bill Shankly. Οι Reds θα καταβάλουν στην Motherwell το ποσό των 37.000 λιρών, ποσό ρεκόρ μετεγγραφής στην Ιστορία του Συλλόγου στο Merseyside. Να σημειώσουμε εδώ ότι, η Liverpool αγωνιζόταν στην Second Division και ο Shankly ετοίμαζε τους Κόκκινους για την μεγάλη επιστροφή στην 1η Κατηγορίας, κάτι που πέτυχε τον Μάϊο του 1962.

Μάλιστα όταν συνταξιοδοτήθηκε ο Bill Shankly, αναφέρθηκε τόσο στην μετεγγραφή του Ian St John όσο και σε αυτή του αμυντικού Ron Yeats, ως «turning point»!

Στους Reds θα συνθέσει ένα «φονικό» δίδυμο με τον άλλο επιθετικό της ομάδας, τον Roger Hunt φορτώνοντας τις αντίπαλες ομάδες με πολλά γκολ. Στα χρόνια με τους Κόκκινους, θα φορέσει συνολικά την famous Red shirt 425 φορές, σημειώνοντας 118 γκολ. Ένα από αυτά είναι μνημειώδες, καθώς ήταν αυτό που οδήγησε στην κατάκτηση του 1ου Κυπέλλου Αγγλίας, στον τελικό με αντίπαλο την Leeds Utd στο Wembley, τον Μάιο του 1965.

Στους Reds θα κατακτήσει εκτός από το Κύπελλο Αγγλίας (1965), 2 Πρωταθλήματα Αγγλίας, 1 Πρωτάθλημα Δεύτερης Κατηγορίας και 1 Charity Shield. Με τους Κόκκινους της εποχής του Bill Shankly, θα βάλει τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής παρουσίας της Liverpool, συμμετέχοντας και στον άτυχο Τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων τον Μάϊο του 1966.

Στις 25 Αυγούστου 1971 και σε ηλικία 33 ετών, έχοντας πλέον χάσει την θέση του στην 1η ομάδα των Reds κι έχοντας πάει στη Νότια Αφρική για λογαριασμό της Hellenic (ομάδα Ελλήνων μεταναστών και με το παρατσούκλι «The Greek Gods»), θα πάρει την απόφαση να μεττεγραφεί στη Coventry City για μία χρονιά και στη συνέχεια στην Tranmere Rovers όπου και θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση το καλοκαίρι του 1973.

Μην μπορώντας φυσικά να αποχωρήσει ολοκληρωτικά από τους αγωνιστικούς χώρους, θα ακολουθήσει προπονητική καριέρα και θα αναλάβει κατά σειρά τα ηνία της αγαπημένης του Motherwell (1973-1974), της Portsmouth (1974-1977) και ως assistant manager της Sheffield Wednesday όπου και αποσύρθηκε οριστικά από την ενεργό δράση το καλοκαίρι του 1979.

Από τότε ανέλαβε παρουσιαστής στην τηλεόραση μαζί με τον Jimmy Greaves, συνθέτοντας ένα εξαιρετικό δίδυμο με την εκπομπή τους «Saint and Greavsie» να «τρέχει» επιτυχημένα από το 1985 έως το 1992.

Τον Ιούνιο του 2014 ανακοινώθηκε πως είχε χτυπηθεί από τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, κάτι που τον είχε οδηγήσει στο χειρουργείο δύο μήνες νωρίτερα για να του αφαιρεθεί η ουροδόχος κύστη και ο προστάτης, για να συνεχίσει την ζωή του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ταλαιπωρημένος από την υγεία του, «έφυγε» από την ζωή στο νοσοκομείο του Arrowe Park, την 1 Μαρτίου του 2021, σε ηλικία 82 ετών.

Απολαύστε παρακάτω ένα μικρό αφιέρωμα στα κατορθώματα του Ian St John με την famous Red shirt:

Σαν σήμερα: 7/6/1938 Γεννιέται ο Ian St John
Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Top
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com